fbpx
Domov Oznake Zelenjava

Oznaka: zelenjava

Pozdravite se s hrano

Namesto da bi bili polni energije s sklonjeno glavo korakate po ulicah in razmišljate o natrpanem urniku?

Barva živil ima svoj pomen

Ali ste vedeli, da lahko barva hrane in pijače vpliva na vaše počutje in zdravje? Mojca Cepuš, nutricionistka iz Befit, pravi, da nam barva hrane pokaže, katere učinkovine vsebuje posamezno živilo. Svetuje, da jeste čim bolj pisano hrano, saj je to najlažji način, da si zagotovite raznolik vnos hranil v telo.

Tudi biohrana je lahko poceni

Zelo dobra rešitev je na primer, da biohrano kupimo direktno pri pridelovalcu. V Sloveniji obstaja veliko število registriranih ekokmetij, kjer se lahko s kmetom dogovorimo o nakupu bioizdelkov.

Eko, bio ali kaj vmes?

Se radi zdravo prehranjujete in kupujete ekološko pridelano hrano? Na slovenskem trgu se lahko danes kupi veliko različnih proizvodov z oznakami, kot so ekološko in biološko, toda kaj pravzaprav te oznake pomenijo?

Solata za kosilo

Za kosilo si lahko privoščite tudi solato, ki je hkrati zdrava in hranilna, poleg tega pa vas bo nasitila za kar nekaj časa. Ponujamo vam nekaj predlogov za solatno kosilo, ki si jih lahko prilagodite glede na svoj okus.

Superhrana z vrta

Z izrazom superhrana ponavadi označujemo prehranska dopolnila, saj obljubljajo, da lahko vsa hranila zagotovimo v različnih oblikah tabletk, pilul, napitkov ... Vendar superhrano oziroma superživila lahko najdemo tudi na domačem vrtu.

Vegetarijanstvo in nadomestki mesa

Vegetarijanci so ljudje, ki ne jedo mesa, poleg tega pa se izogibajo tudi izdelkom živalskega izvora (usnje, krzno …), ločijo pa se glede na izbor hrane, življenjski slog in svetovne nazore. Vzroki za vegetarijanstvo se od posameznika do posameznika razlikujejo; lahko so zdravstveni, etnični, ekonomski itd.

Recepti za pripravo sadnih in zelenjavnih sokov

V zadnjem času so zaradi lažje cenovne dostopnosti t. i. centrifugalnih sokovnikov vse bolj priljubljeni sveži zelenjavni in sadni sokovi, ki vsebujejo veliko telesu potrebnih vitaminov in mineralov. Poleg njih pa na zdravje blagodejno vplivajo tudi kašasti zelenjavni in sadni sokovi, ki jih lahko pripravimo kar z običajnim električnim mešalnikom.

Kako pravilno uravnavati OH, beljakovine in maščobe?

Če želite uspešno kljubovati vsem obveznostim in hkrati prihraniti dovolj energije tudi za raznovrstne dejavnosti, potem morate uživati raznovrstno in uravnoteženo hrano. In kako je to mogoče? Popolnoma enostavno, če sledite naslednjim nasvetom.

6 osnovnih nasvetov za pravilno prehranjevanje

Ob vsej obilici nasvetov, člankov, knjig in različnih teorij, kako se pravilno prehranjevati, ste po vsej verjetnosti že precej zmedeni. Mogoče celo ne veste, kako naprej. Ali pa celo zmotno sklepate, da je pravilna prehrana draga in si je zato ne morete privoščiti. Kaj od tega je res in kaj ne, vam bomo zaupali v nadaljevanju.