Prijava na e-nasvete

Piercing

Bi tudi vi imeli piercing? Preberite, na kaj morate paziti:

  1. Ne hitite si ga delati k prvemu pierserju. Ne zaupajte vsakemu, temveč si piercing naredite v specializiranih studiih, kjer delajo usposobljeni ljudje (diplome, pridobljene na šolanju in izpopolnjevanju v tujini) in to lahko dokažejo z ustreznimi dokumenti.
  2. Pierser vam mora na začetku natančno razložiti postopek piersinga in vas seznaniti z možnimi nevarnostmi (možnost vnetja, alergijska reakcija, možnost okužbe s sepso, hepatitisom B, virusom HIV in zastrupitev krvi).
  3. Pred prebadanjem ne smete biti pod vplivom alkohola ali droge, saj povzročata povečano krvavitev, ne smete biti tudi neprespani ali preutrujeni, saj povzroča nervozo, nekontrolirane gibe in povečano občutljivost na bolečino.
  4. Po prebadanju je najpomembnejša higiena. Mesto prebadanja izpirajte s fiziološko raztopino ali drugim blagim sredstvom, ki ne vsebuje alkohola. Dokler se rana ne zaceli, niso priporočeni obiski kopališč, solarija in savne. Pred čiščenjem ali dotikanjem piercinga si obvezno temeljito umijte roke.
  5. Nakit kupite v piercing studiih, saj je tam dezinficiran.
  6. Pazite na material nakita. Predvsem za prvo prebadanje je najprimernejši nakit iz titana ali bioplasta, ki vsebujeta zanemarljivo malo oziroma nič niklja, na katerega je alergičnih veliko ljudi. Če telo zaradi alergije ne sprejme tujka, lahko pride do izraščanja nakita. Pomembno je, da v takem primeru nakit takoj zamenjate z manj alergenim materialom. Če pa se reakcija ponovi, ga je najbolje odstraniti in se s tem izogniti brazgotini.
  7. Pomembna je dimenzija nakita (najprej je zaradi otekline priporočljiv večji).
  8. Nikoli ne zamolčite morebitne kronične ali nalezljive bolezni (sladkorna bolezen, hemofilija, povišan krvni pritisk, bolezni srca in ožilja, epilepsija, hepatitis, virus HIV).
  9. Če se vam karkoli vname oziroma vas boli, ne čakajte, temveč pojdite takoj nazaj v piercing studio.

»Vsak, ki pride v piercing studio, je svojo odločitev pretehtal po dolgem in počez. Vseeno moramo vsakemu še enkrat razložiti postopek in nevarnosti. Kadar obstaja možnost, da bi piercing lahko predstavljal kakršno koli potencialno težavo, pa moramo poseg tudi zavrniti,« opozarja ekipa studia Piercing Cult v Ljubljani.

zp8497586rq

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PREBERI VEČ