Prijava na e-nasvete

Hoditi ali ne, to sploh ni vprašanje!

Pri hoji je najpomembnejša dobra obutev, sicer pa je to šport, ki ne zahteva posebno drage opreme. Za hitro hojo, hojo po trdi podlagi in za ljudi s previsoko telesno težo so lahki in zračni tekaški copati odlična izbira, sicer pa je bolje, da za hojo izberemo obutev, namenjeno hoji. Ta je pri prstih širše oblikovana, saj so prsti med hojo bolj razprti kot med tekom. Poleg tega ima poševno prirezano peto in posebno oblikovan podplat, ki je dobra podpora, ko stopimo s celim stopalom. Ko kupujete oblačila za trening, izberite spodnje perilo, majice in hlače iz posebnih sintetičnih vlaken, ki so mehka in s hitrim odvajanjem vlage vzdržujejo suho telo. Vrhnja oblačila naj bodo zračna in vodoodporna; ne pozabite na kapo (s ščitnikom), naglavni trak in rokavice. Vselej oblecite manj, kot zahteva vreme, saj se boste med hojo močno ogreli. Oblecite se v več slojih, da se boste lahko postopoma slačili. Če vam ni do tega, da bi hodili sami, poiščite prijatelja, s katerim boste med rekreacijo klepetali. Dokler med hojo lahko govorite, je to znak, da se razgibavate v aerobnem območju. Če bi se radi znebili odvečne maščobe, naj hoja ne bo prehitra, za sklepe in vezi pa poskrbite s pravilno tehniko hoje.

Trening s kombinacijo hoje in lahkotnega teka je odlična popestritev, ki pomaga k še boljši telesni pripravljenosti. Napor pri lahkotnem teku omilite s presledki, da se telo nekoliko odpočije. Pri lahkotnem teku imata pomembno vlogo tudi sproščanje in raztezanje mišic. Tekač, ki si privošči redne premore z vajami, bo razdaljo pretekel lažje in ohranil zmeren srčni utrip.

Pravilna tehnika hoje:

  1. Hoditi začnite z zmerno hitrostjo.
  2. Pri vsakem koraku na tla najprej položite peto, kolena naj bodo rahlo pokrčena.
  3. Nato stopite na podplat, tako da ga privijete vse do prstov.
  4. Roke upognite pod kotom 90 stopinj. Zibajte jih ob telesu.
  5. Ramena potisnite rahlo nazaj in navzdol.
  6. Pri dihanju privzdignite prsni koš.
  7. Dihajte zavestno in umirjeno.

Vedno bolj se uveljavlja tudi posebna oblika hoje s palicami, t. i. nordijska hoja, za katero poleg ustrezne obutve potrebujete palice, ki jih najdete v vsaki športni trgovini. Z nordijsko hojo telo dobi še več kisika in dodatno poživi delovanje srca in ožilja. Zaradi uporabe palic je vadba intenzivnejša, zato telo porabi še več kalorij, otrdelost v ramenskih mišicah in vratu popusti, okrepijo se mišice v nogah, zadnjici, ramenih, prsih, hrbtu in rokah.

Porabo energije pri različnih dejavnostih lahko izračunamo s pomočjo metode, pri kateri pomnožimo metabolični ekvivalent (MET) na uro z lastno telesno težo. Pri kolesarjenju MET znaša 4, pri hoji 5, pri teku pa 7. Če torej tehtate 60 kilogramov, pri hoji (MET = 5) porabite 300 kalorij v eni uri.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ