Prijava na e-nasvete

Kako najhitreje preboleti mačka?

Med prvimi naj bi alkohol začeli izdelovati Sumerci, kitajski cesar ga je razglasil kot ”darilo nebes”. Arabski alkimist Al-Jabir ibn Haijan pa jo je, potem ko je ugotovil, da neimenovana tekočina razveseljuje ljudi, poimenoval al-kohl. V Evropi odrasla oseba v povprečju zaužije 11 litrov čistega alkohola na leto, najbolj priljubljeno pa je pivo, ki je tretja pijača po uporabi, takoj za čajem in vodo.

KAKOVOSTEN ALKOHOL = MANJŠI MAČEK

Okoli 10 % alkohola gre iz telesa z dihanjem, uriniranjem, ostalo pa se izloži s časom. Da bo maček bolj znosen, se priporoča uživanje kakovostnega, večkrat destiliranega alkohola, kot sta gin ali vodka. Medtem pa bo najhujši maček zaradi šampanjca in temnih žganih pijač, kot je viski. Pivski trebuh ni posledica pitja piva, temveč nepravilnega prehranjevanja. Vpliv in hitrost absorpcije alkohola sta odvisna glede na spol, ženske hitreje čutijo posledice. Pri večkratnem rednem popivanju se bodo kožni problemi stopnjevali, napori v fitnesu pa bodo zaman, saj se bo zmanjševala mišična masa.

PREVENTIVA PRED KURATIVO

Splošno pravilo je, da je lažje nadzirati mačka s preventivo kot kasneje s kurativo. Prvi nasvet za lažje jutro je, da pred ali med uživanjem alkohola jeste, priporočljiva hrana je predvsem meso, siri, oreščki – mastna hrana nasploh, ki pomaga, da se alkohol počasneje absorbira. Pijte počasi, po požirkih. Telo razkraja zaužiti alkohol z enakomerno hitrostjo tridesetih mililitrov na uro. Poskusite se držati pravila, ena pijača na uro2,5 dl piva ali 1 dl vina ali 0,3 dl žgane pijače = 10 gramov čistega alkohola. Včasih kakšno pijačo spustite in namesto alkoholne, naročite vodo. Med pitjem bodite aktivni (ples), izogibajte se neznanih alkoholnih pijač. V primeru jemanja kakršnihkoli zdravil, bodite previdni pri pitju.

MAČKASTO JUTRO

– Preden greste spat, popijte čim več vode. Na ta način se lahko izognete dehidraciji in posledično boleči glavi.

”Klin se s klinom zbija” pomaga le za kratek čas, alkohol se mora v vsakem primeru razgraditi in je lahko v tem primeru maček še hujši, vendar kasnejši.

Zjutraj jejte hrano, ki je lahka za prebavo, da telesa ne mučite s prebavljanjem težke hrane, saj ima že dovolj dela s prebavljanjem alkohola.

– Sezite po kozarcu soka svežih grenivk, pomaranč ali paradižnika, saj sadni sok vsebuje enostavni sladkor fruktozo, ki pospešuje presnovo alkohola.

– Privoščite si dolg spanec, da se telo odpočije.

Če tudi ponavadi pijete zjutraj kavo, si jo privoščite manjšo količino, sicer pa se je raje izognite, saj lahko še poslabša počutje.

– Če le lahko, se spravite v gibanje. Odpravite se na svež zrak, vsaj na sprehod. Priporočamo pa tudi plavanje.

– Nekateri priporočajo športne napitke, saj so bogati z elektroliti, ki bodo vašemu telesu pomagali. Naravna alternativa temu je kokosova voda.

– Ne hodite v savno, saj vam lahko povečano izgubljanje telesnih tekočin prej škoduje kot pomaga.

! NE POZABITE !Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju in v primeru uživanja alkoholnih pijač nato nikar ne sedite za volan!

Viri: P. Andersen in B. Baumberg (2006): Alkohol v Evropi, Perspektiva javnega zdravja, http://edition.cnn.com, www.nalijem.si. http://mashable.com, http://www.webmd.com, http://brezalkohola.si.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ