fbpx
Domov Oznake Sadje

Oznaka: sadje

Eksotični sadeži

Čeprav je v Sloveniji na voljo veliko svežega sadja in zelenjave, je še posebej v zimskem času smiselno poseči tudi po tropskem sadju. Tako poskrbite za vnos mikrohranil in za pestrejšo prehrano.

Pozdravite se s hrano

Namesto da bi bili polni energije s sklonjeno glavo korakate po ulicah in razmišljate o natrpanem urniku?

Zdravo sadje

Dejstvo je, da je sadje zdravo. Vseeno pa vam predstavljamo nekaj zmotnih in resničnih prepričanj o sadju, ki smo jih preverili pri mag. Mateju Gregoriču, strokovnjaku za prehrano z Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Katero sadje najbolj potrebujete

S Karlo Klander, nutricionistko in svetovalko za zdravo prehrano, smo pripravili seznam, v kateri si lahko pogledate, katero sadje ima določene učinke in lahko pomaga tudi pri postopnem izboljševanju vašega zdravstvenega oziroma telesnega stanja.

Barva živil ima svoj pomen

Ali ste vedeli, da lahko barva hrane in pijače vpliva na vaše počutje in zdravje? Mojca Cepuš, nutricionistka iz Befit, pravi, da nam barva hrane pokaže, katere učinkovine vsebuje posamezno živilo. Svetuje, da jeste čim bolj pisano hrano, saj je to najlažji način, da si zagotovite raznolik vnos hranil v telo.

Superhrana z vrta

Z izrazom superhrana ponavadi označujemo prehranska dopolnila, saj obljubljajo, da lahko vsa hranila zagotovimo v različnih oblikah tabletk, pilul, napitkov ... Vendar superhrano oziroma superživila lahko najdemo tudi na domačem vrtu.

Recepti za pripravo sadnih in zelenjavnih sokov

V zadnjem času so zaradi lažje cenovne dostopnosti t. i. centrifugalnih sokovnikov vse bolj priljubljeni sveži zelenjavni in sadni sokovi, ki vsebujejo veliko telesu potrebnih vitaminov in mineralov. Poleg njih pa na zdravje blagodejno vplivajo tudi kašasti zelenjavni in sadni sokovi, ki jih lahko pripravimo kar z običajnim električnim mešalnikom.

Pesticidi v hrani

Pesticidi so snovi, ki se v kmetijstvu uporabljajo za zatiranje škodljivih organizmov. »Ko pa govorimo o ostankih pesticidov v hrani, govorimo o ostankih njihovih aktivnih snovi, ki se jih uporablja pri pridelavi hrane, da se zaščiti zdravje rastlin,« pojasnjuje Urška Blaznik, univ. dipl. kemik, Inštitut za varovanje zdravja.