Prijava na e-nasvete

7 nasvetov, kako biti dober cimer

Kako biti dober cimer? Življenje v študentskem domu ali skupnem stanovanju prinaša številne priložnosti za gradnjo prijateljstev, hkrati pa zahteva spoštovanje in razumevanje med sostanovalci. Preživljanje časa skupaj lahko okrepi vezi med vami in vašim cimrom, vendar pa je pomembno tudi, da si priznate potrebo po osebnem prostoru in času le zase.

Zlato pravilo za dobrega cimra

Upoštevajte zlato pravilo

Ključni nasvet pri vzdrževanju dobrih odnosov s cimri je medsebojna obzirnost in spoštovanje. Obnašajte se do svojega cimra, kot bi želeli, da se on vede do vas. Izzivom in neprijetnim situacijam se ne morete popolnoma izogniti. V primeru težav in konfliktnih situacij, za katere ne najdete skupne rešitve, boste lahko prepričani, da ste se do cimra vedno vedli spoštljivo in ne boste imeli obžalovanj.

7 nasvetov, da postaneš dober cimer

  • Gradnja odnosa in preživljanje časa skupaj: Že na začetku, povabite cimra na skupno druženje in začnite graditi povezavo. Oblika druženja (kava, sprehod v parku, kosilo …) ni ključnega pomena, ampak je pomembna misel in skupaj preživet čas, namenjen spoznavanju.
  • Čas le zame: V študentskem domu/stanovanju je včasih težko najti zasebnost in čas le zase. Ne le da si delite sobo, delite si tudi kuhinjo, jedilnico in kopalnico. Svetujemo vam, da si najdete kotiček izven stanovanja, kjer imate osebni prostor – v knjižnici, kavarni, kotiček v parku … Najpomembnejše je, da se lahko osredotočite le nase in ne na ljudi okoli vas.
  • Bodite previdni pri vabljenju prijateljev v skupno stanovanje: Četudi ste vi že zaključili z vsemi študijskimi obveznostmi, morda vaš cimer potrebuje tišino za študij ali se želi spočiti. S cimrom se dogovorita in izmenjujeta, kdo in kdaj se uči v knjižnici in kdo je v sobi ter ob katerih dnevih imata obiske.
  • Stvari vašega cimra, so njegove: Vedno vprašajte za dovoljenje, preden si od cimra kaj izposodite. Izposojeno stvar nato tudi nadomestite. Če je šlo za nenadomestljivo stvar, cimru ob priložnosti naredite kakšno uslugo, ga povabite na kavo ali jo skuhajte v domu in se skupaj podružita.
  • Potrpežljivost in prilagodljivost: Težko je živeti skupaj vse študijsko leto, brez da bi bili včasih jezni ali razburjeni. Ne razburite se takoj za vsako stvar, ki vam gre na ‘živce’. Včasih se zgodi, da v pomivalnem koritu ostane gora posode. Vsakemu se zgodi, da se mu kdaj mudi na predavanja ali izpit. Ne napadite cimra takoj s sporočili, da zakaj ni počistil. Hkrati se izogibajte komunikaciji na pasivno-agresiven način z post-it sporočili ali grdimi pogledi. Če se situacija ponavlja in ste mu to že povedali, se ponovno pogovorite in najdite skupno rešitev. Po drugi strani lahko se zgodi, da bo v stanovanju kakšen dan ponoči hrupno (obiski, zabave, skupinsko učenje pozno v noč …), če se zabavi ne pridružite in se želite dobro naspati si kupite čepke za ušesa.
  • Izbirajte bitke: Ne spuščajte se v (temperamentna) pričkanja okoli vsake majhne stvari. Včasih – »take the high road«. Premislite, in ko nekaj naslovite, storite to umirjeno.
  • Za seboj zaklenite vrata: Zaklepanje vrat in zapiranje oken ni pomembno le za varovanje vas in vašega premoženja. Zapomnite si, da v stanovanju ni samo vaša lastnina, ampak tudi lastnina vašega cimra.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ