Prijava na e-nasvete

Delo in praksa v tujini

Vas zanimata delo in praksa v tujini? Evropski državljani imamo omogočeno prosto gibanje med državami, iskanje dela in prijavo stalnega prebivališča kjerkoli v državah Evropske unije (EU). Slovenski iskalci zaposlitve imamo prost dostop na trg dela držav članic EU, Evropskega gospodarskega prostora (EGP) in Švice.  

Izbira države za delo in prakso v tujini

Preučite, kakšno je bivanje v izbrani državi (če izbirate EU države, preverite portal EURES). Stroški se lahko močno razlikujejo od slovenskih, zato skrbno preučite teren – koliko vas bo mesečno stalo stanovanje, hrana, obleka, prevoz na delo. Za izbrano državo preverite, ali potrebujete vizo ali delovno dovoljenje (za Nemčijo vize na primer ne rabite, za Avstralijo pa potrebujete študijsko ali delovno vizo), postopek za pridobitev pa lahko traja tudi eno leto.Ponekod velja evropska kartica zdravstvenega zavarovanja, drugje si morate zavarovanje urediti sami in se vključiti v socialni sistem, kar predstavlja dodaten strošek, ter se prijaviti na davčni urad. Če boste morali pridobiti osebno številko (kot na primer v Španiji), boste morali plačati takso.

Kako poiskati delo v tujini

Prakso ali zaposlitev v tujini začnite iskati že med študijem. Obrnite se na Evropski portal za zaposlitveno mobilnost EURES (http://ec.europa.eu/eures), na zavod za zaposlovanje v izbrani državi ali ambasade in veleposlaništva. Zaposlitev v EU institucijah lahko poiščete na strani Evropskega urada za izbor osebja (EPSO, http://europa.eu/epso/apply/jobs/index_en.htm). Delovna mesta v EU lahko poiščete tudi preko https://leonet.joeplus.org/en/.

Številna podjetja, tako tuja kot tista, ki imajo podružnice tudi v Sloveniji, imajo na spletni strani razdelek »zaposlitev« ali »kariera«, v katerem najdete informacije, v katerih državah imajo razpisana delovna mesta, katera delovna mesta in kako poteka prijava.  Če trenutno nimajo razpisanih delovnih mest, se pogosto lahko vpišete v kontaktni seznam in vas kontaktirajo, ko se delovno mesto za vaš profil odpre.

Delo in praksa v tujini – kako poiskati?

  • Delo: Med študijem lahko študent opravlja študij ali prakso v tuji državi v okviru programa Erasmus+. V okviru programa so podprte delovne prakse v za študente dodiplomskega, magistrskega in doktorskega študija ter tudi nove diplomante. S tem v mednarodnem okolju krepite svoje znanje in kompetence, ki jih iščejo delodajalci, hkrati pa delate v medkulturnem okolju. Več informacij preverite na https://www.cmepius.si/ in na https://erasmusintern.org/, kjer lahko preverite tudi delodajalce in razpisane prakse.
  • Prakso: Po praksah v tujini pa lahko povprašate tudi pri različnih študentskih društvih in organizacijah, ki se ukvarjajo s povezovanjem delodajalcev in študentov, ali pa vas vključijo v delo v organizaciji in se odpravite v tujino kot član organizacije. Npr: študenti naravoslovnih in tehniških ved: http://iaeste.si/, študenti družboslovnih programov: https://aiesec.org/ oz. povprašate v društvih in klubih na vaši fakulteti.

Bodite prostovoljec in naberite bogate izkušnje

Izkušnje si nabirajte tudi s prostovoljstvom. V številnih organizacijah lahko pridobivate izkušnje na različnih področjih (delo z ljudmi, timsko delo, organizacija, marketing, prodaja, administrativna dela, medkulturno in medgeneracijsko povezovanje, itd.). Prostovoljstvo ima v vsaki skupnosti velik pomen. Priložnosti za priključitev pa so v Sloveniji praktično neomejene. Za priložnosti preverite organizacije, mladinske centre in društva v vaši lokalni skupnosti. MOVIT in Evropsko prostovoljno službo (EVS), ki mladim ponuja možnost daljšega bivanja in dela v gostiteljski organizaciji v drugi državi; prostovoljstvo.org, www.salto-youth.net/, mss.si, Mreža MaMa in številni drugi. Pridobite lahko tudi nacionalno poklicno kvalifikacijo mladinski delavec, s katero lahko mladinski delavec lažje pridobi zaposlitev, saj ga delodajalci opazijo kot osebo, ki že poseduje kompetence, spretnosti in znanja za izvajanje mladinskega dela. Kvalifikacija pa mladim omogoča uradno priznavanje strokovnih znanj za mladinskega delavca.

Sezonsko delo doma ter delo in praksa v tujini

Še ena izmed možnosti so sezonska dela tako doma kot tudi v tujini. Sem spadajo različna dela v gostinstvu in v turizmu, obiranje sadja in različna organizacijska dela. Več informacij o različnih vrstah sezonskega dela najdete na https://youth.europa.eu/go-abroad/working_en in https://eures.ec.europa.eu/ ter tudi na spletnih portalih in družbenih omrežjih (npr. Facebook skupine) namenjenih iskanju dela. Čeprav gre zgolj za sezonska dela, se vam vsekakor splača, da se izkažete. Če boste pridno delali, vas bo delodajalec zagotovo opazil in vam morebiti ponudil tudi delo izven sezone. Če drugega ne, pa si boste s takšnim delom razširili socialno mrežo, kar je pri iskanju zaposlitve vedno dobrodošlo.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ