Prijava na e-nasvete

Minimalizem: Selekcionirajte predmete s katerimi živite

Minimalisti živijo s predmeti, ki jih resnično uporabljajo in potrebujejo. Prepričani so, da je sodobno življenje prevzelo naše čute in zaradi vzdrževanja ter ohranjanja predmetov pozabljamo na resnično pomembne stvari v življenju. Ali ste prepričani, da resnično potrebujete vse elemente, ki jih hranite?

Minimalizem = osebno potovanje

Minimalizem je orodje, s katerim se znebite presežka v življenju, v korist osredotočenosti na to, kar je pomembno – da lahko najdete srečo, izpolnitev in svobodo.

Življenje poenostavite in postavite v ravnotežje. Ne znebite se le stvari v vaših omarah, podajte se na osebno potovanje. To še ne pomeni, da je karkoli narobe z materialnimi stvarmi, ampak zdi se, da izziv tiči v vrednosti, ki jim jo pripisujemo. Minimalizem ne pomeni skoposti ali pomanjkanja, ampak bolj preudarno nakupovanje stvari, ki so potrebne in trajajo.

Minimalistično življenje lahko prispeva k: udobju v domu, več časa, energije in denarja, odkritju strasti, izboljšanju kreativnosti, življenju v sedanjosti, odstranjevanju nezadovoljstev – ker ne posvečate pozornosti predmetom.

Pot do minimallizma začnite s čiščenjem

»Ali mi prinaša veselje?« Preprosto in močno vprašanje, katerega lahko naslovimo na vse v našem življenju, ne le na oblačila, knjige in predmete.

KonMari metoda: je način življenja, ki spodbuja negovanje predmetov, ki sprožajo veselje. Predmetom zahvalite za njihovo uporabo, preden jih zavržete, ker ne sprožajo več veselja. Metoda privlači ljudi ne le zaradi filozofije in učinkovitosti ter tudi zato, ker poudarja pomembnost pozornosti, introspektivnosti in optimizma. Dolgotrajnejša metoda, saj zahteva čiščenje po kategorijah in ne lokaciji. Ko na primer čistite svojo omaro, znesite vsa oblačila, čevlje in modne dodatke na en kup (naslednji dan enako naredite za knjige, kuhinjske pripomočke …). Nato vsak predmet vzamete v roke in se vprašate »Ali mi prinaša veselje?« Če se obotavljate ali rečete ne, ga podarite oziroma zavrzite. Sledite svoji intuiciji. Hitro lahko najdete razloge, za zadržanje predmeta, kako bo lahko nekoč koristen in ga obdržite.

Obstajajo različni načini, kako vam nekaj prinaša veselje: vprašanje je čustveno in nanj lahko odgovorimo v sekundi. Ne hranimo predmetov, ampak čustva, ki so povezana z njimi. Kupili ste obleko, a je niste nikoli oblekli. Ob nakupu vam je prinesla veliko veselje in to je spomin, ki ga povezujete s tem predmetom. Metoda narekuje, da je ta predmet služil svojemu namenu – veselju v trenutku nakupa, sedaj ga lahko mirne vesti podarite nekomu drugemu.

  • Minimalistična igra: Metoda čiščenje spreminja v igrifikacijo in je tako popularna, da ima svoj hashtage – #minsgame. Začnete 1. v mesecu in jo izvajate cel mesec. Število predmetov, ki se jih znebite se vsak dan ujema z dnevom v mesecu (1. = 1 predmet, 2. = 2 predmeta, 3. = 3 predmeti …). Na koncu meseca s 31 dnevi, se boste znebili 496 predmetov, če boste zdržali cel mesec. V igro vključite tudi svoje prijatelje in družino, da vidite kdo bo zdržal najdlje.  
  • 12-12-12 izziv: Izberite: 12 stvari – vržete stran, 12 – podarite in 12 – vrnete nazaj na njihovo mesto. Podobna je metoda 4 škatel, ko pripravite 4 škatle, v katere odlagate stvari: smeti, podariti, obdržati in najti nov dom. Nekateri projekti vam vzamejo nekaj ur, medtem ko lahko med metodo 4 škatel, škatle polnite postopoma, tudi več tednov.
  • Metoda ena: Vsak dan se znebite ene stvari (ali ene škatle).

Po eni strani minimalizem narekuje, da zmanjšamo število stvari, ki jih imamo. Vendar se moramo osredotočiti tudi na zmanjšanje drugih dejavnikov v našem življenju, ki jim pripisujemo preveč pomembnosti: prenatrpan urnik, število ciljev, ki jih na pol zasledujemo, negativne misli, dolgovi, prekomerna uporabe tehnologije in preobremenjenost.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ