Prijava na e-nasvete

Namigi za učinkovito iskanje virov in informacij

Pri pripravi seminarske naloge je ključnega pomena ustrezno zbiranje virov in upoštevanje tehničnih navodil za oblikovanje besedila. Preverite 1 namigov za učinkovito iskanje virov in informacij za seminarske naloge ter njihovo podajanje. Ne pozabite, seminarska naloga mora biti pregledno strukturirana, z jasno razdeljenimi deli, kot so uvod, jedro in zaključek, ki sledijo logičnemu zaporedju. Pri pisanju uporabljamo ustrezne pisave in razmike, pri vključevanju slik pa poskrbimo za ustrezno opremo z naslovi, viri in opisi.

Zbiranje kakovostnih informacij

»Najpomembnejši del je zbiranje informacij, pri katerem je treba prebrskati med vsemi informacijami, ki so že bile napisane na dotično temo. Te podatke je treba sestaviti v smiselno celoto, iz katere lahko potem začnemo delati seminarsko nalog.

Prebrskamo lahko po spletu, gremo v knjižnico, da ugotovimo, koliko literature je napisane na našo temo. Pregledamo čim več virov, ki jih na koncu seminarske naloge tudi navedemo, saj morajo biti vse informacije zbrane, preverjene in urejene s strani različnih strokovnjakov. Na osnovi zbrane literature in podatkov, do katerih smo prišli, pa sestavimo nekakšen okvir, kako bo sestavljena seminarska naloga, napišemo si oporne točke in glavna poglavja, ob katerih navedemo okvirno vsebino.

Potem pa začnemo z uvodom, v katerem predstavimo svoje delo v seminarski nalogi,« razlaga Sanda Gajsar, profesorica slovenščine. Svetujemo vam, da za pregled literature uporabite bibliografski sistem Cobiss (www.cobiss.si) in digitalne knjižnice posameznih univerz (UL: http://dikul.uni-lj.si, UM: http://dkum2.uni-mb.si). Po tujih in domačih bazah lahko iščete na Metaiskalniku (http://metalib.izum.si:8331/V), do elektronskih baz tujih znanstvenih revij, pa lahko dostopate s knjižnic vaših fakultet. V bazah lahko poiščete celotne tekste ali pa povzetke.

Namigi za učinkovito iskanje virov in podajanje informacij

 • Ne pozabite navesti vseh virov, iz katerih ste črpali podatke. Da boste imeli čim manj dela s citiranjem, uporabite program, kot je npr. EndNote ali Mendelay.
 • Članke na spletu iščite v znanstvenih podatkovnih zbirkah (mEga, diKul, UM:NIK itd.), nikakor ne navajajte nestrokovnih virov s spleta.
 • Ko zaključite z delom, svoj izdelek vsaj še dvakrat preberite, da se izognete slovničnim, stilističnim in vsebinskim napakam. Med prvim in drugim branjem naj mine vsaj nekaj dni.
 • Med besedilom pišite opombe, ki kažejo na to, da znate ločiti bistveno od nebistvenega. Postavite jih na dno strani ali na konec besedila. Nikoli ne pišite opomb na izraze v naslovu, podnaslovih, uvodu ali zaključku. Opombe sodijo le v glavni del besedila.
 • »Poslovenite« svoje pisanje. Pri pisanju se izogibajte tujk. Če imamo za besedo ustrezen slovenski izraz, uporabite slovenskega. Če prevajate in niste prepričani v svoj prevod, navedite izraz tudi v izvirnem jeziku. So kratice jasne tudi laiku?
 • Vse kratice morajo biti pojasnjene. Če se v besedilu pojavlja npr. beseda Evropska unija, lahko v nadaljevanju pišete EU, če ste prvič k celotnemu izrazu v oklepaju napisali (EU).
 • Vzemite si dovolj časa. Ne načrtujete pisanja naloge zadnjo noč pred rokom za oddajo.
 • Odstranite vse moteče dejavnike, da ne bo pisanje trajalo 3-krat dlje, kot bi želeli. Ugasnite televizijo, zaprite vsa družbena omrežja in za nekaj časa utišajte telefon.
 • Uporabljajte spletno stran fran.si in besana.si, če ste v dilemi o pravilni rabi besede ali kako jo sklanjati.
 • Če naloga nastaja v skupini, uporabite kak program, v katerega lahko vsi nalagate svoje ideje in svoj del naloge (Google Documents, TitanPad, Trello …).
 • Če vaša naloga nastaja na podlagi rezultatov raziskave, za spletne ankete uporabite brezplačen program, dostopen na spletu (npr. SurveyGizmo, 1ka, MojaAnketa itd.).

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ