Prijava na e-nasvete

Na kaj paziti pri kupovanju po spletu

Kaj se dogaja s podatki, ki jih posredujete v medmrežje?

Podatki, ki jih pošiljate in objavljate na spletu, so nemalokrat uporabljeni za marketinške namene ali pa so tarča hujših spletnih prevar, zato morate biti še posebej previdni, kaj in kam objavljate. Tako pri spletnem nakupu posredujte zgolj tiste podatke, ki so za nakup potrebni – ime in priimek, naslov, e-naslov in številka kreditne kartice v primeru plačila na daljavo. EMŠO ali davčna številka za spletno nakupovanje nista potrebna podatka, zato jih ponudniku ne posredujte!

Napadi phishing in pharming

Phishing ali ribarjenje podatkov je pogost prijem spletnih goljufov, ki skušajo na zvit način izvabiti vaše podatke (številke kreditnih kartic, uporabniška imena in gesla, digitalna potrdila), praviloma s postavitvijo lažne spletne strani, podobne tisti, ki ji zaupate. Napad pharming je bolj tehniškega izraza. Spletni goljufi napadejo določeno host datoteko na uporabnikovem računalniku, kjer se nahajajo URL-ji in domene. Po napadu vtipkan URL do želene spletne strani, ki je sicer pravilen, uporabnika avtomatsko preusmeri na lažno stran. Uporabnik tega sicer ne ve in lažni strani brezskrbno posreduje svoje podatke (geslo, naslov, številko kartice). Posledice napadov so lahko minimalne (odtujitev spletnega naslova) ali pa hujših oblik (kraja večjih vsot denarja iz uporabnikovega računa).

Na kaj torej morate biti pozorni pri nakupu na spletu?

Pri nakupu na spletni strani morate preveriti, kdo je sploh ponudnik spletne storitve, predvsem pa paziti, ali je spletna stran, kjer kupujete, varna. Varnost spletne strani, kamor vpisujete osebne podatke, preverite v naslovni vrstici, kjer oznaka strani https namesto običajnega http pomeni varno povezavo. Na varnost strani vas opozarja tudi znak z zaklenjeno ključavnico. To sta pokazatelja, ali bodo podatki, ki jih boste posredovali, varno prišli v prave roke.
Kar se tiče preverjanja ponudnika spletne storitve, bodite pozorni na naslednje podatke, ki morajo biti po zakonu evropske zakonodaje uporabniku storitve dostopne neposredno na spletni strani ponudnika:
– ime in kontaktni podatki ponudnika,
– poslovni register in identifikacijska oznaka registra,
– identifikacijska številka in podatki pristojnega nadzornega organa.

Izjava o zasebnosti

Pozorni morate biti tudi na to, kaj ponudniki počnejo z vašimi osebnimi podatki. To si lahko podrobno preberete v Izjavi o zasebnosti, ki jo s tem, ko ustvarite račun, potrdite. Če se z Izjavo ne strinjate, je ne podpišite! Izjava o zasebnosti navadno vsebuje naslednja zavezujoča poslovna pravila in odgovore, s katerimi se ponudnik pravno zaščiti:
– način zbiranja podatkov,
– kako podjetje uporablja naše piškotke in kako ščitijo in shranjujejo osebne podatke,
– na kakšen način bo ponudnik uporabil osebne podatke, ki jih posredujemo,
– pravila trženja idr.

Večina ponudnikov zagotavlja ciljno trženje in obveščanje v namen promocijske ponudbe, temelječe na uporabnikovih preferencah. To pomeni, da z izbiro produkta ali storitve ponudniku posredujete podatek o svojih preferencah, tega pa podjetje izkoristi za iskanje ciljne publike in produkt na tak način dodatno promovira.

Plačevanje preko interneta

Na spletu lahko plačujete na več načinov: preko svojega bančnega računa ali prek posrednikov, kot sta PayPal ali Western Union. PayPal je osrednji plačilni sistem na eBayu, ki za varnost jamči tudi z dvema programoma: PayPal Buyer protection in PayPal Buyer Complaint Policy. Zaščito lahko uveljavljate v primeru, da plačane stvari, ki ste jo naročili na eBayu, niste prejeli ali pa se ta bistveno razlikuje od opisanega na strani ponudnika. PayPal v omenjenih primerih omogoča preklic transakcije tudi 30 dni po transakciji, to pa je prednost posrednega plačevanja pred direktnim plačilom s kartico.

Spletno plačevanje popolne varnosti ne zagotavlja, saj ste pri načinih plačevanja na daljavo lahko deležni takšnih ali drugačnih prevar. Ena izmed pogostejših je pridobitev vaših podatkov za identifikacijo in avtorizacijo plačila, s pridobitvijo osebnih podatkov, kot je EMŠO ali davčna številka, pa se lahko zgodi, da nekdo ukrade vašo identiteto. V vašem imenu nato sklepa pogodbe (npr. kreditna pogodba), s čimer vas dolgoročno obremeni.
Drugi načini plačevanja: po povzetju z gotovino, z nakazilom na račun ponudnika, s plačilno kartico (Diners Club, Eurocard/Mastercard, Visa, American Express), z mobilnim telefonom.

Svetujemo, da se pri plačilih na daljavo pri pogostem spletnem nakupovanju uporablja zgolj ena kartica, namenjena izključno temu namenu! Pozorni pa bodite tudi na nagradne igre tipa »Loto« ali »Brezplačna vinjeta«, ki se širijo po družabnih omrežjih; pogosto so te zgolj komercialnega namena in ne izpolnjujejo pričakovanj po dobitku.

Viri: www.ip-rs.si, www.nasvet.com, http://pay-pal-slovenija.blogspot.com.


Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ