Prijava na e-nasvete

VIDEO: Miselni vzorci

Z uporabo miselnih vzorcev, ki temeljijo na posnemanju stvari v naravi (zgradba molekule, regratove lučke, školjke, korale, pajkove mreže, sestave osončja), pa boste sledili svojemu naravnemu procesu razmišljanja in dosegli boljše rezultate.

Slabosti linearnih zapiskov

1. Prikrivanje ključnih besed. Ključne besede se v zapiskih pojavljajo na različnih straneh in v množici manj pomembnih besed, kar možgane ovira pri povezovanju najpomembnejših idej.

2. Oteženo pomnenje. Enobarvni in enolični zapiski so dolgočasni, zato možgani padejo v polsen, kar preprečuje, da bi si zapomnili vsebino.

3. Zapravljanje časa. Čas zapravljate s pisanjem nepotrebnih besed, branjem nepotrebnih besed, ponovnim branjem nepotrebnih besed in iskanjem ključnih pojmov.4. Ne spodbujajo ustvarjalnosti. Način zapisovanja možganom preprečuje, da bi povezovali pojme med seboj, kar zavira ustvarjalnost in slabi pomnenje.

Prednosti miselnih vzorcev

1. Barve. Spodbujajo in privlačijo.

2. Celotna podobna snovi. Ko besedilo skrčite na pomembne in ključne besede, ki jih vpišete v miselni vzorec, dobite pregledno in smiselno povezano celotno podobo snovi.

3. Prihranek časa. Ker je celotno besedilo skrčeno, to prihrani čas pri zapisovanju, branju zapiskov in ponavljanju.

4. Dopolnjevanje. Ker so miselni vzorci odprti na vse strani, omogočajo stalno dopolnjevanje in posodabljanje.

5. Spodbujajo ustvarjalnost.

Pravila za oblikovanje miselnih vzorcev

1. Uporabljajte poudarke

* Začnite s središčno sliko ali besedo, ki osredotoči oči in možgane ter sproži številne miselne povezave.

* Uporabljajte slike, saj uravnotežijo vaše vidne in besedne sposobnosti.

* Za osrednjo sliko uporabite tri barve ali več, saj barve spodbujajo spomin in ustvarjalnost. Z uporabo barv se izognete enoličnosti.

* Slike in besede naj bodo različne velikosti. Najpomembnejše besede naj bodo napisane večje ali celo v treh razsežnostih.

* Miselni vzorec lepo razporedite po prostoru, zato izberite ustrezno velikost in postavitev lista (vodoravna postavitev papirja omogoča več svobode in prostora). Dobra razporeditev naredi sliko jasnejšo, olajša razvrstitev po stopnjah ali razredih in omogoča kasnejše dopolnjevanje miselnega vzorca.

2. Povezujte

* Uporabljajte puščice, saj te samodejno vodijo vaše oči, da povezujete dele miselnega vzorca. Lahko uporabite enosmerne, večsmerne, različne dolžine, debeline in oblike.

* Þ Uporabljajte znake. Z uporabo znakov (črtice, križci, krogci, trikotniki, zvezdice in drugo) lahko v trenutku povežete različne dele miselnega vzroca. Znaki še okrepijo in izboljšajo razvrstitev po razredih in stopnjah.

3. Bodite jasni

* Uporabljajte samo eno besedo za vsako črto, saj ima vsaka beseda več možnih povezav.

* Vse črke tiskajte. Tiskane črke imajo namreč izrazitejšo obliko, zato jih hitreje razberete.

* Ključne besede tiskajte na črtah, saj črte omogočajo urejenost in preglednost, kar izboljša jasnost in pomnenje.

* Dolžina črt naj bo enaka dolžini besed. Tako se beseda lahko približa drugi besedi, kar olajša povezovanje. Hkrati prihranite tudi prostor.

* Glavne veje naj bodo povezane z osrednjo sliko. Povezovanje vam bo pomagalo tudi pri povezovanju misli.

* Osrednje črte naj bodo debelejše, saj jim boste tako dali pomembnost.

* Miselni vzorec naj bo jasen, saj to olajša razumevanje in pomnenje.

* Črke naj bodo čim bolj pokončne. Nagib naj ne bo večji od 45 stopinj, saj so pokončne črke bolj čitljive.

4. Razvijajte osebni slog

Miselni vzorci odsevajo vzorce v vaših možganih, zato je pomembno, da razvijete svoj osebni slog. Lahko se odločite za pravilo 1+, kar pomeni, da naj bo vsak vaš naslednji miselni vzorec bolj barvit, bolj logičen, bolj tridimenzionalen in lepši.

Še nekaj predlogov

Kako okrepiti miselni vzorec?

* Ponovno pregledovanje miselnih vzorcev. Če si morate nek miselni vzorec zapomniti, ga morate večkrat ponoviti, in sicer po 10–30 minutah učenja, čez en dan, en teden, en mesec, tri mesece in čez šest mesecev.

* Za ponovitev naredite nov miselni vzorec, v katerem povzemite vse, kar se spomnite od originalnega miselnega vzorca. Če boste originalni miselni vzorec samo pregledali, bo to za možgane samo zunanji dražljaj, ki jih spomni, kaj so že naredili, če pa boste naredili nov miselni vzorec, se preizkusite, kaj se spomnite brez zunanjega dražljaja.

Pripravite se na ustvarjanje

* Vzpostavite ustrezno razpoloženje

  • Oblikovanja miselnega vzorca se lotite pozitivno naravnani, čeprav bo vključeval stvari, ki jih imamo za negativne (izpit, nastop v javnosti, zagovor).

  • Če je mogoče, za začetek posnemajte druge miselne vzorce, slike in umetniška dela.

* Pripravite delovni prostor in okolje

    • Naj bo vaš delovni kotiček prijeten (popestri ga lahko že nekaj prijetnih slik). Zagotovite dovolj svežega zraka in naravne svetlobe.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ