Prijava na e-nasvete

Subvencionirane mesečne vozovnice

Od 21. septembra si lahko uredite ali pa podaljšate subvencionirano mesečno vozovnico. V uporabi je enotna subvencionirana vozovnica IJPP. Zanjo velja:

– Vozovnica IJPP je elektronska in je skupna za vlak, medkrajevni avtobus, če izberete kombinirano tudi mestni promet. Uporabljate jo lahko vsak dan in si poljubno izbirate relacije na progi, ki jo navedete na vlogi.

– Brezstično kartico IJPP prejmete brezplačno na prodajnem mestu prevoznika. Vendar pozor, ni nujno, da vaš prevoznik izdaja vozovnico IJPP, zato prej preverite, kje si jo lahko priskrbite. Seznam >>

– Če boste imeli medkrajevno mesečno vozovnico in vozovnico za mestni promet, boste potrebovali kombinirano vozovnico, ki pa jo uredite z eno vlogo.

Kako si urediti IJPP vozovnico po korakih, najdeš v članku >>

Kdo ima lahko subvencioniran prevoz?

– oddaljeni ste najmanj 2 km od kraja izobraževanja;

– ste dijak mlajši od 27 let in ste se pred dopolnjenim 22. letom prvič vpisal v program NPI, SPI, ali drugega strokovnega ter splošnega izobraževanja;

– ste vpisani na izobraževanje za odrasle, vendar ste mlajši od 26 let

– študenti stari do 32 let in ste se prvič vpisali v program višješolskega ali visokošolskega izobraževanja prve ali druge stopnje pred dopolnjenim 27. letom

– ne smete pa biti v delovnem razmerju ali opravljati samostojne registrirane dejavnosti, ne smete biti prijavljeni na Zavodu ali biti direktor družbe.

Kako do vozovnice in posebnosti

  • uporabljate lahko le regionalne in potniške vlake (oznake RG, LP, LV). Za Intercity, Eurocity, mednarodne vlake morate doplačati dodatek. Enako tudi za prevoz v vagonih v 1. razredu ter prevoz prtljage, živali, kolesa itd.

Vse o izpolnjevanju vloge, ki jo lahko izpolnite tudi elektronsko, najdete v članku Subvencioniran prevoz v šolo in na fakulteto

  • preverite vaše najbližje postajališče na portalu javnega prevoza >>
  • Mladoletni boste morali izpolniti tudi podatke vaših staršev.
  • Veljavnost IJPP za dijake in udeležence izobraževanja odraslih = od 1. septembra do 30. junija tekočega šolskega leta oziroma za študente od 1. oktobra do 30. junija tekočega študijskega leta. Upravičenci s statusom študenta imate v obdobjih od 1. septembra do 30. septembra in 1. julija do 31. julija tekočega študijskega leta pravico do nakupa mesečne vozovnice za deset voženj na mesec.
  • Svoj status lahko izkazujete tudi s potrdilom o vpisu. To pomeni, da lahko vlogo potrdite na svoji šoli/fakulteti ALI pa izpolnjeno oddate skupaj s potrdilom o vpisu.
  • Vlogo za izdajo subvencionirane vozovnice oddate elektronsko na portalu eUprave na: https://e-uprava.gov.si/podrocja/izobrazevanje-kultura/visoka-in-visja-sola/subvencionirana-vozovnica.html
  • (Potrjeno) vlogo ali/in potrdilo o vpisu + osebni dokument -> odpravite se na točko, kjer lahko uredite vozovnico. Priporočamo, da si izbere raje točko blizu vašega kraja in ne v večjih mestih, saj bo tam zagotovo večja gneča.
  • Če boste poleg medkrajevnega prevoza uporabljali tudi mestnega, boste mesečno za mestni promet imeli kar na IJPP kartici -> ni vam treba urejati te vozovnice posebej. Razen v primeru, da jo želite imeti posebej. Z IJPP namreč ne morete plačevati parkirnine v LJ, uporabljati storitve BicikeLJ itd. V tem primeru si morate priskrbeti Urbano, ki vam bo omogočala vse te dodatne storitve, uredite pa si jo na LPP mestih.

Opravljanje praktičnega izobraževanja & subvencionirana vozovnica

  • Tisti, ki imate med šolskim/študijskim letom praktično izobraževanje, morate na šoli/fakulteti potrditi obrazec “Potrdilo o opravljanju praktičnega izobraževanja”. Iz njega mora biti razviden naslov, obdobje prakse in število dni v tednu, ko jo opravljate. Tako da boste morali predložiti izpolnjeno novo vlogo in potrjeno oziroma podpisano potrdilo. Na voljo je že nova vloga: Potrdilo o opravljanju praktičnega izobraževanja >>
  • Tisti, ki potrebujete mesečno vozovnico in vozovnico za 10 voženj na mesec (vozovnica za relacijo od kraja bivanja v času izobraževanja (izven stalnega naslova bivališča) do kraja izobraževanja in do vozovnice za 10 voženj na mesec za relacijo med stalnim prebivališčem in krajem bivanja v času izobraževanja) IN tisti, ki boste med letom imeli praktično izobraževanje (vloge ne morete oddati preko eUprave, predložiti morate še poseben obrazec o praktičnem izobraževanju (klik do obrazca >>), za vsako vrsto vozovnice posebej oddate vlogo (torej dve vlogi).

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ