Prijava na e-nasvete

Življenje s partnerjem pod eno streho

Za mladega odraščajočega človeka, ki še ni primerno zrel, predstavlja skupno življenje po besedah mag. Fister veliko preizkušnjo. Zaradi problemov, ki izhajajo iz nezmožnosti zrelega ‘sobivanja’, pa lahko pride do razpada zveze. »Prednosti skupnega življenja vsekakor predstavljajo možnost, da sebe in partnerja bolje spoznate, z njim zaživite ‘realno’ življenje odraslosti in daste romantični ljubezni možnost, da se razvije v zrelo ljubezen,« zaključuje Fistrova. Dr. Žakljeva se strinja: »Skupno življenje mlademu paru nedvomno predstavlja izziv, ki odpira številna vprašanja in dileme: ali, kdaj, kje in kako zaživeti skupaj. Predstavlja lahko test obstoječe zveze ali preveritev, ‘ali sta res za skupaj’. Poskusiti živeti skupaj je pomemben del nadgrajevanja zveze. Odselitev iz vaše izvorne družine ne pomeni zgolj tega, da boste od doma preselili svoje ljubljene reči in lastnino, ampak pomeni tudi, da se zavezujete, da boste živeli po pravilih, ki jih bosta s partnerjem/-ko skupaj določila. Pomeni, da se bosta morala dogovoriti o pomembnih vprašanjih, kot so delitev dela, delitev stroškov ipd.«

Kdaj je primeren čas?

Po besedah Žakljeve je pravi čas »takrat, ko oba začutita željo, da bi rada zaživela skupaj in vama finančni prihodki vsaj približno omogočajo, da bosta lahko pokrila stroške skupnega bivanja in življenja«. Fistrova pa izpostavlja pomen zrelosti, saj selitev za sabo povleče tudi odgovornost. Žakljeva pojasnjuje: »Časovno je odhod na svoje odvisen od želja, prioritet in tudi možnosti posameznikov. Mladi Slovenci se v primerjavi z ostalimi evropskimi narodi odselijo od doma pozno. V povprečju se moški odselijo od doma pri starosti skoraj 30 let, ženske pa pri starosti dobrih 27 let. Razlogi za pozne selitve v lastno gospodinjstvo so tako objektivni kot subjektivni.«

In kakšne možnosti obstajajo?

»Možnosti so odvisne predvsem od sredstev, virov in pomoči, s katerimi razpolagata. Slovenska posebnost so hiše, zgrajene z namenom, da v njih biva več generacij ali celo družin. Naslednja možnost je stanovanje, ki ga vzamete v najem. Zgolj redki mladi imajo to srečo, da so s stanovanjem preskrbljeni kar takoj, ko si zaželijo odhoda na svoje. Za to, da bi bili kreditno sposobni za nakup, pa vsaj eden od partnerjev potrebuje zaposlitev za nedoločen čas. Pomembno je torej, da preverite svoje možnosti, zmožnosti in izberete tisto, ki se vama zdi najboljša. Svoje partnerstvo boste najlažje oblikovali in negovali nekje na nevtralnem terenu, se pravi nekoliko oddaljeni od staršev,« je razložila Žakljeva.

Zakaj bi šla na svoje in zakaj ne?

»S selitvijo lahko pridobite na kvaliteti bivanja, predvsem čustveni. Ustvarita si varno zatočišče, možnosti za nove oblike bivanja, npr. družino,« pojasnjuje Fistrova. Selitev prinaša preizkušnjo samostojnosti, zrelosti, ko postanete ekonomsko neodvisni in vzamete življenje v svoje roke. Ena pomembnejših prednosti je avtonomija. Če nimate želje po odselitvi, oziroma se ta pojavlja le pri enem od partnerjev, potem si raje vzemita še nekaj časa in pretehtajta, kaj je za vaju prava odločitev.

Ali je treba iti postopoma in se prej pripraviti?

Žakljeva svetuje: »Priprava na skupno življenje naj vključuje predvsem tehtne skupne premisleke in dogovore, kaj želita in kako lahko slednje uresničita. Brez načrtovanja (kje bosta iskala stanovanje, za koliko mesečne najemnine, kako bosta krila tekoče stroške, ali lahko pričakujeta kaj začetne finančne pomoči in koliko) ter močne želje po skupnem bivanju je projekt skupno stanovanje bolje za določen čas odložiti. Če ste se že preizkusili v bivanju v lastnem gospodinjstvu s prijatelji (študenti), potem nekaj izkušenj že imate. Skupno življenje s partnerjem/-ko je lahko nekaj povsem drugega. Tudi če ostaneta skupaj za zmeraj, se bodo vajine potrebe spreminjale (npr. lokacijsko zaradi zahtev službe, kasneje zaradi morebitnega načrtovanja družine). Nič hudega, če vaše prvo skupno stanovanje ne bo idealno opremljeno in ne bo imelo idealne lege. Pomembno je, da se v njem z osebo, s katero živite, dobro počutite.« Fistrova pa dodaja, da se »lahko skupno življenje konča v bolečini in stiski, če »gremo vanj brezglavo, in tako pripelje do dvomov o smislu resne zveze. Predvsem je pomembno, da ste sposobni živeti na svojem tudi sami, tako čustveno kot finančno.« Če se imate radi, bo tudi odločitev, kdaj iti na svoje, lažja.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ