Prijava na e-nasvete

Glavoboli in migrene

Hud glavobol, združen s slabostjo = migrena

Tudi migrenski napadi so pri študentih izjemno pogosti, zanje pa je značilen zmeren ali intenziven glavobol, ki se običajno pojavlja izključno na eni strani glave. Tak glavobol lahko spremljajo slabost, bruhanje ter preobčutljivost na svetlobo in zvok ter mu niso izpostavljene samo ženske, ampak tudi moški. Znaki, ki kažejo na bližajoči se migrenski napad, se pri skoraj polovici bolnikov pokažejo že 48 ur pred migreno: sprememba razpoloženja, vzdražljivost, čezmerno zehanje … Med samim migrenskim napadom pa se lahko pojavijo motnje vida, slabost ali bruhanje.

Najpogostejši dejavniki, ki sprožijo migrenske napade in navadne glavobole:

– Hormoni (menstruacija, puberteta, kontracepcija): tem se izpostavljene predvsem ženske, ki se jim svetuje uporaba primerne kontracepcije, torej take, ki pri posameznici izzove čim manj stranskih učinkov.

– Prehrana (alkohol, čokolada, sir, kofein, oreščki, mesni izdelki …): predvsem študenti spadajo med populacijo, ki je ena izmed bolj podvrženih uživanju nezdrave hrane, posledica katere je poleg morebitnih migrenskih napadov tudi povišana telesna teža in posledično težave z zdravjem. Glede na to, da so ravno študenti med temi, ki se pridno poslužujejo pitja kave, naj omenim še to, da tudi prevelike količine kave spadajo pod povzročitelje glavobola.

– Senzorični dražljaji (močna svetloba, močan vonj, glasen zvok, slab zrak v prostoru …)

– Stres (naporna dejavnost, smrt, selitev, študijske obveznosti): študent mora v vsakem primeru spremeniti svoj življenjski slog, zmanjšati vir stresa in najti dejavnost, s katero bo blažil vsakdanji stres, povezan s študijem.

– Spremembe (vlaga, letni čas, nadmorska višina, zračni tlak …).

– Glavobol lahko povzročijo tudi napete vratne mišice, boleči sinusi, maček zaradi alkohola, preveč spanja, povišana temperatura.

– Če se glavoboli ponavljajo, lahko pripeljejo do kroničnega glavobola, ki ga povzroča debelost, čezmerno jemanje zdravil, stresni dogodki in celo smrčanje.

Kaj storiti, ko boli glava:

– ulezite se v miren, tih in zatemnjen prostor,

– bistveno je sproščanje (meditacija, joga …),

– spijte kozarec vode, saj je lahko dehidracija eden izmed vzrokov glavobola,

– vzamete lahko tudi tableto proti bolečinam, vendar prej pozorno preberite navodila.

Proti glavobolu na drugačen način

– Pri akupresuri gre za pritiskanje na določeno točko na glavi ali na telesu in masiranje te točke. To lahko izvajate tudi sami.

– Akupunktura je metoda, ki temelji na zabadanju iglic v točke, kjer se pretaka življenjska energija či. Pomembno je, da jo izvaja mojster na tem področju in da ste med samo terapijo čisto mirni.

– Aromaterapija, pri kateri je najboljša sivka, saj je njen učinek pomirjevalni. Uporabite lahko dišeče svečke ali pa eterično olje sivke nakapljajte v poseben nastavek, pod katerim prižgete navadno čajno svečko. Pri vsem tem je glavno, da prostor napolni vonj sivke.

– Izmenično polaganje hladnih in vročih vrečk na zatilje in čelo.

Viri: www.zdrava.si,www.zazdravje.net, www.ezdravje.com, brošura Življenje z migreno.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ