Prijava na e-nasvete

Prevoz in malica pri študentskem delu

Vam pripadata prevoz in malica pri študentskem delu oz. povračilo stroškov zanju? To je vprašanje, ki se poraja v mnogih primerih, kjer študentje opravljajo delo preko študentske napotnice. Dejstvo, da bi delodajalec študentu omogočal povračilo takšnih stroškov, pa lahko nakazuje na elemente delovnega razmerja. V nadaljevanju bomo raziskali, kakšne so pravice študentov v zvezi s prevozom in malico pri študentskem delu ter kako se ta vprašanja navezujejo na delovno pravo.

Če bi delodajalec študentu omogočal povračilo strokov za prevoz in malico, bi to lahko nakazovalo na elemente delovnega razmerja.

Prevoz in malica pri študentskem delu – ali vam pripada

Prevoz in malica pri študentskem delu – vam ju mora delodajalec povrniti? Če vam bi jih, bi v tem primeru lahko študent, pa tudi vsak delavec, ki dela preko katere druge civilnopravne pogodbe, od delodajalca zahteval pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Kar določa 13. člen Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1). “Če obstajajo elementi delovnega razmerja, se delo ne sme opravljati na podlagi pogodb civilnega prava.”

Pravniki v okviru projekta Pravo za vse ugotavljajo, da se v praksi kaže, da je vse več primerov, ko študentje opravljajo enako delo. In sicer na enak način kot delavci, ki imajo sklenjene pogodbe o zaposlitvi. V tem primeru so študentje sicer v slabšem položaju, saj jim ne pripada nadomestilo za morebitno bolniško odsotnost in regres. Inšpektorat RS za delo (IRSD) je v letno ugotovi 163 okoli kršitev glede opravljanja dela na podlagi pogodb civilnega prava kljub ob obstoju elementov delovnega razmerja.

Študentsko delo opredeljuje je začasno oziroma občasno delo, ki ga dijak oziroma študent ne opravlja nepretrgoma. Ker oseba s študentskim delom nima zaposlitvenega statusa, ji tudi povračilo stroškov za prevoz in malico ne pripadata. Za razliko od tega pa se ti v primeru dela prek avtorske in podjemne pogodbe, denimo, upoštevajo. In sicer v višini 10 odstotkov normiranih odhodkov, osebe, ki to delo opravljajo, pa prav tako ne pridobijo zaposlitvenega statusa.

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ