Prijava na e-nasvete

Etično nakupovanje

Manj kosov in bolj kakovostna oblačila

Živa Lopatič iz Zadruge Buna svetuje, da mladi oblačila izbirate tako, da jih boste lahko nosili dlje časa, zato se odločite za tista oblačila, ki jih lahko ustrezno skombinirate z drugimi; barvitost, unikatnost in trende pa dosežete z dodatki ali izmenjavo oblačil med seboj. Tako boste potrebovali manj kosov oblačil in si boste lahko privoščili bolj kakovostna oblačila z ekološkimi in pravičnotrgovinskimi certifikati (GOTS, Fair trade …).

Certifikati in oznake

GOTS, IVN Best, Öko-Tex standard 100, Evropska marjetica, Fair trade in KbT, KbA certifikat so ključni certifikati na področju izbire zdravih oblačil in odgovornega nakupovanja.

Gots
Gots

Darja Vidmar, Naturaland, razlaga, da je GOTS (global organic textile standard) certifikat vodilni svetovni certifikat za proizvodnjo ekološkega tekstila. Pridobijo ga le izdelki, pri katerih je upoštevanih 95 % najstrožjih standardov vse od pridelave surovine do končnega izdelka, vključno z uporabljenimi barvili in odtisom, ki ga vsi postopki puščajo v okolju. Standardi opredeljujejo, da morajo vse stopnje predelave ekoloških vlaken potekati ločeno od konvencionalne predelave ter jasno določujejo, da morajo biti vse kemične snovi (npr. barvila in druge kemikalije, ki jih uporabljajo pri procesih) ocenjene in morajo dosegati osnovne zahteve glede njihove toksičnosti in (bio)razgradljivosti; prepovedana je uporaba kakršnih koli strupenih težkih kovin, formaldehida, aromatskih topil, nanodelcev, genetsko spremenjenih organizmov (GSO) in njihovih encimov, olja pri pletenju in tkanju ne smejo vsebovati težkih kovin itd. Dodatno morajo biti med vsemi postopki proizvodnje upoštevni minimalni kriteriji Mednarodne organizacije dela (ILO), kar pomeni, da ščitijo tudi delovno silo.

IVN Best
IVN Best

IVN Best je certifikat, ki je najbolje poznan v Evropi. Nadzoruje celotno tekstilno verigo z vidika ekologije družbene odgovornosti. BEST socialni standardi temeljijo na temeljnih normah Mednarodne organizacije dela (ILO) in zagotavljajo, da med proizvodnjo ni bilo prisilnega ali suženjskega dela, da je bila delavcem zagotovljena pravica do svobodnega združevanja in pogajanj za sklenitev pogodb, da se spoštuje in zagotavlja zdrave pogoje za delo, da ne delajo otroci, da plače zadostujejo za kritje življenjskih stroškov in da ni diskriminacije in izkoriščanja.

Fairtrade
Fairtrade

Fair trade certifikat se dotika izključno področja delovnih pogojev in je eden najstrožjih certifikatov, ker zajema tako standarde na področju delavskih pravic, kot tudi človekove pravice in okoljske standarde. Za pridobitev certifikata morajo biti upoštevana mednarodna načela delovnih standardov zaposlovanja, ki jih določa ILO. Ključne točke so odsotnost diskriminacije, izkoriščanja delovne sile in prepoved dela otrok, skladno s Konvencijo o otrokovih pravicah.

Darja Vidmar dodaja, da velja omeniti še  KbT certifikat, ki zagotavlja kontrolirano biološko rejo živali in je osnova za pridobivanje GOTS in IVN best certifikatov. Pridobijo ga pridelovalci voln, zagotavlja pa, da je uporabljena volna v izdelkih organska. Mnogo škode je namreč storjene živalim, ki se jih uporablja za pridobivanje volne (ravnanje z njimi, okolje, v katerem živijo, hrana). Ta certifikat zagotavlja, da so živali v zdravem okolju, da se z njimi primerno ravna in da se prosto pasejo zunaj v zdravem okolju. Obstaja tudi KbA certifikat za kontrolirano biološko pridelavo bombaža. Tudi ta je osnova za pridobivanje GOTS in IVN best certifikatov.

Öko-Tex standard 100 in Evropska marjetica sta najbolj poznani oznaki za tekstilne izdelke v naši okolici, podeljujejo ju neodvisne institucije in zagotavljajo, da v izdelkih ni nevarnih snovi. Proizvajalci jih pridobivajo zato, da bi povedali uporabniku, da je izdelek varen za njegovo zdravje, da ne vsebuje nevarnih kemikalij in da obenem ustreza bistvenim zahtevam glede kvalitete. Izdelek s katerokoli od teh oznak lahko brez skrbi za svoje zdravje oblečete. Oznako Öko-Tex standard 100 se lahko podeli le, če je opravljen test za škodljive snovi. Ta vključuje prepovedane (npr. rakotvorna barvila) ali nadzirane snovi s strani zakonodaje (npr. formaldehidi, težke kovine), snovi, za katere je že dokazano, da škodujejo zdravju, a po zakonu niso prepovedane (npr. pesticidi, barvila, ki sprožajo alergije) in druge parametre, ki vključujejo varnostne ukrepe, namenjene varovanju zdravja (npr. pH). Tekstilni izdelki se lahko potrdijo v skladu z Öko-Tex standardom 100 samo, če vsi sestavni deli izpolnjujejo zahtevane kriterije, brez izjeme. Dr. Petra Forte z Naravoslovnotehniške fakultete (oddelek za tekstilstvo) še dodaja, da EU marjetica sicer zagotavlja, Öko-Tex standard 100 pa ne zagotavlja, da so izdelki narejeni v skladu z naravovarstvenimi in socialnimi standardi.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ