Prijava na e-nasvete

Pozitiva je v vaših rokah

Pogosto čakamo na boljše čase. Da bo konec osnovne šole, ker smo jo res že prerasli, da bomo stari 18 let, ker bomo končno polnoletni, da bo konec srednje šole, ker bomo končno svobodni, da bomo diplomirali, ker bomo končno samostojni. Kjer trenutno smo, ni nikoli tako dobro kot tisto, kjer še bomo. Ob zaključku vsakega življenjskega obdobja pričakujemo drugačno, boljše življenje.

Tok vaših misli

Ko izzivi še vedno ostajajo in prihajajo nove ovire, se nam lahko začenja dozdevati, da z našim življenjem nekaj ni v redu. Držite se, izzivi so neizogiben del življenja. To naravo življenja lahko sprejmemo ali pa ne. Še naprej lahko čakamo na Godota, na čas, ko bomo le še srečni, in se hkrati zgražamo nad izzivi, ki se nam dogajajo, čeprav se trudimo po najboljših močeh. Lahko sprejmete, da so izzivi sestavni del življenja, in ga v polni meri živite njim navkljub. Takšno sprejemanje je daleč od prisiljenega pozitivnega razmišljanja, umetnega optimizma in načrtnega preusmerjanja. Če nekaj ni v redu, mi pa si dopovedujemo, da to ni nič takega in da gre nekaterim še slabše kot nam, ne bomo dosegli ničesar razen večje tesnobe in občutka osamljenosti.

V človekovi naravi je, da se ob pojavu težav nagiba k negativnim interpretacijam in zaključkom. Tudi sicer običajno prej pomislimo na negativen izid negotovega dogodka in se tako nanj »preventivno pripravimo«. Pogosto se naše misli tu ne ustavijo, ampak nam, kot bi želele dokazati svojo kreativnost, napletajo še skrajnejše in bolj negativne scenarije, ki nas včasih pripeljejo na rob zdrave pameti. Kolikokrat se ti scenariji dejansko uresničijo? Zelo redko. Koliko našega življenja se odvija v naših glavah v primerjavi z resničnostjo? Precej več. Koliko energije in časa smo porabili za scenarije, ki se niso udejanjili in so ostali to, kar so – produkt naših misli? Veliko preveč. Tresla se je gora, rodila se je miš.

Ko se ujamete v zanko negativnih misli

Ko ohranite distanco do njihove vsebine, ozavestite vzorec negativnega razmišljanja, spoznate, da vi niste vaše misli, temveč od njih ločeni opazovalci, ter da misli pridejo in gredo, mi pa smo še vedno tukaj, z nogami trdno na tleh. In da se kljub miselni nevihti ni prav nič spremenilo. Naše zavedanje lahko primerjamo z nebom, negativne misli pa z nevihtnimi oblaki. Oblaki se bodo razkadili, nebo pa bo vedno tam. Ko bomo srečni, bomo opazovali sonce, ko bomo mirni, luno in zvezde, nato pa bo zapihal veter in prinesel novo nevihto. Ne bo pa bo ves čas enako – opazujoče, neobsojajoče, sprejemajoče, ker ve, da je vse to življenje.

Pozitivno razmišljanje ni nošenje rožnatih očal

Pozitivno mišljenje ni neskončen  optimizem in prisiljeno navdušenje. Je miselna praksa, ki je povezana s pričakovanjem dobrih rezultatov in premagovanjem ovir. Torej da po neuspehu ne izgubite navdušenja. Ne pomeni ignoriranja negativnih situacij, ki se lahko pojavijo v vsakdanjem življenju. Prav nasprotno, gre za sprejemanje življenjskih ovir in pristop k njim na pozitiven način.

Sodelujoča strokovnjakinja: Anja Knez, Certificirana psihoterapevtka, Geštalt psihoterapija, mojpsihoterapevt.si

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ

MNENJA ŠTUDENTOV

O NAS

Za vsa vprašanja, komentarje, ideje nas kontaktirajte. V najkrajšem možnem času vam bomo poskušali odgovoriti.

Stik z nami: info@MestoMladih.si

SLEDI NAM