Prijava na e-nasvete

Konec fiktivnih vpisov za status?

V začetku decembra 2013 je bil sprejet Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o višjem strokovnem izobraževanju (ZVSI-A). Zakon je močno posegel v višješolsko izobraževanje, tako na področju same organizacije in delovanja višjih šol kot tudi na to, da višje šole niso več izhod v sili za študentski status. Za študente so ključne tri spremembe:

  • Namreč v 41. členu se doda: Kdor je bil že tri leta vpisan v študijski program visokega šolstva, se ne more vpisati v redni študij v višjem strokovnem izobraževanju. To pomeni, da se diplomanti ne bodo mogli več vpisati na višje šole zaradi statusa. Vseeno pa je to še vedno možno za študente, ki na svojem primarnem študiju ne bi ponavljali ali pa pavzirali, imeli pa bi vse pravice iz naslova študentskega statusa.
  • V primeru omejitve vpisa imajo sedaj prednost kandidati pri vpisu v redni študij, ki pred tem še niso bili vpisani v redni študij v višjem strokovnem ali visokošolskem izobraževanju v Republiki Sloveniji.  Torej tisti, ki niso bili še nikdar študenti – dijaki.
  • Trejta novost pa se prav tako dotika fiktivnih vpisov. In sicer že do sedaj so se nekatere višje šole zavedale, da imajo fiktivne študente. Nekatere so to dovoljevale, druge pa ne in so zato te študente tekom študijskega leta izpisale (v primeru neopravljenih študijskih obveznosti) – to je urejala vsaka šola posamično s svojim internim pravilnikom. Po novem pa se v 43. členu doda: Zaradi neizpolnjevanja predpisanih obveznih sestavin študijskega programa brez opravičljivega razloga in drugih hujših kršitev pravil šole se lahko določi ukrep izključitve iz šole. To pomeni, da lahko šole svoje ”fiktivne” študente izpišejo. Za to imajo sedaj tudi pravno podlago v zakonu in ne le v svojih internih pravilnikih.

Z novim zakonom je država močno omejila fiktivne vpise. Še vedno pa ni urejeno področje izobraževanja za odrasle in fiktivnih vpisov – kar pa se obeta z novim zakonom o visokošolskem izobraževanju.

Imate izkušnje  ali pa mnenje o fiktivnih vpisih in novem zakonu? Delite jih v komentarjih

 

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ

WordPress Ads