Prijava na e-nasvete

Upravljanje časa – 4 kratki nasveti

Čas je edinstvena valuta, ki je ni več mogoče kupiti, prodati ali ustvariti. Vendar je njegova vrednost neprecenljiva. V svetu, ki se vrti vedno hitreje, je spretno upravljanje časa postalo ključ do ravnovesja in uspeha. Ta članek govori o strategijah in pristopih za učinkovito upravljanje časa ter o tem, kako lahko to znanje uporabimo za izboljšanje kakovosti življenja in doseganje ciljev.

1. Upravljanje časa in načelo izpita, ki vas sreča le enkrat

Odločite se, da boste vsak izpit opravljali le enkrat in se takrat maksimalno potrudili. Če na določenega še niste pripravljeni, ga pospravite in počakajte, da boste pripravljeni.

2. Upravljanje časa in načelo koša za papir

Eno najboljših orodij upravljanja s časom v katerem koli stanovanju ali delovnem prostoru je koš za smeti. Najhitrejši način, da prihranite čas z branjem nepomembnega (nezaželene elektronske pošte, katalogov, reklam in vsega ostalega) je, da to preprosto vržete stran.

3. Upravljanje časa – začnite na novo, ko končate

Ko smo z nečim končali, to odložimo. Pripravite se do tega, da vedno končate nalogo, ki ste jo začeli, nato pa za sabo pospravite. Ta navada je najbolj koristna za vse življenje, ne le pri študiju, ampak tudi pri delu.

4. Ko vas doleti “poplava”

Ko se počutite preplavljene z izpiti, seminarskimi nalogami, delom in ostalimi dnevnimi opravki, se ustavite in si vzemite potreben čas, da na seznam napišete vsako stvar, ki jo je potrebno narediti. Že samo s tem, da svoje odgovornosti organizirate v seznam, dobite nadzor nad njimi. Najbolje je, da svoj seznam organizirate po sistemu ABCDE. A so stvari, ki jih je treba nujno narediti, zelo pomembne stvari. B pomeni stvari, ki bi jih morali narediti in so tudi pomembne. C pomeni stvari, za katere bi bilo lepo, če bi bile narejene, vendar niso tako pomembne. D pomeni stvari, ki jih lahko odložite in E tiste stvari, ki jih morate eliminirati. Zdaj preglejte svoj seznam in se vprašajte: katera stvar (ali dve) sta pomembnejši kot vse ostale? Tako začnete. Navadite se, da seznam uporabljate kot glavni dnevni načrt. Ta seznam je kot zemljevid, ki vam pokaže, kam boste prišli od jutra do večera na najučinkovitejši način.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ

MNENJA ŠTUDENTOV

O NAS

Za vsa vprašanja, komentarje, ideje nas kontaktirajte. V najkrajšem možnem času vam bomo poskušali odgovoriti.

Stik z nami: info@MestoMladih.si

SLEDI NAM