Prijava na e-nasvete

Kuhanje v voku

Sladko-kisli tofu z zelenjavo

Sestavine za 4 osebe:250 g tofuja,
3 jedilne žlice sojine omake,
4 jedilne žlice sladko-kisle azijske omake,
8 mladih čebul,
3 korenčki,
2 rdeči papriki,
250 g svežega ananasa,
2 jedilni žlici sezamovega olja,
150 g sojinih kalčkov,
2 kavni žlici jedilnega škroba,
3 jedilne žlice kečapa,
sherryjev kis.
Tofu narežite na kocke. Naredite marinado iz sojine in sladko-kisle azijske omake ter 30 minut marinirajte tofu. Operite in na ozke trakove narežite mlado čebulo, korenje in papriko. Segrejte vok, vanj vlijte malo olja in popražite zelenjavo. Dodajte kocke tofuja in oprane sojine kalčke in jih popecite skupaj z zelenjavo. Vmešajte še na kocke narezan ananas in vse skupaj prelijte s sojino omako, kečapom, sherryjevim kisom in v 200 ml vode vmešanem jedilnem škrobu. Mešanico le za kratek čas pokuhajte.

Kitajski jajčni rezanci s piščancem in rakci

Sestavine za 4 osebe:sol,
250 g kitajskih jajčnih rezancev,
1 šopek mlade čebule,
2 stroka česna,
300 g fileja piščančjih prsi,
1 čili,
4 jedilne žlice rastlinskega olja,
100 g očiščenih rakcev,
50 g sojinih kalčkov,
1 jedilna žlica nastrganega ingverja,
4 jedilne žlice sojine omake.
Healthy noodle and prawn diet salad starterV veliki količini vode skuhajte rezance. Na kolobarje narežite mlado čebulo, sesekljajte česen, čili operite, odstranite semena in ga na drobno sesekljajte. Piščančje fileje narežite na trakove. Ogrejte vok in dodajte malo olja. Najprej popražite meso, dodajte rakce, na koncu pa še česen, mlado čebulo in sesekljan čili. Preden jed postrežete, dodajte še oprane sojine kalčke, začimbe in kuhane rezance. Vse skupaj na rahlo premešajte.

Pražen riž z jajci

Sestavine za 4 osebe:400 ml dolgozrnatega belega riža,
2 jajci,
2 žlički sezamovega olja,
2 žlički soli,
2 žlici arašidovega olja,
225 g grobo sesekljane čebule,
½ žličke sveže zmletega črnega popra,
175 g na kocke narezane olupljene kumare brez semen,
100 g svežih ali zamrznjenih koruznih zrn,
1 žlička čilijevega olja.
Dve uri prej ali prejšnji večer skuhajte riž (ko ga boste dodali v vok, mora biti hladen). Jajcema dodajte sezamovo olje in sol. Segrejte vok in vanj vlijte arašidovo olje. Ko se segreje, dodajte čebulo, poper, sol in vse skupaj popražite. Potem dodajte jajci in riž, na koncu pa še kumaro, koruzo in čilijevo olje. Vse skupaj dobro popražite in premešajte. Jed lahko ponudite vročo ali pa jo ohladite in ponudite kot riževo solato.

Mesne kroglice po tajsko

Sestavine za 4 osebe:100 g zmlete govedine,
100 g zmlete svinjine,
2 beljaka,
2 žlici zelo mrzle vode,
1 žlička soli,
½ žličke sveže zmletega črnega popra,
2 žlici drobno sesekljanega česna,
3 žlice drobno sesekljanega svežega koriandra,
3 žlice drobno sesekljane mlade čebule,
2 žlici tajske ribje omake,
2 žlički sladkorja,
navadna moka,
400 ml arašidovega olja.
Mesne krogliceGovedino in svinjino zmešajte z beljakom in vodo tako, da nastane popolnoma enakomerno testo. Potem dodajte vse ostale sestavine razen moke in olja ter mešajte toliko časa, da nastane rahla pasta. Iz mešanice oblikujte približno 4 cm velike kroglice, ki jih enakomerno oprašite z moko. Vok segrejte in vanj vlijte olje. Ko se olje segreje, vanj vložite toliko kroglic, kot je prostora v eni plasti. Cvrete jih približno 4 minute oziroma toliko časa, da porjavijo in postanejo hrustljave. Odcedite jih na papirnati brisači in ponudite še tople.

Bučna enolončnica s fižolom in koruzo

Sestavine za 4 osebe:500 g mesa buče,
350 g stročjega fižola,
500 g zrelih paradižnikov,
3 čebule,
2 stoka česna,
2 zelena čilija,
350 g koruze v zrnu,
2 jedilni žlici olja,
2 jedilni žlici paradižnikove mezge,
250 ml zelenjavne osnove,
sol, poper, sladkor, ½ kavne žličke posušenega origana,
30 g kokosove moke.

Bučke narežite na kose. Fižol očistite in narežite na 3 cm dolge kose. Paradižnik poparite, razpolovite, odstranite semena in meso narežite na kocke. Čebulo in česen drobno nasekljajte, čilija razpolovite po dolžini, odstranite semena, ju operite in narežite na tanke trakove. Vok segrejte, dodajte olje in zlato rumeno popecite čebulo in česen. Dodajte fižol, bučke in polovico čilija ter vse skupaj popražite. Nato vmešajte paradižnikove kocke, mezgo in koruzo. Na koncu dodajte še zelenjavno osnovo, sol, poper, sladkor in origano ter pustite, da se vse skupaj v pokritem voku duši v lastnem soku približno pol ure. Preostale čilijeve trakove zmešajte s kokosovo moko in preden jed ponudite, mešanico potresite po enolončnici.

Ananasovi ocvrtki

Sestavine za 4 osebe:450 g svežega ananasa,
600  ml arašidovega olja za cvrtje.
Za testo:
50 g krompirjevega ali koruznega škroba,
25 g navadne moke,
1 žlica pecilnega praška,
1 žlica sode bikarbone,
ščepec soli,
2 žlički arašidovega olja,
150 ml vode.
Ananas olupite in narežite na debele kose. Krompirjev škrob, moko, pecilni prašek, sodo bikarbono, olje in vodo zmešajte v gladko tekoče testo. Segrejte vok in vanj vlijte olje. Ko se olje segreje, temperaturo malo znižajte. Kose ananasa pomakajte v testo (odvečno maso odcedite) in jih cvrite v olju toliko časa, da zlato porumenijo. Ocvrtke odcedite na papirnatih brisačah in še tople ponudite.

Viri: Vok (zbirka Kuhinja izbranih okusov). Vegetarijanski vok (zbirka Kuhinja izbranih okusov). Ken Hom: Dobrote iz voka.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ