Prijava na e-nasvete

Mladi in stanovanjski izziv

Mladipristarsih
Vir: Eurostat

Proces odločanja

Po končanem študiju se večina mladih z reševanjem dolgoročne stanovanjske problematike srečuje prvič. Začne se s temeljitim premislekom. Bernard Ravnak, ustanovitelj spletnega portala Javna dražba, svetuje analizo samega sebe. Vprašajte se kaj želite, kje želite, kakšna je vaša kupna moč in pa seveda, glede na delovno mesto – ali imate delo za določen ali nedoločen čas. Finančna zmožnost je zagotovo eden izmed najbolj pomembnih dejavnikov, ki vplivajo na vašo izbiro. Ko boste dobro razmislili o vseh vaših željah in zmožnostih, sledi naslednji korak iskanja. S pomočjo različnih medijev, portalov, spletnih strani, nepremičninskih agencij ipd. poiščite nepremičnine, ki ustrezajo vašim kriterijem (velikost, lokacija, cena, opremljenost …). Da ne bi prišlo do usodnih napak, Ravnak svetuje, da se mladi obrnete na nepremičninske agencije, saj vam bodo tam znali svetovati izkušeni strokovnjaki. Stanka Solar, direktorica nepremičninske agencije Stan d.o.o., dodaja, da se glede na trenutno stanje na nepremičninskem trgu pred nakupom nepremičnine »posvetujte s strokovnjaki, ki vsakodnevno spremljajo dogajanja na nepremičninskem trgu,« predvsem pa s pravnim in dejanskim stanje nepremičnin ob nakupu. Ravnak za konec dodaja, da sam »nakup stanovanja ni neka umetnost, umetnost je vse skupaj izpeljati v poštenem in korektnem duhu.«

Stanje na trgu

Glede na obdobje pred vsaj tremi leti, se je situacija na trgu bistveno spremenila, pravi Ravnak. Dodaja še, da je povpraševanje po nepremičninah precej upadlo, prav tako so tudi dejansko realizirani posli v upadu. Trenutno situacijo na trgu nepremičnin, ki ni preveč dobra, so zaznamovali številni dejavniki, med katerimi je tudi splošna recesija, izguba službe ipd. Stanka Solar o stanju na trgu pravi, da je ta še vedno v pričakovanju znižanja cen nepremičnin.

Ponudba na trgu je v tem trenutku veliko večja od povpraševanja

So pa seveda razlike, vlada neenakomerna stanovanjska strategija. Ponekod (na primer Ljubljana, večji centri, Obala) je stanovanj v izobilju, ponekod pa jih primanjkuje in cene tam ne padajo, kot bi sicer. Ravnak še pravi, da sam »nakup stanovanja ni neka umetnost, umetnost je vse skupaj izpeljati v poštenem in korektnem duhu«.

Mladi in nepremičnine

Glede na razpoložljiva delovna mesta oziroma perspektivo, si mladi danes zelo težko privoščijo neko spodobno nepremičnino, pravi Ravnak. Razmere na trgu kljub številnim dražbam stanovanj propadlih gradbincev niso naklonjene mladim, saj ni rednih zaposlitev, posledično ne tudi kreditov ob še vedno previsokih izhodiščnih cenah nepremičnin, dodaja Ravnak in opozarja, da smo še vedno priča podaljšanemu bivanju pri starših, mladi ostajajo dlje časa doma, celo do 40. leta, nekateri pa celo za vselej.

Slovenija se po številu mladih (25-34 let), ki živijo pri svojih starših nahaja bolj na vrhu lestvice. Po podatkih Eurostata iz leta 2012, pri nas kar 43,5 % mladih v tej starostni skupini živi še vedno doma, od tega je nekoliko več moških, in sicer 53 %, med tem ko je žensk 33,3 %.

Alternativa je lahko najemniško stanovanje, ki jih je na trgu dovolj, a razmislite o tem, da s plačevanjem najemnine stanovanje ne bo v resnici nikoli vaše. Ravnak najemniško stanovanje navaja kot rešitev, vendar za razumno najemnino. Ravnak opaža tudi zadržke pri bankah in odobritvi kredita mladim, kar je med glavnimi razlogi, da se jih večina v veliki meri odloči ravno za bivanje pri najemodajalcih. Glede na vaše finančne zmožnosti iščite tudi primerne nepremičnine. V kolikor sta oba izmed para zaposlena in imata solidne prihodke, poleg tega pa vama na pomoč priskoči še kdo, potemtakem stanovanjski problem rešujte za dalj časa. Poiščite in izbirajte med večjimi enotami, kljub temu, da je večina tovrstnih nakupov vezana na sodelovanje banke.

Okvirne cene

Regija

EUR/m2

Ljubljana mesto

2.199

Ljubljana okolica

1.679

Gorenjska

1.476

Severna Primorska

1.329

Južna Primorska

2.180

Notranjska

1.153

Dolenjska

1.118

Posavje

910

Zasavje

822

Savinjska regija

1.039

Koroška

830

Podravje

1.031

Pomurje

955

Vir: Nepremicnine.net, www.nepremicnine.net

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ