Prijava na e-nasvete

Odgovori o štipendijah – vprašanja absolventov

Odgovori o štipendijah: Ste absolvent in prejemate štipendijo? Zagotovo ste se že srečali s kakšnimi od spodnjih vprašanj. Podajamo vam odgovore.

1. Letos postanem absolvent, ali sem upravičen do štipendije?

Štipendistu se štipendijsko razmerje (ob vložitvi vloge za nadaljnje prejemanje) lahko, po izteku izobraževalnega programa I. ali II. stopnje, podaljša za dodatno študijsko leto (tj. absolventski staž). V kolikor štipendist izpolnjuje vse zakonske pogoje, je v dodatnem študijskem letu upravičen do prejemanja štipendije. Štipendist ima do konca dodatnega študijskega leta čas, da opravi vse obveznosti izobraževalnega programa (vključno z zagovorom zaključne naloge).

Odgovori o štipendijah in dodatkih ter vračanju štipendije.

2. Ali sem upravičen do dodatka za uspeh v absolventskem letu?

Dodatek za uspeh se veže na doseženo povprečno oceno v predhodnem študijskem letu. Študent pa je do dodatka upravičen, če ima v predhodnem študijskem letu opravljene vsaj tri izpite. To ne velja za Zoisovo štipendijo.

3. V absolventskem letu prejemam štipendijo. Zanima me, do kdaj moram končati študij?

ZŠtip-1 v 92. členu določa obveznosti štipendista, da mora zaključiti izobraževalni program oziroma pridobiti višjo raven izobrazbe do 30. septembra naslednjega koledarskega leta po zaključnem letniku. Peti odstavek 99. člena ZŠtip-1 nadalje določa, da v primeru, da štipendist do konca enoletnega podaljšanja študentskega statusa po izteku trajanja izobraževalnega programa ne zaključi vseh obveznosti izobraževalnega programa, mora štipendist vrniti štipendije, prejete za zadnji letnik izobraževalnega programa ali za dodatno študijsko leto po izteku izobraževalnega programa, če je bil v dodatnem letu upravičen do štipendije.

Iz zgoraj navedenega ODGOVORA O ŠTPENDIJAH izhaja, da če štipendist ne diplomira/magistrira do konca podaljšanega študentskega statusa, tj. do dne 30. septembra, mora vrniti štipendije, ki jih je prejel v zadnjem letniku izobraževalnega programa ali za dodatno študijsko leto po izteku izobraževalnega programa, če je bil v dodatnem letu upravičen do štipendije.

4. Odgovori o štipendijah in ali lahko prejemam več štipendij hkrati?

Štipendist je upravičen le do ene štipendije, razen v primerih:

  • kadrovske štipendije, ki se lahko dodeli istočasno z vsemi štipendijami, razen s štipendijo za deficitarne poklice,
  • štipendije Ad futura za študijske obiske in za sodelovanje na tekmovanjih iz znanja ali raziskovanja, ki se lahko dodelita sočasno z vsemi štipendijami.

Državne in Zoisove štipendije je zdaj mogoče kombinirati. Štipendije se dodelijo za obdobje od dodelitve do izteka izobraževalnega programa. Državna štipendija, Zoisova štipendija in štipendija za Slovence v zamejstvu in po svetu se dodelijo za raven izobraževanja, ki je višja od že dosežene ravni. Štipendije Ad futura in sofinancirane kadrovske štipendije se dodelijo za posamezen izobraževalni program.

5. V času dodiplomskega študija sem že prejemal štipendijo, a bom kmalu diplomiral. Nato pa se bom vpisal še na podiplomski študij, ali moram ponovno oddati vlogo za štipendijo?

Ob prehodu iz I. stopnje na II. stopnjo ste obravnavani kot novi kandidat, zato boste oddali novo vlogo, običajno je to v mesecu septembru. Za nadaljnje prejemanje štipendije v naslednjih letnikih podiplomskega študija pa ponovnih vlog NI treba oddajati

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ