Prijava na e-nasvete

Glivično vnetje

Vaginalno glivično vnetje

Povzroči ga glivica Candida albicans, ki se zaradi porušenega ravnovesja med različnimi mikroorganizmi v nožnici pretirano razraste. Razlogi za to so različni, od neprimernega sintetičnega spodnjega perila in tangic, hormonskih sprememb zaradi menstrualnega ciklusa,   hormonskih sprememb v času nosečnosti, zdravljenja z antibiotiki, stresa ipd. Gre za precej pogosto in neprijetno okužbo pri ženskah. Simptomi so srbeče spolovilo, pordela sluznica ter bel, kremast in sirast izcedek brez vonja. Ob razširitvi vnetja na vhod v nožnico se lahko pojavijo bolečine pri spolnem odnosu. Kandidioza se zdravi z različnimi kremami in vaginalnimi tabletami.

Običajen pH nožnice je nižji od 4,5 zaradi prisotnosti laktobacilov, ki skrbijo za nožnično ravnovesje. Višji pH  (nad 4,8) predstavlja nevarnost za razvoj vaginalnih vnetij (bakterijskih in glivičnih). Ta vnetja se kažejo na različne načine, odvisno od povzročitelja, lahko je prisoten izcedek različnih barv (»sirček« kaže na glivično vnetje, rumenkasto zelenkast izcedek na trihomoniazo), izcedek ima lahko vonj po ribah, lahko je prisotno srbenje zunanjega spolovila, prisotne so lahko tudi bolečine pri spolnem odnosu. Za zdravje deklet in žensk je zato pomembno vzdrževanje primerne kislosti nožnice. Prim. dr. Alenka Trop Skaza, dr. med. svetuje:

– Uporabljajte izdelke za intimno nego z ustreznim pH – preverite deklaracijo!

Bombažne spodnjice so primernejše od sintetičnih, ki niso propustne in zato hitreje pride do razvoja glivic. Tudi stalno nošnja tangic predstavlja tveganje za razvoj vnetij.

– Izcedek iz nožnice se lahko pojavi zaradi hormonskega neravnovesja, jemanja kontracepcijskih tabletk, zdravljenja z antibiotiki, ki vplivajo na razrast anaerobnih bakterij v nožnici, lahko pa je znak spolno prenosljive okužbe. Za razjasnitev vzroka je zato potreben obisk pri ginekologu!

– V času menstruacije je pomembno, da vložke in tampone redno menjujete in skrbite za intimno higieno z umivanjem s tekočo vodo. Prav tako redno menjujte dnevne vložke/ščitnike perila, če jih uporabljate.

– Pri spolnih odnosih uporabljajte kondom, če niste prepričane v partnerjevo zvestobo, tudi če jemljete kontracepcijske tabletke. Kondom varuje ne samo pred neželeno nosečnostjo, temveč tudi pred spolno prenosljivimi okužbami (SPO). V primeru, da ima kateri od partnerjev SPO, se zdravijo vsi spolni partnerji okuženega.

Glivično vnetje nohtov in stopal

Dermatofiti predstavljajo skupino glivic, ki povzroča okužbe na nohtih in stopalih, najpogosteje med prsti. Poleg teh lahko težave povzročajo tudi kvasovke in plesni. Noht ob okužbi običajno spremeni barvo v rumeno, ki je še posebej vidna na robovih nohta, ki se lomi, lahko pa tudi odstopi. Noht je zadebeljen, površina ni ravna. Pri glivični okužbi stopal so simptomi luščenje in srbenje kože predvsem med prsti, lahko se pojavijo tudi mehurjasti izpuščaji, mehurji in razpoke na koži.

Za zdravljenje glivičnih okužb se uporabljajo kreme in tablete. Način zdravljenja vam bo predpisal zdravnik, pomembno pa je, da zdravljenje izvedete do konca, tudi če simptomi izginejo prej. Običajno zdravljenje traja od tri do štiri tedne. Če se glivice v celoti ne odstranijo, pride do ponovne okužbe.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ