Prijava na e-nasvete

Organiziran kotiček v študentski sobi

Ustvarjanje organiziranega in spodbudnega okolja v vaši študentski sobi je ključnega pomena za povečanje produktivnosti in učinkovitosti pri študiju.

Ne podcenjujte, koliko lahko vaša okolica vpliva na vašo produktivnost. Naslovite 5 točk, s katerimi boste pripomogli k enostavnejšemu študiju:

1. Osvetlitev v študentski sobi:

Kakovost razsvetljave vpliva na vaše razpoloženje in počutje. Slaba razsvetljava – ne glede na to, ali gre za zatemnjeno osvetlitev ali ostro osvetlitev fluorescenčnih sijalk lahko povzroči obremenitev oči, stres in utrujenost. Najboljša vrsta svetlobe, ki jo uredite v svoji sobi je naravna svetloba. Ta pomaga vašemu telesu ohraniti notranjo uro ali cirkadiane ritme, kar vpliva na spanec in energijo ter tudi na sproščanje serotonina. To je hormon, ki ga možgani povezujejo s pomirjenostjo in srečo. Preverite tudi položaj svetlobnih virov in poskrbite za enakomerno svetlobo, da lahko delate brez škiljenja. Če uporabljate namizno svetilko, jo namestite tako, da bo spodnji del svetila (oz. kamor je usmerjena žarnica) približno na višini vaše brade.

2. Temperatura v študentski sobi:

Za visoko uspešnost je najprimernejša temperatura med 21 in 24 ⁰C, kar so dognali tudi v raziskavi na Univerzi Cornell in raziskavi Agencije za varstvo okolja v ZDA. Če vam je prehladno, se lahko počutite bolj omotene in izgubite nekaj spretnosti v rokah in prstih. Ko vam je pretoplo, se lahko hitreje utrudite.

3. Barve študentske sobe:
Vplivajo lahko tako na razpoloženje kot produktivnost. Modra barva vpliva na komunikacijske spretnosti in koncentracijo, redeča je za dvig energije, modra in oranžna pa dodajata kreativnost in navdih. Skrbno tako izberite barvo markerjev in »post-it« listkov ter učnih kartic.
4. Urejenost v študentski sobi:

Nekateri prav ne morejo začeti z učenjem, če ni njihov študijski kotiček pospravljen. Ste med njimi? Nered nas navdaja z občutkom tesnobe in predstavlja motnjo pozornosti. Predmetov, ki jih ne potrebujete za učenje pospravite z mize. Uredite prostor v predalih ali si priskrbite zaboj, ki ga lahko pospravite pod mizo, v katerega odložite predmete, ki jih ne uporabljate redno. Sčasoma jih tudi zavrzite, ko spoznate, da jih pravzaprav ne potrebujete. Uredite vaše namizje in datoteke na računalniku (mape imejte razporejene tako, da v največ 30 sekundah najdete katerikoli dokument).

5. Motivacija:

Pol poti do uspeha tiči v motivaciji. Torej, če vas vaš študijski kotiček navdaja z motivacijo, se boste lažje soočili z študijskimi obveznostmi. Vas motivirajo inspiracijske misli, ali ste si za motivacijo zadali, da se potem odpravite na potovanje, ali morda spomini na prosti čas zapolnjen z različnimi prostočasnimi aktivnostmi – prilepite ali pripnite si jih na pisarniško tablo. Z motivacijo vas lahko napolnijo tudi rastline, ki hkrati čistijo zrak. Bambus, aloe vera in zimzelene rastline so najprimernejše, metem ko barvne in dišeče rastline že lahko predstavljajo moteč dejavnik.

Kadar potrebujete zbranost, vam lahko ustreza tudi glasba. Ustvarite si predvidljivo zvočno kuliso, ki prekriva druge moteče zvoke. Tako ste lahko bolj osredotočeni na trenutne naloge. Kadar se učimo ali izvajamo aktivnosti, ki od nas terjajo intelektualni napor, je po mnenju strokovnjakov pravilen izbor tihe, mirne, počasne in meditativne glasbe. Najboljša izbira je instrumentalna glasba, saj našim možganom pomaga, da hitreje vpijajo informacije.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ