Prijava na e-nasvete

VIDEO: 10 korakov do diplome

Pa pojdimo – korak za korakom do čisto zadnjega – zagovora diplome

1.) Predlog in izbira teme in mentorja 

2.) Obvezno spremstvo poti do diplome – dokumentacija

3.) Pisanje diplomske naloge 

4.) Lektoriranje in tehnični pregled

V diplomski nalogi si ne smete privoščiti slovničnih ali tehničnih napak, zato jo dajte v pregled kvalitetni lekotrici ali lektorju, priporočljivo (in na določenih faksih tudi obvezno) pa je tudi tehnično pregledovanje diplomske naloge, saj mora slediti navodilom vaše fakultete (citiranje, kazalo, navajanje virov, robovi strani, številčenje, pisava, videz naslovnice …). Kakovostno lektoriranje je lahko precej drago, vendar se zavedajte, da je to pika na i, ki odloča tudi o višini ocene vašega diplomskega dela. Cene tehničnega lektoriranja se trenutno gibljejo od 1€ – 1,50 € na stran.

5.) Končni pregled mentorja

6.) Tisk in vezava diplomske naloge

Eden boljših občutkov je, ko diplomsko delo dobi svojo končno podobo, za kar poskrbite v tiskarnah, kjer vam diplomsko nalogo natisnejo in zvežejo. Ponavadi je potrebno izdelati tri kopije diplomske naloge (ponekod tudi štiri, vendar sta dve ponavadi vezani spiralno ena ali dve pa trdo). Cene so od tiskarne do tiskarne različne, je pa diplomska naloga vsekakor zadeva za katero si je priporočljivo izbrati kakovosten tisk in papir (povprašajte o tisku na 100 g papir), vezavo in platnice. Nekatere fakultete imajo točno določeno, katere barve morajo biti platnice, ponavadi pa lahko izbirate med modro, zeleno, rdečo in sivo. Na določenih fakultetah pa ni treba več imeti trdo vezane diplome temveč termo vezavo.

7.) Prijava na zagovor

Na zagovor se prijavite, ko so zgornje točke izpolnjene, saj po prijavi ponavadi še kar nekaj časa čakate na končni zagovor. Za prijavo na zagovor morate izpolniti obrazec, ki ga dobite v referatu fakultete, ponavadi pa morate imeti izpolnjene tudi vse sledeče točke:

  • izvod diplomske naloge v elektronski obliki (format .pdf, lahko tudi word dokument na CD-ju),
  • naslov in povzetek diplomske naloge v slovenščini in angleščini (format .doc ali .rtf)
  • vezana diplomska naloga,
  • izjava o avtorstvu,
  • študentska izkaznica.

Tisti brez statusa morajo priložiti tudi kopijo potrdila o vplačilu diplomske naloge z zagovorom, izredni študenti pa morajo priložiti potrdilo o plačilu šolnine. Čakalna doba na zagovor je odvisna od drugih študentov in števila prijav ter zasedenosti profesorjev in komisije, ponavadi pa se giblje od enega tedna pa do enega meseca.

8.) Vprašanje: Kdaj moram diplomo plačati?

Študenti, ki so pred izgubo statusa opravili vse obveznosti, predpisane po študijskem programu ne plačajo diplomskega dela z zagovorom, če ga oddajo v obdobju dveh let po izgubi statusa. Tisti, ki pa morajo po preteku statusa opraviti še diplomsko delo in zagovor ter manjkajoče izpite, po preteku dveh let, pa morajo diplomsko delo in zagovor plačati. Pomembno je vedeti, da tudi če se vpišete drugam in tako sicer imate status, to situacije ne spremeni, saj nimate statusa matične fakultete. Vseeno preverite ali dve leti veljata tudi na vaši fakulteti, ponekod je manj. In pa še opozorilo, po dveh letih morate na fakulteti tudi oddati prošnjo za dokončanje študija.

9.) Zagovor diplome

10.) In za konec…

Statistika kaže, da več kot 99,6 % tistih, ki zagovarjajo diplomo, to tudi opravijo, zato brez skrbi! Po uspešno opravljeni diplomi pa si vsekakor privoščite malo oddiha in uživajte v dobrem občutku ob opravljenem delu in zagovoru. Čestitke!

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ