Prijava na e-nasvete

Kaj je bio prehrana?

Tako se na bio kmetijah prašički prosto sprehajajo, paradižniki pa še niso slišali za gnojila ali za gensko predelano hrano. Tovrstnih ekoloških kmetij je tudi v Sloveniji vedno več, njihovo delovanje pa je pravno urejeno z aktom Ministrstva za kmetijstvo. Ker je njihova produktivnost v primerjavi s kmetijami, ki uporabljajo škropiva in ostale kemične preparate, manjša, dobijo državno nadomestilo za izpad pridelka. Ja, je že tako, da se kvantiteta in kvaliteta ne razumeta najbolje. Cilji ekološkega kmetijstva pa niso samo zdrava hrana, ampak tudi zaviranje ekološke katastrofe. Tako se pri pridelovanju rastlin odločajo za kolobarjenje (vsako leto se na isti del njive posadi druga vrsta rastline, zemlja pa eno leto tudi počiva). Zemljo gnojijo z naravnimi gnojili, kot so kompost in iztrebki živali, ki pa morajo biti hranjene z biološko pridelano hrano.

Odločitev za prehranjevanje z biološko pridelano hrano ni nujno odločitev za vegetarijanski ali veganski način življenja. Sodobna bio mesna proizvodnja hrani živali z naravno hranljivimi snovmi, brez umetnih prehrambenih dodatkov in hrane živalskega izvora, kot je npr. kostna moka, poleg tega pa skušajo z njimi tudi humano ravnati. S tem, ko jim je omogočeno prosto gibanje in čim manjša izpostavljenost stresu, vsekakor vplivajo na kakovost in neoporečnost njihovih proizvodov. Priporočljivi sta dve glavi živine na hektar obdelovalne površine.

Kako spoznamo bio hrano v trgovini?

Oznaka bio je lahko dodana vsakemu proizvodu, ki ustreza minimalnim zahtevam Evropske unije. A to še zdaleč ne pomeni, da je res brezmadežen. Pri prodaji pridelkov in živil z označbo »ekološki« mora biti na vpogled certifikat pri prodajalcu. Pogoji za pridobitev certifikata so opisani v Pravilniku o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov oziroma živil. V Sloveniji je povpraševanje vsekakor večje kot ponudba. Ekološka živila lahko kupimo na samih kmetijah ali na posebnih eko tržnicah: v Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Celju, Kranju, Tolminu in drugod. Specializirane trgovine z EKO certifikatom svoje izdelke prodajajo v trgovinah in na spletu, določene artikle iz bio ponudbe pa lahko dobimo tudi v večjih trgovskih centrih.

Bio hrana – kaj so torej prednosti?

  • način pridobivanja je naravi in živalim prijazen,
  • v njej ni kemičnih substanc, ki bi našemu organizmu lahko škodile, zato se zmanjša tveganje celo za bolezni kot je rak,
  • alergije so manj pogoste, ker hrana ne vsebuje umetnih barvil in arom,
  • prav tako se izboljša imunski sistem.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ