Prijava na e-nasvete

3 varčevalni izzivi

Kako prepoznati, da ste pri porabi denarja v posamezni kategoriji preveč ohlapni? Kako si zastaviti temelje navad varčevanja? Varčevalni izzivi lahko pravi odgovor vam lahko pomagajo prepoznati, kje resnično porabljate denar, ali je to res potrebno ali je bilo zgolj želja, ter ali bi lahko živeli brez tega stroška.

52-tedenski denarni izziv

52-tedenski izziv je priljubljen med varčevalnimi izzivi, verjetno zaradi preprostosti. V 52 tednih boste postopoma povečevali znesek, ki ga prihranite vsak teden. Prvi teden privarčujete 1 €, drugi teden 2 eura, tretji teden 3 eure in tako naprej, dokler v zadnjem tednu ne privarčujete 52 €. Ko dokončate izziv, boste prihranili 1.378 €.

Če se vam zdi, da boste v decembrskem in prazničnem času težko na stran dali 52 €, lahko tedne obrnete in v januarju začnete s tednom 52, tednom 51, in tako naprej. Še ena možna oblika izziva pa je, da na listke zapišete števila od 1–52, ki jih hranite v kozarcu. Vsak teden izžrebate številko in tolikšen znesek položite na varčevalni račun.

Vsi, ki imate varčevanje v malem prstu, se odločite, da vsak teden znesek še podvojite in tako na koncu leta privarčujete 2.756 €. Po drugi strani, če varčujete težje lahko tedenski znesek prepolovite, in boste na koncu leta privarčevali 689 €.

V tem mesecu bom/ne bom …

Varčevalni izzivi, ki si jih zastavite na mesečni ravni. Posamezen mesec ne zapravite nič v določeni kategoriji. Npr.

 • v januarju ne boste jedli v restavracijah s hitro prehrano,
 • v februarju ne boste kupili izdelkov za osebno nego, ampak boste porabili izdelke, ki se jih nekaj mesecev niste dotaknili,
 • v marcu ne boste kupili novih oblačil,
 • v aprilu ne boste zapravili denarja v kavarnah,
 • v maju ne boste jedli v restavracijah,
 • v juniju se boste udeleževali le brezplačnih aktivnosti in dogodkov,
 • v juliju ne boste porabili denarja za javni prevoz,
 • v avgustu ne boste porabili denarja za fitnes, jogo, ampak boste telesne aktivnosti opravljali v naravi oz. s pomočjo zastonj vsebin na spletu,
 • v septembru ne boste zapravili denarja v trgovini, ampak boste prinesli sveže sadnje in zelenjavo iz domačega vrta,
 • v oktobru se odpoveste naročnini na npr. glasbo, serije, aplikacije,
 • v novembru boste / ne boste ……………………………………….
 • v decembru boste / ne boste ……………………………………….

Ta izziv vam daje možnost, da stopite korak nazaj in ocenite svoj odnos z denarjem, tako lahko natančno prepoznate, katere napake delate in kje lahko izboljšate svoje finančne navade. S tem izzivom lahko torej omilite svoje navade impulzivnega nakupovanja oz. trošenja denarja.

Metoda »kuvert« z denarjem – ciljno varčevanje

  Priljubljena metoda oz. varčevalni izzivi je, da si zastavite, da vsak mesec namenite npr. 10–20 % vašega denarja v varčevanje za določene kratkoročen cilj. Uporabite metodo kuvert z denarjem (shranite denar v ločenih varčevalnih računih v bančni aplikaciji). Izberite 3–4 cilje, ki jih želite doseči in ocenite znesek, ki ga potrebujete, da jih lahko izpolnite. Določite datum, do katerega želite imeti privarčevani znesek in preračunajte, koliko morate od danes to tega datuma dati vsak mesec na stran.

  Na primer, želite privarčevati 1 letno vpisnino v fitnes, ki znaša 300 €. 1 mesečni znesek obiska fitnesa znaša 25 €. 1 letno vpisnino želite privarčevati do 1. marca. Od oktobra do marca je 6 mesecev. To pomeni, da morate vsak mesec na stran dati 50 € za ta cilj.

  Hkrati lahko varčujete za več ciljev. Pomembno je, da privarčevano vsoto za vsak cilj shranjujete v ločeni kuverti z denarjem ali na ločenem varčevalnem računu oz. oznaki v bančni aplikaciji.

  Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

  Sodelujoči strokovnjak

  PODOBNE INFO

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

  PREBERI VEČ

  MNENJA ŠTUDENTOV

  O NAS

  Za vsa vprašanja, komentarje, ideje nas kontaktirajte. V najkrajšem možnem času vam bomo poskušali odgovoriti.

  Stik z nami: info@MestoMladih.si

  SLEDI NAM