Prijava na e-nasvete

Razpis in prijava na podiplomski študij 2024/25

V študijskem letu 2023/24 je bilo na magistrske študijske programe II. stopnje vpisanih okoli 20.990 študentov (študenti enovitih magistrskih študijskih programov niso všteti; Vir: MVŠZI.).

Po zaključku ustreznega študijskega programa prve stopnje (dodiplomski študij), torej ko opravite vse obveznosti in diplomirate, se lahko prijavite na magistrski študij v rokih, določenih v razpisu. Tudi če dejansko še niste diplomirali, a boste do roka, ki ga določi visokošolski zavod za diplomiranje, prijavo oddate. V razpisu za vpis so za posamične programe napisani vpisni pogoji. Ti v večini primerov zahtevajo dokončanje prve stopnje ustreznega študijskega programa z določenega strokovnega področja.  

V primeru, da niste študirali na primerljivem strokovnem področju, razpis določa, katere (dodatne) obveznosti morate opraviti pred vpisom. Primer: želite se vpisati na magistrski študij na Biotehniški fakulteti, pred tem pa ste zaključili univerzitetni študijski program prve stopnje Pravo (želite delovati na področju ekološkega prava), boste morali glede na razpis opraviti dodatne obveznosti, opredeljene s kreditnimi točkami po ECTS (od 10 do 60), ki vam jih bo fakulteta določila iz nabora obveznih temeljnih in obveznih strokovnih predmetov. Te obveznosti oziroma izpite boste morali narediti pred vpisom v magistrski študijski program.

Izkoristite informativne dneve in spoznajte programe

Preden se odločite za prijavo, se udeležite informativnega dne, ki ga organizirajo fakultete za svoje programe. Ti potekajo v maju in juniju, na njih pa boste izvedeli vse podrobnosti o pogojih vpisa, predmetniku, predavanjih in poteku podiplomskega študija.

Kje in kako oddam vlogo za vpis

Oddate elektronsko prijavo za vpis na spletnem portalu eVŠ (http://portal.evs.gov.si/prijava) preko sistema SI-PASS, kar nareditre s/z:

  1. Eno od elektronskih identitet (kvalificirano digitalno potrdilo, e-osebna izkaznica, AAI-račun, sms PASS) ali
  2. Z uporabniškim imenom in geslom.

Po uspešno oddani prijavi kandidat na e-naslov, ki ga je navedel v prijavi za vpis, prejme potrdilo o uspešno oddani prijavi. Prijavi morate priložiti tudi vsa dokazila, v obliki skeniranih dokumentov ali fotokopiranih izvirnikov. V prijavno-sprejemnih postopkih za študijsko leto 2023/24 prijavitelji vsa k prijavi zahtevani dokazila vlagajo elektronsko preko portala eVŠ.

Pregled vpisnih rokov po univerzah in zasebnih zavodih

Univerza v Ljubljani

Rok za oddajo prijave je 10. september, razen če fakulteta za določen program določi drugače. V tem primeru upoštevajte datum fakultete (npr. Ekonomska fakulteta, Fakulteta za arhitekturo, Akademija za glasbo, Biotehniška fakulteta, Fakulteta za družbene vede, itd. imajo za določene programe posebej določene datume za oddajo prijave). Po tem roku so možne prijave samo še na tiste študijske programe, na katerih bodo ostala nezapolnjena mesta in za katere bodo visokošolski zavodi razpisali še prosta vpisna mesta, vendar najkasneje do 30. septembra. Če je na posamezen program prijavljenih več kandidatov, kot je razpisanih prostih mest, fakulteta upošteva merila za izbiro ob omejitvi vpisa, kot so navedena v razpisu. Razpis si lahko ogledate na spletni strani Univerze v Ljubljani (www.uni-lj.si).

Univerza v Mariboru

Prvi rok prijav poteka do 6. septembra. Vpisani pa boste do najkasneje do 16. septembra. Če v prvem roku ne boste sprejeti, se študijski program ne bo izvajal ali pa niste oddali prijave, se lahko prijavite v roku do zapolnitve mest, in sicer na mesta, ki jih bo Univerza na spletni strani objavila do 23. septembra. Rok bo potekal v primeru, da po zaključenem prvem prijavnem roku fakultetam na študijskih programih ostanejo nezapolnjena vpisna mesta. Rok za zapolnitev še prostih vpisnih mest bo potekal od 23. do 24. septembra do 12. ure (to je tudi rok za oddajo prilog). Razpis in navodila najdete na spletni strani Univerze v Mariboru (www.um.si).

Univerza na Primorskem

Prvi prijavni rok poteka od 4. aprila, do vključno 22. avgusta. V primeru še prostih mest bo potekal tudi drugi rok, in sicer od 5. septembra do vključno 12. septembra. Tretji prijavni rok bo potekal 25. in 26. septembra. Vse podrobnejše informacije najdete v razpisu na spletni strani Univerze na Primorskem (www.upr.si).

Univerza v Novi Gorici

Prvi prijavni rok bo trajal od 20. februarja do 20. marca, drugi poteka od 1. aprila do 1. julija in tretji od 1. avgusta do 1. septembra. Rok za zapolnitev še prostih vpisnih mest bo trajal od 10. do 25. septembra. (Za program Migracije in medkulturni odnosi (Erasmus Mundus) veljajo drugi roki, ki jih preverite na spletni strani.) Merila za izbor so določena pri vsakem programu posebej. Več informacij, skupaj z razpisanimi programi, najdete v razpisu Univerze v Novi Gorici (www.ung.si).

Nova univerza

Na Novi univerzi se lahko vpišete na programe druge stopnje v prijavnih terminih, ki potekajo od 10. junija do 12. septembra, drugi od 26. do 4. septembra ter tretji od 16. do 20. septembra. Podiplomski študij razpisujeta 2 fakulteti Nove univerze (Evro-PF in FSMŠ). Več poiščite na https://epf.nova-uni.si/izobrazevanje/#vpis in https://fsms.nova-uni.si/izobrazevanje/#vpis.

Univerza v Novem mestu

Preverite prijavne roke na posamezni fakulteti, načeloma pa potekajo med 1. majem in 18. avgustom. Drugi prijavni rok traja od 1. do 24. septembra. Rok za oddajo prilog k prijavi: ob prijavi oziroma najkasneje do zaključka prijavnega roka. Več na https://uni-nm.si.

Samostojni zavodi

Ostale razpise najdete na spletnih straneh zavodov, kjer najdete tudi pogoje, način prijave in vse informacije – vsak samostojni zavod ima svoje pogoje in svoj način prijave (večina preko portala eVŠ). Spremljate pa jih lahko tudi na spletni strani eVŠ.

Prijava na doktorski študij/tretjo stopnjo

Nekateri pa se boste po opravljenem enovitem magistrskem študiju lahko vpisali že na tretjo stopnjo študija. Tudi tu preverite prej pogoje za vpis, koliko je prostih mest, kdaj so informativni dnevi ter ali je študij plačljiv. Na večino doktorskih programov se morate prijaviti preko portala eVŠ. Prijavni roki se od fakultete do fakultete razlikujejo.


Vpis študentov na magistrski študij 2. stopnje je v manjšem porastu. Za primerjavo, 2012 je bilo magistrskih študentov 11.868, leta 2021 jih je bilo 16.459 in leta 2022 17.582 (+ 4.700 študentov enovitega magistrskega programa). Medtem ko je bilo na drugo stopnjo vpisanih 20.990 študentov v letu 2023/2024.

Dviguje pa se številka vpisa na doktorski študij, torej na 3. bolonjsko stopnjo. Leta 2017 jih je bilo 2.558, v študijskem letu 2021/22 pa 3.473. V letu 2022/2023 pa je bila ta številka 3.471. Številka se ponovno dviguje, verjetno tudi zato, ker se doktorski študij ponovno sofinancira – Uredba Financiranje doktorskega študija.

Vira: https://www.stat.si/statweb/News/Index/8802 in eVŠ.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ

MNENJA ŠTUDENTOV

O NAS

Za vsa vprašanja, komentarje, ideje nas kontaktirajte. V najkrajšem možnem času vam bomo poskušali odgovoriti.

Stik z nami: info@MestoMladih.si

SLEDI NAM