Prijava na e-nasvete

Učenje z NLP

Večina ljudi, ko si kupi nov mobilni telefon  porabi več časa za to, da si prebere navodila in se ga nauči upravljati, kot pa porabi za učenje o delovanju svojega lastnega uma in možganov. Si predstavljate, kako bi bilo, če bi za učenje porabili pol manj časa in bi se obenem še veliko več naučili? Kakšen bi bil vaš študij, če bi se lahko še hitreje in bolj učinkovito učili? Kako bi bilo, če bi vaš osebni učni in ustvarjalni potencial podvojili ali celo potrojili? Ste se kdaj vprašali, kako lahko učinkovito komunicirate z vašo podzavestjo?

Kaj je NLP

Nevro lingvistično programiranje (NLP) je zbirka orodij ali tehnologij, s katerimi lahko izboljšamo samozavest, koncentracijo, hitrost pomnjenja, usmerjenost k rezultatom itd. NLP je tudi način življenja, drugačen pogled na svet in na življenje. NLP se uporablja v športu, medicini, ekonomiji, psihologiji, zdravstvu, izboljšanju potenciala, izobraževanju in na številnih drugih področjih.

Pri učenju se je v zadnjem desetletju tudi v okviru NLP opravilo veliko raziskav, v katerih so potrdili, da lahko dijake razdelimo na naslednje tipe: nekateri so prevladujoče vizualni, avditivni, kinestetični, interaktivni, olfaktorni in takšni, ki so usmerjeni k branju in učenju iz knjig. Raziskave so tudi pokazale, da je učenje bolj uspešno in učinkovito, če uporabljamo kombinacijo več različnih komunikacijskih kanalov. Dijaki ali študenti, ki so pretežno vizualni, lahko torej pri učenju uporabijo vizualne tehnike, miselne vzorce, filme, posnetke, knjige itd, obenem pa si lahko posnamejo snov in jo poslušajo npr. pri vožnji z avtomobilom ali med opravljanjem športnih aktivnosti ali celo spanjem.

Pri izboljšanju študija so ena izmed zelo koristnih tehnik tudi sidra. Ruski psiholog Pavlov je pri znanih poskusih s psmi ugotovil, da so psi ob temu, ko so jim približali hrano, začeli v ustih izločati slino. V primeru, ko se ob srečanju s hrano doda še zvonček (pogojni refleks) so psi dobili umetno ustvarjen sprožilec. Kasneje so psi izločali slino v primeru, ko je Pavlov zgolj pozvonil z zvončkom.

Podobno, kot je bil pri psih zvonček sprožilec za slino, so sidra v NLP sprožilci, ki sprožijo določeno notranje stanje ali odziv. Sidra so lahko vizualna npr. zagledamo naš priljubljen kraj in smo dobre volje oz. slišimo pesem in že smo vsi žalostni ali veseli, zavohamo priljubljeno hrano in postanemo lačni ali nam kruli v želodcu itd. S tem, ko ustvarimo sidro za samozavest, koncentracijo, fokus, hitro učenje, umirjenost in podobna čustvena stanja, lahko takšno sidro, ko ga potrebujemo tudi prikličemo. Na dan izpita ali ko nastopi t. i. živčnost, lahko s temi tehnikami najprej prekinemo nastalo stanje, potem pa vzpostavimo želeno stanje. In ne pozabite – najhitreje se učite, ko se pri tem zabavate. Naredite torej vaše učenje, kot popolno in absolutno zabavo, povežite to kar se učite s tem, kar vam prinaša največ veselja in vaš učni proces bo za vedno postal zabaven, zanimiv in predvsem učinkovit.

Nekaj praktičnih vaj in nasvetov iz delavnic, ki jih lahko uporabite pri svojem učenju

  • Ob svoji postelji ali delovni mizi nalepite list, na katerega napišite vaše želene ocene, (naj vaša podzavest vidi, kam želite). Podzavest deluje s ponavljanjem, zato naredite to na začetku študijskega leta, ne na koncu.
  • Če želite, da vam podzavest služi, kot si sami želite, potem ji ukažite (vedno znova) – v mislih ali na glas povejte, da bi radi nekaj znali ali da bi radi uspešno opravili.

  • Vaše notranje stanje je ključ do uspeha – torej uporabite sidra, da boste odprti za učenje, da boste imeli energijo, željo, motivacijo in s temi sidri lahko potem podobno naredite na izpitu, ko potrebujete koncentracijo, jasno usmeritev itd.
  • Pri učenju je pomembno, da imate dovolj kisika ter dovolj vode, zato poskrbite, da predihate pljuča ali greste na kakšen sprehod (tek ipd.) ter da predvsem v trenutkih, ko potrebujete maksimalno učinkovito učenje, jeste lahko hrano v zmernih količinah (o vsem se prej posvetujte tudi z vašim zdravnikom).
  • Naredite načrt, v mislih vizualizirajte in ponavljajte to kar bi radi, pridobili znanje ali/in opravili maturo/izpit. Vedno, vedno, čisto vedno, ko se med seboj borita domišljija in volja, zmaga domišljija, zato je pomembno, da vizualizirate in si domišljate, kako ste že uspešno opravili maturo.
  • Pomembno, je da ste srečni, zadovoljni in se zabavate in če lahko zabavo povežete še z učenjem ali je to vaša nagrada za vaše uspešno učenje, potem bo učinek veliko, veliko večji.

Dr. Aleksander Šinigoj še svetuje: »Ne pozabite na skrivnost o kateri govorijo številnih zahodnjaški in vzhodnjaški modreci: »Smisel življenja je v tem, da smo srečni vsak trenutek življenja.« Nekateri še dodajajo, da je pomembna pot in da uživamo na tej poti, ne da čakamo na cilj kamor hodimo! In tako lahko poskušate usmerjati vašo podzavest in vaše delovanje uma na srečo in obenem na rezultate, ki jih želite med študijem. S tem boste dosegli dva pomembna cilja, če jim sploh lahko tako rečemo: Srečni boste in uspešno boste zaključili študij.«

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ