Prijava na e-nasvete

Priprava na zagovor diplome

Priprava na zagovor diplome, ki je pika na i in hkrati pomemben mejnik v študijski poti vsakega študenta. Predstavlja priložnost, da študent pokaže svoje znanje, spretnosti in razumevanje teme, ki jo je raziskoval in obravnaval v svojem študijskem delu.

Priprava na zagovor diplome, da izluščite bistvo diplomske naloge

Najtežja stvar pri pripravi govora za zagovor diplome je to, da se odločite za cilj govora. Kaj si želite (najbolje v enem stavku), da si vaši poslušalci zapomnijo? Še pomembneje vprašanje pa je: Zakaj želite, da si zapomnijo prav to? Če jim boste to v uvodu razložili, lahko kreirate zelo zanimiv začetek.

Naslednja točka je, da izpostavite dokazno gradivo za vaš cilj. Dokazno gradivo je lahko kakšen dober primer, ki dokaže to, o čemer govorite. Lahko je zgodba, statistika ali material, ki ga imate s seboj. Tak postopek vam bo pomagal pri tem, da boste bolj razumljivi, saj se ne boste osredotočili na »vse«, kar imate za povedati, ampak boste izhajali iz glavne točke (ali maksimalno treh) in jih potem podkrepili. Taki nastopi so navadno nadpovprečni.

10 korakov do diplome

Vaja in priprava na zagovor pred ljudmi

Rek pravi: Če bi imeli na voljo 4 ure, bi za brušenje sekire porabili 3, tako pomembna je priprava. Pisanje na papir ni dovolj in je celo nevarno, saj pisana beseda nikoli ni enaka govorjeni. Kdor v svoji mirni sobi sam sebi v brk mrmra tekst, ki ga je prej napisal, to ne bo niti 10 % doprineslo k pravem nastopu. Pripravite ključne besede, s katerimi na odru vedno znova poiščete stavke, s katerimi razložite bistvo. V kolikor se pripravljate z že pripravljenimi stavki pa namreč riskirate, da boste pod vplivom treme pozabili, kje ste. Če vadite s ključnimi besedami pa se osredotočite na bistvo in ohranite avtentičnost pri razlagi.

Pokličite teto, sestrično, sosedo, prijatelja, mamo, sestro, saj le ob pravi »tremi« začnemo razvijati mehanizme za premagovanje treme. Pomemben je glasen govor ob tem, ko gledate ljudi in jim govorite. Vaši možgani bodo vsebino povezali v celoto, slišati pa bo, da govorite bolj naravno in sproščeno.

Nina Dušić Hren, psihologinja in trenerka mehkih veščin svetuje, da poiščete v vaši obravnavani temi začimbe. Nobena jed na svetu ne bi bila tako dobra, če bi bila jed pripravljena samo iz osnovnih sestavin. Začimbe so tisto, kar naredi jed zanimivo in okusno. Pica brez origana, ščepca soli in popra, ne bi bila pica. Zato za zagovor poiščite hudomušno šalo, strokovni citat, pestro osebno zgodbo, primere in materiale, ki jih lahko povežete z obravnavano temo.

Priprava na zagovor diplome in 4 triki za samozavesten nastop

  • Ker kava povzroči, da se živčni sistem vznemiri, raje spijte zeliščni čaj (meto, kamilico) za pomiritev, saj bo nervoza še prišla in trema bo poskrbela za fokus in koncentracijo.
  • Telo boste prebudili in ga pripravili na obrambo, če se zjutraj stuširate s hladnim tušem.
  • Oblecite (preizkušena) oblačila, v katerih se dobro počutite, so vam popolnoma prav in ste v njih samozavestni.
  • Na zagovor pridite prej, da spoznate prostor, kjer boste izvedli zagovor in si pripravite PPT predstavitev.

Govorica telesa in naravni gibi

Svojo telesno govorico lahko spoznate, če se med vajo za znance posnamete. Tako izveste, ali mencate roke, se majete ali ste pretihi. Najpogostejša napaka je prehiter govor ali to, da se pozabimo nasmejati, saj ravno nasmeh pokaže sproščenost in veselje ob dogodku. Ne bodite prestrogi do sebe, saj boste ob vsebini težko imeli v mislih še gibanje rok ali še kaj drugega.

Zagovor diplome in zahvale

Govor zaključite preprosto, z besedo: »Hvala«. Tako bodo vsi vedeli, da ste zaključili in prejeli boste aplavz. Ponosno postojte, jih poglejte, prikimajte in ne odhitite takoj z odra. Zaključek: »To je to iz moje strani«, je odveč. Naj si poslušalci rajši zapomnijo bistven povzetek, ki ste ga izrekli pred zahvalo.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ