Prijava na e-nasvete

Kako pripraviti najboljši študentski žur

V domskih redih študentskih domov pa so navedena tudi določena pravila glede prirejanja zabav: »Za druženje stanovalcev so v domovih določeni skupni prostori – TV sobe. V njih so dovoljene interne zabave za stanovalce Zavoda in njihove prijatelje, pod pogoji, da je organizator zabave stanovalec doma; zabava mora biti prijavljena najmanj tri dni prej v sprejemni pisarni na posebnem obrazcu; za vsako zabavo se dogovori organizacija zabave, določi odgovorna oseba, morebitna materialna odgovornost in obvezno čiščenje po zabavi.« Če so vam skupni prostori odveč, lahko zabavo v kuhinji študentske sobe ali pa na hodniku – pri slednjem lahko dobite opozorilo, bodite pa prijazni do sosedov.

  • Najbolje je dobiti soglasje sostanovalcev, ter jih po možnosti za celotno stvar zelo navdušiti, saj nam bo to še kako prav prišlo. Dobro je tudi določiti namembnost žura, npr. novoletni žur, žur za opravljeni izpit, žur za trud ob neopravljenem izpitu, rojstnodnevni žur in tako dalje, seveda obstaja tudi žur brez vzroka z razlogom dobro se zabavati!
  • Določite datum in uro začetka – izbirajte konce tedna.
  • Napišite seznam udeležencev. Upoštevajte, da lahko kdo od njih pripelje s seboj tudi kakega nenačrtovanega prijatelja.
  • Gostom pošljite izvirna vabila – običajno pismo, sms ali povabilo v spletni klepetalnici, dopišite kakšen verz, šalo, določite barvo oblačil, primernih za zabavo, ali kakšne druge dodatke …
  • Pripravite prostor. Prostor najprej očistite, pospravite stvari, ki jih na zabavi ne boste potrebovali. Kakšne stvari, ki se lahko razbijejo, umažejo ali izgubijo, pospravite nekam v omaro. Zaklenite prostore, ki povabljenim niso namenjeni. Lahko kupite barvne žarnice, kot so rdeča, modra, rumena, in jih zamenjate z navadnimi, dodate kakšne svečke, balone, zanimive kozarce, krožnike …
  • Naslednji pomemben faktor je nabava. Tu olajševalno vlogo igrata dve stvari, nabava pijače in jedače je olajšana, če si lastnik avtomobila ali gore mišic. Puncam brez avta svetujem, naj na nakupe s seboj nujno vzamejo pripadnika moškega spola, saj bo prenos robe domov res olajšan. Pred nakupom si je najbolje narediti seznam, kaj se bo pilo in jedlo, ter ga uskladiti s številom povabljencev. Najbolje, da pijače ne mešate preveč (saj sami veste, zakaj). Hrano in pijačo izberite glede na okuse udeležencev in glede na finančno stanje. Ne pozabite tudi na: plastične kozarce, krožnike, krpe, toaletni papir, brezalkoholno pijačo, slane prigrizke … Dogovorite se o zbiranju denarja za zabavo. Določite vsoto, ki jo bo vsak prispeval za zabavo (za nakup hrane in pijače). Vse v zvezi s pripravo zabave naj si nekdo zapisuje. Koliko pijače kupiti? Ocenite žejo gostov, a raje kupite kakšno steklenico več kot premalo.
  • Poskrbite za glasbo. Če boste imeli tematsko zabavo, lahko temu primerno pripravite tudi glasbo. Glede želj povprašajte povabljene. Lahko pripravite kar mešan izbor vseh zvrsti glasbe. Vsekakor mora biti zabava bolj živa, da bo priložnost za kakšen ples in zabavo.
  • Pripravite hrano. Dogovorite se, da boste tokrat namesto čipsa in drugih manj zdravih prigrizkov pripravili nekaj zdravega. Dobre so različne omake, v katere potem namakate različne prigrizke, mehiški čips tortilja, lahko tudi koščke zelenjave. Tudi majhna nabodalca so lahko slasten in osvežilen prigrizek. Na njih lahko nadenete male mozzarelle, paradižnik, majhne kruhke s kakšnim tuninim namazom. Lahko se sladkate s sadjem, ki ga pomakate v stopljeno vročo čokolado. Potrebujete čokoladni fondi, v katerega boste pomakali koščke sadja, kot so jagode, ananas, banane … Obstaja tudi sirni fondi, kjer lahko koščke zelenjave namakate v stopljeni sir.

Recept za osvežilno omako: Omako pripravite iz enega avokada, svežega koriandra, enega paradižnika, ene limete, soli, popra, čilija. Avokado prerežite po dolgem in postrgajte njegovo meso. Paradižnik narežite na drobne kocke, dodajte svež sesekljan koriander, sok limete, ščepec čilija, soli, popra in vse skupaj zmešajte.

  • Poskrbite za varnost udeležencev. Eden od načinov je, da kot organizator ostanete trezni in pazite na druge udeležence. V kolikor so udeleženci vinjeni, poskrbite za njihovo varno vrnitev domov, pazite na glasnost glasbe in smejanja – jezni sosedje niso nikoli prijetna izkušnja. Če ste lastniki hišnega ljubljenčka, morate zanj ustrezno poskrbeti – pošljite ga na počitnice k staršem ali sorodnikom. Zabavo popestrite z družabnimi igrami ali skupnimi dejavnostmi. Po 22 h naj se rajanje umiri, da ne motite okolice. Manj umazanije – manj čiščenja. Pri roki je vedno dobro imeti pripravljeno krpo, da se lahko takoj vse pobriše in se ne zasuši.
  • Nekaj prijateljev povabite k sebi tudi naslednji dan – po dobrem žuru bodo radi priskočili na pomoč tudi pri pospravljanju. Skuhajte jim kosilo in skupaj preženite mačka. Preden se lotite pospravljanja, si naredite načrt izvedbe. Na primer: najprej pometite in pobrišite najhujšo umazanijo, pospravite kozarce, plastenke in večje smeti, nato se lotite »fines« in počistite talne površine z mokrim omelom in detergentom. V vrečke ločite smeti kot so kozarčki, plastenke, steklenice, »čips« vrečke, robčki itd. Poskrbite za ločevanje odpadkov!

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ