Prijava na e-nasvete

Premišljena uporaba umetne inteligence pri študiju

Vmesnike umetne inteligence uporabljajo posamezniki za številne naloge, vključno z iskanjem informacij, spreminjanjem govora v tekst (in obratno), pri povečanju produktivnosti, pomoči pri učenju s karticami (»flash« cards). Npr. tudi GoogleMaps za nekatere svoje funkcije uporablja umetno inteligenco. Čeprav so umetne inteligence rezultati običajno že del rutine, so lahko včasih nepredvidljivi, smešni ali celo škodljivi.

Uporaba umetne inteligence pri seminarskih nalogah

Z iskanjem gradiva za seminarske naloge in projekte na fakulteti ste se že srečevali. Poznate osnovna pravila, kako poiskati primerno gradivo in zakaj Wikipedija ni najboljši kanal. S prihodom umetne inteligence in različnih aplikacij, ki vam generirajo tekste bodite prav tako pozorni. Namreč zelo se že širi tudi preverja umetno inteligenco, ali je bil tekst spisan s strani umetne inteligence. Na primer tudi Turnitin, ki ga množično uporabljajo fakultete za preverjanje plagiatorstva, je dodal funkcijo, s katero lahko profesor preveri, ali je bila vsebina spisana s pomočjo umetne inteligence (npr. chat gpt, smodin, ipd.).

Že v pripravo kakovostnega osnutka vsebine vložite veliko dela, za raziskovanje tematike, preverjanje dejstev in pisanje ter urejanje. Vam pa lahko orodja umetne inteligence pomagajo premagati miselne blokade, če jih uporabite za iskanje kakšne ideje, usmeritve ali razširitve pogleda na vašo tematiko.

V novi raziskavi BestColleges (pripravljena s strani Pure Spectrum) se je polovica študentov (51 %) strinjala, da je uporaba orodij UI, pri študijskih nalogah goljufanje ali plagiatorstvo. Vendar orodja UI približno 1 od 5 vprašanih študentov, kljub temu uporablja.

3 uporabna orodja

Je pa uporaba umetne inteligence več kot zgolj pomoč pri pisanju študijskih nalog. Zasledite lahko tudi števila orodja umetne inteligence, ki vam pomagajo doseči vaš potencial:

Habitica je aplikacija z UI, ki izkorišča človeško potrebo po takojšnji zadovoljitvi. Uporablja t. i. pristop igrifikacije in tudi rutinska opravila in naloge spremeni v igro. Vsakodnevne naloge in dobre navade, ki jih želite razviti, so predstavljene kot pošasti, ki se jih morate lotiti. Če ste dosledni in delavni, dobite nagrade, s katerim se lahko pohvalite drugim uporabnikom. Aplikacija vas vodi in uči odgovornosti, ter s tem povečuje vašo motivacijo.

Otter.ai je platforma, ki uporablja UI za prepisovanje in urejanje govorjene vsebine. Namenjena je učinkovitejšemu in natančnejšemu zapisovanju predavanj, sestankov, intervjujev. Za zapis govora v pisno obliko uporablja tehnologijo samodejnega prepoznavanja govora in obdelavo naravnega jezika. Platforma ponuja integracije z drugimi orodji, kot sta Zoom in Dropbox, ki olajšajo deljenje in dostop do prepisane vsebine.

Speechify je aplikacija za pretvorbo besedila v govor, ki za branje digitalne vsebine uporablja tehnologije UI in obdelave naravnega jezika. Zaenkrat še ni na voljo v slovenščini, lahko pa jo uporabite za poslušanje strokovnih vsebin oz. člankov zapisanih v angleškem, idr. jezikih. Vsebino uvozite iz različnih virov, kot so spletna mesta, platforme za shranjevanje v oblaku in druge aplikacije, ter PDF ali WORD ali neposredno prilepite besedilo v aplikacijo. Ena od edinstvenih funkcij je integracija z drugimi aplikacijami, kot sta Evernote in Pocket.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ