Prijava na e-nasvete

Pesticidi v hrani

Mag. Sanja Vranac s Sektorja za fitofarmacevtska sredstva na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin pojasnjuje: »Pesticide lahko teoretično najdemo v vseh živilih. Vanje lahko pridejo direktno, s tretiranjem rastlin ali indirektno – v živila živalskega izvora preko krme.« Tako jih lahko najdemo v sadju (tudi vloženem), zelenjavi, žitih (posledično v moki, pivu), čajih, začimbah, zeliščih, v kavi, kakavu, tudi v medu, mleku, oreščkih, drobovini živali (jetra). Za posamezna živila oziroma  kategorije živil so določene najvišje vrednosti ostankov pesticidov in njihovih razgradnih produktov, kar se stalno nadzira. Mejne vrednosti so nižje kot vrednosti, ki bi lahko škodovale zdravju, določene pa so za celotno Evropsko unijo. »V kolikor je ta meja presežena, ne moremo avtomatično reči, da tako živilo ni varno, ampak je potrebno to šele preveriti,« še dodaja mag. Sanja Vranac.

Zakaj so pesticidi nevarni in škodljivi za človeka nam je razložil tudi Anton Komat, okoljevarstvenik, neodvisni raziskovalec in publicist.

Zakaj so škodljivi?

Verjetno niste vedeli, da so bili pesticidi razviti iz bojnih plinov, namenjenih ubijanju ljudi. »Predpisane doze, ki ubijajo škodljivce, sicer ne ubijajo ljudi, pač pa dolgotrajna izpostavljenost povzroča vrsto obolenj,« je povedal Komat, ki meni, da za številne pesticide ni varnih doz za človeka. Predvsem gre za tiste pesticide, ki so hormonski motilci ali pa mutagene snovi, ki povzročajo rakava in druga degenerativna obolenja. Strupenost pesticidov se kaže kot nevrotoksičnost, motnje v energetiki celice, mutagenost in hormonske motnje.

Kje jih je največ?

»Zaradi biomagnifikacije v prehranjevalni verigi in bioakumulaciji v maščobnem tkivu, se najvišje koncentracije pojavljajo v maščobah živalskega izvora,« pojasnjuje Komat. Poleg tega pa so tvegani tudi pridelki z velikih plantaž. Zadnje poročilo o vsebnosti ostankov pesticidov v slovenskih živilih pa kaže, da so najbolj problematični jagode, jabolka, grozdje in cvetača. Pri jagodah in cvetači ne moremo odstraniti lupine, kjer je največ ostankov pesticidov, zato je najbolje, da jih kupimo pri prodajalcu z ekološko pridelano hrano. Isto velja za grozdje. V kolikor pa se le odločimo za nakup ga prvo dobro operemo in nato stisnemo v sokovniku. Neekološko pridelana jabolka pa operemo v vroči vodi in jih olupimo, saj bomo tako odstranili plast, kjer se nahaja največ ostankov pesticidov.

Kako se jim izogniti?

Komat priporoča, da se prehranjujete s tisto hrano, ki je čim nižje na prehranski verigi in  pa tisto iz bio pridelave. Ker pa vemo, da so ekološko pridelani izdelki lahko zelo dragi, Komat svetuje, da se opravite na tržnico: pri malih kmetih namreč lahko najdete veliko neoporečne in zdrave hrane po ugodnih mcenah. »Prepričan sem, da je zdravje mladih ljudi preveč dragoceno, da bi ga po neumnosti zapravljali,« zaključuje Komat.

Kako ukrepati?

Potrošniki ne moremo vedeti ali izkusiti, ali določena hrana vsebuje večjo količino ostankov pesticidov od dovoljene, »podatki uradnih nadzorov kažejo, da je preseganj mejne vrednosti običajno zelo malo (do 3 %),« pojasnjuje Urška Blaznik. Strokovnjakinji priporočata, da uporabljamo zelenjavo in sadje, pridelano na ekološki način, prav tako priporočata lokalno ali pa doma pridelano hrano, ki ni podvržena večjim transportom in daljšemu skladiščenju. Vsa zelenjava in sadje naj bo sezonsko. S pranjem in lupljenjem lahko za približno 30 % znižate vnos pesticidov, pomaga pa samo pri določenih vrstah pesticidov, saj se določeni zadržijo v lupini, določeni pa prehajajo v plodove.

Poročilo uradnega nadzora iz leta 2011 je pokazalo, da so s pesticidi bolj obremenjene hruške, grozdje, breskve, jagode, jabolka, paradižnik in solata ter hrana, pri kateri je dolga pot od pridelave do prodaje.

Postopki ocenjevanja tveganja vpliva ostankov večjega števila različnih pesticidov so na nivoju Evropske unije v začetni fazi. Treba pa je poudariti, da so pesticidi v živilih eno najbolj preučevanih in nadzorovanih področij, vse skozi poteka tudi reden nadzor ter da je vedno več slovenskih živil, ki ne vsebujejo ostankov pesticidov.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ