Prijava na e-nasvete

Pokovka in zdravje

Urška Blaznik dodaja, da »pokovka spada med prigrizke, ki zaradi visoke vsebnosti soli in maščob ne spadajo med zdrava živila.«

KJE VSE LAHKO PRETI NEVARNOST?

Dišeč vonj ob odprtju vrečke s pokovko, ki vsebuje arome, lahko pri vdihavanju predstavlja nevarnost in tveganje za poškodbe pljuč pri posameznikih, ki bi bili aromi dalj časa izpostavljeni. Proizvajalci tovrstnim izdelkom dodajajo spojino diacetil kot aromo masla. Ta sestavina je lahko pri delavcih, ki pripravljajo pokovke, povezana z boleznijo pljuč, ki se imenuje bronhiolitis obliterans. Zato je v lokalih, v katerih pripravljajo pokovko, treba poskrbeti za ustrezno prezračevanje. Poleg tega nekatere raziskave opozarjajo tudi na premaz vrečke na notranji strani. Ta naj bi se med segrevanjem v vrečki razgrajevala v pokovko, pri čemer naj bi se sproščala snov z imenom perfluorooktanojska kislina, ki lahko v zadostnih količinah, pri dalj časa trajajoči izpostavljenosti (tudi vdihavanju) predstavlja tveganje za zdravje.

KJE SE NAHAJA DIACETIL?

Diacetil je sestavina, ki jo lahko v trgovinah najdete v mnogih prigrizkih, včasih tudi v tako imenovanih »naravnih« živilih. Pri nakupovanju v trgovini na deklaraciji med sestavinami ne boste našli napisa diacetil, namesto tega največkrat piše aroma.

ZA KONEC ŠE NEKAJ NASVETOV

– Pokovko uživajte le občasno, hkrati poskrbite za zadosten vnos tekočine in ne pozabite na prigrizke iz svežega sadja in/ali zelenjave,
– pri nakupu in uporabi pokovke izberite raje takšno, ki nima arom,
– ko pripravljate pokovko, ne pozabite na prezračevanje (napa oz. okno),
– če se odločite za pripravo pokovke v posodi/loncu, lahko navadno olje zamenjate s kokosovim,
– po želji lahko pokovki dodate sol. Več o priporočljivem dnevnem vnosu soli in primernih količinah te si lahko pogledate na www.nesoli.si.

Viri: www.naturalnews.com, www.trueactivist.com.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ