Prijava na e-nasvete

Bonton na kulturnih prireditvah

Obisk gledališča in kulturnih prireditev vpliva na splošno razgledanost, s katero lahko marsikoga presenetite ali očarate, sploh, če poznate bonton na kulturnih prireditvah. Če do študentskih let niste bili pogosti obiskovalci gledaliških in drugih kulturnih predstav, je dobro, da osvežite gledališki bonton, ki smo ga strnili v nekaj ključnih točk.

Kakšen je bonton na kulturnih prireditvah

 • Vstopnice kupite dovolj zgodaj, najbolje v predprodaji. Nič ni hujšega kot to, da ste se odločili, da si boste določeno predstavo ogledali (o njej ste že veliko prebrali, morda ste prebrali celo knjižno delo, na podlagi katerega je nastalo), potem pa ostanete brez vstopnice ali se vstopnica v zadnjih dneh prodaje podraži.
 • Ob nakupu se pozanimajte, ali lahko dobite vstopnice za študente s popustom (premislite o nakupu abonmaja, da boste lahko obiskali več predstav v izbranem gledališču).
 • Priporočamo, da se za gledališče uredite, a ne pretiravajte. Ni potrebno, da ste v slavnostni obleki (razen če gre za gala dogodek), a ne prihajajte v kavbojkah in prevelikem puloverju. Fantje se lahko oblečete zelo preprosto (hlače in srajca, čevlji). Dekleta si lahko oblečete obleko ali krilo (z nogavicami). Če imate dekolte, naj bo okusen in naj ne pokaže preveč.

S pretiranim odstopanjem od pravil se lahko nehote osmešite. S kulturo oblačenja kažete svoj odnos do institucije in nastopajočih. Izkoristite to priložnost, da se uredite bolj kot po navadi (za vsakodnevne opravke, predavanja ali zabave).

 • Na predstavo ne zamujajte, ker ste tako nespoštljivi do drugih obiskovalcev in do igralcev. Če sedite na sredini vrste in zamujate, boste deležni grdih pogledov in pripomb. Ne bodite začudeni, če vas zaradi zamude ne spustijo v dvorano (v nekaterih institucijah so glede tega zelo striktni). Do svojega sedeža se premikajte z obrazom, obrnjenim k ljudem, nikar jim ne kažite hrbta. Vmes se tiho tudi opravičite in/ali zahvalite.
 • Med predstavo ni dovoljeno jesti, zato si nikar ne prinašajte prigrizkov. Če ste zelo lačni, lahko kaj prigriznete na hodniku med odmorom (daljše predstave imajo odmor). Prav tako je pitje dovoljeno le med odmori (ne prinašajte si plastenk vode).
 • Ne žvečite žvečilnih gumijev.
 • Ne igrajte se s telefonom, ne fotografirajte in ne snemajte. Pred predstavo vas bodo na to tudi jasno opozorili.
 • Med predstavo ne komentirajte, saj motite druge obiskovalce in igralce.
 • Glasno ali tiho prepevanje ni primerno.
 • Ne prisvajajte si obeh naslonjal za roke – vaše je le desno naslonjalo.
 • Ko se predstava konča, se z aplavzom zahvalite igralcem in jih nagradite za dobro predstavo. Ne spodobi se, da odidete, preden se igralci priklonijo.
 • Pri zaključnem aplavzu ne kričite ali vzklikajte, temveč ploskajte (in vstanite, če vas je predstava navdušila). Igralci se bodo nekajkrat vrnili na oder, zato bo aplavz daljši.

 

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ