Avokadov namaz s češnjevim paradižnikom

  • avokado
  • žlica kisle smetane
  • dve rezini rženega kruha
  • češnjev paradižnik
  • sol, poper, provansalske začimbe

Avokado olupimo in pretlačimo z vilicami, dodamo sol, poper in provansalske začimbe (mešanica začimb) in dobro premešamo. Po želji dodamo žlico kisle smetane. Namažemo na kruh, zraven pa se prileže še češnjev paradižnik.

Prosena kaša z jabolčno čežano

  • 40 g prosene kaše
  • skodelica riževega mleka
  • cimet
  • sladkor
  • klinčki
  • 2 jabolki
  • mandlji (celi ali v lističih)

V riževem mleku skuhamo proseno kašo. Ko je pripravljena, dodamo malo cimeta, premešamo in pretresemo v posodo z ravnim dnom. Postavimo v hladilnik. V drugo posodo naložimo olupljene jabolčne krhlje, par klinčkov in ščepec sladkorja. Po vretju kuhamo še cca. 10 min. Odlijemo vodo in spasiramo s paličnim mešalnikom. Zjutraj prelijemo proseno kašo z jabolčno čežano in potresemo z mandlji.

Čokoladna skleda

  • 40 g kvinoje
  • skodelica mandljevega/riževega mleka
  • 2 vrstici temne čokolade
  • pol skodelice kokosovih lističev (kokosovega čipsa)
  • ½ skodelice jagodičevja

Kvinojo skuhamo v mandljevem ali riževem mleku. Ko je pripravljena, jo pustimo 5–10 minut, da se ohladi. Če želimo, da bo čokoladna skledica manj gosta, dodamo toplo mleko. Vmešamo koščke čokolade (naribamo ali nalomimo) in kokosove lističe, po vrhu pa posujemo z jagodičevjem (najbolje s svežim, lahko pa tudi z zamrznjenim).

Bananini mafini

  • 150 g ovsenih kosmičev
  • 50 g mletih mandljev
  • Žlica pravega kakava
  • 2 banani
  • 1 navaden jogurt
  • 1 jabolko
  • 2 beljaka

V eni posodi zmešamo mokre (banani pretlačimo, jabolko olupimo in naribamo, dodamo jogurt in  beljaka), v drugi pa suhe sestavine (kosmiči, mandlji, kakav), nato jih zmešamo. Prelijemo v pekač za mafine (večji pekač za 12 mafinov) in pečemo 20 minut na 180 stopinjah.

Jajca po benediktinsko (»eggs benedict«)

  • 2 jajci
  • 2 žlici belega/jabolčnega/vinskega kisa
  • 2 kajzerici (ali angleški mafin)
  • 2 rezini salame, npr. (kanadska) slanina, pečena šunka itd.
  • holandska omaka*
  • drobnjak

V večjo kovinsko ponev nalijemo vodo, prilijemo kis in segrevamo do vretja. Jajci ubijemo vsako v svojo skodelico in ko voda zavre, ju previdno zlijemo vanjo. Pustimo 3,5 do 4 minute, da beljak zakrkne, sredica pa ostane mehka. Medtem na ponvi popečemo salamo (v pečici ali na ponvi lahko popečete tudi kruh). Kruh prerežemo, nanj položimo salamo, jajce, prelijemo s holandsko omako in posujemo z drobnjakom.

Holandska omaka

  • 75 g masla
  • 1 jajce
  • 1 čajna žlička gorčice
  • sol, poper
  • pol žličke limoninega soka

Pripravimo vodno kopel (večjo posodo so polovice napolnimo z vodo in segrevamo, a pazimo, da ne zavre, nadnjo pa držimo manjšo posodo, v kateri bomo pripravili omako). V posodo damo limonin sok, gorčico in rumenjak, ki ga penasto umešamo. Postopoma dodajamo koščke masla in mešamo, da se zgosti. Odstavimo z vodne kopeli, solimo in popramo.

Zajtrk v kozarčku – grški jogurt s sadjem

  • ovseni kosmiči
  • žlica nastrganega kokosa
  • grški jogurt
  • žlička medu
  • breskve/marelice

Na dno vsujemo ovsene kosmiče. Nato zmešamo grški jogurt s kokosom in žličko medu ter naložimo na kosmiče. Narežemo breskve ali marelice (ali katero drugo sezonsko sadje), jih pokapljamo z limoninim sokom in naložimo v kozarček.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

PUSTITE KOMENTAR