Prijava na e-nasvete

Prepis in vpis zaradi statusa

Pravico za prepis in vpis ima vsak študent v času študija le enkrat. Ko izkoristite eno od teh možnosti, vam ostane le še možnost pavziranja (ste brez statusa, opravljanje izpitov morate plačevati). Če boste koristili eno od teh možnosti, vas pri tem opozarjamo, da to lahko vpliva na vaš absolventski staž. Namreč, če ste do 30.9.2012 že uveljavili to pravico, potem pravico do absolventskega staža imate. Če pa ste to pravico koristili po 1.10.2012, pa po zaključku zadnjega semestra nimate več pravice do absolventskega staža.

Prepis in vpis ter absolventski staž

Študenti, ki ste na sredini prvega letnika ugotovili, da vaša izbira ni pravilna in se želite prepisati, se v prvi letnik na drugo fakulteto vpisujete skupaj z maturanti. Datumi, na katere morate biti pozorni najdete tu. Pozor, vpis poteka elektronsko. Če ste si premislili do 15. oktobra, se lahko s fakultete izpišete in se šteje, kot da se sploh niste vpisali. Ostanete pa brez statusa.

Tudi če se želite prepisati v višji letnik (študij po merilih za prehode), morate izpolniti prijavo preko portala eVŠ. Po novem sta dva roka. Prvi je od začetka februarja do začetka marca (enak kot za maturante). Drugi pa v prvi polovici septembra. Pogosto je treba za prepis opraviti diferencialne izpite ali pa izpolnjevati določene pogoje.

Prijava za vpis v 1. letnik na novo fakulteto ni zavezujoča in v tem času imate še vedno status študenta do konca študijskega leta. Ko, in če boste sprejeti na novo fakulteto, se morate pred vpisom najprej iz stare izpisati (to uredite na referatu). Svetujemo vam, da to naredite dan pred predvidenim vpisom, saj ste v vmesnem času, uradno gledano, brez statusa.

Vpis na višjo šolo

Vsak študent se lahko vpiše enkrat v višješolski strokovni program in enkrat na univerzitetni ali visokošolski program. Seveda pa lahko na vsakem programu tudi ponavljate letnik oziroma se prepišete. Poleg tega, pa je možnost večkratnega vpisa tudi zakonsko možna. Zavod, višja šola, visoka šola, fakulteta ali pa maturitetni tečaj, ne more zavrniti študenta, ki izpolnjuje pogoje za vpis. Študenti, ki se želite vpisati zaradi statusa na višjo šolo imate čas do marca, da oddate prijavo. Po tem datumu se lahko vpisujete le še v drugem roku (prosta mesta najdete na strani višješolske prijavne službe), ko je prijava elektronska in sicer samo še na prosta mesta. Hitrost pri oddaji prijave več ne vpliva na vašo prijavo.

Še opozorilo za vse, ki se boste na višjo šolo vpisali zaradi statusa. Po novem zakonu vas šola lahko izključi zaradi neopravljanja obveznosti, zato preverite, kako so te šole ukrepale prejšnje leto glede fiktivnih vpisov. Prav tako pred vpisom preverite, kakšni so stroški za vpis na nekatere programe, saj je ponekod zahtevana npr. obvezna obleka, cena katere lahko preseže tudi 100 evrov. Še opozorilo za tiste, ki ste že bili vpisani na višjo šolo, ponoven vpis na enak program (tudi če je to druga šola), ni možen. POZOR! Po novem se redno na višjo šolo ne morejo vpisati študenti, ki so že bili vpisani 3 leta na visokošolski program.

Izobraževanje za odrasle

Možnost za vse, ki potrebujete status iz kakršnega koli razloga za nekaj mesecev ali pa za celotno leto je tudi vpis na program izobraževanja za odrasle. Na ta program se lahko vpišete na srednjih šolah, ki ponujajo to možnost. Vpisnico najdete ponavadi na spletni strani šol, priložiti morate zahtevane dokumente. Ko boste vpisani, boste dobili še položnico z vpisnino (od 60 evrov dalje) in status boste imeli do 30.9. naslednjega leta. Kot udeleženec izobraževanja za odrasle imate možnost dela preko študentskega servisa in zavarovanja preko staršev. Nimate pa možnosti subvencionirane prehrane in bivanja.

Delo preko študentskega servisa kot udeleženec izobraževanja za odrasle je možno do vašega dopolnjenega 26. leta. Pri tem pa še namig – to pomeni, da če imate izdano stalno napotnico, lahko delate tudi po dopolnjenem 26. letu, ne morete pa naročati novih napotnic (ni pa to zakonitost – odvisno je od posamičnega študentskega servisa).

+ POZOR: Konec leta 2017 je bil sprejet Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju in zakon, ki ureja gimnazijsko izobraževanje, ki prinašata spremembe na tem področju in omejujeta tudi fiktivne vpise. Novi predpisi stopajo v uporabo s 1. septembrom 2018.

Po končanem študiju – vpis diplomantov

Če pa boste kmalu diplomirali in zaradi različnih razlogov ne morete izkoristiti katere od zgornjih možnosti ali pa bi radi še študirali, se lahko vpišete tudi kot diplomanti. Prijava na študij diplomantov poteka v dveh rokih – prvi je od začetka februarja do začetka marca (enaki datumi kot prijava za maturante), drugi rok pa v začetku septembra (ponavadi od 1. do 15. septembra). Prijava poteka elektronsko preko eVŠ. Novost pa je, da se lahko prijavite na redna in izredna mesta za diplomante IN TUDI na izredna mesta za vpisv 1. letnik, ki so na voljo v razpisu. Več informacij najdete v razpisu >>

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

316 KOMENTARJI

 1. Zdravo.
  Jaz bi rabil mal pomoči. Imam absolventski status na varnostnih vedah (univerzitetna) do konca septembra 2014. Letos še ne bom diplomiral. Če sem prav razbral iz vašega članka bi se zato, da bi obdržal status lahko vpisal na višjo šolo kajne? Vendar me bega zapis s spletne strani:

  http://vps.vss-ce.com/VPS/kar_vas_zanima.htm , in sicer drugo vprašanje, ki se glasi:

  Tri oziroma več let sem že bil vpisan na visoko šolo (Fakulteta, Univerza), ali se lahko vpišem na višjo strokovno šolo? Ali bom imel status študenta?

  Na višjo strokovno šolo se lahko vpišete le izredno. V kolikor imate v tekočem študijskem letu (2013/2014) status študenta/ke na višji strokovni šoli, se lahko po prehodnih in končnih določbah (36. člen) izobražujete in končate izobraževanje pod pogoji, ki so veljali pred uveljavitvijo zakona Zakon o višjem strokovnem izobraževanju (Ur. l. RS, št 86/2004, 100/2013).
  Višješolska prijavna služba ni pristojna za informacije glede statusa študenta. Obrnite se na pristojne institucije.

  Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor.

  Lep pozdrav

  • Zdravo!

   Res je, to opozorilo piše tudi v okvirčku zgoraj. Konec prejšnjega leta je prišlo do te spremembe, kar pomeni, da se lahko vpišeš na višjo šolo le še izredno. Lahko pa poskusiš z vpisom na izobraževanje za odrasle … ;)

 2. mene zanima, glede izobraževanja za odrasle, v pogovorih z ljudmi slišiš marsikaj… zanima me, kakšne so obveznosti pri tem in kako to v bistvu poteka, ker sem sam bolj malo našel… Zanima me, kakšne so obveznosti za to idejo in koliko časa mi to vzame, da vem, če lahko vmes še kje delam.

  hvala vnaprej

  • Zdravo!

   Izobraževanje za odrasle je bolj prilagodljiv način šolanja, ker je predvideno, da se ga udeležijo tisti, ki že imajo službo in imajo posledično manj časa. Ponavadi je tako, da se dobi individualen načrt delanja obveznosti. Ponekod so predavanja, ponekod ne, odvisno od programa (npr. dvakrat tedensko v popoldanskih urah). Takšen program je zelo prilagodljiv in se individualno prilagodi, tako da predlagam, da povprašaš kar direktno na šoli, kamor se želiš vpisati.

 3. Živjo!
  Mene pa zanima, ali se lahko vpišem v srednjo šolo/izobraževanje odraslih po končanem magisteriju. Ali so pri tem morda kakšne omejitve?

  • Zdravo!

   Za prijavo na izobraževanje za odrasle ni omejitev, poiskati moraš le program oziroma šolo. Vpis je plačljiv, najmanjši znesek je nekaj čez 60 evrov in se razlikuje od šole do šole, status pa dobiš za celo leto. Omejitev je le, da po 26. letu kot udeleženka izobraževanja za odrasle ne moreš več delati preko študentskega servisa. Prav tako pa nimaš več pravice do bonov, subvencioniranega bivanje itd. Če na kaj nisem odgovoril, pa kar vprašaj :)

 4. Živjo!
  Sem študentka 3. letnika visokošolskega programa na univerzi v Ljubljani. po koncu študija bi se rada vpisala na medicinsko fakulteto v Zagrebu, kjer pa zahtevajo splošno maturo. Ker pa te nimam, me zanima če se lahko jaz vseeno po diplomi vpišem na maturitetni tečaj spet kot dijakinja ali se moram vpisat na tečaj za odrasle in plačati polno ceno?

  Hvala za odgovor

  • Zdravo!

   Če prav razumemo, si opravila poklicno maturo, torej srednje strokovno izobraževanje. In glede na to, da boš v letu, ko boš opravljala maturo, dopolnila/bila starejša od 21 let, spadaš v kategorijo 21-letnikov. To pomeni, da ne obstaja posebnih priprav na maturo, temveč je vse odvisno od tebe. Prijaviti se moraš sama (lahko preko katerekoli gimnazije ali pa direktno na RIC, ki te bo razvrstil na eno od gimnazij – tja greš s sklepom in se potem vse naprej dogovarjaš z maturitetnim tajnikom na šoli – POZOR, zadnji datum za prijavo na maturo je 31.3., če želiš opravljati maturo v spomladanskem roku ali 14. julij, če jo hočeš opravljati v jesenskem). Za maturo moraš plačati cca. 90 evrov, poleg tega pa moraš plačati tudi šoli, na kateri jo boš opravljala (cene so odvisne). Če malce prebrskaš na spletu, boš našla tudi šole, ki ponujajo posebne priprave za 21-letnike.

   Sicer pa imaš tudi možnost vpisa na maturitetni tečaj – preveri na kateri od gimnazij, kako bi ga lahko opravljala – obstajajo tudi maturitetni tečaji za odrasle – ponavadi so prilagodljivi. Seveda pa pride v poštev tudi izobraževanje za odrasle – razpis programov, ki jih opraviš s splošno maturo najdeš na http://goo.gl/4sX9LD (pdf datoteka s strani ministrstva).

   Na koncu ti predlagamo, da pokličeš na najbližjo gimnazij in povprašaš, kaj bi bilo zate najbolje, glede na to, koliko imaš časa in kaj sploh izvajajo.

   Če imaš še kakšno vprašanje, pa smo ti na voljo :)

 5. Pozdravljeni, imam vprasanje, bom pa najprej razložil situacijo. Trenutno sem absolvent podiplomskega študija in v oktobru nameravam magistrirati po bolonjskem programu (star bom 25). V naslednjem letu pa bi še potreboval status, da lahko delam preko studentske napotnice. Da preidem k vprašanju, torej zanima me katere so najboljše in najcenejše možnosti, da še za eno leto pridobim status?

  • Zdravo!

   Sicer ne podpiramo vpisov zaradi statusa, vendar pa se zavedamo, da je to današnja realnost. Kar se tiče vpisa za status, lahko poskusiš z vpisom na kateri od višjih šol. Vendar, ker si bil že vpisan na fakulteti tri leta, se na višjo šolo ne moreš več vpisati redno, temveč le izredno. Šolnine so načeloma nižje kot na fakultetah. Razpis si lahko ogledaš na http://vps.vss-ce.com/VPS/. Neuradno se z določenimi šolami da dogovoriti tudi za zmanjšano plačilo šolnine, vendar ti ne moremo svetovati katere so te šole, saj so to bolj govorice. Pri tem tudi opozorilo, dogaja se tudi, da določene višje šole obstajajo v razvidu, v resnici pa nimajo dovoljenja za izvajanje programov, vseeno pa vpisujejo študente. Zato izbiraj le med šolami, ki so navedene v razpisu.

   Druga možnost, ki pa je tudi najcenejša, pa je vpis na izobraževanje za odrasle. V tem primeru imaš status, vendar nimaš ugodnosti študenta, saj si uradno dijak. Cene vpisa so različne, gibljejo se od 60 evrov navzgor. Najbolje je, da pokličeš nekaj različnih ponudnikov, ki ti bodo povedali ceno in tudi pogoje, če ti obstajajo. Vpisi sicer potekajo kadarkoli med letom, vseeno svetujemo, da urediš vpis že septembra. Kot udeleženec izobraževanja za odrasle lahko delaš do 26. leta, kar pa pri tebi ne bo problem, saj boš star 25 let.

   Srečno z magistrsko in s statusom :)

 6. Pozdravljeni,
  tudi jaz imam eno vprašanje. Decembra 2014 sem magistrirala (bolonjski študij), študij sem opravljala redno, brez absolventa, brez pavziranja, ponavljanja, trajal je 2 leti. Pred tem sem bila vpisana na dodiplomski univerzitetni program, ki je trajal 3 leta, prav tako sem ga opravila redno, torej brez “premorov”. Sedaj sem se znašla v situaciji, da bom v naslednjem študijskem letu potrebovala status študenta, če želim delati na svojem področju, potem pa se mi kaže na tem istem mestu tudi zaposlitev (zaposleni gre v pokoj). Zanima me, če imam KAKRŠNO KOLI možnost pridobitve statusa študenta in sicer redno, ker so na izrednem študiju šolnine zame (pre)drage. S tem, da izobraževanje za odrasle zame odpade, ker imam 27 let. Je kakšna možnost? Res bi bila zelo zelo zelo hvaležna za pomoč, odgovor, ker ne vem kaj naredim. Hvala že vnaprej!

  • Pozdravljena!

   Tudi zate velja enak odgovor kot smo ga napisali Aleksu. Edina možnost je vpis na višjo šolo, vendar le izredno. Lahko poskusiš z vpisom redno (smo že slišali za primere, da je redni vpis uspel tudi študentom, ki so že bili vpisani 3 leta na visokošolski zavod), vendar ni nujno, da ti bo uspelo. Zato bolj računaj na možnost izrednega študija. Le na ta način boš lahko imela status. So pa na nekaterih šolah razumevajoči in zaračunajo v primeru vpisa za status npr. le polovično šolnino – pokliči na različne šole.

   Če se boš odločila za vpis na višjo šolo, prvi rok si že zamudila. Tako da imaš na voljo drugi rok, ki poteka elektronsko in na mesta, ki so še prosta. Drugi rok bo trajal od 31. avgusta do 4. septembra, vendar je večina mest zasedenih že prvi dan.

   Sicer pa razmisli tudi o možnosti dela preko avtorske ali podjemne pogodbe, če veš,da te bodo na tem mestu zaposlili, saj je strošek delodajalca skoraj enak, kot če te ima zaposleno preko napotnice.

   Veliko sreče! :)

 7. Pozdravljeni!
  Sem študentka prvega letnika Fakultete za družbene vede, vendar mi program in način študija res nista všeč. Zato nameravam fakulteto zamenjati. Zanima me, ali se v drugem roku lahko vpišem na želeno fakulteto? V primeru da sem sprejeta, se enostavno ne bi vpisala v 2. letnik FDV-ja. Ali bi bilo to dovolj ali se moram v vsakem primeru izpisati iz FDV-ja? Vprašala bi vas še, ali se v prvi letnik želene fakultete vpisujem isto kot vsi ostali bodoči bruci, ki se v prvi letnik vpisujejo prvič? (isti roki, pogoji …)
  Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor.
  Lep pozdrav

  • Zdravo!

   Vpisuješ se tako kot ostali bodoči bruci, res je. Datume vpisa najdeš v članku http://filternet.si/ss/clanki/datumi-za-vpis-na-fakultete-2015/. Zate je najbolj pomemben 2. rok, ki bo trajal od 21. do 28. avgusta 2015. Prijava poteka preko portala eVŠ, vendar samo na mesta, ki bodo še prosta (informacija bo objavljena 20. avgusta, lahko pa si ogledaš trenutno stanje in nekako dobiš občutek, kje bo več in kje manj prostih mest – http://filternet.si/ss/clanki/stanje-prijav-na-fakultetah/). Ko boš na svojo želeno fakulteto sprejeta, se moraš pred vpisom najprej izpisati iz FDV (izpis je nujen, saj po zakonu ne moreš biti vpisana na dve fakulteti hkrati). Kaj potrebuješ za izpis, preveri v referatu. Svetujemo pa ti, da se izpišeš dan pred vpisom na novo fakulteto, saj v vmesnem času uradno nimaš statusa.

   Če te še kaj zanima, pa smo tu :)

 8. Pozdravljeni!
  Sem študent 2. letnika na FDV. Enkrat sem že ponavljal letnik in me zanima, kakšne so možnosti če padem še enkrat. Vem da lahko pavziram in medtem opravim izpite, ki bi ostali, zanima pa me, kdaj so vpisi na te srednje šole, ker me cel september ni v Sloveniji. Hvala za odgovor!
  Lep pozdrav

  • Zdravo!

   Glede na to, da si enkrat že ponavljal, ne moreš še enkrat, niti se ne moreš prepisati, kar pomeni, da lahko le pavziraš in opravljaš izpite. Če te zanima vpis na srednjo šolo zaradi statusa, pa se lahko vpišeš že sedaj, saj vpis na izobraževanje za odrasle poteka čez celotno leto. Vseeno pa lahko razmisliš tudi o vpisu na višjo šolo (ker nisi še vpisan tri leta na visokošolsi študij), drugi rok prijav bo potekal od 31. avgusta do 4. septembra, na še prosta mesta -> http://vps.vss-ce.com/VPS/.

   Upam da si dobil odgovor, sicer pa nas kar vprašaj :)

 9. zdravo,
  trenutno sem absolventka dodiplomskega študija, ker mi nebo uspelo diplomirati do jeseni (posledično se nebom mogla vpisati na magisterij) si bom vzela še eno prosto leto, vendar bi rada obdržala status -ali se lahko redno vpišen na faks oz. srednjo šolo? Prav tako me zanima, če želim status obdržati celo leto, verjetno ne smem prej diplomirati?
  Hvala
  Lp

  • Zdravo!

   Na faks se ne moreš več vpisati, saj ne moreš biti vpisana na dve fakulteti hkrati. Ostaneta ti samo dve možnosti. Prva je izredni vpis na višjo šolo (prvi rok si že zamudila, drugi rok bo potekal od 31. avgusta). Redno se ne moreš vpisati, za izredno pa se ponekod lahko dogovoriš za znižano plačilo šolnine. Druga možnost pa je izobraževanje za odrasle. Če boš koristila slednje, se vpiši čim prej, saj ponekod zmanjka mest. Seveda pa preveri tudi vpisnino.

   Kar se tiče statusa, pa je potem vseeno kdaj diplomiraš, saj tvoj status ni več vezan na tvojo fakulteto, temveč na novo šolo, kamor se boš vpisala.

   Veliko sreče pri diplomi :)

 10. Pozdravljeni,
  pišem v imenu prijatelja. Zanima me naslednje, je študent 3 letnika dvopredmetnega učitelja matematika-tehnika. Dodiplomski študij traja 4 let. Ker bo drugoleto aprila dopolnil 26 let, me zanima če za njega še vseeno veljajo vse enake pravice kot za ostale študente glede na to da je vpisan v študijski program bil z 22 letom in ga drugo leto ko bo star 26 let dokončuje. Zahvaljujem se Vam za odgovor, hvala Lp

  • Zdravo!

   Najprej ti predlagamo članek http://filternet.si/pd/clanki/kaj-vse-moram-storiti-ko-dopolnim-26-let/. Na kratko, ne glede na to, da ima status, si mora sam urediti obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje (celoten postopek najdeš tu: http://filternet.si/pd/clanki/zdravstveno-zavarovanje-po-izgubi-statusa/). Prav tako ni več upravičen do preživnine, pri delu preko študentskega servisa, pa svetujemo, da se z delodajalcem dogovori, da mu znesek nakazil razbije na 88 evrov (zneskom, višjim od 88,88 se odvede 25 % akontacijo, ki pa se jo lahko dobi nazaj pri dohodnini). Kar se tiče dohodnine in študentskega dela, je upravičen do vseh olajšav (šteje se leto šolanj (manj kot 6), ne starost). Enako velja tudi za štipendijo. Vse ostale ugodnosti (študentski dom, študentska prehrana itd.) so vezane na status.

   Če smo kaj pozabili ali pa te kaj zanima bolj specifično, pa smo seveda na voljo :)

 11. Pozdravljeni. Verjetno se že dosti ponavljamo, pa vendar zaradi sigurnosti. Sem na podiplomskem študiju (bolonjski program), dvakrat sem že izkoristila redni vpis na visoko šolo. Letos mi ne bo uspelo napisati magistrsko nalogo, tako da bom pavzirala. Zanima me zaradi status reden vpis na višjo strokovno šolo – če je možen. Nekje sem zasledila, da je možen pred 26. letom. Kaj se zgodi potem ko dopolneš 26 let.? Hvala za odg, J

  • Zdravo!

   Pravilno da vprašaš, radi odgovarjamo :)

   Na višjo šolo se lahko vpišeš, vendar le izredno. Redno se ne moreš, saj si bila že tri leta vpisana na visokošolski študij. Vpišeš se lahko tudi po 26. letu, tu ni omejitev (kaj moraš narediti po dopolnjnem 26. letu si preberi v odgovoru nad tvojim vprašanjem). Predlagamo ti, da pokličeš različne šole in povprašaš, če je možno zmanjšano plačilo šolnine – ponekod so s plačili fleksibilni. Vendar vseeno opozarjamo, pred vpisom preveri pravilnik, saj te lahko tekom leta iz šole izpišejo, če ne opravljaš obveznosti.

   Glede na napisano, ti ostane le še vpis na izobraževanje za odrasle, vendar lahko s tem statusom delaš preko študentskega servisa le do 26. leta.

   Če te še kaj zanima, pa kar napiši :)

 12. Hvala za odgovor.
  Kakšne pa so cirka šolnine višjih šol, če govorimo o izrednem študiju in kako mislite zmanjšano plačilo šolnine?
  Vpis na izobraževanje za odrasle mi potem ne pomeni veliko, če prav razumem. Oz, zgoraj piše, da mogoče preko stalno izdane napotnice lahko delaš celo leto. Komplicirano:) hvala.

  • Šolnine se gibljejo med 1000 in 2000 evri. Za zmanjšano plačilo pa imamo neuradne informacije, da se na nekaterih šolah da dogovoriti za vpis za status in plačaš npr. samo 500 evrov. Vendar to so neuradne informacije, za katere ni nujno da so še pravilne.
   Glede izobraževanja za odrasle je pa tako, da če delaš za stalnega delodajalca in imaš stalno napotnico, lahko brez problema delaš do konca šolskega leta, tudi če vmes dopolniš 26 let. Vendar tukajle opozorilo. Ko smo preverjali te informacije, so nam na različnih študentskih servisih dali različne informacije – na koncu pa tako in tako velja, kaj piše na napotnici.

  • Kot prvo, hvala za odgovore, super ste. Imela bi še dve vprašanji glede statusa in sicer, 1) kot sem zasledila, ste zgoraj v enem od pogovorov napisali sledeče :”Edina možnost je vpis na višjo šolo, vendar le izredno. Lahko poskusiš z vpisom redno (smo že slišali za primere, da je redni vpis uspel tudi študentom, ki so že bili vpisani 3 leta na visokošolski zavod), vendar ni nujno, da ti bo uspelo. ” . Torej opcija, je da vseeno lahko probam vpis na redni višješolski program in če uspe, tukaj ni omejitev glede let, ko dosežeš 26 in podobno? Ter 2), kdaj se lahko vpišemo na izobraževanje za odrasle? Sama delam redno v enem podjetju, tako , da sredina oktobra , ko dopolnim 26. let, če pred tem izdam redno napotnico, lahko verjento potem delam celo šolsko leto.. Hvala še enkrat!

  • Zdravo!

   Seveda, lahko poskusiš z vpisom v drugem roku (31.8. se bodo odprle prijave in hitrostno klikanje :)), držimo pesti da ti uspe. Omejitev, razen že napisane (triletni vpis na visokošolski študij), ni. Načeloma imajo sicer prednost tisti, ki še nikoli niso bili vpisani (maturantje), ampak se jih je večina vpisala že v prvem roku. Še eno opozorilo. Če ti bo vpis uspel, preveri pravilnik šole, saj te lahko med letom izpišejo, če ne obiskuješ predavanj in vaj. To pomeni, da uradno ostaneš brez statusa. Po zakonu si dolžna to sporočiti študentskemu servisu, za zavarovanje itd., sicer se to nikjer ne vidi. Na izobraževanje za odrasle pa se lahko vpišeš kadarkoli, lahko tudi med letom. Predlagamo ti, da vpis opraviš čim prej, ker imajo na nekaterih šolah omejeno število vpisov. Seveda jih prej pokliči in povprašaj kako je z vpisom. Celoten seznam programov izobraževanja za odrasle si lahko ogledaš na http://pregled.acs.si/.

  • Pozdravljeni še enkrat, zopet se javljam s vprašanji. 31.8. se približuje, zanima me, ob kateri uri se odprejo prijave in če se lahko vpišem na katerokoli srednjo šolo? Seveda, če bo “redno uspelo” oz. če bo sreče, kot pravite :)
   Zanima pa me glede izrednih študijev oz višjih šol in sicer razmišljala sem, če bi že plačala, da naredim potem vsaj tisti program oz vpišem nekaj , kar me veseli. Zanima me ali obstaja kak enoletni program, bodisi področje tujih jezikov ali turizma/hotelirstvo? Oz. ali obstaja kak strokovni tečaj, ki ga plačamo in potem dobimo tudi status študenta? zanimajo me predvsem enoletni programi, lahko pa tudi dveletni – področje jezikoslovje ali turizem.
   Glede izobraževanje za odrasle, pa imam v mislih, kot zadnjo opcijo. Če se vpišem na začetku oktobra, dvignem stalno napotnico , sredina oktobra pa dopolnem 26.let.. bi šlo tako hitro dobiti status oz je izvedljivo, če se vpišem komaj oktobra na izobraževanje za odrasle? HVALA stokrat!

  • Zdravo! Točna ura bo znana jutri, ko bodo objavljena tudi prosta mesta za prijavo v drugem krogu. Vpišeš se lahko na katerokoli VIŠJO šolo, seveda, samo glede na to, da si že bila vpisana na visokošolskem študiju, boš morala imeti kar veliko sreče, da ti bo uspela redna prijava, zato imej že prej narejen plan B. Kar se tiče izrednih študijev, najbližje turizmu je študij Gostinstvo in turizem, vendar je ta študij zelo specifičen (učiš se npr. tudi priprav jedi, poleg pridobivanja ostalih organizacijskih znanj s področja turizma). Strokovnih tečajev, s katerimi bi dobila status študenta ni. Le študiji. Lahko pa se odločiš za izobraževanje za odrasle s področja turizma, na voljo so ti srednješolski programi, kot je npr. Gastronomija in turizem. Ampak tudi tu je izobraževanje zelo specifično. S podočja tujih jezikov ni posebnih programov, najboljša povezava bi bila tu s področja izobraževanja, npr. predšolski učitelj. Za vse ostalo ti ostane le še vpis na podiplomski študij.
   Za delo preko študenta pa tako, vpiši se na izobraževanje za odrasle čim prej, da boš do začetka oktobra lahko podaljšala status in posledično stalne napotnice. Tako mislim da ne bo problema, ko boš stara 26. Uradno sicer ne smeš delati po dopolnjenem 26. letu preko napotnice, vendar študentski servisi tega ponavadi ne upoštevajo in vseeno izdajo napotnico. Še vedno govorimo tu o “ponavadi” oziroma glede na naše izkušnje v preteklih letih – in upamo, da ni prišlo do večjih sprememb. Veliko sreče in bomo veseli, da ti uspe karkoli od napisanega.

 13. zahvaljujem se vam za odgovor, ok bova prebrala. Torej glede tega da bi moral plačevati izpite ali kaj podobnega potem drugo leto , to odpade? Je še vedno reden študent, samo zavarovanje si mora svoje uredit potem? hvala lp

  • Res je, normalno naprej študira, saj je večina ugodnosti vezanih na status, le plačevanje zavarovanja pride v kompletu s 26. rojstnim dnem :)

  • Hvala še enkrat za detajlni odgovor. Vse jasno. Upamo na srečo :)
   Vprašala bi pa samo še glede izrednega vpisa na zasebne šole, npr na STA sem zasledila, da se bodo vpisovali na Geoss, status študenta, vpisnina nekje med 200€-300€. Veste mogoče, do kdaj je možen tak vpis na zasebno šolo ali ne obstajajo neki posebni roki, ki jih lahko zamudiš? Hvala lp

  • Za Geoss ti priporočamo da preveriš na ministrstvu, če letos sploh imajo koncesijo, saj smo lansko leto dobili informacijo ene od študentk, ki se je na enak način želela vpisati in je šolo preverila na ministrstvu, kjer so ji povedali, da ne smejo vpisovati študentov in so bili ti statusi, ki so jih podeljevali, neveljavni. Sicer pa je res, da neuradno šole vpisujejo še po iztečenem drugem roku. Predvsem kar se tiče izrednega vpisa. Zato je nabolje, da jih že sedaj pokličeš in povprašaš, če se lahko vpišeš tudi po roku.

 14. Pozdravljeni,
  pred štirimi leti sem se vpisala na FF v Ljubljani. Sprejeli so me v prvem vpisnem roku, študij pa sem opravljala le eno leto in pol, potem pa sem zaradi prevelikega pritiska šole in službe obenem prekinila z izobraževanjem. Vmes sem se vpisala na neko zasebno višjo šolo, ki je še nisem dokončala. Se letos lahko ponovno vpišem na nek redni študij v Ljubljani kot maturantka?
  Hvala za odgovor in lep pozdrav!

  • Zdravo!

   Nič nisi napisala, če si zaključila vsaj prvi letnik. Če si ga, potem se lahko vpišeš v drugi letnik (vložiti moraš prošnjo za nadaljevanje, ki ti jo morajo na fakulteti potrditi).

   Če ti ta smer ni več všeč oziroma bi študirala kaj drugega, pa se seveda lahko vpišeš v prvi letnik, saj imaš v času študija pravico do enega ponavljanja ALI ponovnega vpisa (nič nisi napisala, ali si letnik ponavljala). Če izkoristiš eno od teh možnosti, pa na koncu študija ne moreš imeti dodatnega leta (absolventa).

   Vpis na višjo šolo tu ni pomemben, saj se ne gre za isto stopnjo izobrazbe, tako da ga lahko normalno dokončaš.

  • Hvala, za geoss preverili in sicer tak odgovor: Sem klical jaz in so me usmerili na njihovo spletno stran, kjer sem našel tole:

   http://www.mizs.gov.si/fileadmin/mizs.gov.si/pageuploads/podrocje/kadri/Razvid_Odrasli_maj_2015.xls

   Tukaj notri je geoss .

   Samo še nekaj, torej velika verjetnost je, da redni vpis ne uspe.. torej, kaj ostane.. izredni vpis na zasebne sole, v tem primeru Geoss. Tukaj me samo še begajo roki.. so isti za redni in izredni študij (2. rok sedaj od 31.-4.9.), ali kot pravite je možno tudi kasneje še vpis? Torej, govorimo o izrednem vpisu na zasebno solo. hvala

  • Tvoj link kaže na izvajalce izobraževanj za odrasle. Sicer Geoss je v višješolskem razpisu, imajo pa le izredni študij – kot kaže so uredili svojo akreditacijo. Res je tako kot si napisala, obstaja neuraden, tretji rok, ampak ti priporočamo, da se vseeno vpišeš do 4.9., ker ta “tretji” rok je bolj kot ne odvisen od posamezne šole. Roki za vpis redno ali izredno so enaki, če ti bo uspelo, pa boš videla takoj, ko boš izpolnila prijavo oziroma če bodo še prosta mesta. Za izredni vpis se ti načeloma ni treba tako boriti kot za rednega. Ne pozabi, danes se odpre vpis.

 15. Pred nekaj tedni sem srečno končal maturo moj problem je pa sledeći: v 1 vpisnem roku sem se vpisal na višjo strokovno šolo v mursko soboto…a sem dojel da ta program ni zame ker sem iz drugačne stroke…rad bi se vpisal v 2 roku na prometno šolo v maribor..pa me zanima če je to sploh možno ? pred dnevi sem domov dobil tudi potrdilo da sem sprejet na strokovno šolo v mursko soboto ali nbom šel na vpis ker hočem iti na 2 roku na prometno šolo v maribor pa me mogoče zanima kak lahko to izvedem

  • Zdravo!

   Čestitke za maturo :) Višješolska prijavna služba bo 28. avgusta objavila prosta mesta na posamičnih programih oziroma šolah. Tako kot si napisal, se lahko vpišeš v drugem krogu (začne se 31. avgusta), vendar te opozarjamo, da drugi krog vpisa na višje šole poteka po principu, “kdor hitreje klika, se prej vpiše”, mest pa ponavadi zmanjka v nekaj minutah. Zato ti predlagamo, da imaš tudi rezervni načrt, če ti vpis v drugem roku ne bo uspel – predlagamo, da se pozanimaš pri višješolski vpisni službi, če je možen vpis na prvo šolo, kjer si bil sprejet, in da se vseeno prijaviš v drugem krogu ter se potem “prepišeš”, še preden se začne študijsko leto (vendar pozor, to se ti bo lahko štelo kot prepis, torej eno leto). Če pa si prepričan, da ti bo uspelo v drugem krogu, pa je pametno, da prvo šolo obvestiš, da se ne boš udeležil vpisa. S tvojim vprašanjem pa smo se obrnili tudi na višješolsko vpisno službo, tako da ko dobimo še njihov odgovor, sporočimo.

 16. hvala vam za odgovor :) zanima me še pa kakjo je z vpisom vo visokošolski program ali imam pogoje ali se tudi lahko vpišem vem da je začetek nekje 21 avgusta če se ne motim.

 17. AL ISE LAHKO PRIJAVIM na višješolski program in visokošolski proigram ? zanima me tudi še samo to če se na visokošolskem programu tudi tista opcija kdo prej se prijavi prej je not ?

  • Seveda, prijaviš se lahko na oba, ker sta to dva ločena sistema. Drugi rok ni hitrostno klikanje, ampak izpolniš prijavo in te prijave se potem razvrstijo glede na vpisne pogoje (samo v primeru, da je več prijavljanih, kot je prostih mest, sicer pa so vsi sprejeti).

 18. v primeru da zdaj v 1 roku ne grem na vpis kot vsem zadnič napisal že da so me sprejeli ampak sem naredil napako ker si želim nekaj drugega…v primeru: da se jaz prijavim na visokošolski in višješolski sem na obeh lahko sprejet in se na to odločim ka bi raje šel ?

 19. Živjo, še eno vprašanje, ne vem če je ravno prava skupina pa vendar. Poteka debata, če prijavimo magistrsko nalogo, po tem ko oktobra izgubimo status, je le-ta plačljiva? Ker naj bi veljalo, da dve leti po izgubi statusa, je magistrsko ali diplomsko delo brezplačno. Mene pa zanima, kako je, če prijavimo magistrsko nalogo, takrat, ko že izgubimo status? Lepa hvala za odgovor!

  • Res je, magistrska je dve leti po izgubi statusa plačljiva, če imaš opravljene vse ostale obveznosti (če jih nimaš, je plačljiva že takoj po izgubi statusa). Ta “brezplačnost” se veže na oddajo magistrske naloge, ne na prijavo. Prijava je pomembna zato, ker obstaja rok, koliko časa velja prijava (večinoma tri leta), ostali roki pa se vežejo na čas po izgubi statusa, torej po zaključku prvega/drugega letnika oziroma po pretečenem absolventu/dodatnem letu. Prijava pa je seveda tudi brezplačna. In še tole, če boš prijavila temo dve leti po izgubi statusa, je treba vložiti pred tem še prošnjo za nadaljevanje študija – prav tako plačljiva – na podlagi te prošnje, se lahko fakulteta odloči, da je treba opraviti še dodatne izpite/predmete. V večini primerov sicer ne komplicirajo, vseeno pa še to opozarjamo :)

 20. pozdravljeni ! trenutno sem bil vpisan v na gradbeni fakulteti vendar nisem dokončal in bi se rad prepisal na višjo prometno šolo v mariboru, ali sem lahko hkrati ponovno vpisan na visoko šolo zaradi statusa študenta ter dodelitve študentskega doma itd ? namreč če sem vpisan samo na višjo šolo nimam statusa ?

  • Zdravo!

   Tudi če se vpišeš na višjo šolo in izpišeš z Gradbene fakultete, imaš normalno status študenta in z njim povezane pravice. Hkratni vpis na obe šoli je sicer mogoč oziroma ni zakonskih omejitev. Za vpis na višjo šolo imaš na voljo drugi rok, ki bo potekal 31.8. – prijava je elektronska in mest zelo hitro zmanjka – edini pogoj zate bo, da nisi bil še vpisan tri leta na fakulteto.

 21. Živjo, eno vprašanje. Zgoraj ste napisali, da se lahko vsak študent vpiše enkrat v višješolski strokovni program in enkrat na univerzitetni ali visokošolski program in da lahko na vsakem programu tudi ponavljamo letnik oziroma se prepišemo.
  To pomeni, da se vpišemo enkrat na faks in nato ga ponavljamo/se prepišemo in če nam npr. še vedno ne uspe/nam faks ne ustreza,… se lahko vpišemo še na višjo šolo in tudi tam enkrat ponavljamo oz. se prepišemo? :)

  • Zdravo!

   Res je, tako kot si napisala. Edina omejitev za vpis na višjo šolo je, da še nisi bila vpisana na visokošolski ali univerzitetni program več kot tri leta. Sicer pa so visokošolski in višješolski programi ločeni in trenutno je možnost študija na obeh na način, kot si napisala – torej možnost ponavaljanja ALI prepisa – če to izkoristiš, izgubiš možnost absolventskega leta. Aha, kar je še pomembno pri višješolskih programih je, da če se prepišeš, se ne moreš prepisati na enak program kot si že bil vpisan (npr. da bi se prepisala s programa ekonomist na eni šoli na enak program na drugo šolo).

 22. Pozdravljeni, vpisana sem bila v 1. letnik pravne fakultete. Ker sem ugotovila, da ta študij ni zame, sem se letos prepisala na drugi faks. Upoštevala sem vaše napotke za prepis in se iz pravne fakultete izpisala tik pred vpisom na drugo fakulteto. To sem naredila ta teden, sedaj pa sem preverila status mojega zdravstvenega zavarovanja, kjer so rekli, da nimam urejenega. Saj naj bi začelo zavarovanje povezano z novim faksom veljati šele s 1.oktobrom. Zdaj sem zmedena, ali me mora mama iz zavarovanja odjavit (rok naj bi bil 8 dni) in si moram zavarovanje za ta dva neseca plačati ali kaj? Delam tudi preko študenta, a sem zdaj brez statusa, čeprav sem dejansko vpisana?

  • Zdravo!

   Res je, v vmesnem času ostaneš brez statusa in posledično brez zdravstvenega zavarovanja, ki si ga moraš sama plačati v tem vmesnem času – torej dva meseca. Predlagamo ti, da pokličeš na ZZZS in se direktno pri njih pozanimaš, če je možno odjavo in prijavo urediti kar direktno pri njih v enem dnevu. Ne pozabi pa tudi na dodatno zdravstveno zavarovanje. Več o zavarovanju si lahko sicer prebereš na http://filternet.si/dd/clanki/zdravstveno-zavarovanje/.

   Se pa strinjamo, da je naš sistem malce zmeden. Namreč, ko izgubiš status, uradno izgubiš vse pravice kot študent – uradno to pomeni, da v času od izpisa pa do prvega oktobra nimaš ne zavarovanja, ne moreš delati preko študentskega servisa itd. Ampak, študentski servisi preverjajo status le enkrat letno, na koncu oziroma na začetku študijskega leta. Tako da študentski servis ne ve, da nimaš več statusa, razen če jim to ne sporočiš sama (kar načeloma si dolžna v roku 8. dni). Tako da kar se tiče študentskega dela, če imaš veljavno napotnico, načeloma ne bi smel biti problem.

   Se pa v zvezi s prepisi in statusom že nekaj let obetajo spremembe, ki bi uredile ta vmesni čas, vendar se stvari nikamor zares ne premaknejo :-/

 23. Živjo, sicer sem podobna vprašanje kot je moje je zasledila ampak bi se vseeno rada še sama prepričala.
  Namreč trenutno ponavljam prvi letnik na Filozofski in be se rada prepisala na višješolski program. Če prav razumem to lahko naredim kljub temu, da sem enkrat že ponavljala ker je edini pogoj, da nisem bila tri leta vpisana na visokošolski program. Upam, da sem prav razumela?

  • Živjo :)

   Tako kot si napisala, lahko se vpišeš na višješolski program, ni omejitev, razen tega, da še nisi bila vpisana tri leta na visokošolski program. Vpisuješ se lahko le še v drugem roku, ki bo 31. avgusta – prijave pa so bolj kot ne hitrostno klikanje. Držimo pesti da ti uspe :)

 24. Pozdravljeni zanima me kolikokrat se lahko vpišeš v izobrazevanje odraslih?letos sem namreč ze vpisan, ker pa mi ne bo uspelo diplomirat bi še rabil status, hvala za odgovor

  • Zdravo!

   V zakonu o izobraževanju za odrasle ni nič posebej napisano o ponovnem vpisu, tako da ta je teoretično možen. Seveda je odvisno od tega, ali se boš vpisal na isto šolo ali na drugo. Predlagamo, da povprašaš kar na svoji šoli, kaj je treba za ponovni vpis oziroma, če se prepišeš, če se moraš iz te šole tudi izpisati.

 25. Hojla!

  Redno sem vpisana v 2.letnik visokošolskega programa, vendar sem letos vpisana tretje leto, saj sem 1.letnik ponavljala. Za vpis v zadnji letnik nisem sigurna ali bom zbrala dovolj točk, zato me zanima kakšne imam možnosti za vpis na drugo šolo zaradi statusa ter katere šole? Decembra pričakujem otroka, vendar mi dodatno leto pripada šele ob rojstvu, kar pa je seveda prepozno. Hvala za odgovor.

  • Zdravo!

   Najprej seveda držimo pesti, da boš zbrala dovolj točk za vpis v višji letnik. Sicer pa imaš le možnost vpisa na izobraževanje za odrasle. Vpišeš se lahko kadarkoli med letom. Poskusiš lahko tudi z vpisom na višjo šolo (drugi rok vpisa bo potekal 31. avgusta), vendar dvomimo, da bo vpis uspel, saj se redno na višjo šolo ne morejo vpisati študenti, ki so že bili vpisani tri leta na visokošolski program (kar si ti že bila).

   Predlagamo pa ti tudi, da se na svoji fakulteti pozanimaš, če obstaja pogojni vpis v višji letnik, glede na to, da si noseča, saj statuti univerz dovoljujejo vpis v višji letnik tudi v primeru materinstva, za kar npr. v primeru rizične nosečnosti ali kaj podobnega, bi ti skoraj zagotovo dovolili vpis. Upamo da ti uspe kaj od naštetega oziroma izpolniš vse pogoje za vpis v višji letnik :)

 26. Živjo!
  Pred kratkim sem maturirala (s splošno maturo), vendar v prvem roku žal nisem bila sprejeta na želeno fakulteto. Ker je to smer s katero si želim nadaljevati izobraževanje, sem se odločila da bom naslednje leto v spomladanskem roku poskusila izboljšati svoje rezultate. Da bi se pripravila najbolje, sem se odločila da se letos ne bom vpisala v noben univerzitetni/visokošolski program,vendar pa ne želim izgubiti statusa. Zanima me ali je višješolski program najboljša rešitev in če mi bo vpis tja kakorkoli onemogočil nadaljevanj študija na univerzitetni stopnji?? Hvala za odgovor.
  E.K.
  P.S. Katera je boljša rešitev zame redni/izredni vpis??

  • Zdravo!

   Najprej čestitike za maturo in odločitev za popravljanje, da dosežeš svoj cilj, pohvale. Za status se lahko vpišeš na višjo šolo, vpis ti ne bo nič onemogočil, saj sta visokošolski in višješolski študij v Sloveniji trenutno še ločena, saj gre za dve različni stopnji izobrazbe. Drugi rok se začne v ponedeljek, vendar pozor, mesta so neverjetno hitro zasedena, tako da bodi cel dan v pripravljenosti, saj ko se odprejo prijave, se mesta zapolnijo v parih minutah. Sicer imate prednost maturanti. Seveda je boljša rešitev redni vpis, kjer plačaš samo vpisnino (med 50 in 100 evrov). Izredni študij pa te bo stal 1000 ali več. S statusom na višji šoli imaš enake ugodnosti kot če bi bila vpisana na fakulteto – študentsko delo, študentska prehrana, štipendija (kar ti ne priporočamo, če se boš naslednje leto prepisala), zdravstveno zavarovanje itd. Vseeno pa imaš še možnost vpisa na srednjo šolo na program izobraževanje za odrasle – prav tako imaš status in lahko delaš preko študentskega servisa, imaš lahko zdravstveno zavarovanje preko staršev, subvencioniran prevoz itd., nimaš pa študentske prehrane. Vpisnina na izobraževanje za odrasle je najmanj okoli 70 evrov, se pa višine vpisnine razlikujejo glede na šole. Seznam izvajalcev najdeš na http://pregled.acs.si/, za vpis in vpisnine pa pokliči na različne šole, ti bodo dali vse informacije (ponekod je vpis po pošti, ponekod osebno ipd.). Veliko sreče :)

 27. Pozdravljeni!

  Imam eno vprašanje. Prosim berite naprej, ker ni ‘standardno’ vprašanje. Zanima me, kolikokrat se lahko vpišeš v 1. letnik fakultete, v primeru, da mature večkrat ne opraviš (torej, pri prijavi navedeš, da si v postopku pridobivanja SŠ izobrazbe, oni pa bodo podatke dobili od RIC-a). Hvala za odgovor!

  Lp.

  • Zdravo!

   Če mature ne opraviš, se vpisati seveda ne moreš. Ti sprašuješ o prijavi, ki pa jo lahko narediš seveda večkrat, saj prijava ni enaka kot vpis. Če mature ne narediš, prijavil pa si se v drugem roku, seveda ne boš sprejet na nobeno fakulteto, saj ne izpolnjuješ pogojev. Posledično se ne moreš prijaviti niti v tretjem roku, ker nimaš opravljene mature. Ostane ti tako opravljanje mature naslednje leto in posledično tudi prijava na fakulteto šele naslednjo pomlad.

 28. Zdravo! Tudi jaz sprašujem v zvezi s primerom prijateljice. Ta je sedaj absolventka, do konca študija pa ji manjka še en izpit in diploma. Zanima me, ali se lahko v primeru, da izpita ne opravi (in s tem posledično tudi ne more pristopiti k zagovoru diplome), prepiše iz visokošolskega študija Univerze v Ljubljani na isti študijski program, a na drugo Univerzo (npr. Univerzo na Primorskem) kot IZREDNA študentka v zadnji (tretji letnik) in tam dokonča študij ter diplomo? Je pa pred tem že enkrat izkoristila možnost prepisa v rednem študiju. Aha, in še to, v primeru, da ne opravi tega izpita, ali je potem oktobra avtomatsko izpisana iz fakultete, ker izpita in diplome ni opravila, čeprav je možno pristopiti na isti izpit 6x, ona pa bo pristopila komaj drugič? Prosim za nasvet, kaj bi bilo najbolje storiti. Za vaše odgovore pa se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem/-va. Lep pozdrav.

  • Zdravo!

   Če izpita ne opravi, še ni konec sveta. To le pomeni, da bo morala, po tem, ko izgubi status (torej od konca septembra naprej), opravljanje izpita plačati, prav tako pa tudi zagovor diplome (govorimo o prekinitvi študija). Če pa opravi izpit, bo izgubila status, vendar bo imela še dve leti časa, da diplomira brez plačila. Iz fakultete ne bo v nobenem primeru izpisana, samo študentski status bo izgubila. Kar pa se tiče prepisa – kar sprašuješ je v bistvu prehod med programi. Prehodi med programi so bolj kot ne izredni, in je možen vpis v isti letnik. Vendar bi bilo škoda zavreči vse dosedaj opravljene izpite, da bi jih še enkrat opravljala – konec koncev, zakaj bi to naredila, saj ji manjka le še en izpit in diploma. Tudi če bi se želela prepisati na drugo fakulteto, dvomimo da bi jo sprejeli (fakultete lahko same postavljajo kriterije), saj ima praktično že celoten študij opravljen – vseeno lahko pokliče na svojo želeno fakulteto in preveri možnosti. Najboljše je, da opravi izpit in se potem loti pisanja diplome.

 29. Zdravo,

  Prosim za nasvet. Pravkar sem zaključil dodiplomski študij na EF, ker pa nameravam na masters v tujino drugo leto (september 2016) potrebujem do takrat status, v glavnem zaradi dela prek študentskega servisa (absolventa nisem vzel, ker sem hotel uradno diplomirati ‘črno na belem’ s potrdilom že zdaj, zaradi osebnih razlogov). Zanima me, kam je najboljše, da se vpišem za status? Nameraval sem se vpisat kot izredni dijak na srednjo šolo, vendar sem začel razmišljati, da bi se lahko vpisal tudi na en podiplomc (mogoče kar na EF), saj izpolnjujem pogoje. Tako ne bi rabil nič plačat in bi obdržal študentske ugodnosti (boni,..). Zanima me naslednje: če se tekom leta odločim, da ne grem v tujino in da bom opravljal masters v sloveniji, se lahko naslednje leto enostavno prepišem na željeni podiplomski program (v SLO) in tako samo izgubim pravico do absolventa na podiplomcu? Katero opcijo mi priporočate?
  Najlepša hvala že v naprej za pomoč in lep pozdrav,
  Peter

  • pa še to, če bi slučajno vedeli: če bi bil vpisan na podiplomca tukaj, bi to predstavljalo kakšen problem za vpisa na podiplomca v tujino? Lp

  • Zdravo!

   Pravilno si vse napisal, lahko se vpišeš na podiplomski študij na EF (rok za prijavo je 10. september), sploh ker izpolnjuješ pogoje. In tudi če se odločiš, da ne greš v tujino, imaš možnost prepisa oziroma ponavljanja, izgubiš pa absolventsko leto. Če pa se odločiš za masters v tujini, pa je zelo odvisno, preko katerega programa bi šel, na katero univerzo, bi šel čisto samostojno, brez podpore domačih institucij itd. Tako da tu ti ne znamo natančno svetovati. Če ne boš šel v sklopu izmenjave, ampak boš celoten študij opravil v tujini, vpis v Sloveniji načeloma ne bi smel vplivati na to, saj tuje univerze postavljajo čisto svoje pogoje in status študenta v Sloveniji ni vezan na to.

 30. Pozdravljeni,

  prosim za pomoč kakšno možnost vpisa za status ima kolega, ki je bil redno vpisan 1x na visoko poslovno šolo v Ljubljani (2013/2014), 1x pa na višjo strokovno šolo v Celju (2014/2015).
  Zanima me, ali se lahko sedaj zopet vpiše na višjo strokovno šolo (ista šola – drug program, oziroma druga šola), ali mu preostane le vpis na izobraževanje za odrasle.
  V kolikor ima opcijo vpisa le na izobraževanje za odrasle, ali veste do kdaj so možni vpisi in kje je najugodneje.

  Hvala in lep pozdrav!!!

  • Zdravo!

   Nismo čisto prepričani, kaj je mišljeno z Visoko poslovno šolo – je to VPŠ program na Ekonomski fakulteti ali Erudio, ali kaj drugega? Če je bil vpisan na visokošolski program, se lahko v tretjem roku vpiše na katerega od fakultet/visokih šol, kjer bodo še prosta mesta (1. oktobra bodo objavljena). Saj predvidevamo, da še ni izkoristil pravice do ponavljanja, iz fakultete/šole pa se tudi ni izpisal? Najbolje je seveda, da se vpiše na katerega od programov, ki ga zares veseli in pridobi določeno stopnjo izobrazbe.
   Vpis na višje šole je že zamudil, saj je drugi rok že mimo – tudi če bi se želel vpisati redno v drugem roku, bi se moral prvi dan, ko so se odprle prijave (31.8.), saj so prosta mesta zapolnjena v nekaj minutah. Na izobraževanje za odrasle se lahko vpiše kadarkoli med letom, priporočamo, da se vpiše že sedaj, saj se mesta hitro zapolnijo. Cene vpisa zelo variirajo, tako da bo treba prijeti telefon v roke in poklicati po različnih šolah, hkrati pa bo tako lahko še preveril, če še vpisujejo.

 31. Pozdravljeni.

  Stara sem 27, do sedaj sem moje šolanje najprej do 3 letnika opravljala redno (srednja šola) potem pa + 2 izredno in tako tudi višjo šolo izredno. Trenutno je pred menoj še diploma. Zanima me ali je kakšna možnost za pridobitev statusa, saj kjer delam obstaja možnost, da me zaposlijo vendar letos še ne. Hkrati pa bi še spremenila smer študija in za izredno izobraževanje potrebujem prihodke.

  Lp

  • Zdravo!

   Trenutno si na žalost vse roke za vpis zamudila. Predvidevamo, da imaš opravljeno poklicno maturo (glede na to, da si opravljala 3+2). Tako da teoretično bi se lahko vpisala v 3. roku na katero od še prostih mest na fakultetah (na katerega od visokošolskih programov, kjer je pogoj za vpis poklicna matura). Teh mest je res malo, objavljena bodo 1. oktobra, je pa to res odvisno od vsake fakultete posebej, kaj razpišejo in ni siguren izhod v sili. Glede na to, pa da si napisala, da boš spremenila smer študija in boš študirala izredno, pa je najbolje, da se potem že kar letos vpišeš. Pokliči na šolo, kamor se želiš vpisati izredno in povprašaj, kakšno možnost imaš. Načeloma so šole pri izrednem vpisu bolj prilagodljive kar se tiče datumov in rokov. Good luck :)

  • Zdravo!

   Za tretji rok bodo znana mesta predvidoma 1. oktobra. Prijavni rok bo trajal od 1. do 5. oktobra, prijaviti pa se je treba preko portala eVŠ. Na redni študij se lahko prijavijo le kandidati, ki niso bili v prvem in drugem krogu nikamor sprejeti, kandidati, ki v prvem in drugem krogu niso oddali prijave, tisti, ki so bili sprejeti na programe, ki se ne bodo izvajali in vsi študenti, ki želite zamenjati svoj študijski program, in te pravice še niste izkoristili.

 32. Zdravo!
  Sem študentka prvega letnika novinarstva na Fakulteti za družbene vede. Študij mi ne ustreza, zato bi se rada prepisala na Filozofsko fakulteto. Naj povem da sem 1. letnik na FDV-ju uspešno zaključila. Na filozofsko fakulteto sem se vpisala v 2. roku, zato še ne vem, če bom sprejeta (recimo da bom). + kdaj izvemo če smo sprejeti vpisani v 2. roku?
  Do sedaj sem stanovala v študentskem domu, kjer želim bivanje tudi nadaljevati. Zanima me točno, kakšni so pogoji ob prepisu. Nekje sem zasledila, da če se prepišeš na drugo fakulteto npr. septembra tekočega leta, imaš še vedno status študenta do 1.10. tekočega leta. Ali to še velja?
  Zanima me: Ali se moram izpisati iz študentskega doma in potem ponovno poslati prošnjo za vpis v dom? (sama sem namreč v roku do 14ga avgusta že poslala prošnjo za vpis v študentski dom, kot da bom obiskovala filozofsko fakulteto.) -> v primeru, da se iz doma ne potrebujem izpisati, ali je možno že poslano prošnjo za vpis, upoštevati kot prošnjo za podaljšanje?
  upam da me razumete.. in mi predlagate oz. svetujete kdaj naj se izpišem iz FDV-ja in kdaj naj se vpišem na filozofsko fakulteto in kako je medtem s študentskim domom.. (imam v dneh med izpisom in vpisom status študenta ali ne..) Hvaležna bom za vse koristne informacije :)
  Že v naprej se vam zahvaljujem za odgovor
  lp

  • Zdravo!

   Če si sprejeta v 2. roku, boš izvedela do 24. septembra. In še naša opomba, če si uspešno opravila prvi letnik, poskusi s prehodom med programi, torej da se prepišeš na Filozofsko v drugi letnik (časa imaš do 17.9. – pozanimaj se na Filozofski, glede na to, na kateri program se želiš vpisati, kaj potrebuješ, kakšni so pogoji oziroma če moraš opravljati kakšen diferencialen izpit). Razen seveda če ne želiš opravljati študija od začetka.
   Kar se tiče statusa, ko se boš šla vpisat (vpisi bodo potekali do 30.9.), se moraš najprej izpisati iz FDVja. To naredi en dan pred vpisom na Filofax (pri vpisu boš morala imeti seboj potrdilo o izpisu iz FDV). Je pa tako, da potem do 1.10. uradno nimaš statusa, saj ti ta poteče z dnevom izpisa. Uradno si moraš vmes plačati obvezno in dodatno zavarovanje. Če ga boš plačala za tistih par dni, se sama odloči. Lahko pokličeš na ZZZS in povprašaš, če obstaja kakšna opcija – sicer pa je na strani fakultete, da sporoči ZZZSju, da si brez statusa, to pa morajo storiti v roku enega meseca.
   Kar pa se tiče študentskega doma … Super je, da si vložila prošnjo za podaljšanje. Bivanje v študentskem domu je sicer vezano na študentski status, torej se moraš v vmesnem obdobju izseliti – vseeno pokliči na študentske domove in povprašaj kaj in kako. Ker konec koncev boš brez statusa le kakšen teden.

   Bomo pa vseeno malce pri ministrstvu preverili, kako je z vmesnim obdobjem pri prepisu, če se zadeve na tem področju kaj premikajo, saj je ta del študentskega statusa prepuščen interpretaciji institucij.

 33. Pozdravljeni,

  Vpisana sem bila na filozofsko fakulteto kjer sem ponavlala prvi letnik. Nato sem se prepisala na višjo strokovno šolo in sedaj sem se hotela vpisati pogojno ali ponavljati letnik in so mi rekli da to ni mogoče, ker sem že bila 2 leti vpisana na fakulteto in da se ta leta seštevajo in sem presegla dovoljena leta za redni vpis. Zanima me ali je to res da se leta seštevajo in da sedaj nimam več možnosti za redni študij ?

  • Zdravo!

   Sicer ne poznamo celotne situacije, vendar če te prav razumemo, si želela ponavljati prvi letnik na višji šoli? V tem primeru, višješolski zakon nikjer ne prepoveduje ponavljanja (seveda, če imaš izpolnjene pogoje). Če so ti to dejali, jih prosi na šoli, da ti pokažejo, kje v pravilniku to piše. Res da si ponavljala na visokošolskem študiju, vendar to ne sme vplivati na tvoj vpis. Če mislijo spremenjeni 41. člen, ki pravi: “Pravice in ugodnosti iz statusa lahko študent uveljavlja največ tri leta, ne glede na to, ali je študiral redno ali izredno, razen v primerih, ki jih določa ta zakon. Kdor je bil že tri leta vpisan v študijski program visokega šolstva, se ne more vpisati v redni študij v višjem strokovnem izobraževanju.”. Vendar ta člen ne prepoveduje ponavljanja na višji šoli, temveč le omejuje vpis na višjo šolo. Visokošolski in višješolski študij sta še vedno ločena in razen tega člena, ne vplivata drug na drugega.

   Upamo da smo prav razumeli tvojo situacijo in si dobila informacije na tvoje vprašanje.

 34. Pozdravljeni,

  Letos sem se zaradi potrebe po statusu vpisal na izobraževanje odraslih, in sicer na Avtošolo Ježica, smer Voznik, vendar imam sedaj en problem. Konec januarja prihodnje leto bom star 26 let in ko sem prejšnji teden poslal potrdilo o vpisu za podaljšanje statusa, so mi ga podaljšali samo do mojega 26. rojstnega dneva. V enem izmed prejšnjih odgovorov pa ste napisali, da lahko vsak, ki ima zagotovljen status dijaka pred 26. letom, dela normalno do konca šolskega leta in zato sem malo zmeden. Imam pa namen delati celo leto pri istem delodajalcu, vendar ne bi rad konćal že konec januarja.

  Že vnaprej hvala za vaš odgovor.
  Lp

  • Zdravo!

   Kar se tiče podaljšanja statusa, je to zelo odvisno od servisa do servisa. Nekateri tega ne upoštevajo, drugi pa. Zakon je sicer jasen, izredni dijaki (kar ti si), lahko delajo le do dopolnjenega 26. leta. Svetujemo ti, da poskusiš še na drugem študentskem servisu. Vendar ni zagotovil, da ti bodo ”pogledali skozi prste”. Mi sicer držimo pesti, da ti uspe :)

  • Torej, če bi mi upoštevali, bi mi že tako ali tako do sedaj podaljšali status do konca šolskega leta 2015/2016? Morda veste pri katerih štud. servisih so bolj “radodarni”?

   Hvala za odgovor.

 35. Živjo!

  Imam vprašanje za kolega. V šolsko leto 2010/11 se je vpisal na 3 letni izredni študij na Fakulteto za dizajn. 2012/13 je končal 3 letnik, vendar sta mu ostala dva izpita iz 2. in 3. letnika. Zato je 2014/15 vpisal fiktivni vpis na srednjo šolo, in prav tako prejšnje leto. Na fakulteti je tako bil vpisan vsak letnik samo enkrat (torej ni koristil ponavljanja). Ali ima letos možno vpisati absolventski staž, da dokončna diplomo, glede na to da je 2 leti pavziral in ni bil vpisan na fakulteto? Ali je absolvent prav tako pogojen s pavziranjem? In ali je morda kašna razlika med izrednim in rednim študiranjem s koristenjem tega “dodatnega leta”?

  Najlepša hvala v naprej za odgovor :)

  • Zdravo!

   Upam da ne odgovarjamo prepozno. Glede na to, da je izgubil status za dve leti, se to šteje kot prekinitev študija, kar pomeni, da mora vložiti prošnjo za nadaljevanje. Absolventski staž se vpiše po zadnjem letniku, ali ga bo lahko vpisal pa je najbolje da preveri v referatu (je dokaj specifičen primer). V statutu fakultete nikjer posebej ne piše, kako je z absolventskim letom po pavziranju, tudi v zakonu ne – načeloma bi lahko vpisal absolventa, glede na to, da še ni ponavljal. Sicer pa ni posebne razlike med rednim in izrednim študijem ter vpisom dodatnega leta.

 36. Zdravo
  mene pa zanima kakšna je možnost vpisa v tretjem prijavnem roku, ker rabim nažalost še status? In sicer sem vpisana na FF v Mariboru,kjer še imam nekaj izpitov in pa diplomo, ker želim dokončati ta študij, se seveda ne želim izpisate iz fakultete, zato rabim status. A je možno se vpisati še na izobraževanje za odrasle ali pa še v srednjo šolo?
  Hvala za odgovor

  L.p

  • Zdravo! Tretji prijavni rok zate ne pride v poštev, lahko se vpišeš na izobraževanje za odrasle, vpisi potekajo čez celotno leto. Pokliči tebi najbližje srednje šole in povprašaj, če še vpisujejo. Sicer je malce pozno, saj znajo biti določeni programi že zasedeni, vendar lahko vseeno poskusiš.

 37. Pozdravljeni, tudi jaz se na vas obračam s težavo s statusem za prihajajoče šolsko leto. Namreč po 3 letnem izrednem študiju na filozofski fakulteti, sem se takoj po diplomiranju, 21.9. 2015 vpisala na podiplomski študij, a se le ta izredno ne bo izvajal, za reden študij pa sem imela prenizko povprečje, kar sem izvedele šele po v petek 25.9. Zanima me ali se lahko še vpišem na višjo šolo( navedli ste, da se po triletnem študiju na visokošolskem zavodu več ne da, vendar to velja tudi zame, ki sem bila vpisana izredno?)? ker sem na spletu zasledila še odprt tretji prijavni rok na teološki fakulteti sem se preko portala eVS vpisala tja, ali lahko oddam še prijavi na drugi dve fakulteti, ki še imata odprt rok, ali lahko odddam le eno?
  Će nebom nikamor sprejeta, ali sploh imam še kakšno možnost glede pridobitve statusa? Obračam se na vas, ker sem se znašla v situaciji, ko res vec ne vem kam bi še poklicala.
  Hvala za odgovor in pomoč.

  • Zdravo! Upam da nismo prepozni oziroma da si že rešila svoj izziv s statusom. Če si se že vpisala, predvidevamo, da si že izvedela, ali si sprejeta. Če si bila, super, če pa ne, pa ti ostane le še izobraževanje za odrasle ter da se npr. naslednje leto vpišeš na podiplomski študij. Držimo pesti.

 38. Pozdravljeni,

  letos sem ponavljal 2.letnik na Naravoslovnotehniški fakulteti v LJ, in sicer smer vsš geotehnologija in rudarstvo. Žal pa se mi je zadeva precej zalomila, bolje rečeno sem sam zabluzil. Zato nisem imel nikakršnjih možnosti za vpis v 3.letnik. Zanima me kaj sedaj storiti. Če prav razumem, lahko v času študija enkrat ponavljaš ali zamenjaš študijski program, ne moreš pa izkoristiti obeh možnosti. Torej nimam možnosti za prepis na drug študij in tako ostanem brez statusa študenta. Kaj mi sedaj preostane, samo izredno študiranje ali pa da status dobim na kakšnji srednji šoli z plačilom za vpis.

  Hvala za odgovor

  • Zdravo! Res je, tako kot si napisal. Enkrat lahko ponavaljaš ali se prepišeš, vendar če izkoristiš to možnost, nimaš več pravice do dodatnega leta (absolventa). Glede na tvoje stanje trenutno pavziraš – si brez statusa študenta (http://filternet.si/dd/clanki/pavziram-kaj-pa-sedaj/). Pazi, ker tako ostaneš tudi brez zdravstvenega zavarovanja – moraš si ga sam urediti. Za status se lahko vpišeš na izobraževanje za odrasle – tako pridobiš vsaj nekaj ugodnosti. Sicer pa kot pavzer lahko opravljaš normalno izpite, vendar so ti plačljivi. In ko narediš vse za drugi letnik, se lahko naslednje leto normalno vpišeš naprej v 3. letnik (redno). Vse kar izgubiš je pravica do absolventskega leta. Srečno :)

 39. Pozdravljeni,
  zaradi statusa sem se vpisala redno v višješolski študijski program, vendar so me danes obvestili, da če ne bom hodila na predavanja, da me bodo izpisali. Zanima me, če se vpišem izredno na višješolski študijski program, ali bom imela status, bila sem namreč že vpisana tri leta izredno v višješolski študijski program?

  Hvala za odgovor

  • Zdravo! Res je, po “novem” višješolskem zakonu te šola lahko izpiše, če ne upoštevaš njihovega reda oziroma ne opravljaš študijskih obveznosti. Kar se tiče statusa, zakon določa, da ima lahko študent višješolskega programa ugodnosti, ki izhajajo iz statusa največ tri leta, ne glede na to, ali je študent vpisan redno ali izredno. Tako da je to, da si dobila letos status malce “nenavadno” (napisala si, da si bila že vpisana tri leta na višješolski program). Izredno se lahko vpišeš kolikokrat želiš, tu ni omejitev, omejitve so le pri ugodnostih iz statusa. Vendar imej v mislih, da se lahko vpišeš šele naslednje leto – če te šola izpiše sredi leta, nimaš več statusa in s tem povezanih ugodnosti (najbolj problematično je tu zdravstveno zavarovanje).

 40. Pozdravljeni,

  vpisana sem na fakulteto za katero sem ugotovila, da to ni to kar bi hotela početi v življenju. Zanima me ali obstaja možnost prepisa na drugo fakulteto že zdaj na začetku študijskega leta? In kakšne so posledice prepisa?

  Hvala za odgovor

  • Zdravo! Dobra stran tega je, da si to ugotovila že na začetku študijskega leta, saj imaš tako celo leto čas, da se odločiš za drugo področje oziroma razvijaš svoje sposobnosti. Najprej ti svetujemo da si prebereš članek, kjer pišemo ravno o tem -> http://filternet.si/dd/clanki/kasnejsi-prepis-na-drugo-studijsko-smer/. Prepis sredi leta ni možen, prepisala se boš lahko šele naslednje leto (pozorna bodi na prijave spomladi – rok je v začetku marca). Vendar, če že veš na katero fakulteto, se lahko na njej pozanimaš, če obstaja možnost delanja izpitov že sedaj. Druga možnost pa je, da na svoji prvi fakulteti vseeno narediš že kakšen izpit, ki pa se ti bo lahko na novi fakulteti priznal. Seveda mora biti tematika dokaj podobna. Če se boš prepisala, pa imej v mislih, da tako izgubiš možnost ponavljanja ter na koncu študija pravico do dodatnega leta (absolventa). To pomeni, da če ti na novi fakulteti karkoli ne bo šlo, boš lahko le pavzirala (nimaš statusa študenta). Maksimalno izkoristi “prosto” leto :)

 41. Pozdravljeni,

  Danes sem iz fakultete prejel obvestilo, da v tretjem roku nisem sprejet in me zanima, kje so še prosta mesta za izobraževanje odraslih, ker status potrebujem za delo na študentskem servisu.

  Hvala za odgovor

  • Zdravo! Malce pozno odgovarjamo. Si v tem času že uredil si vpis na izobraževanje za odrasle? Kar se tiče prostih mest, pa ti predlagamo, da pokličeš na nekaj različnih ponudnikov in povprašaš, saj enotne evidence, kje je prostor, na žalost ni.

 42. Pozdravljeni,

  Letos sem ostal brez statusa. Predvsem ga rabim, da lahko nadaljujem delo preko študentskega servisa. Ali se še je možno vpisati v program izobraževanje odraslih? Neuspešno že nekaj časa iščem šole, ki trenutno vpisujejo in niso predrage.

  Hvala za odgovor

 43. Pozdravljeni.

  Trenutno sem vpisana v 3. letnik Filozofske fakultete v Ljubljani in nisem nikoli ponavljala ali se prepisala. Vendar sem bila lani na izmenjavi za 1 leto in sem pauzirala ta čas, ampak je nekje v sistemu vseeno zabeleženo, da sem bila na izmenjavi (ampak študentskega statusa nisem imela) Letos še ne bi diplomirala in me zanima, ali se lahko vpišem na absolventa naslednje leto?
  Hvala za odgovore

  • Zdravo!

   Na žalost nisi napisala kaj več o izmenjavi, zato predpostavljamo. Če si bila na izmenjavi v sklopu Erasmusa+, potem se to šteje, da si bila v vmesnem času vpisana na svoji fakulteti – se šteje kot eno leto normalno (predvidevamo da si opravila en letnik v tujini). Če pa si zares pavzirala in dejansko na izmenjavi nisi opravila letnika (v Sloveniji), potem je v bistvu situacija enaka, lahko vpišeš absolventa. V vsakem primeru nisi ponavljala ali pa se prepisala, zato bi skoraj zagotovo morala še imeti eno leto status. Ti pa vseeno svetujemo, da pokličeš na svojo fakulteto in se pozanimaš.

 44. Živjo,

  letos sem absolventka podiplomskega študija Univerze na Primorskem. Dodiplomski študij sem z diplomo zaključila redno, v treh letih in se nato vpisala na magistrski študij. Do zaključka mi manjka le še magistrska naloga. Stara sem 25 let, v letu 2017 bom dopolnila 26 let. Zanima me ali se lahko vpišem na kakšno višjo/visoko šolo v prvem vpisnem roku, da bom imela status še za prihodnje študijsko leto?
  Hvala in lp

  • Zdravo!

   Glede na to, da si bila že vpisana tri leta v visokošolski študij, vpis na višjo šolo v tvojem primeru odpade. Lahko pa se vpišeš na izobraževanje za odrasle, s čimer lahko delaš do dopolnjenga 26. leta preko študentskega servisa. Vendar pri tem nimaš ugodnosti študentskega statusa, saj postaneš izredna dijakinja. Vpisi potekajo čez celotno leto, seznam ponudnikov najdeš na http://pregled.acs.si/.

 45. Pozdravljeni,
  mene pa nekaj zanima. Lani, 2015, sem naredila poklicno maturo, nato pa sem se vpisala na maturitetni tecaj prve gimnazije, zelela sem namrec na studij, ki je zahteval splosno maturo. Sedaj pa so moji nacrti drugacni in sem se ze vpisala na studije s poklicno maturo, torej splosne mature ne potrebujem vec. Imam pa tezavo zaradi statusa, sam ga nujno potrebujem tudi cez poletje za studentsko delo. Torej ce jaz ne naredim maturitetnega tecaja, kar ga po vsej vrjetnosti ne bom, obdrzim kljub temu status do oktobra ali ne?

  • Zdravo,

   z vpisom si pridobila status dijaka ali pa dijaka izobraževanja za odrasle (preveri na potrdilu o vpisu), tam ti tudi piše, do kdaj velja status (predvidevamo, da do konca septembra). Vendar pozor, šola te lahko izpiše v primeru neobiskovanja predavanj. S statusom boš načeloma lahko delala do oktobra (na študentskih servisih ne preverjajo v evidencah, do kdaj imaš status, zakonsko pa si dolžna, da jim sporočiš, če pride do sprememb), če pa ga vmes izgubiš, pa te opozarjamo da si moraš za vmesni čas priskrbeti obvezno in dodatno zdravstveno zavarovanje.

 46. Pozdravljeni mene zanima eno vprašanje če mi lahko pomagate :)

  Letos sem se v 1 roku vpisal na eno izmed prostih mest v strokovnih šolah (ptudij traja 2 leti) i nsem naredil napako,da sem se vpisal na izredni način študija, a sam bi pa rad šel na rednega zanima me samo kako lahko sedaj se kako prepišem na rednega ali enostavno počakam na 2 rok ki bo organiziran nekje avgusta in se poskušam vpisati v redni način in poskušati z svojo srečo na tem roku ? pozor trenutno sem vpisan na fkaulteto za gradbeništvo v Mb !

 47. Pozdravljeni,

  tudi jaz bi imela eno vprašanje, in sicer letošnje šolsko leto bom zaključila Pedagoško fakulteto v Kopru in to v juliju. Kar pomeni, da bi bila potem julij, avgust in september brez statusa. Zasledila sem, da je vpis samo za status možen če se vpišeš na izobraževanje odraslih. Sedaj pa me zanima na katerih šolah je možen vpis samo zaradi statusa? ter seveda, da je možen vpis sedaj v teh mesecih oz. do julija, da bi potem med počitnicami lahko imela status.

  Hvala za vaš odgovor.

  Lp, Maja

  • Pozdravljena!

   Če se vpišeš na izobraževanje za odrasle boš imela status od septembra naprej, saj se takrat tudi začne šolsko leto (sicer najdeš seznam izvajalcev izobraževanja za odrasle na http://pregled.acs.si/ – glej predvsem srednje šole), na koncu leta so vpisi nemogoči. Med poletnimi meseci zato na žalost uradno ostaneš brez statusa. To pomeni, da si moraš sama urediti zdravstveno zavarovanje (osnovno in dodatno), na študentskem servisu pa moraš spremembno prav tako javiti (vendar glede na izkušnje, tega nihče na naredi, posledično imaš lahko status na servisu veljaven do konca septembra).

 48. Pozdravljeni!
  Lansko letos sem obiskovala
  že prvi letnik študija. Nato sem se letos prepisala. Imam občutek, da letos ne bom naredila letnika. Če naslednje leto samo opravljam izpite,jih plačujem in jih naredim ali se lahko potem REDNO vpišem v drugi letnik?
  Lp, Katja Šekoranja

  • Pozdravljena!

   Glede na to, da si že izkoristila možnost prepisa, se lahko vpišeš oziroma študiraš le še izredno. Naslednje leto lahko pavziraš, vendar se boš morala v drugi letnik vpisati izredno in boš bila do diplomiranja izredna študentka.

 49. Živjo,
  imam vprašanje glede podaljšanja statusa študenta zaradi nosečnosti. Sem absolventka na podiplomskem študijskem programu. Ker mi do konca septembra, ko imam še status ne bo uspelo magistrirat, me zanima kakšne so moje možnosti. Predviden datum poroda imam 29.9.2016, na faksu mi pravijo, da se za podaljšanje statusa zaradi nosečnosti upoštevajo rojstva otroka do 30.9. Kaj lahko storim, če torej rodim 1.10.? Vse obveznosti imam opravljene, manjka mi le še dokončanje magistrske in zagovor.
  Hvala za odgovor, Kaja

  • Živjo!

   Res je, svoj absolventski status na fakulteti lahko podaljšaš, če rodiš do oktobra. Sicer pa ostaneš brez s 1.10. V tem primeru lahko poskusiš z vpisom na izobraževanje za odrasle, če seveda želiš imeti status dijakinje. Glede na to, da imaš vse obveznosti na fakulteti že opravljene, imaš nato še dve leti časa (če boš ostala brez statusa), da napišeš in zagovarjaš magistrsko nalogo brez plačila (to pomeni, da nisi prekinila študija). Sicer pa ti priporočamo še članek http://babybook.si/video/pravice-nosecnic-mamic-studentk/. Ti pa priporočamo, da v vsakem primeru vložiš prošnjo za podaljšanje absolventa, na fakulteti jim razloži, da imaš rok konec septembra in da takrat ne boš imela časa urejati še teh papirjev oziroma kako bi lahko to uredili, ker je res neugodno, da se gre za nekaj dni razlike.

 50. Pozdravljeni,

  imam vprašanje in sicer sem trenutno absolventka podiplomskega študija. Zanima me ali se v primeru, da mi absolventskega staža ne fakulteti podaljšajo lahko vpišem na srednjo šolo (izobražebanje odraslih) že avgusta brez, da prekinem šolanji na fakulteti? Sem torej lahko vpisana v oba programa hkrati. Saj po vsej vrjetnosti ne bom uspela magistrske naloge dokončati do oktobra in bi v primeru zavrnitve podaljšanja absolventa potrebovala status.

  lp

  • Pozdravljena!

   Lahko se vpišeš že avgusta, vendar ti bo status na srednji šoli začel veljati septembra. Ker gre za dva ločena sistema, si lahko vpisana v absolventa in tudi na srednjo šolo – če ti bodo podaljšali absolventski staž, pa priporočamo, da se izpišeš iz srednje šole, da bo ostal prostor za koga drugega. Srečno ;)

 51. Pozdravljeni!

  Jaz imam pa drugačen problem sem študent 2. letnika smeri Informatika in tehnologije komuniciranja na univerzitetnem programu(UN) in sem že prvi letnik ponavljal nakar sem ga naredil in se vpisal v 2. letnik in poteka sedaj moje 3 leto na fakulteti,vendar bom verjetno na žalost zaradi padca izpita iz matematike(6x) izpisan in me zanima če se lahko redno vpišem na višjo strokovno šolo(recimo Turistična v mb ali prometna itd.) Za odgovore bi bil hvaležen.

  Lep pozdrav

  • Zdravo!

   Z vpisom na višjo šolo lahko poskusiš, vendar ni nujno, da ti bo prijava uspela, saj kot pravi zakon, REDNI vpis ni možen, če si že bil vpisan tri leta na programu visokošolskega zavoda. Sicer obstajajo primeri študentov, ki jim je uspel vpis, vendar ti tega ne moremo garantirati. Imaš pa seveda še vedno možnost izrednega vpisa. Prvi rok za vpis je že mimo, tako da bodi pozoren na drugi rok, ki bo potekal od 29. avgusta dalje. Prijava je elektronska, redna prosta mesta pa zelo hitro poidejo, zato priporočamo, da se prijaviš takoj ko je možno. Število mest za drugi rok še ni znano, objavljena bodo v juliju. Srečno pri vpisu, držimo pesti, da ti bo uspelo.

 52. Pozdravljeni, v letošnjem letu zaključujem dodiplomski študij. Ker bi rada zaključila to stopnjo in tako diplomirala v letošnjem letu, me torej zanima, kako obdržati sam status štedenta, saj bi se na podiplomski študij vpisala na drugo fakulteto, na kateri moram obvezno tudi narediti diferencialne izpite, da se lahko potem normalno vpišem v prvi letnik podiplomskega študija. Hvala za odgovor in lp

  • Zdravo!

   Sicer nismo čisto prepričani, če razumemo. Dodiplomski študij lahko zaključiš do oktobra in narediš diferencialne izpite. Seveda pa je najbolje, da izkoristiš absolventsko (dodatno) leto.

 53. Pozdravljeni, leta 2009 sem se vpisala na univerzitetni redni študij (1. bolonjska stopnja, 3 leta) na Univerzi v Ljubljani. Nato sem nadaljevala študij na isti fakulteti na 2. bolonjski stopnji (2. leti). Status študenta mi poteče konec septembra 2016. Zagovor magistrske bom imela novembra. Nikoli nisem ponavljala, pavzirala ali se prepisala.

  Zanima me ali se lahko vpišem na redni univerzitetni (UN) program v študijskem letu 2016/17? Če razumem prav, se na VS ne morem?

  Zanima me tudi ali se lahko vpišem na drugo fakulteto, čeprav mi bo na fakulteti kjer sem trenutno vpisana manjkala še zaključena magistrska naloga?

  V začetku decembra bom stara 26 let, status rabim samo še za leto 2016/17 zaradi študentskega dela.

  Lepo prosim za obrazložitev.

  • Zdravo!

   Na redni UN program se ne moreš vpisati, saj je študij diplomantov možen le izredno. Enako velja za VS program – predvidevamo, da si imela v mislih višješolski študij. Tudi na slednjega se ne moreš vpisati, saj si bila že tri leta na visokošolskem zavodu. Če se boš odločila za izredni študij, potem imaš čas oddati prijavo od 1. do 16. septembra. Glede na napisano, imaš možnost vpisa na izobraževanje za odrasle, vendar lahko na tak način delaš do 26. rojstnega dne. Srečno ;)

  • Hvala za odgovor. Torej če se avgusta vpišem na izobraževanje odraslim (stara bom 25). 26 let bom napolnila šele decembra. Status bom pridobila torej pred 26. letom. Kako je potem, če delam naprej tudi po 26. letu z napotnico, ki sem jo dobila pred 26. letom. Bi lahko bil to problem? Kakšne so lahko sankcije, če sploh? Prosim še za ta odgovor.

  • Ja, načeloma, če ne sporočiš študentskemu servisu, ti bodo stalne napotnice veljale še naprej. Je pa seveda odvisno od študentskega servisa, ne moremo ti garantirati, da ti bodo izdali napotnico do konca šolskega leta, lahko ti jo bodo le do dopolnjenega 26. leta. Glede na to, če študentskemu servisu ne sporočiš te spremembe, zagotovo so sankcije – točno katere, ti ne znamo povedati, saj konkretnih primerov ne poznamo. Ne pozabi pa po dopolnjenem 26. letu na to, da se ti šteje akontacija na nakazila višja od 88 evrov.

 54. Pozdravljeni!
  Sem študentka 4.letnika na Fakulteti za družbene vede. Prvi letnik sem ponavljala, v zadnjem letniku pa še ne bom diplomirala, saj mi bo ostalo še nekaj izpitov. Ker mi absolvent več ne pripada me zanima ali se lahko za študentski status vpišem na izobraževanje odraslih? Nekateri pravijo, da to ni mogoče s tem ko sem obiskovala univerzitetni program, drugi spet drugače. Gre se mi predvsem za možnost študentskega dela, izpite bi si seveda plačevala in diplomirala drugo študijsko leto.

  Najlepša hvala za odgovor.

  • Zdravo!

   Na izobraževanje za odrasle se lahko vpišeš, saj je neodvisno od visokošolskega sistema. Če želiš status naslednje leto, pa ti priporočamo da pohitiš, saj se mesta hitro polnijo. Srečno z diplomo :D

 55. Živjo,
  Mene zanima kaj naj naredim v moji situaciji. Končala sem gimnazijo in se vpisala na študij. Na prvo mesto ne bom sprejeta. Na drugo (socialna pedagogika) pa bom. Na tretji imam napisano socialno delo. S socialno pedagogiko nisem več zadovoljna, In me zanima kako, če se da, se lahko prepišem na drugo fakulteto. Drugi prijavni rok ne morem? Kako pa je s tem, da se prepišeš na začetku leta? in to lahko samo v primeru, če je na tisti fakulteti prosto mesto?
  Hvala

 56. Spoštovani!
  Sem redno zaposlene in imam dokončano višjo strokovno šolo. Zanima me vpis na visokošolski študij in sicer redni vpis. V mislih imam vpis v drugi letnik po posebnih pogojih. Višjo strokovno šolo sem dokončala nekaj let nazaj že po tokratnem bolonskem sistemu?
  Hvala za odgovor

  • Pozdravljena,
   če imate dokončano višjo šolo, ni nobene ovire za vpis v visokošolski študij. Tako kot ste napisali, se vpisujete po merilih za prehode direktno v drugi letnik. Vpisni rok traja od 1. do 16. septembra. Vpisna mesta in pogoji so posebej objavljeni za vsak program – glejte razpis na spletni strani ministrstva. V merilih želenega programa boste lahko ugotovili, ali je vpis možen. Ponekod ni problema, drugje npr. vpis iz višješolskih programov sploh ni možen ipd. Ker niste natančno napisali, na kateri program se želite vpisati, vam tudi ne moremo natančno odgovoriti.

 57. Pozdravljeni,
  v tem šolskem letu sem študirala na Filozofski fakulteti v Ljubljani-in sicer na dvopredmetnem programu. Junija pa sem oddala prošnjo za spremembo enega izmed študijskih programov. Program je na isti fakulteti. Drugi predmet obržim.
  Zato me zanima, kdaj začasno izgubim status študenta, in pridobim nazaj? Zanima me namreč, kako bi lahko kljub morebitni izgubi statusa študenta obdržala iso sobo v študenstkem domu.
  Hvala za odgovor!

  • Pozdravljena,

   če te prav razumemo, boš spremenila le en program na dvopredmetnem študiju. Glede na to, da si se že prijavila in da že študiraš, imaš status normalno do začetka oktobra, do takrat pa boš tudi že vpisana na nov program, kar pomeni, da vmes statusa sploh ne boš izgubila. Potemtakem tudi sobe ne boš izgubila.

 58. Spoštovano uredništvo!
  Moja prva prijava je bila na Univerzi v MB, UNI program, kjer sem se potem enkrat ponovno vpisal v prvi letnik, lani pa sem pauziral in bil vpisan na poklicni tečaj oz. v peti letnik na SEŠ MB. Ali se v mojem primeru lahko letos vpišem na srednje strokovno izobraževanje za odrasle na SERŠ MB in naslednje leto nadaljujem z UNI programom, še imam to možnost, ali sem jo že izkoristil s poklicnim tečajem lani?
  Najlepša hvala za odgovor.

  • Zdravo!

   Če prav razumemo, si bil vpisan na izobraževanje za odrasle? Naslednje leto mislimo da bi se lahko brez problema vpisal na SSI, vendar vseeno preveri na šoli, če so kakšni posebni pogoji. Potem pa lahko normalno nadaljuješ z UNI programom – vendar pozor, ker boš dve leti zapored pavziral, boš moral vložiti prošnjo za nadaljevanje študija – lahko ti bodo določili opravljanje dodatnih obveznosti. Glede tega se prej pozanimaj na fakulteti. Prav tako vprašaj, če se lahko potem vpišeš redno ali izredno. Srečno :)

 59. Pozdravljeni,
  jaz sem vpisana že tretje leto na višjo šolo leta in sem jo naredila. To leto pa bom naredila še diplomo. Se lahko jaz vpišem na višjo šolo drug program in normalno koristim status? Če naredim diplomo v tem letu mi lahko vzamejo status čeprav sem na drugem programu?

  • Pozdravljena,

   glede na zakon o višješolskem izobraževanju, lahko koristiš študentski status le tri leta. Na drug program se redno ne boš mogla vpisati, saj imaš pravico do brezplačnega študija le za eno stopnjo, ki pa si jo zaključila oziroma jo boš. Prav tako pa če si še absolventka (torej imaš zaključene vse predmete, manjka pa ti le še diploma), ne moreš biti hkrati vpisana na dve šoli, torej bi se iz prve mogla izpisati in posledično ne bi imela možnosti diplomiranja. V vsakem primeru ti katerikoli vpis na višjo šolo ne bo prinesel statusa, zato morda raje premisli o vpisu na izobraževanje za odrasle. Veliko sreče pri diplomi :)

 60. Vprasanje: Zavrnili so mi prosnjo za pogojni vpis v 3.letnik, ker naj bi mi manjkalo prevec kreditnih tock, ceprav imam opravljene vse obvezne predmete. Vem, da se lahko vpisem nekam za status in opravljam izpite vnaprej, zanima pa me, ce koncam vse izpite ali lahko potem junija diplomiram?

  • Zivjo,

   nič nisi napisala, kakšni so pogoji za vpis v višji letnik, niti za katero fakulteto gre. Če si sedaj 2. letnik in ti ni uspel vpis v 3. letnik, lahko letos pavziraš (izpite plačuješ, ostaneš brez statusa in ugodnosti študentov – vpišeš se lahko na izobraževanje za odrasle za status dijaka) ali pa ponavljaš, če še nisi izkoristila te možnosti. V primeru pavziranja, lahko opravljaš izpite za 3. letnik, vendar se moraš to dogovoriti posebej s profesorji oziroma na referatu. Zagotovo pa ne boš mogla narediti vseh izpitov (ponavadi se jih lahko naredi od tretjine do polovice), tako da tudi ne boš imela možnosti diplomiranja že junija, ampak šele naslednje študijsko leto. Srečno ;)

 61. Pozdravljeni,

  nikjer nisem zasledila rešitve moje problematike in bi Vas lepo prosila, če mi lahko pomagate… Moja problematika je sledeča…
  Po diplomiranju in izkoriščenem absolventskem statusu (Bolonjski sistem) sem študij nadaljevala na podiplomski stopnji, vse redno. Vendar sem 1. letnik podiplomskega študija opravila le na pol, saj se mi je ponudila zaposlitev v drugem, kar precej oddaljenem kraju… 1. letnik sem nato ponavljala, vendar mi ga zaradi službenih obveznosti ni uspelo dokončati. Od mojega zadnjega vpisa s statusom je sedaj minilo že 4 leta, tako da, če želim študij nadaljevati gre v tem primeru za dokončanje študija – 1. letnik brez študentskega statusa in s plačilom. To razumem…

  Problem pa nastane, ker bi sama to leto potrebovala študentski status in ga letos na moji primarni fakulteti žal ne morem pridobiti. Študij pa nameravam v prihodnosti dokončati, a ne še letos… Nameravala sem se vpisati na še eno fakulteto (tudi zaradi samega zanimanja in ne samo zaradi študentskega statusa). Zanima me, če se lahko “normalno” vpišem na še eno fakulteto in tako pridobim vse potrebne študentske pravice.

  Kot sem že omenila mi nihče ne zna jasno nič povedati, zato bi Vam bila izredno hvaležna za Vašo pomoč.

  Pozdravček :)

  • Zdravo,

   upamo da nismo prepozni. Na še eno fakulteto se lahko vpišeš le kot diplomantka (zaporedni študij, rok je že mimo), pa še to izredno. Normalno se ne moreš vpisati, ker ne moreš biti vpisana na dve fakulteti hkrati (iz svoje prve bi se morala izpisati). Preveri izobraževanja za odrasle, če potrebuješ le status za študentsko delo (vendar lahko delaš le, če si mlajša od 26 let). Študentski status boš težko pridobila, saj so vsi roki že mimo za letošnje študijsko leto. Seveda pa spodbujamo, da čim prej končaš študij ;)

 62. Pozdravljeni!
  Letos sem koncala splosno maturo in bila sprejeta na redni studij v mariboru. Ugotovila sem, da mi ta studij ne ustreza, zato se zelim prepisati na drugo fakulteto. Zanima me ce je sploh se mogoce, da bi v tem solskem letu sla studirat na drugo solo.

  • Zdravo!

   Načeloma prepis po začetku študijskega leta po vseh pravilih ni mogoč in ni možen. Vendar ti priporočamo, da pokličeš na želeno fakulteto in povprašaš, če obstaja kakšna možnost, saj smo že slišali za izjeme. Seveda to velja le za začetek študijskega leta, prvih nekaj dni. Vendar ti ne zagotavljamo, da ti bo uspelo. Če ti bo, nam sporoči, če ne, pa si preberi tale članek: https://www.mestomladih.si/studentski-podiplomski/clanki/ce-ugotovis-da-je-bila-izbira-studija-nepravilna/. Sicer pa bodi pozorna na roke za vpis, konec januarja bo objavljen razpis, prijaviti pa se boš morala do marca. Vseeno držimo pesti, da ti uspe vmesni prepis.

 63. Pozdravljeni,

  Tudi jaz imam eno veeeliko težavo. Zdaj oktobra sem diplomirala na višji strokovni šoli, izredni študij. Ker sem bila zaradi diplome zelo zasedena, sem se vpisala na redno visoko šolo šele v 3 prijavnem roku. Zdaj sem izvedela, da mi vpis ni omogočen. Ali mi lahko svetujete kaj lahko naredim? Vem da sem zelo pozna, ampak sem komaj zdaj izvedela, da vpis v 3 roku ni uspel in se s tem pred tem nisem obremenjevala, saj sem mislila, da bom tako ali tako vpisana. Rees nujno potrebujem status za delo, ali imam kakšno možnost?

  Hvala :)

  • Zdravo,

   najprej da te opozorimo, da si trenutno brez statusa, zato si moraš nujno urediti zdravstveno zavarovanje (priporočamo tale članek: https://www.mestomladih.si/splosno/clanki/zdravstveno-zavarovanje/). In glede na čas, nimaš več možnosti vpisa na visokošolske zavode. Lahko povprašaš na srednjih šolah za programe izobraževanja za odrasle, če morda še vpisujejo. Sicer pa boš sredi oktobra težko dobila status. Zato izkoristi čas za pridobivanje izkušenj oziroma je najbolje, da si poiščeš zaposlitev, študiraš lahko še vedno kasneje ob delu. Srečno!

 64. Pozdravljeni!

  Prihodnje leto v prvi četrtini leta bom dopolnil 26 let. Trenutno sem vpisan na izobraževanje odraslih zato da lahko delam preko študentskega servisa in imam izdano stalno napotnico. Sem član e-študentskega servisa, ki dovoljuje delo preko ŠS samo do dopolnjenega 26. leta. V vašem članku sem v okvirčku prebral, da lahko pri nekaterih študentskih servisih, ki ti izdajo stalno napotnico, delaš preko ŠS tudi po dopolnjenem 26. letu starosti. Morda veste kater študentski servis dopušča delo tudi po 26. letu (kot že omenjeno sem vpisan na izobraževanje odraslih) in ali to zakon dovoljuje?

  V primeru, da bi se moral vpisati na višjo šolo, da bi lahko delal tudi po dopolnjenem 26. letu starosti… koliko časa po vpisu na višjo se dobijo potrdila o vpisu?

  Najlepša hvala in lep pozdrav!

  • Zdravo!

   Študentskih servisov ne bomo izpostavljali, so pa tudi na tem področju nekateri začeli zaostrovati pogoje in niti ni več nujno, da izdajo napotnico do konca leta (od študentov smo dobili veliko različnih informacij za iste študentske servise, ni nekega pravila, ki bi veljal povsod). Zakon sicer tega ne dovoljuje.
   Če se boš vpisal na višjo šolo, predvidevamo da že veš, da rednega vpisa ne moreš opraviti, če si že bil vpisan tri leta na visokošolski program (fakulteta). Ko se vpišeš na višjo šolo, dobiš potrdilo o vpisu lahko že isti dan, vendar ti velja status od 1. oktobra dalje, ko se začne študijsko leto. Če imaš še kakšno vprašanje, pa smo tu :)

 65. Pozdravljeni,
  vpisana sem v prvi letnik študija na FF v Ljubljani. Ugotovila sem, da mi smer, ki sem jo izbrala ne ustreza. Oktobra se bom vpisala na drugo fakulteto, zanima pa me par stvari glede študentskega statusa. Ker se do oktobra ne bom izobraževala, bi rada našla zaposlitev preko študentskega servisa. Živim daleč stran od Ljubljane, kar pomeni, da v primeru študentskega dela, ne bi mogla obiskovati predavanj in opravljati izpitov, to pa se mi zdi tudi nesmiselno, ker me predavanja ne veselijo in izpitov nimam namena opraviti. Ali me lahko izpišejo zaradi ne opravljanja izpitov in zaradi zamujenih predavanj ? Kakšna je najboljša rešitev in ali je sploh možno, da obdržim študentski status do oktobra čeprav ne obiskujem predavanj in ne opravljam izpitov ?

  Hvala, LP

  • Pozdravljena!

   Status študenta imaš normalno do konca septembra. Zaenkrat še nismo slišali za primer, da bi fakulteta svoje študente izpisala med letom, tako da glede tega ti ni treba skrbeti. Pri tem te pa vseeno opozorimo, da dobro izkoristiš ostanek leta in resnično premisliš, kaj te veseli. Za takšne primere pa imamo tudi članek: https://www.mestomladih.si/studentski-podiplomski/clanki/ce-ugotovis-da-je-bila-izbira-studija-nepravilna/, saj se ogromno študentov znajde na enaki poti (menda okoli tretjina vseh brucev). In pa še opozorilo. Ker se boš naslednje leto prepisala, izgubiš pravic do dodatnega leta in pravico do ponavljanja. Srečno :)

 66. Pozdravljeni,
  letos sem se prvič vpisala na fakulteto (FSD), a sem že kmalu po začetku študija ugotovila, da mi ta ne ustreza. Zanima me, ali potrebujem dokončati letnik, če se želim prepisati na drugo fakulteto?
  Najlepša hvala in lep pozdrav.

  • Pozdravljena! V resnici imaš dve možnosti. Lahko opraviš letnik in se naslednje leto prepišeš v 2. letnik želene fakultete – ta scenarij ti priporočamo, če sta študijska programa vsaj malce primerljiva. Oglej si kakšne pogoje zahteva tvoj nov želeni študijski program – v razpisu glej Merila za prehode. Druga možnost pa je, da se naslednje leto zopet vpišeš v prvi letnik želene fakultete in izkoristiš bonus leto (= nimaš več pravice do ponavljanja in absolventa). V tem primeru ti prvega letnika na FSD ni treba narediti. Če se boš odločila za to možnost, maksimalno izkoristi leto. Še nekaj nasvetov pa tule: https://www.mestomladih.si/studentski-podiplomski/clanki/ce-ugotovis-da-je-bila-izbira-studija-nepravilna/. Srečno ;)

 67. Pozdravljeni

  Sem v 3. letniku fakultete v Ljubljani in žal vse kaže, da mi ne bo uspelo zaključiti vseh izpitov v roku. Imam namreč precejšnje težave pri dveh predmetih.
  Ker iz objektivnih razlogov nisem uspel opraviti vseh obveznosti že v 2. letniku, sem ga ponavljal, opravil kar je bilo potrebno in se letos vpisal v 3. letnik. Tega, kot rečeno izgleda, ne bom zaključil v roku. Star bom 23. let.
  Če ne zaključim v roku, ali to torej pomeni, da nimam nobenih možnosti, da bi obdržal status študenta, glede na to, da sem enkrat že ponavljal letnik?
  Če mi ne uspe uspešno opraviti vseh izpitov do konca študijskega leta me zanima, ali obstaja kaka možnost, da obdržim status študenta in pač čimprej, verjetno na svoje stroške, opravim manjkajoče izpite ter diplomo.
  Najlepša hvala za odgovor;
  lep pozdrav

  • Zdravo!
   Predvidevamo, da tvoj študij traja tri leta, kar pomeni, da ti ne bo uspelo opraviti zadnjega letnika. Tako kot si napisal, statusa študenta ne moreš ohraniti na svoji fakulteti, razen če imaš upravičene razloge (npr. daljša bolezen, izjemne družinske in socialne okoliščine, poseben status študenta – o upravičenosti odloča komisija za študijske zadeve fakultete). Lahko se odločiš za vpis na srednjo šolo (izobraževanje za odrasle), vendar to pomeni, da izgubiš večino študentskih ugodnosti, razen npr. dela preko študentskega servisa. Na svoji fakulteti pa boš izpite moral plačevati, prav tako diplomo. Vseeno pa poskusi opraviti vse izpite že letošnje študijsko leto, da ne boš imel nepotrebnih stroškov. Srečno

 68. Pozdravljeni,
  letos opravljam 1.letnik uni na fkkt v Mb. Žal slabo kaže, da bom končala uspešno, zato me zanima če je moj ‘scenarij’ za nadaljnje sploh možen. Seveda bom v 2. in 3. roku poskušala opraviti čim več izpitov, ampak skoraj zagotovo pa mi ne bo uspelo oparviti pogojev za 2. letnik. Razmišljala sem, (ker nočem izgubiti še zadnje priložnosti vpis/prepis) da bi naslednje leto pavzirala in opravila samoplačniško preostale izpite. To bi pa storila zato, ker bi v primeru da potem naslednje leto kot ‘pavzer’ popravim vse stare grehe, naredila prehod (torej koristila še zadnjo možnost, ker ne bi dejansko ponavljala 1.letnika ampak pavzirala) in prestopila na fkkt Lj v 2.letnik. Zanima me, ali je to dejansko sploh možno? Torej da naslednje leto opravim letnik med pavziranjem, in potem naredim prehod na Lj fkkt na ISTO smer (morda zaradi malo lažjega programa celo na VS). (pripravljena sem opraviti tudi diferencialne izpite, če se slučajno predmetnika v Mb in Lj razlikujeta)
  Hvala za odgovor in lep pozdrav!

  • Zdravo!

   Kar si napisala, je možno. To, da pavziraš in da ne izkoristiš bonusa je izvedljivo. Seveda upamo, da boš opravila čim več izpitov. Ko boš uspešno naredila 1. letnik (opravila vse obveznosti), pa se boš lahko prepisala v višji letnik – v tem primeru je to prehod in ne prepis. Prehod, pa se ne šteje v bonus (torej v vpis/prepis), zato ti ta potem še ostane. Da se boš lahko vpisala v 2. letnik, moraš v prvi vrsti izpolnjevati vpisne pogoje za vpis v 1. letnik na FKKT LJ, če pa boš morala opraviti diferencialne izpite, pa bodo odločili na fakulteti. Na splošno se to odločijo na novi fakulteti, in sicer Senat fakultete. Letos je npr. prostih za takšen reden prehod 2 ali 3 mesta na rednem študiju. Prijavna roka sta dva, in sicer je prvi februarja, drugi pa septembra. Predlagamo ti, da naslednje leto redno spremljaš objavo razpisa, kjer bodo določeni pogoji za prehode. Še prej pa ti priporočamo, da kar pokličeš na referat FKKT LJ in jih povprašaš, kakšne izkušnje imajo s prepisom s FKKT MB, saj zagotovo nisi prva, ki se boš prepisala na tak način, zato ti bodo morda že lahko dali konkretne informacije. Poudari pa, da se želiš vpisati v višji letnik. Držimo pesti da uspe ;)

 69. Pozdravljeni!

  Pišem v imenu drugega, nekako ne moremo pridi temu do dna. Primer je takšen, da se je z uspešno končano poklicno maturo najprej vpisal na Visokošolski strokovni študijski program Uprave v Ljubljani, vendar je s študijem prenehal, ker mu ni bil všeč. Naslednje leto se je vpisal na Višjo strokovno šolo za gostinstvo in turizem Bled, ki pa ga ni uspel opraviti, ker je večino časa delal. Naslednjo leto je le delal, vendar pa bi se rad naslednje leto vpisal na IAM. Zanima me, kakšne so možnosti? Ali je možno, da se vpiše le izredno ali se lahko tudi redno? Se lahko na IAM vpiše redno na višješolski program? Ali da npr. naredi dodatni predmet in se nato s splošno maturo redno vpiše na visokošolski program?

  Upam, da nisem preveč komplicirano napisala in se iskreno zahvaljujem za odgovor!!:)

  • Zdravo!

   Na IAM se lahko vpiše tudi s poklicno maturo na visokošolski program, saj tam izbirajo študente glede na njihovo nadarjenost (letos bodo kandidati izbrani glede na uspeh na poklicni maturi – 30 % točk, splošni uspeh v 3. in 4. letniku – 10 %, preizkus nadarjenosti – 40 % točk). Vendar IAM izvaja le izredni visokošolski študij, na katerega se lahko vpiše. Kar pa se tiče višješolskega programa, ga izvajajo tudi redno. Če je leto, po tem, ko ni naredil Višje strokovne šole na Bledu, pavziral, se lahko vpiše redno, če pa je letnik ponavljal, pa ima možen le še izredni vpis – tudi na višješolskem študiju lahko študent enkrat ponavlja ALI se enkrat prepiše, nato ima le še možnost izrednega vpisa. Upamo da smo odgovorili na vsa vprašanja. Sicer pa priporočamo da pohiti, rok za oddajo prijave na višješolske porgame je danes, torej 8.3., če želi začeti s študijem že oktobra.

 70. Pozdravljeni!

  Vprašanje mogoče ne ustreza tej temi, vendar res nikjer ne najdem ustreznih informacij. Na medicinski fakulteti sem že izkoristila možnost ponavljanja, sedaj pa sem ugotovila, da mi študij nikakor ne ustreza. Želim se prepisati na farmacijo, ki pa nima razpisanih izrednih vpisnih mest. Za vpis in opravljanje letnikov sem pripravljena plačevati šolnino in načeloma izpolnjujem tudi pogoje za redni vpis (število točk). Zanima me, če obstaja kakršnakoli možnost za vpis na farmacijo.
  Hvala za pomoč!

  • Zdravo!

   Na žalost nisi nič napisala, če si opravila kakšen letnik na medicinski fakulteti. Vseeno bomo napisali dva scenarija. Če si npr. opravila 1. letnik na medicini, se lahko vpišeš na farmacijo po merilih za prehode, in sicer redno v 2. letnik, vendar le v program Laboratorijska biomedicina – če izpolnjuješ pogoje, bodo odločil senat na farmaciji (pokliči jih in povprašaj, če moraš narediti kakšne diferencialne izpite). Vpis na program Farmacija je rezerviran le za novince. Če pa nisi opravila nobenega letnika, potem pa je izredni vpis na žalost nemogoč, saj ni razpisan. Lahko sicer povprašaš v referatu fakultete, če morda obstaja kakšna možnost, nikoli ni preveč informacij. Tako da ti dejansko priporočamo, da se potrudiš in opraviš vsaj en letnik na medicini. Srečno!

 71. Zdravo! Dopolnjujem svoj prejšnji komentar o možnostih vpisa na farmacijo. Uspešno sem opravila že dva letnika (prvega ponavljala) in tudi vse dosedanje izpite v tretjem. Če prav razumem, možnosti ni? Bom seveda še povprašala pri njih.
  Najlepša hvala za pomoč!

  • Kot napisano, program Farmacija ima zelo zaprto prijavo, medtem pa ti ostane možnost študija Laboratorijske biomedicine. To, da imaš dva letnika že opravljena (praktično že tri), pa je seveda plus zate, sploh pri prijavi. Držimo pesti da ti bo uspelo. Sicer pa se lahko še vedno odločiš za kakšen drug primerljiv študij s področja zdravstva.

 72. Pozdravljeni sem študent višješolskega programa ekonomist (letni program) in me zanima sledeče: bio sem že enkrat vpisan REDNO na univerzo v Mariboru,programa nisem ne ponavljal, tem več sem se pred 2 letoma nato vpisal IZREDNO na univerzo v Ljubljani (se po hitrem postopku izpisal) in REDNO v šolo katero končujen letos in me zanima vendar nisem siguren če še imam pravico nadlajevati šolanje npr po končanem trenutnem izobraževanju na Ekonomski poslovni fakulteti v Mariboru (končaš 2 letno šolo katero bom končal letos, se ti baje prizna 1 letnik visoke šole in štartaš v 2 letniku)

  Hvala za odgovor, Rok

  • Zdravo,

   na EPF v Mariboru se lahko vpišeš redno. Vendar pozor, glede na to, da si enkrat že bil vpisan, med študijem ne boš imel več pravice do ponavljanja in absolventskega leta. Glede na to, da boš zaključil višješolski program, se lahko prijaviš v 2. letnik (vpis po merilih za prehode), vendar ti bo EPF določila manjkajoče izpite, ki jih boš moral opraviti. Prvi rok prijave si že zamudil, zato spremljaj datume za drugi rok, ki bo potekal od 22. do 29. avgusta. Koliko prostih mest bo na voljo, bo objavljeno na http://portal.evs.gov.si/razpisi-za-vpis.

 73. Živjo! Lansko jesen sem pričela s študijem na filozofski fakulteti in sem kmalu ugotovila, da mi ta študij ne ustreza. Na nov študij sem se preko eVš prijavila, sedaj pa me zanima kdaj je pravi čas, da se iz filozofske izpišem, da ne bom imela problemov pri vpisu na novo fakulteto.

  • Zdravo,

   s Filozofske fakultete se izpiši dan preden boš imela vpis na novo fakulteto, predvidoma bodo vpisi potekali od konca julija pa do sredine avgusta. Na ta način boš obdržala status, vendar si ne pozabi urediti zdravstvenega zavarovanja. Srečno pri vpisu :)

 74. Pozdravljeni, jeseni bom imela zagovor magistrske naloge, stara bom 25 let. Da bi imela status še eno leto, sem se odločila za možnost izobraževanja odraslih. Ker bi vpis rada uredila takoj, ko bo možno, sem poklicala enega izmed izvajalcev, kjer so mi povedali, da bo razpis za novo šolsko leto objavljen šele julija, vpisovanje pa bo potekalo avgusta. Predvidevam, da to pomeni, da ne morem ničesar urediti pred avgustom, ne glede na to, katero šolo izberem? Zanima pa me še, ali katera šola v okviru izobraževanja odraslih izpisuje sredi leta zaradi neprisotnosti. Hvala za odgovor.

  • Zdravo,

   res je, ko bo objavljen razpis, se boš lahko šele vpisala na šolo, ima pa vsaka šola različne roke, predlagamo da si izbereš dve ali tri in slediš, kdaj bodo začeli z vpisom na izobraževanje za odrasle. Večinoma potekajo vpisi poleti, avgusta, septembra. V okviru izobraževanja za odrasle še nismo slišali za primer, da bi dijaka izpisali zaradi manjkajoče prisotnosti, saj je to specifično šolanje, ki je namenjeno ravno tistim, ki se šolajo ob delu (vsak dijak dobi poseben plan šolanja). Zato ti glede izpisa ni treba skrbeti. Srečno ;)

 75. Pozdravljeni,
  sem študent 2. letnika višje strokovne šole. Na diplomsko nalogo se nameravam začeti pripravljati poleti ali v jeseni letos. Glede na to, da dobivam pokojnino po pokojnemu staršu, pa sem že februarja oddal prijavnico za vpis v visoko šolo oz. se bom poleti šel na to šolo vpisati in z oktobrom tudi nameravam na visoki šoli začeti s šolanjem. Le tako naj bi lahko še naprej dobival pokojnino.
  Zanima me, ali je sploh možno, da bi diplomsko nalogo na višji šoli izdeloval in jo kasneje zagovarjal, brez da bi bil na to višjo šolo tudi vpisan oz. da bi bil dejansko sočasno vpisan v visoko šolo in bi z oktobrom visoko šolo tudi začel obiskovati.
  Zahvaljujem se Vam za odgovor.

  • Zdravo!

   Seveda ti priporočamo, da poskušaš čim prej diplomirati. Sicer pa preveri na svoji višji šoli, kakšna je možnost opravljanja diplome, če si že vpisan na visokošolski študij – glede na našo interpretacijo, bi se to lahko štelo kot vzporedni študij, torej bi moral visokošolski študij plačevati (39. člen ZVSI) – zakon je na tem področju nejasen, tudi v praksi se uporabljajo različna tolmačenja. Načeloma ni problema, da si vpisan na višjo šolo in na visokošolski zavod, saj sta ti dve struji šolanja ločeni in ju obravnavata različna zakona. Ti pa priporočamo, da preveriš na svoji višji šoli, kako je z dodatnim letom pri njih. Zagotovo boste našli rešitev, ki bo ugodna zate.

 76. Pozdravljeni,

  sem študentka uspešno zaključenega drugega letnika Prehranskega svetovanja – dietetike, dodiplomskega študija na Univerzi na Primorskem. Že nekaj časa sem imela v mislih vzporedni študij z Medicinsko fakulteto,vendar letos žal to ni možno, saj MF nima razpisanega nobenega mesta za vzporedni študij. Študija medicine si že od nekdaj želim in tudi točk z mature imam dovolj, da bom zagotovo sprejeta. Zato sem skupaj z letošnjimi maturanti marca oddala vpis v prvi letnik medicine, iz trenutne fakultete pa se bom morala izpisati (koristim torej ponovni vpis). Zagotovljeno mi je bilo, da bom lahko v prihodnosti (po končanem študiju na MF ali v primeru, da bo MF v naslednjih letih imela na voljo vzporedni študij), če bom želela, ponovno vpisala program prehransko svetovanje in – izredno – končala še tretji letnik. Preverjam samo, ali to zares drži?
  Še nekaj me zanima glede Zoisove štipendije – in sicer, kako je zdaj s tem, ko se bom vpisala na novo fakulteto? Dve leti sem zdaj dobivala Zoisovo štipendijo za študijsko smer prehransko-svetovanje; kako pa bo zdaj naprej pri študiju na MF? Kaj pomeni z vidika štipendiranja prepis na drugo fakulteto? Ali mi še vedno pripada štipendija za vseh šest let študija? Ima pri štipendiranju kakšno vlogo tudi to, da je bilo prehransko svetovanje visokošolski program, medicina pa univerzitetni?

  Najlepša hvala za odgovor!

  • Pozdravljena,

   najprej čestitke za odločitev. Glede vzporednega študija – Medicinska fakulteta ima razpisana mesta za vzporedni študij, in sicer 7 za program Medicina in 3 za program Dentalna medicina. Vendar, ko končaš študij na matični fakulteti (torej na FVZ), opravljaš medicino naprej izredno (plačuje se šolnino). Si se pozanimala že o tej možnosti? Kako je z vzporednim študijem v višjem letniku (torej dokončanje študija), ni nekih konkretnih informacij, saj je vzporedni študij mišljen za študij od 1. letnika naprej. Preveri na svoji matični fakulteti, kako se boš lahko vpisala, naj ti napišejo in potrdijo vpis pisno, v kolikor so ti dali to informacijo.

   Če boš zamenjala študijski program, potrebuješ od štipenditorja najprej dovoljenje in jih moraš seveda o tem tudi obvestiti. Glede prejemanja štipendije po prepisu, se primere rešuje individualno (predlagamo, da jih povprašaš na skladu, kako so ukrepali dosedaj), vendar se načeloma štipendija podeljuje le za en letnik, torej si jo za 1. in 2. letnik že prejela. Lahko pride do izziva le glede let študija, namreč za tvoj prvi program bi dobivala štipendijo najmanj 3 leta, za medicino pa še dodatna 3 leta – je pa možno, da če jo boš želela imeti tudi na medicini, glede na to, da je to višja stopnja študija, da boš zopet morala kandidirati kot nova štipendistka (torej ponovno izpolnjevanje pogojev). Toplo priporočamo, da se za te informacije obrneš na sklad, saj take primere rešujejo individualno.

 77. Pozdravljeni,
  oktobra lani sem začela opravljati 1.letnik na FKKT v Mariboru. S študijem sem vztrajala do aprila, čeprav sem že prej vedela da mogoče to le ni bila prava izbira in bi o menjavi študija morala razmišljati že prej… Odločila sem se, da bi jeseni začela z drugim študijem in sicer v Ljubljani. Ker sem zamudila 1.vpisni rok, mi tako preostaneta le še 2. in 3. Upam, da bom sprejeta v 2. roku na željeno fakulteto v LJ. Sedaj pa me zanima, kdaj je najbolj primeren čas in kaj vse moram storiti, da se uspešno izpišem iz UM. Status bi namreč potrebovala čim dlje, saj v času ko sem prenehala s študijem opravljam študentsko delo.

  Hvala za odgovor in lep pozdrav!

  • Živijo,

   dokler ne boš vpisana na novo fakulteto, ostani na trenutni. Če se boš prijavljala v drugem roku in boš sprejeta, bodo vpisi potekali od 26. do 30. septembra, natančen datum boš dobila po pošti (pozor, to je zadnji rok, saj tretjega roka ni več). Najbolje je, da se izpišeš iz trenutnega študija dan preden se boš šla vpisati na novo fakulteto. V vmesnem času boš brez statusa, vendar boš brez problema delala preko študentskega servisa, kjer pa boš status podaljšala tako in tako z novim potrdilom o vpisu, ki ga boš dobila na vpisu. Izziv imaš lahko le pri zdravstvenem zavarovanju, zato si ga ne pozabi urediti za ta vmesni teden. Srečno :)

 78. Živjo!
  V prvem roku sem bila sprejeta na UN študij biologije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Za želen vpis na Veterinarsko fakulteto mi je zmanjkala manj kot ena točka. Vložila sem ugovor na oceno pri enem maturitetnem predmetu (splošna matura). Piše, da ima državna maturitetna komisija na RIC-u 60 dni časa, da odgovori na moj ugovor. Ta skrajni rok je v mojem primeru 16. september 2017.
  Zanima me: v primeru, da bo moj ugovor sprejet in bom dosegla minimalno število točk za vpis na veterino, ali me je ta fakulteta septembra “dolžna” sprejeti?
  Zaradi statusa v naslednjem šolskem letu se moram nekam vpisati; na biologijo, kjer sem sprejeta v prvem roku, ali na kakšno višjo šolo na drugem roku (če mi bo “ratalo”).
  Verjetno pa bodo datumi za te vpise prej, preden bom prejela odgovora iz RIC-a? Ali mi lahko, prosim, svetujete kako naj najbolj optimalno postopam?
  Hvala lepa za odgovor.

  • Tina, dobili smo odgovor od Visokošolske prijavne službe UL, in sicer: “Visokošolska prijavno-informacijska služba v primeru spremembe ocene na splošni maturi po uradni dolžnosti naredi ponovni izračun točk. V primeru, da se uvrstitev spremeni (v navedenem primeru, če kandidatka doseže minimalno število točk za uvrstitev v študijski program Veterinarstvo (EMŠP), bo izdan nov sklep o rezultatu izbirnega postopka, na osnovi katerega se kandidatka vpiše.” Ti pa svetujemo, da jih za več informacij povprašaš po telefonu, in jih vprašaš za vse možne scenarije – ti bodo dali bolj podrobne informacije. Po telefonu jih dobiš lahko vsak dan od 9.00 do 11.00 in od 14.00 do 15.00, razen ob petkih, ko so dosegljivi le dopoldan. Srečno <3

 79. Spoštovani!

  V naslednjem letu se bom konec februarja iz trenutne fakultete izpisal ter vpisal v 1. letnik druge smeri, kar pomeni, da bom v času od izpisa do začetka študijskega leta 2018 brez statusa. Zanima me, ali se lahko avgusta 2017 vpišem na višjo šolo oz. na izobraževanje odraslih zaradi statusa (ki ga bom potreboval po izpisu), kljub temu, da bom istočasno vpisan na univerzitetni študij trenutne fakultete?
  Hvala za informacije.
  LP

  • Zdravo goran,

   sicer ne razumemo čisto najbolje, zakaj se boš izpisal že konec februarja? Morda si mislil da se boš prijavil na drug program, vpisal pa se boš lahko šele, ko bodo potekali vpisi, konec julija oziroma v začetku avgusta in šele takrat se lahko izpišeš iz prve fakultete. Sicer pa je tako kot si napisal, lahko se vpišeš v višjo šolo ali pa na izobraževanje za odrasle (ne podpiramo vpisov za status ;)), to ne vpliva na tvoj študij na fakulteti.

  • Zdravo, v uradnih virih še nismo našli tega zakona (Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o poklicnem in strokovnem izobraževanju), nazadnje je bil še v usklajevanju in poslan v prvo obravnavo, prav tako pa so še vedno parlamentarne počitnice. V kolikor bo zakon sprejet v taki obliki kot je predlagan, se začne uporabljati 1. septembra 2018, razen trije členi, ki se nanašajo na praktično izobraževanje (delodajalci), ki se začnejo uporabljati 3. decembra 2017. Ko dobimo kakšne nove informacije in ko bo zakon sprejet, pa bomo seveda o tem poročali.

 80. Pozdravljeni,
  v roku parih tednov bom diplomirala na prvi stopnji, smer germanistika (trenutno koristim absolventski staž), pa me zanima kakšne možnosti sploh imam za naprej, v primeru, da ne nameravam nadaljevati z magisterijem. Se še sploh da dobiti status študenta, da lahko delam prek študenta in si mogoče vzporedno poiščem kaj resnega?
  Ker načeloma bi se sedaj lahko vpisala naprej na isti program, samo će nebi obiskovala seminarjev, bi me verjetno izpisali ali kako to poteka?
  hvala za odgovor
  lp

  • Zdravo Nes,

   lahko se vpišeš na podiplomski študij in imaš status. Tudi če ne boš obiskovala seminarjev, te ne bodo izpisali. Vendar te opozarjamo, da imaš v celotnem času študija pravico po ponavljanja ali prepisa le enkrat. Sicer pa imaš možnost vpisa na izobraževanje za odrasle (letos bo po vsej verjetnosti takšen način pridobitve statusa zadnjič), na ta način lahko delaš preko študentskega servisa, če si mlajša od 26 let. Glede na to, da pa si oziroma boš diplomirala, pa se lahko vpišeš na dodiplomski študij kot diplomantka (koliko mest razpisuje določena fakulteta najdeš na http://portal.evs.gov.si/documents/10157/51ca75c4-e593-47f3-9590-372ed3e67730). Srečno ;)

 81. Zdravo. Mene pa zanima nekaj. Z oktobrom se bo lahko normalno vpisala v zadnji letnik svojega studija. Letos sem pavzirala in imela sem kupljeni status. Pa me zanima do kdaj mi velja status? Je mozno da mi velja samo do 31.avgusta. Na potrdilu o vpisu pa nic konkretno ne pise. Problem imam namreč, da bi rabila status se septebra, zaradi dela. Ali to pomeni da bom za september morala ponovno kupiti status? Lp

  • Zdravo,

   napiši še kje si dobila status oziroma predlagamo ti, da kar pokličeš tja, kjer si dobila status, in jih povprašaš, do kdaj ti velja potrdilo o statusu. Sploh če ne piše na samem potrdilu. Lahko pa se pozanimaš tudi na študentskem servisu, do kdaj imaš veljavnega pri njih. Ne pozabi pa na zdravstveno zavarovanje če boš ostala brez statusa v septembru.

 82. Zdravo,
  znalo bi se zgoditi, da bi za nekaj mesecov potreboval status (delo preko napotnice). Glede na to, da zaklučujem z absolventskim stažom se mi zdi najbolj primerna opcija izobraževanje odraslih. So tam kakšne druge omejitve poleg števila udeležencov ter ali so roki do kdaj se lahko vpišem ? Prav tako me zanima kako je z neopravljenimi obveznostimi na fakulteti. Čaka me še diploma in praksa kjer sem vložil prošnjo za priznanje le te. V kolikor mi prošnjo zavrnejo sam pa sem vpisan na izobraževanje odraslih kako je potem glede prakse ter kako glede delanja diplome ? Je to odvisno od fakultete in bi se moral z tem vprašanjem obrniti na njih ? Hvala za odgovor in lp

  • Živijo Matej,

   lahko se vpišeš na izobraževanje za odrasle, vendar čim prej, saj so vpisi nekje do začetka septembra, da dobiš status za celo leto. Pokliči sebi najbližjo srednjo šolo in jih povprašaj, če imajo še kaj prostora. In seveda opomba, v kolikor si starejši od 26 let, če si vpisan na izobraževanje za odrasle, ne moreš delati preko študentskega servisa. Kar se pa tiče stvari na fakulteti, pa je tako kot si napisal, to vse urejaš na fakulteti. Glede diplomiranja, imaš čas še dve leti, da brezplačno diplomiraš (v kolikor imaš opravljene vse obveznosti za letnike). Glede prakse pa se zadeve rešujejo posamično na fakulteti glede na pravilnik, zato ti svetujemo, da jih kar direktno povprašaš. Srečno :)

 83. Pozdravljeni!
  Zanima me če je nekdo že 1x ponavljal letnik in mu je ostal en izpit in diploma, ali se lahko vpiše na magisterij oziroma kaj bi bilo najbolje narediti, da bi se lahko potem vsaj naslednje leto redno vpisal na magisterij.
  Lp

  • Živijo Polona,

   za vpis na podiplomski študij moraš izpolnjevati pogoje, ki ponavadi zahtevajo narejene vse obveznosti in diplomo. Če se želiš nato naslednje leto vpisati, lahko to leto pavziraš. V kolikor pa potrebuješ status za delo (česar ne podpiramo!), pa se lahko vpišeš na izobraževanje za odrasle. Ko pa boš opravila vse obveznosti in boš diplomirala, pa se boš lahko nato vpisala na podiplomski študij. Srečno :)

 84. Zdravo,
  Državljan sem zemlje nečlanic EU.Bil sem že vpisan 2x na fax v Ljubljani, ni mi uspelo, in se zdej moram vpisovat zaradi statusa.Me zanima ali obstaja način da se vpišem spet na fax da ne plačam šolnino, ali višjo šolo, ali da vpišem z minimalni stroški šolanja.
  Ne vem ali je srednja šola dobra opcija, ker zdej imam vizo na združitve in to leto predajem za stalno bivanje, verjetno bi bila najboljša opcija status s fakultete.?
  Hvala

  • Zdravo,

   tujci se v Sloveniji izobražujete pod enakimi pogoji kot državljani Slovenije in imate enake pravice. Lahko so postavljeni ugodnejši pogoji za vpis, vendar o tem določa vsaka fakulteta zase. Lahko se vpišeš še na višjo šolo (v kolikor še nisi bil tri leta vpisan na fakulteto – vse o vpisu v višjo šolo: https://www.mestomladih.si/dijaski-os/clanki/vse-informacije-ce-razmisljate-o-vpisu-na-visjo-solo/), vendar ti svetujemo da prej preveriš kaj vse potrebuješ. Kar se tiče vize in ostalega, pa na žalost nismo pravi naslov. Vseeno upamo da ti uspe rešiti situacijo. Če te pa še kaj zanima, pa smo tu ;)

 85. Pozdravljeni!

  Trenutno sem študentka 2.letnika na fakulteti v Ljubljani. Ker sem 2.letnik že ponavljala in mi letos prav tako ne bo uspelo dokončati vseh obveznosti, bom z oktobrom brez statusa. Rabila bi ga predvsem zaradi statusa. Vem, da se lahko vpišem na izobraževanje za odrasle in to najverjetneje tudi bom, vendar ne vem, kako to poteka. Ali naj kar pokličem na šolo in se pozanimam za ‘vpis za status’?

  Najlepša hvala za odgovor!

  • Ana zdravo,

   tako je kot si napisala, pokliči na najbližjo srednjo šolo, povej da te zanima program izobraževanje za odrasle in ti bodo povedali, kaj moraš storiti. To, da potrebuješ vpis le zaradi statusa jim ne povej, razen če te izrecno vprašajo. Ti pa priporočamo da pohitiš, saj je tak čas veliko mest že zasedenih. Srečno in držimo pesti da ti uspe letos dokončati 2. letnik in kasneje študij.

 86. Pozdravljeni,

  mene pa zanima kakšne imam možnosti glede vpisa za status študenta, kajti bil sem vpisan 1x na visokošolski program, vendar mi ni šlo zato sem se po koncu leta vpisal na višješolski program kateri je trajal 2 leti in sem ga naredil, manjka mi samo še diploma in bi želel imeti status še eno leto.

  Hvala za odgovor in lep pozdrav!

  • Živijo Marko,

   lahko se vpišeš na izobraževanje za odrasle (vendar ne podpiramo vpisov za status). V primeru, da pa nimaš več namena doštudirati na fakulteti, pa se lahko vpišeš še enkrat v prvi letnik katerekoli fakultete (kjer so prosta mesta v 2. roku, prijaviti se moraš do 29. avgusta) in imaš status študenta. Vendar ne boš več imel možnosti rednega vpisa kadarkoli kasneje v življenju. Srečno :)

 87. Pozdravljeni,

  prosila bi za pomoč:
  – leta 2010 sem se prvič vpisala na Ekonomsko fakulteto (imela status)
  – leta 2011 ponavljala na Ekonomski fakulteti (imela status)
  – 2012 vpisala na Visjo strokovno Poslovni sekretar (imela status)
  – 2013 vpisala na Visjo strokovno Velnes (imela status)
  – 2014 2. letnik visje strokovne sole Velnes (imela status, nedokoncana)
  Sedaj se imam željo prepisati na Visoko šolo za računovodstvo, ali je možen izreden vpis v 1. letnik in da bi imela status študenta dokler tu ne diplomiram, FEB 2018 pa dopolnim 26 let ?
  Na Visoki šoli so mi rekli, da bi mi tudi priznali opravljene izpite z Ekonomske fakultete in bi bil mogoče celo možen vpis v 2. letnik izrednega študija, ali mi lahko dajo tudi z vpisom v 2. letnik status ?
  Hvala

  • Zdravo Gaja,

   lahko se vpišeš izredno na Visoko šolo za računovodstvo, to je še tvoja edina možnost, ki ti ostane, saj si ostale možnosti za redni študij že porabila. Tudi v primeru, da se vpišeš v drugi letnik, dobiš normalno status, saj imajo redni in izredni študenti enake pravice. Ne pozabi pa se izpisati iz Ekonomske fakultete (če si sploh še vpisana nanjo). Srečno :)

 88. Pozdravljeni,

  torej, če sem prav razumela, v vsakem primeru,
  če se zdaj 2017/2018 vpišem na Visoko šolo za računovodstvo (seveda izpišem iz Ekonomske fakultete),
  mi pripada status študenta ne glede na izredni vpis ali v 1. letnik ali celo v 2. letnik (če mi uspejo toliko priznati) ?
  In ga imam potem do konca študija ? :)

  V upanju na potrditev se vam zahvaljujem,
  Gaja

  • Status bi morala normalno imeti, saj pravice, ki izhajajo iz statusa niso časovno omejene (to je le pri višjih šolah, pa še tam tega ne upoštevajo vsi), tudi če si izredna študentka. Ti pa predlagamo, da za zagotovo povprašaš na visoki šoli, na katero se boš sedaj vpisala.

 89. Pozdravljeni,

  V šolskem letu 2015/2016 sem se vpisala na Biotehnično fakulteto, smer Kmetijstvo – agronomija in hortikultura (VS). Zaradi osebnih težav sem po 3 mesecih opustila študij (iz fakultete se nisem izpisala, izgubila sem status).
  V šolskem letu 2016/2017 sem se vpisala na Biotehniški izobraževalni center Ljubljana – smer živilstvo in prehrana. Študij sem zaradi zdravstvenih težav ponovno opustila.
  Zanima me, ali imam še pravico, da se redno vpišem na ŠC PET Ljubljana – smer ekonomist?
  Ali je nujno, da se moram iz Bic Ljubljana – smer živilstvo in prehrana izpisati, da se lahko vpišem na ŠC PET Ljubljana – smer ekonomist?

  Najlepša hvala za odgovor!

  • Zdravo Taja,

   na ŠC PET se lahko vpišeš, boš pa tako izkoristila eno možnost ponovnega vpisa, torej ne boš imela na ŠC PET več možnosti ponavljanja. Glede izpisa pa preveri na BIC Ljubljana, če ga moraš opraviti, saj imajo višje šole malce drugačna pravila. Nam se nekaj let nazaj ni bilo treba izpisati.

   Če te še kaj zanima, pa smo ti na voljo :)

 90. Pozdravljeni,

  Se opravičujem, če je kdo že zastavil podobno vprašanje. Sem študent 3. letnika visokošolskega študija, ki ima še za opravit diplomsko nalogo, očitno bom izgubil status študenta saj sem se v prvem letniku enkrat že prepisal in nimam pravice do absolventa. Zanima me glede tega – Vpis diplomantov, kako to poteka? drugače pa mi verjetno preostane samo vpis na izobraževanje odraslih, in če mogoče veste do kdaj je čas za vpis na tak program, glede na to da 1. septembra začne šolanje ali se motim?
  Hvala za odgovor že vnaprej
  Lep pozdrav

  • Živijo Jan,

   za vpis na izobraževanje za odrasle pohiti, pokliči sebi najbližjo šolo in povprašaj, ali je še možen vpis. Ponekod so vpisi možni tudi na začetku septembra, vendar ne računaj na to. Za študij diplomantov pa moraš najprej diplomirati oziroma diplomirati do 1. oktobra. Prijava na mesta za diplomante poteka od 1. do 15. septembra. Potrebno pa je plačilo šolnine, ne glede na to, ali gre za redni ali izredni študij. Če te še kaj zanima, pa nam piši :)

 91. Pozdravljeni,

  konec septembra se mi izteče absolventski staž podiplomskega študija na FF UL. Na dodiplomski študij sem se vpisal v štud. letu 10/11, diplomiral pa sem v štud. letu 13/14 (po prvem absolventskem letu, prav tako FF UL). Na podiplomski študij sem se vpisal še isto leto, vmes pa nisem nič ponavljal, pavziral ali menjal programa. Zanima me, kakšne možnosti imam, da še za 1 leto pridobim status ter štud. napotnico za delo, dokler ne magistriram in dobim zaposlitve?
  Kot sem razbral iz prebranega je moja edina možnost vpis na drugo fakulteto ali višjo strokovno šolo (izobraževanje za odrasle ne pride v poštev, ker napotnica velja le do 26. leta – kar bom dopolnil novembra)? V vsakem primeru pa bom moral plačati šolnino (bodisi za redni ali izredni študij), kajne?

  Vnaprej najlepša hvala za vaša pojasnila.
  Lep pozdrav.

  • Zdravo Leon,

   na višjo šolo se ne moreš več vpisati, saj je rok že potekel + študenti, ki so že bili vpisani tri leta na visokošolski študij, se ne morejo vpisati na višješolski študij. Sicer obstajajo zasebne višje šole, kjer lahko poskusiš, vendar smo dobili tako pozitivne kot tudi negativne odgovore, zato se boš to moral sam pozanimati (predlagamo da jih kar pokličeš in povprašaš za status – pričakuj plačilo nekaj sto evrov). Druga možnost je izobraževanje za odrasle, nanj se lahko vpišeš, vendar pohiti, če sploh še sprejemajo zamudnike. Vpisnino moraš plačati v vsakem primeru, so pa si zneski zelo različni med seboj. Tako kot si napisal, boš lahko delal do svojega rojstnega dne, oziroma odvisno od študentskega servisa (nekateri vseeno izdajo napotnico do konca septembra) – tu je malce odvisno od tvoje sreče. Tretja možnost pa je vpis diplomantov, torej da se vpišeš na drugo fakulteto – tu boš moral plačati šolnino. Prijave potekajo do 15. septembra preko eVŠ. Upamo da smo ti kaj pomagali.

  • Pozdravljeni,
   hvala za nasvete in pomoč, seveda bo pomagalo.
   Morda le še vprašanje glede 1. možnosti, velja ta omejitev tudi za izredni študij na višji šoli, saj sam tega v pravilih nisem našel. Sem pa našel, kot ste zapisali tudi sami, da kdor je že bil vpisan vsaj 3 leta na visoki šoli, ne more več brezplačno/redno na višjo šolo.

   Lep pozdrav.

 92. Pozdravljeni,

  prosil bi za pomoč, in sicer:

  -leta 2015/16 sem se vpisal na fakulteto v Mariboru in ker nisem opravil vseh obveznosti, sem se odločil pavzirati (nisem se izpisal, nisem ponavljal letnika) in sem opravljal izpite brez statusa (torej sem plačal pristop za vsak izpit h katerem sem pristopil)
  -ker sem potreboval status, sem se vpisal (za šolsko leto 2016/17) na Srednjo upravno administrativno šolo- izredno izobraževanje/ekonomski tehnik
  -vmes sem na fakulteti šestič pristopil k izpitu in ga nisem opravil, kar pomeni izključitev iz fakultete

  Zanima me ali se lahko v prihodnje (šolsko leto 2018/19) vpišem na fakulteto kot redni študent ali mi preostane samo še izredni študij?

  • Zdravo K,

   v kolikor še nisi dobil odgovora – nikjer ni omejitev, kar se tiče ponovnega vpisa na isto fakulteto po izključitvi. Glede na to, da si dosedaj izkoristil šele en redni vpis, imaš pravico še do drugega (pri temu izgubiš pravico do dodatnega leta), zato je možen redni vpis. Srečno :)

 93. Pozdravljeni,

  s 1.10 mi poteče status študenta, saj sem že izkoristil dodatno leto. Zato sem se vpisal na izobraževanje odraslih. Sedaj pa se je ponudila možnost izrednega podaljšanja stausa študenta na fakulteti. Zanima me, kaj bi bilo v primeru odobritve podalšanja statusa študenta na fakulteti. Ali sem lahko vpisan tako na fakulteto kot na izobraževanje odraslih hkrati? Ali so kakšne zakonske omejitve? LP

  • Zdravo Matija, lahko si vpisan na izobraževanje za odrasle in na fakulteto hkrati. Zakonskih omejitev tu ni.

 94. Zdravo,

  zanima me, ali se lahko na fakulteto, kjer si se bil primoran izpisati v preteklosti, ponovno vpišeš?
  Pri meni je situacija takšna, da sem se v drugem letniku premislila in prepisala na drugo fakulteto, vendar imam zaključene vse izpite iz prvega in drugega letnika. Zagotovljeno mi je bilo, da se mi vse obveznosti ob “izpisu” (ki je bil potreben za vpis na drugo fakulteto) ne izničijo. Zdaj pa sem prejela informacijo, da bi se morala (če bi si želela nadaljevati tisti študij in dokončati zadnje leto, ki mi je ostalo, saj bi bila velika škoda ne dokončati) ZNOVA vpisati prvi letnik in znova opravljati vse obveznosti – čeprav jih že imam opravljene (nameravala sem se vpisati v bližnji prihodnosti vzporedno / izredno / po končanem študiju – na to prejšnjo fakulteto).
  Kako je zdaj s tem? :)

  Zahvaljujem se vam za odgovor,
  lep pozdrav!

  • Gloria pozdravljena,

   upamo da nismo prepozni z odgovorom. Glede tega, kaj se ti prizna, je odvisno od tvojega vpisa. Najbolj verjetna možnost je prehod med programi, torej da se vpišeš direktno v tretji letnik. Lahko pa se tudi v prvega in zaprosiš za priznanje že narejenih izpitov ter kasneje za preskok letnikov. Ker je tvoj primer dokaj specifičen in odvisen od pravil fakultete, ti svetujemo da se obrneš kar direktno na fakulteto, v drugem primeru pa na visokošolsko prijavno-vpisno službo glede postopka. Zagotovo obstaja možnost da se vpišeš direktno v zadnji letnik, v najslabšem primeru boš morala narediti le kakšen diferencialni izpit. Sporoči kako boš zadevo uredila :)

 95. Zdravo,

  študiram na FF MB in sem drugi letnik ponavljala, kar pomeni, da absolventa ne morem izkoristiti. To leto mi samo še diploma preostane vendar izgubim status 1 oktobra. Na referatu so mi rekli, da bom študent brez status ter da imam 1 leto, da napišem diplomsko. Kakšne so moje možnosti? Potrebujem namreč status samo za delanje preko študentskega servisa. Sem lahko na fakulteti brez statusa in recimo vpisana na izobraževanje odraslih istočasno?

  Najlepša hvala in lep pozdrav. :)

 96. Pozdravljeni,
  Letos sem zakljucila z vsemi izpiti na podiplomskem studiju in moram napisati se magistrsko nalogo. Ker sem se v prvem letniku na podiplomskem programu prepisala na drug program iste fakultete (saj zaradi tezavnosti nisem opravila vseh izpitov) sem v bistvu ponavljala letnik in mi sedaj ne pripada vec absolventski staz. Letos bi rada delala se preko studentskega servisa a nebom vec imela statusa. Aprila sem tudi ze dopolnila 26 let. Ali obstaja kaksna resitev, npr kupiti status na kaksni visji zasebni soli ? Hvala, lep pozdrav.

  • Živijo T, kot možnost imaš še izredni študij na kateri od višjih šol. Ponekod so nižje šolnine ravno zaradi vpisov za status. Ti pa svetujemo, da pokličeš različne in povprašaš na kakšen način vpisujejo. Držimo pesti :)

 97. Z 25. leti sem se vpisala na izobraževanje za odrasli in s tem pridobila status dijaka za šol leto 2017/18, vendar ko bom v tem letu dopolnila 26. let, ne bom mogla več delati preko študentskega servisa (plus seveda da bom mogla pridobiti zdravstveno zavarovanje). Pa me zanima, če je kakšna možnost, da delam dalje preko študentskega servisa tudi po 26. letu starosti?

  • Lara pozdravljena, predlagamo ti najprej, da preveriš na izdanih napotnicah, do kdaj ti veljajo – če ti le do rojstnega dneva, potem na žalost nimaš možnost sredi leta podaljšanja, v kolikor pa ti do konca šolskega leta, pa lahko normalno naprej delaš.

 98. Pozdravljeni,

  Kje v ljubljani se še lahko prijavim na izobraževanje odraslih? (ubistvu samo za status), ker mi ni uspelo dokončati letnika, in bom te dva izpita še plačal, da se potem lahko vpišem redno. In koliko stane, če mogoče veste?

  • Tilkee, upamo da si že našel svojo šolo, v kolikor pa ne, pa imaš tule https://pregled.acs.si/ zbrane vse programe. Za ceno pa boš moral poklicati, saj ta ni enotna in se razlikuje glede na vrsto šolanja, način vpisa in sam program.

 99. Pozdravljeni, tudi mene zanima kje bi bile še kakšne najcenejše možnosti (do 200 evrov, kaj drugega si ne morem privosciti), saj moj zdajšnji delodajalec (do konca septembra še imam status) zahteva, da si poiščem status. Kot študent sedaj opravljam meni ljub poklic in si želim pridobiti še več izkušenj, vendar me bodo v primeru da ne dobim statusa odslovili in zgodba bo končana. Zavedam se da moje vprašanje ni čisto na mestu, pa vendar sem v stiski. Najlepsa hvala za vas odgovor.

  • Živijo,
   ko se bliža oktober je tole pogosta zgodba. Predlagamo da pobrskaš med različnimi izobraževanji za odrasle, še bolje pa bilo, da te delodajalec zaposli. Upamo da si že uspel rešiti svojo situacijo.

 100. Pozdravljeni,

  zanima me ali je možen prehod iz tujine(ne EU) na isti program v Sloveniji pri tem, da sem ze izkoristil en vpis ter ponavljanje letnika v Sloveniji na drugem programu, kot bi ga vpisal v tujini. Prehod bi naredil iz prvega letnika v drugi letnik istega programa, ki bi ga vpisal v tujini.

  Hvala za odgovor,
  Lep pozdrav

  • M pozdravljen, na žalost je tvoj primer zelo specifičen, zato ti predlagamo, da se pozanimaš kar direktno na fakulteti, na katero se želiš vpisati. V kolikor si že koristil možnost dveh rednih vpisov v Sloveniji, si že izkoristil svoj “bonus”, zato ti ostane le še izredni vpis. Ni nam pa čisto jasno, ali se boš vpisoval v tujino ali iz tujine v Sloveniji?

 101. Pozdravljeni! Ker nisem opravila vseh obveznosti, se ne morem vpisati v 2. letnik univerzitetnega programa in bom zato pavzirala. Problem je, ker bom zaradi izgube statusa izgubila tudi družinsko pokojnino. Razmišljam, da bi se vpisala v poklicni tečaj. Če mi bo všeč, ga bom končala, če ne pa ga ne bom opravila. Zato me zanima, kaj se zgodi v primeru, da ne bom opravljala obveznosti in kako je potem s plačilom šolnine? Vsi “fiktivci” omenjajo samo vpisnino. Torej to pomeni, da šolnine ni treba plačevati, če si se vpisal samo zaradi statusa? Že vnaprej se zahvaljujem za odgovor. Lep ppzdrav

  • Mabe zdravo, v vsakem primeru moraš plačati šolnino, ne glede na to, ali boš poklicni tečaj opravila ali ne.

 102. Pozdravljeni.
  Ker nisem dobila redne zaposlitve imam sedaj problem in vprašanje glede statusa študenta, letos junija sem diplomirala na 1. stopnji in sicer predšolska vzgoja – izredni študij. Zanima me ali se lahko vpišem na 3. rok – redno v katerokoli visoko ali višjo šolo oz. kako lahko pridem do statusa?
  Najlepša hvala za vaš odgovor.

  • Živijo B, roki za vpis na višje šole je že potekel, lahko se vpišeš na katero od zasebnih šol, in sicer le še izredno. Lahko pa poskusiš s poznim vpisom na izobraževanje za odrasle. Držimo pesti da ti uspe.

 103. Pozdravljeni,
  Sem student prvega letnika na fakulteti. To je moje prvo leto in sem ugotovil, da mi studij ne ustreza. Bi bila se kakšna možnost, da če bi se zdaj izpisal iz tega programa ne bi izkoristil bonusa do drugega leta?
  Najlepsa hvala za odgovor

  • Pozdravljeni,

   Izpis iz programa je možen le do 15. oktobra, torej na začetku študijskega leta, brez da bi izgubili bonus.

   Mogoče je tudi prehajanje med programi, in sicer če po začetku študija ugotovite, da ste izbrali napačen študijski program in ste si že izbrali novega, kamor se želite vpisati naslednje leto, preverite, če vam bi v novem študijskem programu, katero od obveznosti trenutnega študija priznali, saj jih lahko v tem primeru opravite že letos in se morda celo vpišete v novi študij po merilih za prehode v višji letnik (tako ne izgubite enega študijskega leta).

   Predlagamo vam, da točneje o merilih za prehode preverite na vaši fakulteti, saj je mogoče, da se razlikujejo od fakultete do fakultete.

 104. Pozdravljeni,
  za vas imam vprašanje in upam, da mi lahko pomagate z informacijami. Sem študentka 2. oz zadnjega letnika zasebne višje šole – izredno in me zanima glede absolventskega statusa. Eni pravijo da ni možen, eni pa da traja samo nekaj mesecev. Rabila bi status za se vsaj eno leto da izdelam diplomo in če morda kdo ve, na katerih šolah bi ga lahko najlazje pridobila oz kupila.
  Hvala za informacije in lep pozdrav.

  • Pozdravljeni,

   glede absolventskega staža na zasebni višji šoli predlagamo, da se posvetujete pri njih, saj imajo nekatere zasebne izobraževalne ustanove specifične pogoje in trajanja (kot ste že sami napisali). Zato boste točen odgovor dobili pri njih.

   Za vpis za status, pa sta bila lani sprejeti 2 dopolnitvi zakonov (ki so v preteklosti imeli “luknjo” za fiktivni vpis), in je sedaj vpis za status (fiktivni vpis) otežen. Nismo še zasledili rešitve, zagotovo pa jo bo kdo kmalu našel :)

   Lep pozdrav,
   ekipa portala MestoMladih.si

 105. Pozdravljeni,

  V tem šolskem letu bi nujno potreboval status za delo preko napotnice.
  Leta 2016 sem se zaradi statusa, po končani srednji šoli vpisal na BIC.
  Leta 2017 sem se vpisal na filozofsko fakulteto in letnika nisem končal.
  Zmedla me je opomba v članku, ki omenja nove predpise in omejitve fiktivnih vpisov od 1. septembra 2018. Kakšne so moje možnosti da za naslednje šolsko leto pridobim status?
  Lepa hvala za odgovor.

  • Pozdravljeni,

   nismo še zasledili, da se bi našla “luknja” v novo sprejetih predpisih, ki bi dovoljevala fiktivne vpise. Če kaj zasledimo, bomo to sicer omenili. Vendar, kolikor smo mi prebrali in razvedeli iz novih sprememb zakonov, menimo ta bo takšno vpisovanje sedaj oteženo. Saj kdor je že zaključil izobraževanje po izobraževalnem programu za pridobitev srednje izobrazbe, se ne more redno izobraževati po drugem izobraževalnem programu. Ter tudi, ker naj bi se v skupni obseg trajanja rednega izobraževanja, ki je urejen po zakonu o poklicnem in strokovnem izobraževanju, upoštevalo tudi redno izobraževanje po zakonu, ki ureja gimnazijsko izobraževanje.

   Lep pozdrav,

   Ekipa portala MestoMladih.si

 106. Pozdravljeni
  Imam vprašanaje glede statusa in štipendije.
  Sem študentka 3.letnika visokošolskeg programa, v letošnjem šolskem letu 2017/2018 naj bi diplomirala, pa mi to ne bo uspelo. Drugi letnik sem ponavljala, kar pomeni, da nimam možnosti absulventa. Če pa želim status študenta v kolikor sem razumela, je možnost da se vpišem na izobraževanje odraslih. V letošnjem šolskem letu sem imela tudi državno štipendijo, zato me zanima kako je s tem, glede na to, da letnika nisem dokončala, prav tako nimam možnosti absulventskega staža?
  Hvala za informacije in lep pozdrav!

  • Pozdravljeni,

   glede štipendije, obvestite za vaše štipendijsko razmerje pristojen CSD in si uredite mirovanje štipendije. Lahko se vpišete na izobraževanje odraslih. Op: Delo preko študentskega servisa kot udeleženec izobraževanja za odrasle je možno do vašega dopolnjenega 26. leta.

   To je možnost, če potrebujete status iz kakršnega koli razloga za nekaj mesecev ali pa za celotno leto – vpis na program izobraževanja za odrasle. Na ta program se lahko vpišete na srednjih šolah, ki ponujajo to možnost. Vpisnico najdete ponavadi na spletni strani šol, priložiti morate zahtevane dokumente (ponavadi spričevalo osnovne šole in fotokopije osebnih dokumentov) in jo poslati po pošti. Ko boste vpisani, boste dobili še položnico z vpisnino (od 60 evrov dalje) in status boste imeli do 30.9. naslednjega leta. Kot udeleženec izobraževanja za odrasle imate možnost dela preko študentskega servisa (do 26. leta) in zavarovanja preko staršev, nimate pa možnosti subvencionirane prehrane in bivanja.

   Lep pozdrav,

   Ekipa portala MestoMladih.si

 107. Pozdravljeni,
  ko sem bral komentarje in članek sem opazil, da je večkrat omenjeno, da je v 2. roku prijave na fakulteto zelo pomembno hitrost klikanja oz. kdaj oddaš prijavo. Zanima me ali to še velja in če to velja tako za višjo kot visoko šolo.

 108. Pozdravljeni,

  brat je zaključil srednjo šolo, sedaj pa bi se rad vpisal tudi naprej, vendar zgolj zaradi statusa. Katera možnost, poleg tega, da študijske obveznosti tudi dejansko izpolni, so še na voljo? Mogoče izobraževanje za odrasle?

  Hvala za odgovor!

  • Pozdravljeni,

   lahko se vpiše še v 2. prijavnem roku in 3. prijavnem roku (oz roku do zapolnitve mest) na visoko ali višjo šolo (vendar če obveznosti ne opravi, s tem izgubi 1 leto “bonusa” na visoki ali višji šoli (vsak ima 1 možnost ponavljanja ali zamenja program na visokošolskem izobraževanju in 1 možnost na višješolskem izobraževanju; s tem da če na višješolskem programu ne opravlja obveznosti ga lahko izpišejo in za naprej – če je že bil vpisan na višjo šolo, ponoven vpis na enak program (tudi če je to druga šola), ni možen)). Možnost je tudi izobraževanje za odrasle sicer. Niste sicer povedali, katero sš je zaključil, vendar morda bi bila možnost tudi maturitetni tečaj – če je zaključil npr. SPI, SSI, PTI …

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

 109. Pozdravljeni,
  Letos sem zaključila 4.letnik srednje šole, vendar nisem opravila mature.
  Rada bi obdržala status, saj se ne bi rada takoj zaposlila in kasneje opravila maturo, saj je v tem času nisem mogla opraviti zaradi osebnih težav. Zanima me kako bi lahko podaljšala status za eno leto ter do kdaj so možni vpisi.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav

 110. Pozdravljeni!

  Mogoče kdo ve kako je z vpisom v višjo strokovno šolo? Bil sem že tri leta vpisan v visokošolsko izobraževanje in me zanima če bi se lahko vpišem se v višjo šolo. Sem gledal po internetu in ne najdem informacij, ki me zanimajo. Ali ob vpisu dobim tudi status študenta?

  • Pozdravljeni,

   Po novem se redno na višjo šolo ne morejo vpisati študenti, ki so že bili vpisani 3 leta na visokošolski program.
   (Če bi se lahko vpisali, bi pa dobili status.) Lahko pa se vpišete v izredni študij na višji šoli.

   Lep pozdrav,
   ekipa portala MestoMladih.si

 111. Pozdravljeni,
  Zanima me kolikokrat se lahko vpišeš v isti letnik izobraževanja za odrasle, oziroma kolikokrat ga lahjo ponavljaš.
  Hvala za odgovor.

  • Pozdravljeni,

   kolikor smo zasledili, se lahko večinoma v isti letnik izobraževanja za odrasle (na isti ustanovi) vpišeš 2x. Je pa lahko, da imajo posamezne izobraževalne ustanove določene tudi svoje/druge pogoje.

   Lep pozdrav,

   Ekipa portala MestoMladih.si

 112. Če se vpišem redno torej vseeno dobim status? Kaj pa pravice kot so boni in zavarovanje.

  (3) Pravice in ugodnosti iz statusa lahko študent uveljavlja največ tri leta, ne glede na to, ali je študiral redno ali izredno, razen v primerih, ki jih določa ta zakon.

  Glede na ta zapis v zakonu v višjem strokovnem izobraževanju predvidevam, da ne.

  • Če se vpišem izredno*, napaka v zgornjem zapisu.

   Sem se malo prebral o zadevi in če prav razumem sta študentski status na višji šoli in na visoki šoli ločeni zadevi.

  • Pozdravljeni,

   študentski status je isti, ločeno je pa trenutno še, le vpisa v višjo šolo in visoko šolo. Se pravi, da če ste bonus na visoki šoli izkoristili, je možnost še vpis na višjo šolo (vendar ne če ste že bili vpisani 3 leta na visokošolski program).

   Ne glede na to ali imate študij po rednem ali pa izrednem programu, imate pravico do:
   – zdravstvenega varstva, subvencionirane prehrane, prevozov in bivanja, štipendiranja, družinske pokojnine, dela preko študentskega servisa …

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

 113. Pozdravljeni!

  Imam eno vprašanje in nikjer nisem zasledila odgovora.
  Namreč lani sem se vpisala v izobraževanje za odrasle zaradi preostalih izpitov na moji višji šoli, ki sem jih opravila v tem letu.

  Moje vprašanje pa je koliko krat se lahko prijaviš na izobraževanje za odrasle? (In recimo če se v tem primeru lahko), a se lahko prijaviš na srednjo šolo na kateri si že bil prijavljen? Upam da nisem preveč zakomplicirala.

  Za Vaš odgovor se Vam že v naprej zahvaljujem!

  • Pozdravljeni,

   kolikor smo zasledili, prijave na različna izobraževanja za odrasle nimajo zastavljene omejitve glede tega, kolikokrat se lahko prijavite. Navadno pa je, da se lahko 2x prijavite na isti izobraževalni ustanovi (ponoven vpis); vendar tudi za te primere imajo lahko posamezne izobraževalne ustanove različne pogoje. Z lani novo sprejetimi zakoni, naj bi bil že letos otežen reden vpis na srednje šole, saj kdor je že zaključil izobraževanje po srednješolskem izobraževalnem programu, se ne more več redno izobraževati po sš programu (ki ima enake vpisne pogoje). Hkrati pa se omejuje tudi št. let v rednem izobraževanju.

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

 114. pozdravljeni. kako pa je z fiktivnimi vpisi na zasebne šole kot je GEOSS letos? in zanima me razlika med vpisom na srednjo šolo za status ali pa izobraževanje za odrasle? verjetno je opazna razlika tudi v sami ceni?
  lep pozdrav

  • Pozdravljeni,

   točnega odgovora še nismo zasledili, vendar kolikor smo razvideli, bo takšno vpisovanje na izobraževanje za odrasle še vedno možno. Otežen pa je vpis na srednje šole, saj kdor je že zaključil izobraževanje po srednješolskem izobraževalnem programu, se ne more več redno izobraževati po sš programu (ki ima enake vpisne pogoje). Hkrati pa se omejuje tudi št. let v rednem izobraževanju. Cene so si med posameznimi šolami različne, tako da težko rečemo. Ampak navadno na redne programe SŠ ni potrebno plačati vpisnine, medtem ko jo je potrebno plačati ob vpisu v izobraževanje odraslih.

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

 115. Pozdravljeni.
  Dokončal sem prvo in drugo stopnjo študija (napisati moram samo še magistersko delo). V študijskem letu 2016/17 sem koristil dodatno leto na drugi stopnji. V tem letu 2017/18 sem bila zaradi statusa vpisan v 5.letnik ekonomski tehnik (PTI).
  Letos nameravam napisati magistersko delo in mi je zelo pomembno, da obdržim status (dobivam tudi družinsko pokojnino, prevsem pa se mi gre zaradi dela preko šs). V maju bom dopolnil 26 let. Pri vpisu mi ni toliko pomembna višina vpisnine ali šolnine samo, da bi imel zagotovljen status. Zanima me kako in kje je to letos sploh še mogoče.
  Izobraževanje za odrasle? – Imam pri tem v statusu vse ugodnosti? Kako je z družinsko pokojnino?

  Najlepša hvala za odgovore!
  A

  • Pozdravljeni,

   predvidevamo, da ste bili na visokošolsko ustanovo? Morda za vas pride v poštev še vpis na višješolski študij (vendar izredno, saj ste bili na visokošolsko ustanovo že vpisani 3 leta). Kot smo do sedaj zasledili, je vpis v izobraževanje za odrasle še vedno mogoč, in s tem pridobite status udeleženca izobraževanja odraslih (lahko delate preko napotnice (do 26. leta) in imate pravice do zdravstvenega varstva iz obveznega zdravstvenega zavarovanja).
   Otrok ima pravico do družinske pokojnine do konca šolanja, vendar največ do dopolnjenega 26. leta starosti.

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

 116. Pozdravljeni,

  radi bi se prepričal, če sem iz prejšnjih komentarjev pravilno razumel letošnje možnosti fiktivnega vpisa.

  Torej če se na javni srednji šoli vpišem v program izobraževanje odraslih in plačam določeno vpisnino, s tem pridobim status dijaka in lahko delam preko študentskega servisa ter hkrati opravljam izpite, ki so mi preostali na univerzi? (Se pravi letošnji novi zakon ne velja za izobraževanje odraslih?)

  Hvala za odgovor in lep pozdrav

  • Pozdravljeni,

   kolikor smo mi do sedaj zasledili, so vpisi v izobraževanje odraslih še vedno mogoči in z vpisom pridobite status udeleženca izobraževanja odraslih (lahko delate preko napotnice (do 26. leta) in imate pravice do zdravstvenega varstva iz obveznega zdravstvenega zavarovanja). Na vaši fakulteti pa pavzirate in lahko opravljate izpite. Glede pavziranja in opravljanja izpitov imajo fakultete različna pravila, tako da se dogovorite oziroma preverite na fakulteti ali je to mogoče (pri vseh vaših predmetih) ter koliko vas bo vsak izpit stal.

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

 117. Pozdravljeni,

  najverjetneje bom morala po neopravljenem 2. letniku univerzitetnega programa pavzirati. Nisem še bila vpisana v visokošolski program ali izobraževanje za odrasle. Je torej od letos z novim zakonom še možen vpis v visokošolski program za pridobitev status? Zanima me še, ali imaš pri vpisu na višjo šolo tudi pravico do subvencije prehrane in prevoza? Prejemala pa sem tudi državno štipendijo, ali je res, da jo imam za 1 leto pravico zamrznit in kako to storim?

  Najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav

  • Pozdravljeni,

   univerzitetni ter visokošolski študijski programi so urejeni v Zakonu o visokem šolstvu. Vse kar velja po tem zakonu (študentski bonusi, redni in izredni vpisi, pravice in dolžnosti študentov …), se nanašajo tako univerzitetne, kot tudi visokošolske študijske programe. Tako da je vaša možnost, da se vpišete na višješolsko izobraževanje. Vendar pazite, po novem zakonu vas šola lahko izključi zaradi neopravljanja obveznosti, zato preverite, kako je šola ukrepala prejšnja leta glede fiktivnih vpisov. Z vpisom na višjo šolo imate med študijem pravico do subvencionirane prehrane, zavarovanja, študentskega dela in vseh ugodnosti, ki jih imajo študenti. Razlika med študenti fakultet je le v tem, da študenti višjih šol ne morejo stanovati v študentskih domovih temveč v dijaških domovih.

   Lahko zaprosite za mirovanje štipendije, obvestite oz. to storite na za vaše štipendijsko razmerje pristojnem CSD.

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

 118. Pozdravljeni,

  v zadnjih 2 letih sem bil vpisan na 2 različna visokošolska izobraževanja, kjer pa nisem opravljal letnika(samo za status). Zanima me, če se lahko vpišem na izobraževanje odraslih in tako obdržim status še naprej oz. ali je še kakšna druga možnost pridobitve statusa?

  Najlepša hvala in lep pozdrav

  • Pozdravljeni,

   glede na napisano imate še možnost vpisa na višješolsko izobraževanje. Možnost pa je tudi vpis na izobraževanje odraslih, kjer pridobite status udeleženca izobraževanja odraslih.

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

  • Hvala za odgovor, zanima me še ena stvar in sicer ali veste kje se je najboljše vpisati na izobraževanje odraslih oz. kje je najceneje?

   Hvala in lp

  • Takšne primerjave pa žal nismo še naredili oz. zasledili. Pobrskajte po zgornjih komentarjih, če je kdo že omenil kakšno izobraževanje ki bi vam morda ustrezalo (predvsem lokacijsko in cenovno); denimo omenjajo Avto šolo Ježica in IC GEOSS. Drugače še pobrskate po spletu, se najde veliko izobraževanj za odrasle.

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

 119. Pozdravljeni,

  letos nisem uspela končati 2. letnika univerzitetnrga programa in bom to študijsko leto pavzirala. Za pridobitev statusa študenta se bom vpisala na višješolski program in zanima me, ali se lahko vpišem redno, če želim v študijskem letu 2019/2020 nadaljevati redni študij na univerzitetnem programu, ki sem ga obiskovala do zdaj. Prav tako me zanima, če veste za kakšen vzorec prošnje za naknadni vpis na redni študij.

  Zahvaljujem se vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.

  Neja

  • Pozdravljeni,

   redno se lahko vpišete potem v 2. letnik, navadno morate za to vložiti prošnjo na fakulteto. Če pa bi se vpisovali v 1. letnik, pa bi morali slediti vpisnemu postopku, kateremu sledijo maturanti.
   Za prošnjo za naknadni vpis na redni študij pa nimamo nobenega vzorca, vendar se posvetujte o tem na ustanovi, na katero se želite vpisati in vam bodo najbolje znali svetovati, kako morate zastaviti prošnjo.

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

 120. Zdravo,

  opravil sem 5-letni enovit magistrski študij, ponavljal ali pavziral nisem. Letos sem imel status absolventa, a nisem še uspel diplomirati. Poizkusil sem s podaljšanjem statusa absolventa, vendar so prošnjo na moji fakulteti zavrnili. Ali obstaja še kakšna možnost vpisa v Ljubljani, da obdržim status študenta?

  • Status študenta bi rad ohranil predvsem zaradi sobe v študentskem domu in subvencionirane prehrane. Preko servisa nisem zaposlen.

  • Pozdravljeni,

   vpišete se lahko na višješolski študij, a izredno (ker je rok za redni vpis že potekel in ker ste že 3 leta študirali na visokošolskem izobraževalnem programu). Na še prosta vpisna mesta za izredni študij se lahko po drugem prijavnem roku vpišete neposredno na višjo strokovno šolo do 30. oktobra 2018.

   Ob vpisu na višjo strokovno šolo (redni ali pa izredni), imate v vsakem primeru zagotovljen status na višji strokovni šoli. Na to ne vpliva dejstvo, da ste predhodno že bili vpisani na visokošolski študijski program. Na podlagi statusa študenta, vpisanega na višjo strokovno šolo, vam pripadajo določene pravice iz naslova študenta:

   – študenti imajo ne glede na to, ali se študij izvaja kot redni ali izredni, pravico do zdravstvenega zavarovanja ter drugih ugodnosti in pravic (na primer prehrana, prevozi, štipendiranje) v skladu s posebnimi predpisi, če niso v delovnem razmerju ali prijavljeni kot iskalci zaposlitve.

   – študenti, ki izpolnjujejo predpisane pogoje, lahko bivajo v dijaškem domu.

   – pravice in ugodnosti iz statusa lahko študent uveljavlja največ tri leta, ne glede na to, ali je študiral redno ali izredno, razen v primerih, ki jih določa ta zakon. Kdor je bil že tri leta vpisan v študijski program visokega šolstva, se ne more vpisati v redni študij v višjem strokovnem izobraževanju.

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

 121. Pozdravljeni. V tem mesecu sem opravil maturo in s tem dokončal 4 leta gimnazije. Naslednje leto bi se vpisal na fakulteto in redno študiral, to leto pa pavziral. Ker bi med pavziranjem vseeno rad imel status in ker ne bi rad koristil prepisa oz ponavljanja na fakulteti, ki ga bom morda potreboval kasneje, me zanima ali imam kakšno drugo možnost vpisa v tem letu, ki ne bi vplival na kasnejši študij na fakulteti.
  LP

  • Pozdravljeni,

   možnost bi bila še potem vpis na izobraževanje odraslih. Vendar gredo vpisi že h koncu, zato se hitro pozanimajte, kje se je še možno vpisati.

   Lep pozdrav,

   Ekipa portala MestoMladih.si

 122. Živjo,
  eno vprašanje imam glede (ne)nadaljevanja študija.
  V prihodnjem tednu bom po vsej verjetnosti diplomirala na dodiplomskem univerzitetnem študiju, ker pa sem s tem zamudila prijavo na podiplomski študij, tega ne morem nadaljevati. Letos marca sem dopolnila 26 let, v času dodiplomskega študija pa sem že ponavljala in pavzirala. V pogovoru na faksu so mi dejali, da v oktobru še lahko diplomiram, le plačati bom morala predmet, ki mi je še ostal. Nato se lahko v prihodnjem študijskem letu (2019/20) vpišem normalno, redno na podiplomski študij. Je to res, tudi če sem že dopolnila 26 let?
  Zanima me tudi, če bi v tem letu kakorkoli lahko še pridobila status (s fiktivnim vpisom), da bi lahko opravljala delo preko študentskega servisa, ali se to po dopolnjenem 26. letu ne da več?

  Hvala za vaš odgovor!

  • Pozdravljeni,

   redno na podiplomski študij se lahko vpišete kljub temu, da ste dopolnili 26. let.
   Lahko preverite, če ima kakšno izobraževanje za odrasle še prosta mesta. Delo preko študentskega servisa kot udeleženec izobraževanja za odrasle je možno do vašega dopolnjenega 26. leta. Pri tem pa še namig – to pomeni, da če imate izdano stalno napotnico, lahko delate tudi po dopolnjenem 26. letu, ne morete pa naročati novih napotnic (ni pa to zakonitost – odvisno je od posamičnega študentskega servisa).

   Lep pozdrav,

   ekipa portala MestoMladih.si

  • Pozdravljeni,

   šole sicer načeloma ne odvzemajo statusov sredi leta, vendar je to odvisno od njihovega internega pravilnika. Morda bi bilo najbolje povprašati pri starejših študentih na vaši visoki šoli.

   Lp, ekipa portala MestoMladih.si

 123. Pozdravljeni,
  sem študentka prvega letnika na FVV, ugotovila sem, da bi raje študirala na drugi fakulteti. Zanima me, ali se lahko jaz že vpišem v prvem roku (marca), kljub temu da bi na FVV še dokonca tega leta opravljala vse izpite (torej da se ne bi izpisala), saj v primeru, da ne bi bila sprejeta na novo fakuleto, bi nadaljevala z študijem na FVV in če bi bilo takrat mogoče, da bi se prijavila v drug letnik, s tem ko bi opravila vse izpite na FVV? V primeru, da je to mogoče in sem sprejeta, (če sem prav razumela iz zgornjih odgovorov), izpišem iz FVV en dan pred vpisom nove fakulete in tako obdržim status štedenta?
  Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav

  • Pozdravljeni,

   opravičujemo se za pozen odgovor, v vseh točkah je tako kot ste zapisali.

   Lp,

   ekipa portala MestoMladih.si

 124. Pozdravljeni
  Vpisala sem se v prvi letnik fakultete vendar sem kmalu ugotovila da mi ne ustreza. Prenehala sem obiskovati fakulteto in zacela delati preko studentskega servisa. Zanima me ce se izpisem iz trenutne fakultete 1 dan pred vpisom v novo fakulteto (se pravi okoli augusta ker sem se vpisala na prvem roku) bom lahko se vseeno delala preko studentskega servisa vsaj do konec augusta ker imam veljavno napotnico do konec septembra? Ceprav naj bi z izpisom izgubila status studenta bom lahko vseeno delala?

  • Pozdravljeni,

   z izpisom izgubite status študenta, kljub temu da še imate veljavno napotnico. V praksi je pogosto tako, da se napotnica niti ne preverja več in vi ste lahko izpisani (tj brez statusa), vendar vseeno še uporabljate staro napotnico. Boljše pa je, da se izpišete, iz fakultete na kateri ste vpisani trenutno, le 1 dan preden se greste vpisati na novo fakulteto. Tako ohranite status študenta in praktično niste noben dan brez statusa.

   Lp,
   ekipa portala MestoMladih.si

 125. Pozdravljeni, imam vprašanje glede tega koliko izpitov moram opraviti(v srednji šoli), da bom obdržal status v drugem letu.

  Namreč v prihodnjem letu se nameravam vpisati na enega izmed srednješolskih programov.
  Ker pa bom poskušal opraviti še izpite iz fakultete mi ne bo ostalo veliko časa, da še hodim na dodatno izobraževanje.
  Ko sem klical na to šolo, so mi povedali, da naj jih opravim po 2 v zimskem in 3 v poletnem delu. (Da slučajno kakšna komisija ne bi podvomila, če res obiskujem??)

  Zraven naj še povem, da je omenila, da prisotnosti ne gledajo, določene izpite pa lahko opravim kar s seminarskimi.

  • Pozdravljeni,

   potem so vam že oni podali odgovor. To “preverjanje” in zahteve so različne od SŠ do SŠ, tako da vam bodo oni znali najbolje povedati; na nekaterih preverjajo opravljanje obveznosti, na drugih ne.
   Da pa bi obdržali status, pa morate prav izpolniti minimalne pogoje na SŠ za vpis v 2. letnik (navadno so to vsi pozitivno opravljeni predmeti), ali pa potem ponavljate 1. letnik (pogoje določi SŠ).

   Lp,
   ekipa portala MestoMladih.si

 126. Pozdravljeni,

  letos imam do oktobra študentski status (absolvent ‘6 letnik’). Želim imeti status še eno leto, saj moram dokončati magistrsko nalogo. Vpisala se bom na program izobraževanja odraslih in me zanima ali se moram potem izpisati iz moje fakultete oz. kaj lahko naredim, da imam do oktobra še študentski status in potem naprej dijaškega.

  Najlepša hvala za odgovor in lep dan,

  • Pozdravljeni,

   ne izpišete se, ampak boste na fakulteti obravnavani kot pavzer (fakultete interno to imenujejo tudi kot oseba brez statusa).
   Status imate do 30.9., na nov program pa se pojdite vpišite tik pred iztekom, da imate vseskozi status. Preverite pa, kdaj potekajo so na izbranem izobraževalnem programu vpisi (izob. odraslih imajo vpise lahko različne).

   Lp,

 127. Pozdravljeni,

  hvala za odgovor. Zanima me ali morda veste kako je s podaljševanjem statusa v letošnjem letu. Dobila sem obvestilo, da naj bi študentski servis bil obveščen, ko bom podaljšala status. Je pa tako, da sem se v izobraževanje odraslih že vpisala, v študentskem servisu pa še niso bili obveščeni o tem. Ali lahko že sedaj pošljem potrdilo o vpisu za status dijaka ali je treba počakati do konca septembra in ali je to vse kar moram storiti?

  Hvala in lep dan,

 128. Pozdravljeni. Sem v zaključku pisanja diplomske naloge vendar imamo eno težavo glede vpisa v izredni študij. Na visoki šoli so mi rekli, da če se vpišem do konca oktobra (diplomiram) imam še lahko status izrednega študenta (katerega bi potrebovala saj bi rada delala preko štud. servisa). Kaj naj storim v primeru, če mi do konca oktobra ne uspe diplomirat? Na šolo bi se vseeno vpisala kot občan, lahko status dobim kje drugje oz. kupim (npr. izobrazevnje za odrasle,…) ali je nemogoče delati visoko šolo kot občan in hkrati imeti status študenta? Je status izrednega študenta mogoče na visoki šoli pridobiti tudi s kasnejšim vpisom (najkasneje novembra?

  Najlepša hvala in lep pozdrav!

  • Pozdravljeni,

   najbolje bi bilo, da dokončate do konca oktobra, saj imate tako zagotovljen status. Mesta za izobraževanje odraslih so tudi že kar polna, tako da je vprašanje, ali bo konec oktobra sploh še kakšna ustanova vpisovala v programe.
   Če se vpišete kot občan nimate statusa študenta fakultete, kar pomeni, da tudi nimate študentskih pravic, ki izhajajo iz naslova statusa študenta (delo preko ŠS, prehrana …), lahko pa opravljate študijske obveznosti (to pa ima vsaka fakulteta opredeljena svoja pravila).

   Lp, ekipa portala MestoMladih.si

 129. Pozdravljeni,
  sin je letos opravil maturo septembra, tako, da je poslal prijavo na ekonomsko fakulteto septembra. Redno ni bil sprejet, ker ni označil, da bi študiral tudi izredno, je ostal menda brez kakršne koli možnosti za vpis (želi študirati ekonomijo v angleščini.) Kaj pravzaprav lahko naredimo, da ne ostane brez statusa? Lep dan in hvala za vaš težko pričakovani odgovor.

  • Pozdravljeni,

   lahko preverite, ali so še kje prosta mesta v programih izobraževanja odraslih, vendar se tudi ta mesta že kar polna. Ni pa skupnega seznama, tako da morate sami pobrskati in preverite, ali je kakšna izobraževalna ustanova še objavila rok “do zapolnitve mest”.

   Lp, ekipa portala MestoMladih.si

 130. Pozdravljeni!
  Trenutno sem absolventka dodiplomskega študija, in končujem diplomo.
  V naslednjem letu pa bi še potrebovala status, da lahko delam preko študentske napotnice. Torej zanima me katere so najboljše in najcenejše možnosti, da še za eno leto pridobim status? 
  Kako je z izobraževanjem za odrasle? (lahko uveljavljam štipendijo če se vpišem na izobraževanje)? Do kdaj se je potrebno vpisati? Ali me lahko zaradi neizpolnjevanja obveznosti izpišejo iz izobraževanja in ostanem brez statusa?

  • Pozdravljeni,

   verjetno bi bilo najboljši kakšen program izobraževanja odraslih ali višjo šolo (na slednjo se sicer ne morate se vpisati redno, ker ste bili že 3 leta na visokošolskem programu). Podatkov, katere šole/programi imajo najcenejšo vpisnino in morebitnem opravljanju obveznosti, pa nimamo.
   Če ste vpisani na izobraževanje odraslih je v Pravilniku o dodeljevanju državnih štipendij zapisano, da tudi osebe vpisane v izobraževanje odraslih lahko prejemajo štipendijo. (Prav tako lahko osebe vpisane v izobraževanje odraslih prejemajo druge štipendije npr. Zoisovo, vendar je potem to odvisno od uspeha in drugih obveznosti za prejemanje.)
   Višješolski programi imajo 1. vpisni rok marca in 2. rok konec avgusta.
   Programi izobraževanja odraslih imajo navadno enake roke kot visokošolski zavodi – 1. rok marca, 2. avgusta in potem še roki do zapolnitve mest v septembru (nekateri povlečejo tudi v 1. teden oktobra).
   Glede neizpolnjevanja obveznosti v programih izobraževanja odraslih, pa je to odvisno od posamezne šole, saj obstajajo šole, ki študente, ki ne izpolnjujejo nobenih obveznosti izpišejo npr. sredi leta ali pa šole, kjer moraš opravljati kakšen izpit ter šole, ki tega sploh ne preverjajo. (Vendar tudi nimamo seznama šol, ki bi opredeljeval način dela posamezne šole.)

   Lp,
   ekipa portala MestoMladih.si

 131. Pozdravljeni,
  imam par vprašanj s statusom študenta. Moja situacija je pa sledeča,vpisala sem se v visokošolski program na Filozofski fakulteti in sicer v letu 2017 , vendar to ni bilo zame, zato sem pustila študij in se prepisala na višjo strokovno šolo v Ljubljani(izredni študij na VSŠKV,kjer sem šolanje plačevala).Ker gre za dve različni študijski smeri se iz fakultete nisem izpisala, vendar nisem opravila izpitov zato sem verjetno avtomatsko bila izpisana?… Trenutno sem 3. cikel višje šole, do konca mi je ostala samo še diploma, ki jo bom v septembru tudi opravila.Zanima me kakšne so moje možnosti, saj bi potrebovala še eno leto status študenta. Ali se sploh lahko vpišem na visokošolski/višješolski program redno, ali sem vse ” bonuse” pokoristila.

  Hvala in lep pozdrav!

  • Pozdravljeni,

   iz FF so vas verjetno že avtomatsko izpisali (fakultete imajo navadno različna obdobja, ko študenta izpišejo iz “sistema” – nekaj časa (navadno 3 leta) ga pa še držijo v sistemu kot t.i. študent brez statusa (ne vpisani študent oz pavzer). Glede na opisano menimo, da t.i. bonusa prepisa ali ponavljanja na visokošolskem programu še niste izkoristili, tako da bi se še lahko redno vpisali na visokošolski program in s tem potem izkoristili ta t.i. bonus. (Evidence visokošolskega in višješolskega vpisa se še vodijo ločeno.) Vpisati pa se morate v rokih, ki veljajo za letošnje maturante.

   Lep pozdrav, ekipa portala MestoMladih.si

 132. Pozdravljeni, stara sem 24 let in trenutno izredno studiram na visoki soli, z naslednjim letom studij zakljucim. Ob studiju sem redno zaposlena.

  Zanima me, kaksni so pogoji za vpis v podiplomski studij? Ali se lahko vpisem redno (bonus 1x prepisa sem namrec na dodiplomskem studiju ze izkoristila, ob vpisu bom stara 25 let? ). Ali je edina opcija izredni magisterij?
  Hvala za vaso pomoc!

  Lp Sara

  • Pozdravljeni,

   opravičujem se vam za pozen odgovor. Bonus je veljal za dodiplomski študij, tako da se lahko vpišete redno na podiplomski študij. Tudi glede let je še ok. :) Redna zaposlitev – lahko se vpiše na študij in pridobite oziroma obdržite status študenta, vendar vaša redna zaposlitev vpliva na pravice, ki izhajajo iz statusa študenta. Npr. ne morete opravljati dela preko študentske napotnice, prejemati štipendije ter niste upravičeni do subvencioniranega prevoza, prehrane in bivanja v študentskem domu. Redno zaposlen študent ne more biti vključen v zdravstveno zavarovanje prek staršev.

   LP ekipa potrala MestoMladih.si

 133. Pozdravljeni,

  vpisana sem v 1. letnik dodiplomskega studija na FF v Lj, dvopredmetno. Želim si prepisati na enopredmetni študij germanistike, kjer bi lahko opravljala samo predmete, ki jih kot dvopredmetna študentka nemcistike v 1 letniku nisem imela. Če se želim ponovno vpisati v 1.letnik, moram oddati prošnjo za sprejem že opravljenih izpitov, zanima me ali mi prošnjo lahko zavrnejo in če ja iz kakšnih razlogov?
  Z letošnjim letom pride do spremembe, da bo pri prepisu potrebno neopravljene/mankajoče izpite plačevati, zato se bolj nagibam k ponovnemu vpisu v 1. letnik.
  Kakšna razlika bi potem sploh bila med prepisom in ponovnim vpisom, razen tega, da bi pri prepisu izpite morala plačati?
  In pa še eno vprašanje. Se moram glede na to da ostanem na enaki fakulteti izpisati iz nje in se ponovno vpisati, ali to potem ni potrebno?

  Hvala za vaso pomoc!

  • Pozdravljeni,
   vprašanja močno zadevajo pravilnik FF v Lj, zato bi bilo bolje, da se obrnete direktno na referat, kjer vam bodo bolje znali pojasniti prehod med programi – ponovni vpis.
   Navadno ni posebnih razlogov, da bi zavrnili vašo prošnjo za prehod med programi, pogosto je razlog za zavrnitev v nepravilno izpolnjenih obrazcih ipd. Tako da le preverite z referatom, da je vse ustrezno izpolnjeno.
   V bistvu, če bi se ponovno vpisali v 1. letnik, bi lahko to naredili tako, da letnik ponavljate, vendar s tem ostanete na istem programu. Zato je verjetno bolj smiseln prepis med programi na fakulteti. Navadno se iz fakultete pri prehodu med programi ni treba izpisati, ampak vložite prošnjo za prehod med programi – po pravilih, ki veljajo za vašo fakulteto.
   Če bi pa po “redni poti” želeli se ponovno vpisati v 1. letnik FF in v nov program, pa bi za vas veljali roki, ki veljajo za letošnje maturante.

   Lp,
   ekipa portala MestoMladih.si

   Lp,
   ekipa portala MestoMladih.si

 134. Pozdravljeni,
  v naslednjem študijskem letu nameravam pavzirati saj mi ne bo uspelo opraviti vseh izpitov in si jih bom “prišparala” za naslednje leto. Tako imenovani bonus sem pa že pokoristila. Rabim pa status in me zanima, če kdo pozna kakšno srednjo šolo ali katerokoli šolo kjer se plača do največ 350€ za vpisnino in imam status potem do konca avgusta 2021, pa da slučajno na tej šoli ni pogoj obiskovanje pouka/predavanj in izpitov, saj se mi gre izključno samo za status. Celotno šolnino za nek program mi je pa brez veze plačevati ker nisem toliko finančno “usposobljena”, da bi plačala 1.500€ za en letnik.

  Hvala.
  Lp.

 135. Pozdravljeni!

  Zanima me če je možen hkratni vpis na višjo in visoko šolo.
  Da na hitro razložim mojo situacijo.To leto začenjam 2. letnik višje, na visoko se torej nameravam redno prijavit naslednje leto v prvem prijavnem roku skupaj z maturanti. Diplomo na višji pa nameravam narediti v juniju 2021. Zanima me še če mi slučajno ne bi uspelo naredit diplome na višji v predvidenem času ali se bi po tem vseeno lahko vpisala na visoko (vprvem vpisnem roku) in diplomo na višji zagovarjala po vpisu na visoko ali to ne bi bilo mogoče?

  Hvala za odgovor

  • Pozdravljeni,

   Hkratni vpis na visoko in višjo šolo je mogoč. Študenti višjih šol se lahko vzporedno izobražujejo tudi po več študijskih programih na isti šoli ali na različnih šolah ter študijskih programih na visokošolskih zavodih, vendar se lahko redno izobražujejo samo po enem programu. Tako da le oddajte prijavo skupaj z maturanti v 1. prijavnem roku na visokošolske zavode, vendar vseeno le probajte opraviti obveznosti do vpisa. :) Srečno.

   Lep pozdrav,
   ekipa DijaskiSvet.si

 136. Pozdravljeni,

  prosila bi za pomoč glede nejasnosti o vpisu zaradi statusa in sicer me zanima ali si lahko vpisan na fakulteti kot pavzer in še na višji šoli samo zaradi statusa.

  Glede vpisa na višjo šolo me zanima ali bo 3.prijavni rok v septembru in ali s tem, da imaš status zaradi vpisa na višjo šolo še lahko stanuješ v študentskem domu.

  Glede vpisa v izobraževanje odraslih bi pa prosila za odgovor na vprašanje ali s tem imaš status za bivanje v študentskem domu in ali imaš še naprej prednosti študenta (delo preko štud.servisa, zdravst.zav., …).

  Hvala Vam že vnaprej za odgovor in lep pozdrav.

  • Pozdravljeni,

   opravičujem se vam za pozni odgovor. Ko pavzirate na fakulteti niste dejansko vpisani v noben študijski program, res pa da vas ima fakulteta zavedeno v svojem sistemu kot “osebno brez statusa”, tako da se lahko vpišete v višješolski program. Višje šole navadno 3. roka nimajo razpisanega, saj vse vpise opravijo v 1. in 2. roku. Glede bivanja v študentskem domu, pa za študente vpisane v višjo šolo velja razpis za vpis v dijaške domove, saj študenti višjih šol prebivajo v dijaških domovih. Ob vpisu v izobraževanje odraslih pa lahko delaš preko študentskega servisa, imate urejeno zdravstveno zavarovanje, vendar ob pogoju da še niste dopolnili 26. let.

   Lp, ekipa DijaskiSvet.si

 137. Pozdravljeni!

  Zanima me če si lahko naenkrat vpisan v višje in visokošolski program.

  Da na hitro razložim mojo situacijo. Letos grem v drugi letnik višje šole in nameravam v februarju v prvem prijavnem roku poslat prijavo na visokosolski študijski program. Diplomo na višji nameravam, če bo vse šlo po načrtih, naredit in zagovarjat v juliju 2021.
  Zanima me pa tudi, če mi diplome ne bo upelo zaključiti v predvidenem času ali bi se potem vseeno lahko vpisala na visokošolski program v prvem vpisnem roku (v avgustu) in bi diplomo zagovarjala nekje v septembru, ali jo moram naredit do avgusta oz. do takrat ko je prvi vpisni rok na visoki šoli in se potem vpisat v drugem vpisnem roku.

  Hvala za odgovor.
  Lp

  • Pozdravljeni,

   Hkratni vpis na visoko in višjo šolo je mogoč. Študenti višjih šol se lahko vzporedno izobražujejo tudi po več študijskih programih na isti šoli ali na različnih šolah ter študijskih programih na visokošolskih zavodih, vendar se lahko redno izobražujejo samo po enem programu. Tako da le oddajte prijavo skupaj z maturanti v 1. prijavnem roku na visokošolske zavode, vendar vseeno le probajte opraviti obveznosti do vpisa. 🙂 Srečno.

   Lep pozdrav,
   ekipa DijaskiSvet.si

 138. Pozdravljeni!

  Letos sem vpisana na višjo šolo, me pa zanima ali sem s tem izkoristila eno od dveh možnosti vpisa v prvi letnik na fakulteto? V kolikor bi ugotovila da ta smer ni zame, bi lahko naslednje leto zviševala maturo (brez problema-zaradi statusa študenta)?

  Hvala.
  Lp

  • Pozdravljeni,

   vpisi oz. evidence za visokošolski in višješolski programi se še vodijo ločeno, zato bonusa še niste izkoristili. V visokošolski program še boste glede na napisano lahko vpisali prvič redno v naslednjem študijskem letu. Kar pomeni, da prav tako ne boste še izkoristili t. i. bonusa, saj se le-ta šteje le za visokošolske programe.

   Lep pozdrav,
   ekipa MestoMladih.si

 139. Pozdravljeni,
  sem študentka 1. letnika psihologije na FF v Ljubljani in me zanima prehod na Logopedijo in surdopedagogiko na Pedagoški fakulteti. Zanima me ali je ta prehod možno narediti, čeprav sem se iz Fakultete za farmacijo že prepisala na Filozofsko fakulteto in s tem izkoristila svoj “bonus”. Torej vpis na FF je bil moj drugi vpis. Zanima me kakšne so sploh moje možnosti, ali se lahko kako še vpišem na Logopedijo, čeprav bi bil to tretji vpis. Če to sploh ni možno pa me zanima ali bi bil možen prehod po opravljenem 1. letniku psihologije v 2. letnik Logopedije.

  Že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.
  Lep pozdrav

  • Pozdravljeni,

   vpis v 1. letnik redno ni več mogoč za vas, saj kot ste napisali ste že izkoristili t.i. bonus. Glede prehoda pa ima vsaka fakulteta tudi svoje pogoje, npr. glede priznavanja opravljenih izpitov. Odvisno, koliko se predmetnika Psihologije in Logopedije skladata oz. koliko izpitov bi vam lahko na Pedagoški fakulteti priznali. Najbolje se je obrniti prav na referat PF in jih povprašati, kakšna so njihova merila za prehode.

   https://www.uni-lj.si/studij/osnovne_informacije/prehajanje-med-programi

   Lp,
   ekipa DijaskiSvet.si

 140. Pozdravljeni,

  letos sem ponavljal 2.letnik na Fakulteti v Mariboru, strojništvo (VS). Žal pa se mi je zadeva precej zalomila, bolje rečeno sem sam zabluzil. Zato se nisem mogel vpisati v 3. letnik. Zanima me kaj sedaj storiti. Če prav razumem, lahko v času študija enkrat ponavljaš ali zamenjaš študijski program, ne moreš pa izkoristiti obeh možnosti. Torej ostanem brez statusa študenta. Kaj mi sedaj preostane, samo izredno študiranje ali pa da status dobim na kakšnji srednji šoli z plačilom za vpis.

  Hvala za odgovor

  • Pozdravljeni,

   Tako je, v času študija lahko 1x ponavljate ali se prepišete. Lahko se vpišete izredno na vaši fakulteti. Lahko pogledate med programi izobraževanja odraslih in višje šole (redno se na višjo šolo ne bi morali več vpisati, saj ste bili že 3 leta vpisani v visokošolsko izobraževanje; poleg tega, da so roki že potekli), enotnega seznama ni, programe pa ponujajo različne šole. Statusa dijaka ne morete »kupiti«, saj ste to stopnjo izobraževanja že zaključili. Če pa izberete srednješolsko izobraževanje odraslih, je to izredno šolanje in pravzaprav »prekvalifikacija«. Svetujemo vam, da si raziščete, kateri višješolski programi in programi izobraževanja odraslih (tudi srednješolski) še imajo razpisana mesta (izredni); večinoma morate plačati vpisnino in pri nekaterih programih tudi nekaj izpitov. Glede opravljanja obveznosti in plačevanja izpitov se pravila med programi razlikujejo, tako da je najbolje preveriti pri njih. Vam pa ne svetujemo, da jim direktno ne poveste, da se vpisujete fiktivno, saj nekatere ustanove lahko »zavrnejo« vašo prijavo zaradi tega oz. lahko vas tudi izpišejo, če obveznosti ne opravljate. Prepričajte se prej glede njihovega načina delovanja do sedaj. Vendar točni seznam ne obstaja, in ga tudi mi nimamo na voljo.
   Lp,
   Ekipa MestoMladih.si

 141. Pozdravljeni,
  zaključila sem izobraževane na višji šoli in tudi pridobila strokovni naziv. Na višjo šolo sem bila vpisana izredno. Ker bi še eno leto potrebovala status študentke me zanima kam se lahko ponovno vpišem. Hvala za odgovor Romana

  • Pozdravljeni,

   sicer bi se lahko vpisali na visoko šolo/fakulteto, ampak so ti roki že mimo.
   Preverite na šolah, ki ponujajo izobraževanje odraslih (s tem pridobite status udeleženca izobraževanja odraslih, ki je enak statusu izrednega dijaka).
   Pobrskajte po spletu za temi programi, saj žal nimamo baze z zbranimi programi. Se pa lahko na nekaterih vpišete tudi tekom šolskega leta.

   LP,
   Ekipa MestoMladih.si

 142. Pozdravljeni!
  Sem absolventka dodiplomskega programa visokošolskega študija v Lj. Trenutno se odločam med študijem na magisteriju in ponovnim dodiplomskim študijem. Tako me zanima, če je absolventsko leto mišljeno enako kot ponavljalno leto oz. prepis na drugo smer ter se lahko po končani diplomi ponovno vpišem na drug dodiplomski študij ali sem z absolventskim letom pokoristila svoj bonus za prepis? hvala za odgovor in lep pozdrav

  • Pozdravljeni,

   redno se lahko na visokošolski študij vpišete le, če niste že bili 3 leta vpisani na visokošolski študij. Glede na to, da ste prišli do diplome, sklepam, da ste bili 3 leta redno vpisani v visokošolski študij, zato se ne morete več vpisati redno na nov visokošolski študij. V bistvu pa je z absolventskim stažem tako, da če ponavljate oz. se prepišete, ga niti ne morete koristiti.

   LP,
   Ekipa MestoMladih.si

 143. Dober dan.
  Zanima me sem 3 letnik strojne fakultete v LJ. Enkrat sem že ponavljala in so mi žal še vedno ostali izpiti, ki jih letos ne bom morala narediti. Zanima me kaj lahko naredim oz na koga se lahko obrnem, da bi še vedno obdržala status študenta, če je to sploh mogoče.
  Hvala za odgovor in lep pozdrav

  • Pozdravljeni,

   glede na to, da ste že ponavljali letnik, se redno na visokošolsko izobraževanje ne morete več vpisati. Ravno tako se redno ne morete več vpisati na višješolski program, ker ste bili glede na napisano že vpisani 3 leta na visokošolsko izobraževanje. Lahko pa bi se vpisali izredno na višješolski program, a je treba plačati vpisnino/šolnino.

   Eventualen bi bil, vpis v izredni letnik (če ga 3. letnik Strojne fakultete sploh ima), kar je seveda plačljivo. Lahko pa pavzirate na strojni fakulteti in poiščete oz. se vpišete letos v izobraževanje odraslih. Izobraževanje odraslih pa je prav tako “izredni program”, torej je potrebno plačati šolnino in na nekaterih šolah tudi nekaj izpitov.

   Lp,
   ekipa MestoMladih.si

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ