Prijava na e-nasvete

Načini izgradnje osebne finančne varnosti

Gospodarska recesija je v zadnjih letih močno spremenila finančno podobo sveta. Veliko vlagateljev na borzah je ostalo brez vsega, doživljajo živčne zlome in obupavajo nad možnostjo, da bo še kdaj možno služiti denar s finančnimi naložbami. Toda če pogledamo na zadevo z bolj oddaljenega zornega kota, ugotovimo, da padec, ki se je zgodil v minulih letih, ni pravzaprav nič nenavadnega. Do zloma borz je prihajalo tudi v preteklosti in vedno je po padcu sčasoma prišel nov vzpon. Kot kaže, se bo to zgodilo tudi v sedanji situaciji, kajti zelo malo verjetno je, da bo svetovnim političnim in gospodarskim silam v naslednjih letih uspelo izumiti novo družbeno ureditev, ki ne bo več bazirala na ekonomskih principih funkcioniranja sveta.

Vedno se lahko najde donosna naložba

Še več, pričakovana stabilizacija gospodarstva v prihodnjih letih je idealen vzvod za začetek načrtovanja finančnih naložb. Za mnenje o trenutni svetovni gospodarski situaciji in o tem, katere vrste naložb so trenutno najbolj vroče, smo povprašali finančnega analitika Aleša Šobo iz Krekove DZU. “Čeprav se na prvi pogled zdi, da je svetovno gospodarstvo v vzponu, sem zaenkrat glede napovedi o okrevanju še zelo previden. Trenutni varčevalni ukrepi EU niso optimalni in zadostujejo le za kratkoročno zmanjšanje primanjkljaja. Podobna zgodba je tudi v ZDA, kjer se sprejemajo vedno novi varčevalni ukrepi, ki v bistvu mečejo slabo luč na vse pretekle ukrepe in na ta način znižujejo kredibilnost in zaupanje v finančne trge. Svetovne gospodarske velesile tako še vedno močno tepejo proračunski primanjkljaj, težave z brezposelnostjo in nepremičninska kriza.

Kaj bi torej ob omenjenih dejavnikih lahko bila prava naložba? Naš sogovornik nam je postregel z nekaj idejami.

ZlatoZlato: Brez dvoma so se v zadnjih desetih letih naložbe v zlato izkazale za zelo dobičkonosne. “Zlato je ta hip vroča roba, saj je v omenjenem desetletnem obdobju doseglo kar 350-odstotno rast. Glavni razlog je seveda padec na svetovnih finančnih trgih, kar je dvignilo povpraševanje po tej žlahtni kovini.” Perspektive naložb v zlato so po mnenju našega sogovornika predvsem kratkoročne. “Slej ko prej se bo finančna slika na evropskih in ameriških finančnih trgih izboljšala, takrat pa bodo cene zlata padle. Vsaj za obdobje naslednjih dveh let pa bi nakup zlata moral predstavljati donosno in varno naložbo.” In če še niste opazili, v zadnjem letu so se podjetja, ki se ukvarjajo z odkupom in prodajo zlata podvojila in nas spremljajo na vsakem koraku.

Borza_2Delniški trgi: Po besedah g. Šobe se najbolj splača investirati na trgih v razvoju, kot so Kitajska, Indija in Brazilija, saj je po trenutnih analizah pričakovani donos na teh tržiščih največji, kljub temu da ne moremo govoriti o njihovi podcenjenosti.

Naložbe v banke in sklade: Ker si delničarski in bančni trgi še niso povsem opomogli, tovrstne naložbe za zdaj še niso ne vem kako perspektivne. “Razen relativne varnosti naložbe večjih prednosti v smislu donosnosti za enkrat ne pričakujemo.”

Dobra opcija v letošnjem letu naj bi bile tudi naložbe v kovine in surovine, kjer je pričakovati nove rekordne vrednosti na tržišču.

Razporeditev osebnih financ in dolgoročno planiranje

Po teoriji finančnega analitika Arthurja J. Keowna naj bi posameznik s svojimi razpoložljivimi finančnimi sredstvi dolgoročno ravnal po sledečem ključu:– 50 % sredstev je namenjenih osnovnim življenjskim potrebam in stroškom,

– 20 % sredstev gre za nadstandardne življenjske stroške (potovanja, nakup avta ipd.),

– 15 % sredstev se nameni vlaganju,

– preostalih 15 % sredstev pa naj bi predstavljajo nekakšno “zlato rezervo”.

Sredstva, ki smo jih namenili za vlaganje, lahko oplemenitimo s pomočjo treh glavnih generatorjev denarja. To so podjetja, investicije in nepremičnine. Znani ameriški finančni investitor in avtor uspešne serije knjig “Rich Dad” Robert Kiyosaki meni, da je dolgoročno najbolj donosno vlaganje v enega ali kombinacijo dveh generatorjev.

Viri: Intervju z g. Alešem Šobo, Arthur J. Keown (2009). Personal Finance, Robert Kiyosaki. Rich Dad.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ