Prijava na e-nasvete

Absolventski izlet za vsak žep

Velikokrat želje omejujejo finančni okviri, a obstaja veliko načinov, kako lahko uživate v potovanjih in se hkrati izognite prekomernemu zapravljanju in si s kolegi ogledate in raziskujete zanimive kotičke sveta.

Kako prihraniti na poti

• Določite si dnevni proračun in se ga držite.

• Navežite stik z domačini. Zagotovo vam bodo najbolje znali povedali, kako še lahko privarčujete.

• Veliko stvari lahko počnete brezplačno (organizirani ogledi, ogled nekaterih muzejev, sprehajanje v parkih, koncerti na prostem). Pozanimajte se za dneve, ko vam nekateri muzeji in druge atrakcije nudijo prost vstop.

• Vprašajte za posebne popuste. Študentska kartica vam bo velikokrat prišla prav pri vstopninah, prevozih ali na dogodkih. Če načrtujete obiske večjih atrakcij, se pozanimajte za dnevne prepustnice (‘day pass’), ki vam omogočajo, da si številne atrakcije v določenem časovnem obdobju ogledate ceneje.

• Uporabljate javni prevoz, najemite kolo ali pa se odpravite peš. Podobno kot pri muzejih je tudi javni prevoz po navadi cenejši, če se odločite za dnevne prepustnice (včasih so turistične znamenitosti in prevozi združeni v eni kartici).

• Vedno plačujte v lokalni valuti.

Ne menjajte denarja na letališčih, saj imajo tam po navadi najslabši menjali tečaj.

• Pozanimajte se o provizijah pri plačevanju s karticami.

• Naučite se barantati, v mnogih državah je to najbolj običajni način nakupovanja.

Na pot z nahrbtnikom

• Če le imate možnost, bodite čim bolj datumsko prilagodljivi pri načrtovanju potovanj. Počitnice in prazniki v večini primerov pomenijo, da imate za potovanje več časa, vendar so ravno takrat cene za turiste najvišje.

• Spremljate cene letalskih kart in izkoristite akcijske ponudbe. Po navadi velja, da je nakup povratnih letalskih kart cenejši, kot nakup dveh enosmernih kart.

• Včlanite se v programe zvestobe, še posebno, če veliko potujete. Večina letalskih družb ponuja programe zvestobe, kjer se vam ob rednem potovanju z njihovo družbo nabirajo točke, ki vam kasneje omogočajo cenejše potovanje.

• Če se odpravljate na večurno potovanje z vlakom ali avtobusom, izberite nočni prevoz, saj boste tako privarčevali pri nastanitvi.

• Če želite prihraniti pri namestitvi, se izogibajte hotelov tik ob glavnih turističnih atrakcijah ali ob glavnih ulicah.

S seboj vzemite le tisto, kar res potrebujete. Ne
le da boste morali za dodatno prtljago drago plačati, velikokrat vas bo dodatna prtljaga tudi ovirala pri potovanju.

Raziščite Evropo z vlaki

• Z vlakom lahko na zelo ugoden način raziskujete tudi do 30 evropskih držav. Z enotno vozovnico (interrail vozovnice) za vlak, vas lahko popelje do katerekoli željene destinacije, ob prestopu samo pokažete enotno vozovnico, ki jo prej kupite na železniški postaji ali preko spleta (točne prodajne lokacije si lahko ogledate na spletni strani slovenskih železnic).

• Prihranite pri nočitvah v hotelih, povezavah z ladjami, trajekti in avtobusi ali ceneje obiščete muzeje. Izognite se prometnim zamaškom v velikih mestih. Potujte udobno in hitro, ne da bi pri tem onesnaževali okolje.

• Države so razvrščene v štiri cenovne razrede, za mlade do 28 leta so cene še dodatno znižane.

Festivali in prireditve za glasbene navdušence

V poletnem času staro celino preplavijo glasbeni festivali, ki imajo po navadi organiziran prevoz in prenočišče (v kampu). Festivali poleg glasbe ponujajo tudi pestro kulinarično ponudbo, jutranje in popoldanske aktivnosti, organiziran pa je lahko tudi izlet v bližnji kraj.
Top izbira nam bližjih festivalov: splitski Ultra, zagrebški In Music, za ljubitelje elektronskih ritmov Sonus v Novalji, Dimensions in Outlook v Puli. Za tiste z veliko kondicije priporočamo srbski Exit ali budimpeški Sziget. Festival lahko združite tudi z odkrivanjem priljubljenih evropskih mest, kot so Barcelona v času Sonar festivala, obiščite Paris v času Rock en Seine ali Lizbono, kjer se odpravite še na Super Bock Super Rock festival, ali v Nemčijo na Rock am ring in Rock im park.

Nenavadne in izjemne ideje za aktivni absolventski izlet

Absolventski izlet preživite aktivno, odpravite se na surfanje ali preizkusite v vodnih športih, ali pa morda vsakdan odigrajte partijo odbojke na mivki, teniškega turnirja ali odbojke na mivki. S skupino se dogovorite, da bi se določenega športa naučili in za celotno skupino najamete inštruktorja ali pa zgolj najamete prenočišče, kjer imate v bližini pester nabor aktivnosti.
Idej za aktivne absolventske izlete je ogromno: hribolazenje, trekking in plezanje v slovenskem Triglavskem narodnem parku ali zahodni Nemčiji (Rhineland), kanujanje v norveškem Färnebofjärden parku ali po slovaški reki Dunajec; kolesarjenje po Pagu ali ob reki Ren, surfanje na portugalski obali ali Madeiri.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ