Prijava na e-nasvete

Žuželke – hrana prihodnosti

Nekatere teorije pravijo, da bodo žuželke hrana prihodnosti, zato so tudi vedno bolj na dosegu.

Zakaj sploh žuželke za hrano?

Poleg tega, da ljudje uživamo žuželke že od pradavnine naprej, so žuželke 100 % uporaben produkt, ki je užiten ”od glave do pet”. V prid jim govori predvsem primerjava s proizvodnjo mesa. Namreč za kilogram žive mase žuželk se potrebuje le dva kilograma krme, medtem pa se za enako količino žive mase goveda potrebuje kar 7 kilogramov. Sodobna mesna industrija proizvede 20 % vseh toplogrednih plinov in porabi ogromne količine pitne vode. Žuželke vode ne potrebujejo, saj jo pridobijo iz zraka, ko je dovolj visoka zračna vlaga. Ne proizvajajo metana, njihov izpust CO2 pa je zanemarljiv. Vedno več ljudi se zaveda, da so naravni viri omejeni in gojenje žuželk predstavlja dobro alternativo, vemo pa, da so najbolj razširjenja vrsta na planetu.

Žuželke za hrano

Vsebujejo visoko kvalitetne beljakovine, maščobe, omega-3 in omega-6 maščobe, vlaknine, številne minerale, železo (trikrat več kot goveje meso) in kalcij (dvakrat več ko mleko). Primerljive so z mesom, v določenih kulturah pa so normalen del prehrane, npr. kobilice, ki so priljubljen prigrizek v vzhodnem delu sveta. Žuželke za hrano so v razvitem svetu še vedno tabu. Vendar so tudi tu spremembe. Našle so že pot do nekaterih restavracij, različne produkte pa lahko naročite preko spleta – beljakovinske ploščice, posušene žuželke (npr. čričke, ličine mokarja, mravlje, škropijone), žuželke oblite s čokolado, testenine iz žuželk, žuželke v konzervi (kupite lahko tudi pečeno tarantelo v konzervi) itd. Vedno več pa se govori tudi o uporabi žuželk za hrano za druge živali, torej kot krma za perutnino, prašičov, rib itd. Sicer pa so v svetu najbolj priljubljene žuželke hrošči, ki imajo največ beljakovin od vseh žuželk, ličinke metuljev in moljev, ki so najbolj popularne v Afriki, ter čebele in ose v zgodnji fazi rasti – imele naj bi okus kot oreščki. Na svetu obstaja okoli 1.500 užitnih vrst žuželk.

Nekaj previdnosti ne škodi

Vseeno pa se uživanje žuželk odsvetuje tistim, ki so alergični na rake ali školjke. Namreč žuželke vsebujejo hitin, ki sestavlja njihovo zunanjo trdno ovojnico, zaradi česar lahko pride do alergijske reakcije. Tisti, ki niso alergični na hitin, pa ima ta snov blagodejni učinek, in sicer na sklepe ter prebavni sistem, saj vsebuje glukozamin, ki obnavlja sklepno tekočino in sklepne ovojnice. Pri uživanju žuželk kot hrane se opozarja, da se jih kupi pri zaupanja vrednem viru. Namreč za žuželke, ki jih najdete v naravi, nikoli ne morete vedeti, s katerimi pesticidi in insekticidi so bile v stiku. Pred dilemo pa se znajdejo vegetarijanci in vegani – uživanje je osebna odločitev, konec koncev pa uživanje žuželk sledi enakim ciljem kot vegetarijanstvo, torej zmanjšanju porabe mesa in večji odgovornosti do planeta.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ