Prijava na e-nasvete

Če ugotoviš, da je bila izbira študija nepravilna …

Prepis je korak, ki ga lahko opravite ob spoznanju, da je bila izbira študija nepravilna. Analiza sedanje študijske poti je ključna. Omogoča nam razumevanje ovir in priložnosti za nov korak naprej. Poleg tega je informiranje o pravicah in dolžnostih študentov ter sprejemanje odločitev o poklicni in izobrazbeni usmerjenosti ključno za uspešno navigacijo med možnostmi izobraževanja.

Ko ugotovimo, da je bila izbira študija nepravilna opravimo:

• analizo sedanjega študija: Če res vidimo več ovir kot priložnosti, se lotimo novih korakov.

• informiranje o pravicah in dolžnostih študentov:

  • subvencionirana prehrana in prevoz,
  • bivanje v študentskem domu,
  • obvezno in dopolnilno zavarovaje,
  • delo preko študentskega servisa,
  • pravica do prejemanje štipendije in obveznosti do štipenditorja,
  • pravica do prejemanja pokojnine po družinskih članih,
  • otroški dodatek …

• sprejemanje odločitev o poklicni in izobrazbeni usmerjenosti v življenju: Če imamo primerno izobrazbo, bomo storili vse, da si poiščemo zaposlitev. Če trenutna izobrazba ne ustreza, se lotimo iskanja informacij o fakultetah in študijskih programih. Te nas bodo pripeljali do želene izobrazbe, s katero bi lahko opravljali izbrani poklic.

Zakon o visokem šolstvu daje študentu pravico, da enkrat zamenja študijski program ALI enkrat ponavljanja. Ko študent ta »bonus« izkoristi, mu ostane samo še možnost izrednega vpisa (lahko tudi na redna mesta, vendar je potrebno plačilo šolnine). Alternativno rešitev predstavlja vpis v višje šole, saj so popolnoma ločene od visokih šol. Rok za oddajo prijave za vpis je v začetku marca. Sicer pa ko študent izkoristi to možnost, tudi ni več upravičen do absolventskega leta.

Ste izbrali pravo fakulteto? Preberite si 5 korakov in šele nato razmislite, ali boste spremenili svojo študijsko pot >>

Če ugotoviš, da je bila izbira študija nepravilna lahko opraviš Prepis do 15. oktobra

Če boste ugotovili, da vam vaš študij ni všeč do 15. oktobra, torej na začetku študijskega leta, se lahko iz fakultete izpišete, brez da bi izgubili bonus ter opravite prepis na drug študijski program.

Ste po začetku študija ugotovili, da ste si izbrali napačen študijski program? Ste si že izbrali drug študijski program, kamor se želite vpisati naslednje leto? Preverite, če vam bodo v novem študijskem programu, katero od obveznosti trenutnega študija priznali. V tem primeru lahko opravite obveznosti že letos in se morda celo vpišete v novi študij po merilih za prehode v višji letnik (tako ne izgubite enega študijskega leta).

Prepis na drug študijski program

Menjava študijskega programa (pogovorno prepis) poteka preko prijave za vpis v 1. letnik. Pred vpisom v novi študijski program se boste morali iz starega izpisati.

Študentski status

Se med študijem ne boste vpisali v višji letnik? Ne boste pa se iz študijskega programa izpisali? V tem primeru ste še vpisani v študijski program in nimate statusa študenta (pogovorno se reče temu pavziranje). To pomeni, da tudi niste upravičeni do pravic in ugodnosti, ki so pogojene s statusom študenta (subvencionirana prehrana, prevoz, bivanje, štipendije, zdravstveno zavarovanje, pokojnina, študentsko delo). Pri tem vas opozarjamo predvsem na zdravstveno zavarovanje, ki si ga morate sami urediti.

Izboljšanje mature

Opozoriti velja tudi na možnost izboljšanja mature. Če ocenjujete, da nimate dovolj točk za sprejem na želeni študijski program. Dve leti po opravljanju mature imate možnost izboljšanja ocene enega ali več maturitetnih predmetov, pri čemer se upošteva boljša ocena (lahko izberete tudi drug nivo težavnosti pri predmetih, kjer je to možno).

Vzporeden študij

Če boste uspešno opravili prvi letnik, hkrati pa želeli študirati še nekaj drugega, imate možnost vzporednega študija. Vzporedno lahko vpišete še en študijski program na drugem (ali istem) visokošolskem zavodu, če boste izpolnjevali pogoje za vpis. Pogoje za vpis vzporednega študija preverite na visokošolskem zavodu, ki izvaja študijski program o katerem razmišljate. Prijava za vpis prav tako poteka preko spletnega portala eVŠ. Prijavni rok preverite v razpisu za vpis (obstajata dva prijavna roka, prvi do začetka marca, druga pa v prvi sredini septembra).

Za motivacijo, pa se morate zavedati, da če se premislite glede svojega študije, niste edini. Osip v prvem letniku je na nekaterih fakultetah tudi 30 %.

Alfred Gei

Alfred Gei, Fakulteta za družbene vede
»Od nekdaj me je zanimal študij najrazličnejših reči. Vpisal sem se na program Evropske študije na FDV. Po dveh mesecih sem ugotovil, da mi ta študij iz več razlogov ne leži, zato sem se odločil letošnje leto izkoristiti za nabiranje izkušenj, ki bodo tlakovale mojo nadaljnjo karierno pot v novinarstvu. Zdaj delam kot redaktor/moderator v RTV SLO, poleg tega pa še vedno obiskujem predavanja in vaje predmetov, ki mi bodo prišli prav pri prepisu. Temeljito sem premislil o naslednji izbiri, obiskal predavanja pri različnih predmetih na programih, ki me zanimajo in oddal prijavnico za Pravno fakulteto. Živimo v svetu multidisciplinarnosti, zato sem prepričan, da lahko strast za pravo ustrezno implementiram v svojo neomajno predanost novinarskemu delu na radiu in ga tako le še oplemenitim.«

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ