Prijava na e-nasvete

Nasveti za vsakodnevno gibanje

Vsakodnevno gibanje vas vodi, da porabite največ energije. Lahko ga razdelimo v dve skupini: transportno gibanje (pot na faks peš ali s kolesom, nakupovanje, hoja po stopnicah) in delovno-rekreativno gibanje (sprehajanje, pospravljanje, športne aktivnosti). V prvi vrsti izbirajte transportno gibanje (npr. ne naročite dostave do doma, ampak se dogovorite za prevzem v restavraciji, do fakultete pojdite s kolesom ali peš, lahko tudi izstopite dve postaji prej, če je vaša študentska soba bolj oddaljena od fakultete).

Vsakodnevno gibanje – kako začeti

Dva ali trikrat tedensko vsakodnevnemu gibanju dodajte še športno rekreacijo. Redna telesna aktivnost prispeva k zmanjšanju negativnih posledic sodobnega sedečega načina življenja. Ne le da izboljšujete funkcionalno in gibalno sposobnost, prispevate tudi k boljšemu počutju – fizičnem in psihološkem ter zapolnite težnjo po povezovanju z vrstniki.

Pri redni športni rekreaciji je  v ospredju vadba za moč in vzdržljivost (ohranjanje srčno-žilnega sistema). Vadbo izvajajte s tolikšno intenzivnostjo, da povečate frekvenco bitja srca. Redna športna rekreacija povečuje telesne sposobnosti, predvsem izboljša sistem za prenos kisika in hranljivih snovi. Oseba, ki se redno ukvarja z vzdržljivostnim treningom, tudi v času, ko je sicer neaktivna (se učite ali ste na predavanjih), porablja več kalorij.

Vsakodnevno gibanje je vztrajnost

Redna športna aktivnost prinaša občutke sreče in zadovoljstva ter užitka, še posebej če boste spremljali svoje rezultate. Ni nujno, da si za meje postavite številke na tehtnici ali velikost oblačil, ki jo želite obleči. Mnogim večjo motivacijo predstavlja to, da vidijo koliko ponovitev določenih vaj lahko naredijo in iz tedna v teden postopoma nadgrajujejo svoj razpored vadb. Podobno pri začetnikih s kardio vadbo, začnejo s kratkimi sprehodi po ravnem, ki se spremenijo s pohodi v hrib ali lažji tek, pri kolesarjenju na spinning kolesu povečujejo intenziteto. Hitrih rezultatov iz danes na jutri ni, redna aktivnost prinese korenite rezultate, ko jih enkrat opazimo, pogosto ne moremo nehati. Ključno je, da enakomerno krepite telo in izberete aktivnosti, ki jih radi počnete oz. svoj čas namenjate v odkrivanje vam priljubljene aktivnosti.

Motivacijo zgradite korak za korakom

Da vnesete v vaš vsakdan gibanje in športno rekreacijo, naj bo športna dejavnost vaša zabava, da boste razvili pozitivno motivacijo. Izberite cenovno dostopne dejavnosti  v vašem neposrednem okolju. Za začetek redne športne rekreacije si zadajte prvi cilj. Lahko so to vsakodnevni sprehodi, ki jih boste kasneje nadgradili s hitro hojo, hojo v hrib in nato s tekom, ali začnete z on-line vadbo za začetnike, pri kateri nato postopoma izbirajte zahtevnejše vadbe. Če raje telovadite v družbi, si izberite skupinsko vadbo, fitnes ali skupinski on-line tečaj, če želite vaditi doma. Ni pomembno, kakšna je športna dejavnost, pomembno je, da jo izvajate redno.

Ne obstajajo najboljše vaje, so pa vaje, ki so v določenih primerih ustreznejše. Odvisne so od ciljev, ne le zmožnosti. Kompleksne vaje (izpadni koraki, počepi, mrtvi dvig, veslanje, potisk nad glavo), ki vključujejo več mišičnih skupin so po navadi učinkovitejše. Kot pa izolacijske vaje (izvajate le vaje za biceps ali prsne mišice), s katerimi gradite npr. mišice v ramenskem obroču in rokah.

Redno gibanje je del osebnostnega razvoja

Navada redne športne aktivnosti izboljšuje fizično in psihično počutje, preko katere drugače razumemo tudi vložen trud in bolečino. Malce pekoče mišice med vadbo in »muskelfiber« nas navadno navdajo z občutkom moči in uspeha, kar nam daje samozavest. Kadar imate »muskelfiber« na določenem delu telesa, naslednji dan raje trenirajte drugo skupino mišic, da si opomorejo.  

Svoj čas posvečajte skrbi zase, in hrkati razvijate navado oz. disciplino. Redno gibanje, pa čeprav je kakšen dan manj intenzivno, je boljše od nerednih in intenzivnih treningov. Z redno aktivnostjo se priučite soočanja z neuspehom in razočaranja. Ciljev ne boste dosegli čez noč, niti v 2 tednih. Majhni koraki, ki jih dosežete v prvih tednih, mesecih, vas lahko vzpodbujajo in ohranjajo odprte za iskanje novih poti. Tudi tisti, ki niste popolni začetniki na področju športne aktivnosti in imate v svoje urnike že polne aktivnosti. Vedno je prostor za izboljšave, nadgradnje ali odkrivanje novih strasti.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ

MNENJA ŠTUDENTOV

O NAS

Za vsa vprašanja, komentarje, ideje nas kontaktirajte. V najkrajšem možnem času vam bomo poskušali odgovoriti.

Stik z nami: info@MestoMladih.si

SLEDI NAM