Od dopolnjene starosti 18 let do dopolnjene starosti 26 let ste lahko zavarovani kot družinski član, če se šolate, in sicer do konca šolanja, vendar največ do konca šolskega oziroma študijskega leta, v katerem dopolnite 26 let. Oseba, ki se šola in dopolni starost 26 let že npr. 5. 10. (študijsko leto se začne 1. 10.), ostane obvezno zdravstveno zavarovana kot družinski član otrok, do 30. 9. naslednjega leta. To ureja Zakon za urejanje položaja študentov (Ur. list RS, št. 61/17), ki velja od 17. 11. 2017 dalje. Če se kljub statusu študenta v tem obdobju zaposlite, začnete opravljati samostojno gospodarsko ali poklicno dejavnost, postanete družbenik ali poslovodna oseba ipd., prenehate izpolnjevati pogoje za zavarovanje kot družinski član otrok. Pogoji za zavarovanje kot družinski član otrok v tem obdobju prenehajo tudi, če nimate več statusa študenta.

Prijava obveznega zavarovanja

Ko so prekinjeni pogoji za zavarovanje kot družinski član, si morate obvezno zdravstveno zavarovanje urediti tako, kot so pogoji izpolnjeni v vašem primeru. Če ne izpolnjujete pogojev za zavarovanje po drugi podlagi (npr. iz naslova delovnega razmerja, samostojnega opravljanja gospodarske ali poklicne dejavnosti, statusa družbenika in poslovodne osebe ipd.), sta kot zadnji možni podlagi za obvezno zdravstveno zavarovanje 20. in 21. točka prvega odstavka 15. člena Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju (ZZVZZ). Po 20. točki so zavarovane osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki ne izpolnjujejo pogojev za zavarovanje po kateri drugi podlagi in so sami zavezanci za plačilo prispevka, po 21. točki pa osebe s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki jim je center za socialno delo priznal pravico do plačila prispevka za zavarovanje po tej podlagi. To pravico do plačila prispevka uveljavite pri centru za socialno delo, pogoj za priznanje pravice je izpolnjevanje pogojev za denarno socialno pomoč (same pravice do denarne socialne pomoči pri tem ni treba uveljaviti), pri čemer krivdni razlogi, zaradi katerih se denarna socialna pomoč sicer ne bi priznala, niso upoštevani. Pravica je priznana s prvim dnem naslednjega meseca po vložitvi vloge. Za pomoč pri ugotavljanju, po kateri podlagi izpolnjujete pogoje za obvezno zdravstveno zavarovanje, po prenehanju izpolnjevanja pogojev za zavarovanje kot družinski član otrok, se lahko obrnete na najbližjo območno enoto ali izpostavo ZZZS. Informacije o ureditvi zavarovanja so dostopne tudi na spletni strani ZZZS (www.zzzs. si), kjer lahko tudi preverite, ali imate zavarovanje urejeno. Kot zavarovana oseba morate ob obisku zdravnika vedno predložiti kartico zdravstvenega zavarovanja, sicer ste po pravilih obravnavani kot samoplačnik.
Dobro je vedeti
Z obveznim zdravstvenim zavarovanjem je zavarovanim osebam zagotavljano plačilo zdravstvenih storitev. Dokler ste zavarovani kot družinski član otrok, imate zdravstvene storitve krite iz obveznega zdravstvenega zavarovanja v celoti (isto, če ste zavarovani npr. kot prejemnik družinske pokojnine). Če ste zavarovani po drugi podlagi, pa imate zdravstvene storitve krite, v ustreznem odstotnem deležu, skladno z ZZVZZ.

Dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Ker po prenehanju pogojev za zavarovanje kot družinski član otrok ne boste imeli v celoti kritih zdravstvenih storitev iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, je priporočljivo, da si uredite tudi dopolnilno zdravstveno zavarovanje (ob izgubi statusa ali v času pavziranja ter najkasneje do konca študijskega leta, v katerem dopolnite 26. let). To uredite v roku enega meseca od dne, ko nimate več kritih zdravstvenih storitev v celoti iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, sicer boste dobili 3-mesečno čakalno dobo. To pomeni, da v tem obdobju sami krijete razliko do polne vrednosti zdravstvenih storitev, čeprav plačujete premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Če se ne boste vključili v dopolnilno zdravstveno zavarovanje v roku enega leta od dne, ko postanete zavezanec za doplačila, se vam z vsakim polnim nezavarovanim letom premija poviša za 3 %. Enako velja za vse, ki bodo prekinili to zavarovanje in nato vanj, po več kot enem letu, ponovno vstopili.
Pomembno
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje uredite pri zavarovalnici, po tem, ko že imate urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje. Zavarovanje se sklene za najmanj 1 leto, običajno pa kar za dlje. Zavarovanec lahko odpove pogodbo po poteku 1 leta, odpovedni rok znaša 3 mesece.
Pri centru za socialno delo lahko uveljavljate pravico do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev iz državnega proračuna. Tudi v tem primeru ni treba uveljaviti pravice do denarne socialne pomoči, pomembno je le izpolnjevanje pogojev zanjo, pri čemer so upoštevani tudi krivdni razlogi. Pravica do kritja je priznana s prvim dnem naslednjega meseca po vložitvi vloge. V obdobju, v katerem vam je priznana, ne potrebujete dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja. Če ga imate sklenjenega, za to obdobje uredite mirovanje oz. neplačevanje.
 ADRIATIC SLOVENICA, ZAVAROVALNA DRUŽBA, D. D.
Več informacij na … www.wiz.si, 080 11 24www.as.si, 080 11 10
Možnost za mladeWIZ ZdravjeDopolnilno zdravstveno zavarovanje za mlade
Premija na mesec31,02 € (z vključenim 3 % popustom za plačilo preko plačilnega naloga (računa), odtegljajem od plače oz. pokojnine, SEPA direktno obremenitvijo, velja tudi za letno plačilo premije); sicer 31,98 €31,98 €
UgodnostiOb sklenitvi zavarovanja lahko izberete eno izmed ugodnosti: • denar v obliki nakazila 30 € na TRR, • popust na avto zavarovanje WIZ Avto v višini 70 €, • Sportina bon v vrednosti 50 €, • popust na zavarovanje psa WIZ Kuža v višini 40 €. Pogoji koriščenja ugodnosti so objavljeni na www.wiz.si/ ugodnosti. Na voljo tudi nadstandardno zdravstveno zavarovanje WIZ Zdravje+, ki nudi organizacijo, izvedbo in plačilo stroškov pomoči na domu in prevozov v primeru poškodbe ali bolezni (doplačilo 1,24 €/mesec). Za več informacij nas lahko kontaktirate na info@wiz.si, prek spletnega pogovora (chata) ali nas pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 11 24. Znani smo po svoji odzivnosti.Zavarovancem pripada: •  storitve Centra Zdravje AS na brezplačni številki 080 81 10 nudimo informacije o zdravnikih, postopkih naročanja, čakalnih dobah in uveljavljanju pravic v javnem zdravstvenem sistemu in iz zdravstvenih zavarovanj. • 10% popust pri drugih zdravstvenih in nezgodnih zavarovanjih: Specialisti z asistenco, Težke bolezni in operacije s prehodno oskrbo, nezgodno zavarovanje družine, nezgodno zavarovanje otrok in mladine, nezgodno zavarovanje mladih po srcu. Ob sklenitvi zavarovanja lahko izberete eno izmed ugodnosti: • bon za sklenitev avtomobilskega zavarovanja za osebna vozila v višini 25 €, • popust v višini 40 € na ceno izbranega potovanja z agencijo Collegium Mondial Travel (za vsako polico prijatelja ali znanca pripada popust). Dodatno: Postanite še člani AS Kluba ugodnosti in si zagotovite še druge različne popuste in ugodnosti. Preverite na www.as-klub.si. Za več informacij lahko obiščete najbližjo poslovno enoto Adriatica Slovenice, ali pokličete na brezplačno telefonsko številko 080 11 10 ali pišete na info@as.si.
 VZAJEMNA ZDRAVSTVENA ZAVAROVALNICA, D. V. Z.
Več informacij na …www.odrasel.si ali www.vzajemna.si, 080 20 60
Možnost za mladeDopolnilno zdravstveno zavarovanje v paketu Vzajemna Mladi
Premija na mesec31,97 € oz. 31,01 € s 3 % popustom (če zavarovanje sklenete prek spleta oz. na ostale načine)
Ugodnosti
Dopolnilno zdravstveno zavarovanje z najnižjo premijo v Sloveniji. Vavčer za nakup JBL GO2 zvočnika ali slušalke T110BT v BigBangu ALI darilna kartica v višini 25 € za nakup v trgovinah Spar in Interspar ALI bon v vrednosti 35 € za nakup v športnih trgovinah Extreme Vital ali na www.extremevital.com ALI bon v vrednosti 35 € v Optiki Clarus. Ob vključitvi v program Varuh zdravja pa so na voljo tudi ugodnosti: • majica; • dobroimetje v višini 15 € za zavarovanja Vzajemne s trajanjem 12 mesecev ali več (z izjemo dopolnilnega zdravstvenega zavarovanje ter zavarovanja Tujina); • 10 % popust za zavarovanje Tujina Multitrip; • ostale ugodnosti naših partnerjev. Več o programu Varuh zdravja na www.vzajemna.si.
 TRIGLAV, ZDRAVSTVENA ZAVAROVALNICA, D. V. Z.
Več informacij na …www.triglavzdravje.si, 080 26 64
Možnost za mladeZavarovanje Dopolnilno
Premija na mesec28,99 €
Ugodnosti
Ob sklenitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja prejmete bon v višini 60 € za sklepanje novega premoženjskega zavarovanja Zavarovalnice Triglav, d.d., oziroma bon v višini 30 € za obnovitev obstoječega premoženjskega zavarovanja Zavarovalnice Triglav, d.d. ALI
 • Bon izvajalca zdravstvenih storitev v višini 30 €, ki ga lahko unovčite pri samoplačniških zdravstvenih ali zobozdravstvenih storitvah pri izvajalcih v RS.
 • Darilni bon v vrednosti 20 €, unovčljiv v spletni trgovini enaA.com. Darilni bon prejmejo le zavarovanci, ki prek spleta sklenejo dopolnilno zdravstveno zavarovanje (več na triglavzdravje.si/enaa).
 • Dopolnilno zdravstveno zavarovanje je vključeno tudi v Triglav komplet, ki nagrajuje zavarovance pri obnovi ali sklenitvi novih premoženjskih zavarovanj Zavarovalnice Triglav, d.d.
 • 5 % popust pri dodatnih in vzporednih zavarovanjih Triglav, Zdravstvene zavarovalnice, d.d.
 • 50% popust na članarino ter 10 % popust na mesečne vadnine v ŠUS – Evrofitnesu, d.o.o.
 • Popust na storitve Hotelov Bernardin, d.d.: welnes darilni bon v vrednosti 15 € na osebo ter 30% popust na pol-ali celodnevno karto za kopanje v morskem parku Laguna Bernardin. Več o ugodnostih najdete na http://www.bernardingroup.si/si/namestitve/portoroz-st-bernardin-resort/grand-hotel-bernardin/paradise-spa-portoroz, brezplačna modra številka 080 26 64

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

KOMENTARJI

  • Zdravo!
   Glede dopolnilnega zavarovanja so ponudniki glede cene tam tam, razlika med njimi je res minimalna. Zato pa je razlika pri ugodnostih, ki jih ponujajo poleg zavarovanja. Ti pa svetujemo, da si dopolnilno zavarovanje priskrbiš čim prej, ko boš izgubila status. Če ga ne v roku enega meseca po izgubi, te doleti 3-mesečna čakalna doba, kar pomeni, da boš morala prve 3 mesece sama plačevati zdravstvene storitve pri zdravniku, zobozdravniku in to kljub temu, da boš plačevala premijo in bo zavarovanje že veljalo. Če pa se ne vključiš v dopolnilno zavarovanje v roku enega leta od dne, ko postaneš zavezanec za doplačila, se z vsakim polnim nezavarovanim letom premija poviša za 3 %. Dodajamo pa še opombo, da se načrtuje ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in namesto tega uveljavlja obvezno zdravstveno nadomestilo. Vendar bo slednje šele v roku nekaj let.

PUSTITE KOMENTAR