Prijava na e-nasvete

Menjava študija: Kam se lahko prepišem

Kaj narediti, ko študent, ki je že vpisan na fakulteto ugotovi, da program ni v skladu z njegovimi interesi. Ključno, da pretehta možnosti in razmisli o spremembi. Kam se lahko prepišem?

Kam se lahko prepišem

Preverite študijske interese

Marko Zupančič s Centra za poklicno svetovanje (CIPS) pravi: »Zaradi vpisa na fakulteto, katere študijski program ni v skladu z lastnimi interesi, pričakovanji in motivacijo, je najbolje, da študent, če je že spregledal vrsto možnosti, da se vpiše na ustrezno fakulteto, ponovno preuči svoje študijske interese (opravi Test študijskih interesov) in se o rezultatih pogovori s poklicno svetovalko v CIPS.« Test študijskih interesov in Kam in kako sta računalniški aplikaciji. Na voljo sta vam na voljo na CIPS in s pomočjo katerih lahko uporabnik ugotovi svoje interese in potencialne poklice.

Druge možnosti izobraževanja

Omeniti pa velja še eno možnost za vse, ki jim trenutni študij ni všeč, ne vedo pa, kaj bi v življenju počeli. Pogosto namreč pozabljamo na možnost šolanja na višjih in visokih šolah. »Morda študij na fakulteti predstavlja previsoko oviro na poti k študijskim/poklicnim ciljem, zato velja preučiti še druge možnosti nadaljevanja izobraževanja (npr. višje šole),« pravi Marko Zupančič.

Preverite druge poklice

Poleg omenjenih programov pa lahko na CIPS-u najdete tudi opise različnih poklicev. Ter tudi informacije o vseh izobraževalnih ustanovah in o študiju v tujini, navodila in pripomočke za učinkovitejše iskanje zaposlitve ipd.

Opravljajte študentska dela

Še enkrat pa velja omeniti možnost dela s pomočjo študentskega servisa, ki jo imate v letu, ko ste vpisani na “napačno” fakulteto. S študentskimi deli boste spoznali številne ljudi, ki vas morda navdušijo za katero od fakultet. Ne pozabite pa tudi na svoje hobije, saj je marsikdo svoj hobi spremenil v svojo službo.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjaki

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ