Prijava na e-nasvete

Izdelajte si načrt za učenje

Naredite načrt učenja in aktivirajte svoj vizualni spomin – tako boste absorbirali novo znanje, učenje pa bo lažje in hitrejše.

Načrt za učenje

Če dodate k vašemu učenju ta preprosti postopek, boste aktivirali vizualni spomin in tako hitreje absorbirali novo znanje.

Kdaj si vzeti čas za učenje

 • Čez dan: Vzemite si večkrat po 1 minuto časa in v učnem gradivu poiščite informacije, ki se vam zdijo zanimive. Iščite, dokler ne najdete česa, kar bo pritegnilo vašo pozornost.
 • Pred spanjem: Pred spanjem preidete v alfa stanje, v katerem pospešeno sprejemate informacije. Bolj zaspani ste, boljše je. Uredite vse potrebno že pred spanjem, da po tem le še ugasnete luč in zaspite.
 • Naslednje jutro: Ko se zbudite, ste še nekaj časa v alfa stanju. Takoj gradivo v roke, ker zopet velja: bolj zaspani ste, bolje sprejemate informacije. Aktivno spraševanje: V 5 minutah pojdite skozi knjigo in se sprašujte: »Kaj bi se bilo dobro naučiti?« in si sproti na glas odgovarjajte.

Organizirajte si načrt za učenje v 3 korake:

 1. Pregled knjige ali zapiskov v 3 minutah: oglejte si na hitro kazalo, indeks, grafe, poglavja …
 2. Pojdite še enkrat skozi knjigo in vsako stran glejte po 1 sekundo (200 strani, 200 sekund). Pri tem koraku ne berete, ampak le s pogledom zajamete celotno stran.
 3. V 5 minutah pojdite na hitro skozi knjigo in se sproti sprašujte: »Kaj od tega bi bilo lahko na izpitu?« in si na glas odgovarjajte.

Postopek ponavljajte če se le da vsak večer in vsako jutro. Opazili boste, da bo vaše običajno učenje potekalo hitreje in da si boste zapomnili več.

5 namigov za uporabo vizualnega spomina pri učenju

 1. Predstavljajte si vizualno.
 2. Če pretiravate s podobami in si jih predstavljate čim bolj nenavadno, si boste več zapomnili.
 3. Podčrtajte pomembne dele teksta z rumeno barvo. Pri tem pazite, da ne podčrtavate vse povprek, temveč le najpomembnejše stvari. Ko ste obdelali poglavje, izberite v rumeno podčrtanem tekstu nekaj ključnih besed in jih podčrtajte z oranžno. 1 ali 2 najpomembnejši oranžni ključni besedi podčrtajte z rdečo. Na ta način gradite strukturo gradiva, kar je za pomnjenje izredno pomembno.
 4. Iz podčrtanega teksta oblikujte zapiske – oblikovani naj bodo čim bolj grafično, s puščicami, povezavami in diagrami.
 5. Ko naredite zapiske iz cele knjige, jih obvezno skrčite na eno stran. Če se vam to zdi nemogoče, najprej količino zapiskov iz npr. 70 strani skrčite na 5 in nato iz 5 na 1. Izbirajte informacije (besede, številke, risbice … ), ki vam v spomin prikličejo cele teorije, zgodbe, grafe … in upoštevajte pravilo »manj je več«. To eden hitrejših načinov za prenos večjih količin informacij v dolgoročni spomin.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ