Prijava na e-nasvete

Čustvena inteligenca

Obstaja veliko dokazov, ki kažejo, da je v nasprotju z visokim IQ-jem visok EQ (čustvena inteligenca) večje zagotovilo za uspeh, tako na osebnem kot tudi poslovnem področju. Čustveno inteligentna oseba se ne zmede ravno hitro, zelo redko obžaluje svoje odločitve in postopke ter zelo dobro pa prenaša tudi stresne situacije. Prav tako taka oseba lažje sprejema izzive, se ne zlomi pod pritiski, se samoomejuje, a ima kljub temu visoko samozaupanje in zna prepoznati svoje vrednosti.

EQ

Čustvena inteligenca (EQ) je najpomembnejši dejavnik osebnostne prilagoditve v medosebnih odnosih. Uporabljamo jo tako na osebni ravni (ko pomagamo sami sebi) kot na medosebni (ko pomagamo drugim). Čustvena inteligenca je pomembna na vseh področjih v življenju, saj vpliva na naše zdravje, učenje in na medsebojne odnose.

Čustvena inteligentnost zajema sposobnosti kot so:

 • prepoznavanje svojih čustvenih potreb in omejitev,
 • vzpodbujanje sebe in kljubovanje frustracijam,
 • nadziranje vzgibov in odlaganje z zadovoljitvijo,
 • obvladovanje razpoloženja in sproščanje stisk, ki zavirajo sposobnost razmišljanja,
 • vživljanje v čustva drugih, upanje, razvoj sočutja itd.
 • čustvena inteligenca je preprosto povedano inteligentna uporaba čustev.

Učenje čustvene inteligence

Nekaj preprostih trikov za učenje čustvene inteligence.

 • Pogosto se vprašaj, kako se počutiš – če občutiš cel niz različnih čustev, jih analiziraj in jih razvrsti.
 • Za svoje občutke ne išči le zunanjih vzrokov.
 • Nauči se vnaprej predvideti svoje reakcije na določene dogodke.
 • Ne umikaj se kritiki -raje kot da napadaš nazaj ali da se umakneš se zahvali za iskrenost poskušaj izvleči ven nekaj pozitivnega.
 • Ko se ti pripeti kaj neprijetnega in misliš, da bo konec sveta, raje razmisli, ali je tvoja težava res tako zelo resna.

Test čustvene inteligence

EQ ni določen ob rojstvu, temveč se razvija skladno s človekom. Vsako trditev dopolni s točkami od 1 (To zame ne velja.) do 5 (To zame popolnoma velja.), seštej točke in odkrij koliko je tvoj (trenutni!) čustveni količnik.

1. Med izpitnim/kontrolnim obdobjem sem sproščen/-a in zbran/-a.

2. Kljub sporu s partnerjem moje življenje poteka v ustaljenem ritmu.

3. Znam se osredotočiti na bistvo in se ne izgubljam v malenkostih.

4. Ni mi težko priznati, da delam napake.

5. Po prepiru se hitro spet pomirim.

6. Z drugimi navezujem intimne pogovore.

7. Svoje potrebe in čustva odkrito izražam.

8. Kritiko znam sprejeti brez zamer.

9. Z zanimanjem poslušam sogovornika.

10. Po krizi se hitro spet spravim skupaj.

11. Zavedam se, kako moje vedenje vpliva na druge.

12. Za učenje se zlahka motiviram.

12-24: Spremeni pogled na svet! Dogodki so sami po sebi nepomembni. Pomembno je, kako se nanje odzoveš. Zdi se ti, da te nihče ne razume, da izgubljaš smisel življenja in da si ujet v okoliščinah. Premagaj strah in negotovost! Preberi si zgornji članek in čez dva meseca ponovno reši test.
25-34: Pazi, da ne padeš! Obstaja možnost, da se nekega dne zbudiš z občutkom praznine in depresije. Znebi se negativnih misli in deli čustva z drugimi. Svobodno izrazi svoje potrebe. Samozavedanje je temelj čustvene inteligence in s tem pot do zadovoljstva na faksu, v ljubezni, pri delu …
35-44: Dobra štartna pozicija! Tvoj EQ se nahaja v zlati sredini. Okoli sebe znaš vzpostaviti prijetno ozračje. Tvoje vedenje pozitivno vpliva na druge. Kljub temu ne pozabi nase. Pomisli, kaj daje tvojemu življenju smisel. Odtrgaj si uro na dan in se posveti prav tej osrečujoči dejavnosti. Tako boš še izboljšal/-a svojo čustveno pozicijo.
45-54: Iz tebe bo zrasla zvezda! Tvoja čustvena inteligenca je na zavidljivi, zdravi ravni. Znaš potolažiti prijatelja v nesreči, opogumiti tistega, ki rabi pogovor, razumeš se z nadrejenimi in na življenje gledaš s sončne strani. Tvoj EQ je dobra odskočna deska za uspešno življenjsko pot. Pomagaj tudi drugim, da ti bodo sledili.
55-60: Čista desetka! Čestitamo! Tvoj EQ je nadpovprečen. Vendar pazi! To lahko pomeni, da se izjemno dobro poznaš ali pa se ne poznaš prav preveč in se prepričuješ, da si takšen/ -a, v resnici pa je tvoj EQ veliko nižji. Prosi prijatelje, naj zate rešijo test. Videl/-a boš, koliko se rezultati ujemajo.

In še mnenje o primerjavi IQ in EQ

Mag. Mateja Hudoklin, univ. dipl. psih.: »Inteligentnost predstavlja dokaj kompleksen psihološki konstrukt. Z drugimi besedami: ena številka težko zajame vse, kar naj bi si pod tem pojmom predstavljali. Zato je operiranje s številkami lahko zelo varljivo početje. Kakšno številko dobimo na določenem testu, je odvisno od različnih dejavnikov in pogosto se posamezni testi močno razlikujejo med seboj in dejansko lahko merijo različne stvari – odvisno, na podlagi katerega modela oz. teorije so nastali in kako »dobro« je bil test sestavljen.

Vsekakor pa je inteligenčni kvocient danes eden od najpogosteje uporabljenih (in zlorabljenih) psiholoških pojmov, v zadnjem času pa je vedno bolj popularna tudi čustvena inteligentnost. Stvar pa je takšna: sama številka še prav nič ne pove, kako dobro boste živeli in koliko boste z življenjem zadovoljni. Je pa res, da načeloma naj bi omenjeni kvocienti odražali kapaciteto, s katero smo prišli na svet. Torej, to je naša popotnica za življenje. Kaj pa bomo s to kapaciteto naredili, pa je v veliki meri odvisno od okolja, v katerem živimo in od nas samih, naše lastne aktivnosti. Za lažje razumevanje: hišo lahko sezidate iz različno trdnih in vzdržljivih materialov, npr. kartona, lesa, opeke, kamna ipd. To je začetna kapaciteta. Kakšno hišo boste zgradili, pa je odvisno od vas samih – tudi iz lesa lahko naredite vilo, iz opeke pa lahko nastane tudi samo skromna kočica.

Torej: seveda je bolje, če so naše kapacitete dobre (vsaj povprečne, če ne nadpovprečne), potem so nam praktično vsa vrata v življenju odprta. Zato je načeloma dobro, če ste tako na čustvenem področju kot tudi na področju inteligentnosti dobro opremljeni. Najboljša je kombinacija dobrih kapacitet na obeh področjih. Vendar ponovno: slabši rezultati na testu (enem ali drugem) še ne pomenijo, da v življenju ne boste mogli biti uspešni oz. zadovoljni. Življenje je lepo tudi brez teh številk!«

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ