Prijava na e-nasvete

Eksotični recepti

TakitosTAQUITOS

Mehiška jed, primerna za predjed ali pa kot prigrizek na zabavah.

Sestavine: piščančje meso oz. za vegetarijance bučke, limonin sok, oljčno olje, Tabasco ali kakšna druga podobna pekoča omaka, tortilje, Nacho ali Chedar sir.

Priprava: Meso ali pa bučke narežite na trakove in jih marinirajte v limoninem soku, oljčnem olju in pekoči omaki. Pustite jih nekaj časa na hladnem, da vpijejo marinado. Tortilje narežite na četrtine. Vsak trak mesa zavijte v eno četrtino tortilje, prepičite z zobotrebcem in ocvrite v olju. Postrezite z Nacho sirom, kislo smetano in/ali rdečo salso.

KITAJSKA KISLO-PEKOČA JUHA

SONY DSC

Je pogosta juha v kitajskih restavracijah in primerna za vse letne čase. Tudi nabor sestavin se lahko prilagodi.

Sestavine: 1 l piščančje jušne osnove, 1 čebula, 20 g svežega ingverja, česen, sezamovo olje, pekoči čiliji, skodelica bambusa (narezan na paličice), 1 korenček (narezan na paličice), narezane kuhane piščančje prsi (vegetarijanci jih lahko spustite), čilijeva omaka, šitaki gobe (lahko tudi jurčki ali lisičke, ki jih prej 5 minut prevrete), 4 žlice temne sojine omake, 3 žlice tapioki moke (ali gustin), jajce.

Priprava: Na sezamovemu olju prepražite nasekljan česen. Dodajte mu nasekljano čebulo in gobe ter čez minuto še narezan bambus. Vse skupaj pražite še 2 minuti in zalijte z jušno osnovo. Ko zavre, dodajte še korenje, čilijevo omako, piščanca in sojino omako, ter pustite vreti 5 minut. Vmes zmešajte v skodelici tapioki moko ali gustin skupaj z enim dl hladne vode, ter med mešanjem vmešajte v juho. Ta bo postala bolj gosta. Na koncu počasi dodajajte še razžvrkljano jajce in okusna kitajska juha je končana.

CurryCURRY PO MOJE

Originalno izhaja iz Indije in je ime za mešanico začimb. Začinjenost jedi lahko prilagajate svojemu okusu, obstaja pa veliko različnih načinov priprave, mi vam ponujamo enega izmed njih, ki ga lahko prilagodite svojemu okusu.

Sestavine: piščančja prsa narezana na koščke (vegetarijanci lahko uporabite bučke ali kakšno drugo trdo zelenjavo), 1 čebula, 1 dl jušne osnove, koruza, paprika (po želji), ingver, curry začimba, 1 navaden jogurt (uporabite lahko tudi 2 dl kisle smetane ali smetane za kuhanje), 2 žlici svetle sojine omake.

Priprava: Koščke piščanca zmarinirajte v limoninem soku, ingverju v prahu, sojini omaki in dodajte kanček currija. Pustite stati čim dlje časa, najbolje čez noč. Na olju prepražite narezano čebulo. Preden zastekleni, jo potresite z žličko currija. Dodajte piščanca in ingver ter ju prepražite na čebuli. Zalijte z juho in pustite vreti nekaj časa. V mešanico dodajte še koruzo in/ali papriko. Vse skupaj še par minut kuhajte. Medtem zmešajte jogurt z malo soli, popra in žličko currija (količino lahko prilagodite, glede na to, kako rumen curry želite in kako pekočega). Mešanico s piščancem odstavite z ognja in počakajte da se malo ohladi (da ne vre). Med mešanjem dolijte jogurt in postavite nazaj na ogenj. Ko jed prevre, jo lahko ugasnete in postrežete skupaj z rižem (priporočamo basmati riž) ali kuskusom.

ZELENJAVNI KUSKUS

KuskusKuskus je ena od glavnih severnoafriških jedi, v trgovinah ga najdete v instant obliki, njegova priprava pa je zelo hitra.

Sestavine: 250 g kuskusa, 1 velika zelena paprika, 1 bučka, 1 korenje, 1 paradižnik, 1 manjša čebula, česen, curry.

Priprava: Vso zelenjavo narežite, čebulo in česen sesekljajte. Sledi kuhanje kuskusa. V posodi zavrite vodo (toliko kot piše v navodilih), vanjo dodajte ščep soli in 3 žlice olja. Ko začne voda vreti jo odstavite in vsujte vanjo kuskus. Posodo pokrijte in počakajte, da kuskus vskra vso vodo – se skuha. Medtem na olju najprej prepražite čebulo, ko ta porumeni, dodajte česen in nato vso ostalo zelenjavo. Ko je zelenjava pečena, dodajte še kuhan kuskus in po okusu žličko currija.

PEČENE BANANE

Najbolj znana kitajska sladica, ki je okusna, hitro pripravljena in jo lahko naredi čisto vsak.

Sestavine: 200 g tempura moke, 4 banane, olje.

Priprava: Banane narežite na poljubno velikost. Tempura moko zmešajte z vodo, da pride gosta masa, gostota katere je podobna masi za palačinke (lahko tudi po navodilih na vrečki moke). Banane pomočite v pripravljeno maso in jih dajte v olje, kjer naj se cvrejo dokler niso rumeno zapečene. Ponudite jih lahko z narezanimi mandlji ali pa s sladoledom.

Viri: www.mojirecepti.com, www.kulinarika.net, www.food.com.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ