Prijava na e-nasvete

Kaj vse moram storiti, ko dopolnim 26 let?

Najprej uredite obvezno zdravstveno zavarovanje

Če izgubite status študenta ali pa mesec dni, preden dopolnite 26 let, si morate najprej urediti obvezno zdravstveno zavarovanje v eni izmed poslovalnic ZZZS. Ko dopolnite 26 let, niste več zavarovani prek staršev kot družinski člani, saj postanete tudi vi zavezanci za doplačila zdravstvenih storitev. Šele nato morate pri pooblaščenih zavarovalnicah (Triglav, Adriatic, Vzajemna …) skleniti tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Če tega ne storite, boste morali od tega trenutka dalje doplačati vse morebitne stroške zdravljenja (zdravstvene, bolnišnične, zdraviliške in zobozdravstvene storitve, zdravila, reševalni prevozi, medicinski pripomočki ipd.). Še več, v kolikor zamudite omenjeni enomesečni rok, vas bo doletela trimesečna čakalna doba. To pomeni, da boste v tem obdobju že plačevali premijo, razliko do polne vrednosti zdravstvenih storitev pa boste morali naslednje tri mesece še vedno kriti sami. Če pa si dopolnilnega zavarovanja ne uredite v roku enega leta po izteku študentskega statusa ali dopolnjenim 26. letom starosti, se bo vaša premija z vsakim letom, ko niste dopolnilno zavarovani, povišala za 3 odstotke.

Absolventski staž

Absolventski staž koristite le enkrat v času študija. Ali, kot pravijo na UM: »Študentom pravica do absolventskega staža pripada na podlagi 70. člena Zakona o visokem šolstvu in bodo imeli to pravico vse do morebitne spremembe zakona. Morebitna sprememba pa se bo nanašala le na novo vpisane študente prihodnjih generacij.« Senat mariborske univerze se namreč zavzema za zaključevanje študija v predvidenih rokih, saj menijo, da je podaljševanje trajanja študija škodljivo ter da študente spravlja v slabši socialni položaj.

Podaljšanje absolventskega staža: le iz opravičljivih razlogov

Absolventski staž sicer lahko podaljšate še za eno leto, vendar morate imeti za to »opravičljiv razlog«, kot na primer materinstvo, daljša bolezen, izjemne družinske in socialne okoliščine, priznan status osebe s posebnimi potrebami, aktivno sodelovanje na vrhunskih strokovnih, kulturnih in športnih prireditvah, aktivno sodelovanje v organih univerze. Morebitni dodatni pogoji se lahko razlikujejo od fakultete do fakultete.

Štipendije: le za enega »absolventa«

Za republiško štipendijo boste lahko kandidirali tudi, če ste že starejši od 26 let, vendar pod pogojem, da se ne vpisujete v prvi letnik višješolskega ali visokošolskega izobraževanja. Drugi člen Pravilnika o štipendiranju namreč opredeljuje, da je lahko starost kandidatov, ki prvič vlagajo vlogo za uveljavitev pravice do republiške štipendije, glede na letnik in izbrani izobraževalni program lahko ustrezno višja. Sicer pa se republiške, zoisove in kadrovske štipendije izplačujejo tudi v času absolventskega staža, vse do diplome, vendar v celotni dobi študija le eno študijsko leto. Če boste študij končali pred iztekom študijskega leta, vam bodo (država ali podjetje, od katerega prejemate kadrovsko štipendijo) izplačali preostale štipendije v enkratnem znesku. Torej, če diplomirate že marca, vam pripadajo še vse štipendije, ki bi jih sicer prejeli do septembra.

Preživnina: Po zakonu vam ne pripada več 

Po dopolnjenem 26. letu starosti vas starši, kot smo omenili že pri zavarovanjih, po zakonu niso več dolžni preživljati, kljub temu, da imate še vedno status študenta. V kolikor prejemate preživnino od enega izmed staršev, po 26. rojstnem dnevu te pravice več nimate. Še več, v kolikor vam starš še plačuje po preživnino po tem letu, vam (v kolikor ga ne obvestite pravočasno in seveda, če niste v najboljših odnosih) lahko vse zneske za nazaj tudi terja.

Delo prek študentskega servisa: neobdavčenih le 88 evrov

Sicer je res, da lahko prek študentskega servisa delate, vse dokler imate status študenta, vendar pa vam po 26. letu študentski servis za vsako napotnico, ki je višja od 88 €, odvede 22,5 % akontacijo za dohodnino (to akontacijo lahko pri odmeri dohodnine dobite povrnjeno, če zaslužite manj, kot znaša vsota dohodninskih olajšav, do katerih ste upravičeni). Temu se lahko izognete le tako, da se z delodajalcem dogovorite, da vam zaslužke razbije na napotnice, ki ne bodo presegajo omejitev 88 evrov.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

6 KOMENTARJI

 1. zanima me kaj naj storim ko dopolnim 26 let, ali je kakšna možnost, da se podaljša za dobo 1 leta status in na kateri šoli ? Bil sem resno bolan !!

 2. Moje trenutno stanje je izobraževanje odraslih, tako da sem absolvent na srednji trgovski šoli Ljubljani.status potrebujem da lahko uveljavljam ugodnosti ( družinsko pokojnino, zavarovanje, denarno socialno pomoč).
  Hvala za podatek

 3. Spoštovani

  Po prebiranju vaše strani sem se odločila zastaviti vprašanje in upam, da boste mi znali odgovoriti.
  Stara s 35 let in sem se vpisala na Dobo, redni študij Poslovni sekretar. Zanima me ali sem še upravičena do socialne pomoči v kolikor sem prijavljena pri Zavodu za zaposlovanje v evidenci iskalcev zaposlitve.
  Za odgovor se vam zahvaljujem.

  • Pozdravljeni,

   svetujemo vam, da se za ta podatek obrnete direktno na CSD, saj vam bodo lažje povedali za vaš primer. Na podlagi napisanega mi težko ocenimo to.

   Imajo pa na spletni CSD zapisano:

   Upravičenci – Denarno socialno pomoč lahko pridobite, če ste:

   – državljan Republike Slovenije s stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji,
   – tujec z dovoljenjem za stalno prebivanje v Republiki Sloveniji in stalnim prebivališčem v Republiki Sloveniji,
   – nimate dovolj sredstev za preživetje, nimate premoženja in prihrankov, ki bi vam omogočali preživetje in aktivno rešujete svojo socialno problematiko.

   Pogoji in višina
   Denarna socialna pomoč je odvisna od višine dohodkov, števila družinskih članov, vrednosti premoženja (nepremično in premično), prihrankov, ter zagotovljene oskrbe in morebitnega obstoja krivdnega razloga (na primer neprijavljenost pri uradu za delo, prestajanje zaporne kazni, ….).

   Lep pozdrav, ekipa portala MestoMladih.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ