Prijava na e-nasvete

Nasveti pri nakupu rabljenega avtomobila

O nasvetih, ki jih je dobro upoštevati pri nakupu rabljenega avtomobila, smo povprašali g. Saša Kozjeka, SVK, Servis vozil Kozjek, d.o.o.

V primeru da se na avtomobile ne spoznate najbolje, velja osnovno pravilo, da s seboj vzamete nekoga, ki že ima izkušnje in vam bo lahko pri nakupu pomagal. Zagotovo si ne želite kupiti avtomobila, ki vam bo čez nekaj mesecev s popravljanjem delov povzročil dodaten strošek in slabo voljo.

Veliko lahko pove že pogovor s prodajalcem

Zgodovino avtomobila lahko preverite na www.carfax.si. Veliko o samem stanju avtomobila pa lahko razberete tudi iz pogovora s prodajalcem. Če želi, da se o nakupu odločite v kratkem času oziroma čim prej, se vprašajte, zakaj se ga želi tako hitro znebiti. Če prodajalec omenja, da je vse v odličnem stanju, da je vse popravil, pomislite, zakaj so bila potrebna popravila in kakšen je bil njihov strošek. Če avto ni preveč star in je zamenjal že nekaj lastnikov, je lahko tudi to slab znak. Prodajalci včasih poskusijo prekriti nepravilnosti, zato bodite pozorni, ali se izmika določenim vprašanjem, ne želi odgovoriti ali določenega besedila navesti tudi v pogodbo (npr. da je bil avto karamboliran ipd.).

Najprej preverite dokumentacijo

Na začetku najprej preverite dokumente avtomobila. Ti morajo biti originalni. S 17-mestno številko, ki jo ima vsaka znamka, lahko preverite, ali je bilo vozilo ukradeno (www.policija.si/seznami/ukradenavozila/uv_prikaz.php in www.stolencars24.eu). Najdete jo lahko v prometnem dovoljenju, na sami pločevini avtomobila, okoli motorja, zadaj v prtljažniku in spredaj na sovoznikovem sedežu. Neujemanje vseh identifikacijskih številk avtomobila lahko pomeni, da je avtomobil sestavljen iz več vozil. Za razlago različnih številk vprašajte prodajalca. Prelistajte tudi servisno knjigo in si podrobno preberite vse podatke o tem, kdaj so bili opravljeni servisi in kje (pozorno poglejte žig in podatke podjetja, če se ujemajo), kako pogosto, kaj je bilo popravljenega ipd. Vprašajte tudi, ali je bil glavni servis že narejen (okoli 100.000 km), takrat se namreč menja jermen, ki predstavlja večji finančni zalogaj. Nikakor ne pozabite preveriti tudi števca kilometrov, čeprav včasih težko ugotovimo, ali je številka res takšna, kot je prikazana. Če vam prodajalec ne da poleg še rezervnega ključa ali dveh, ga na to opozorite.

Na kaj vse morate biti pozorni pri ogledu avtomobila

– Najprej boste opazili čistočo avtomobila. Ta je lahko zelo pomembna, saj v primeru umazanega avtomobila lahko spregledate nepravilnosti, ki jih je prodajalec skušal skriti.
Začnite pri zunanjosti avtomobila in poglejte pnevmatike (ali so obrabljene, kakšen je profil …), gumijaste in plastične dele (obrobne gume, brisalci …), podvozje (vse 4 amortizerje, da niso mastni, ali so cele gumijaste manšete …). Prodajalca vprašajte, ali dobite poleg tudi letne/zimske pnevmatike oziroma če jih da zastonj.
– Dobro poglejte, da avto nima kakšnih prask, razbitih delov ali rje (koti notranjih blatnikov, pragi, spodnji robovi vrat, prtljažnika …). Prodajalec naj vam pokaže račune oziroma dokumente o popravilih avtomobila.
Preverite in testirajte zavore (obrabo zavornih diskov, debelino zavornih oblog, stanje zavorne tekočine ipd.). Enako velja tudi za sklopko. Če o stanju omenjenega niste prepričani, peljite avto na pooblaščeni servis, kjer boste dobili strokovno mnenje.
– Pregled motorja (raven olja, ali kje spušča, ali je preveč umazan in masten …). Ne pozabite tudi na stanje hladilnika, drugih tekočin v avtomobilu in akumulator (ob hkratnem prižigu vseh porabnikov elektrike – luči, radio, klima … – v avtomobilu mora zdržati), kontrolo servovolana pri vžganem motorju – mehak volan. Ob vžiganju avtomobila pozorno poslušajte njegov zvok.

Po temeljitem zunanjem pregledu se lahko začne ogled notranjosti, kjer bodite pozorni na:
– elektroniko (preverite vsa stikala, če delujejo) – s pomočjo kontakta preverite delovanje vseh luči na avtomobilu (smerniki, luči za vzvratno vožnjo, zaviralne luči, lučka za zračne blazine …); ne pozabite na pregled klimatske naprave in radia (če ni originalen, preverite, kako je priklopljen, saj slabi spoji lahko pomenijo praznjenje akumulatorja ali celo nevarnost vžiga), morebitno gretje stekel ali sedežev ipd.;
– stanje volana (zelo gladek volan lahko pomeni precej prevoženih kilometrov) in sedežev (ali so obrabljeni, ali se lahko pomikajo v različne položaje);
– preglejte armaturno ploščo in stanje avtomobila pod preprogami;
– preverite, ali je v avtomobilu vsa obvezna oprema (dvigalka, prva pomoč, trikotnik, rezervno kolo …) in če je vse v redu z varnostnimi pasovi (če se dajo zapreti, če niso strgani ipd.).

Po pregledu avtomobila sledi še testna vožnja, ki včasih lahko odkrije tudi kakšno napako, ki smo jo spregledali ali pa je sploh ni bilo mogoče opaziti brez delovanja avtomobila. Voznik bodite vi, vozite na daljši relaciji po različnih cestiščih in pri vožnji ugasnite radio ter ventilacijo, saj boste tako lahko lažje poslušali delovanje avtomobila. Pozorni bodite na:
– pripravljenost motorja na vžig (ali je takoj vžgal?),
– pri močnem pospeševanju avto ne sme ropotati,
– preverite, ali se za avtomobilom kadi (če je dim črne barve, je lahko z avtomobilom nekaj močno narobe),
– obnašanje menjalnika ob prestavljanju,
– zvok podvozja ob vožnji na poškodovani cesti in manjših luknjah,
– zavore (pri zaviranju mora avto zavirati naravnost), pri manjši hitrosti ali na klancu preverite delovanje ročne zavore,
– če pri spustu volana (bodite previdni in pri tem ne ogrožajte drugih udeležencev prometa) avto zanaša v eno smer, to lahko kaže na napake pri optiki avta,
– ne pozabite na koncu preveriti tudi ventilacije in klime (ali oddaja čudne zvoke in mogoče tudi neprijeten vonj …).

Poleg omenjenih nasvetov se zagotovo najde še kakšna malenkost, na katero je dobro paziti pri nakupu rabljenega avtomobila. Ne glede na vse dobro preglejte vsak del avtomobila, preden prodajalcu plačate, pa poskrbite za prepis avtomobila in ostalo potrebno dokumentacijo.

Vir: http://rabljen_avto.tripod.com

Prijavi se na novice in vse pomembne informacije boš prejel/a na mail.

Sodelujoči strokovnjak

PODOBNE INFO

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

PREBERI VEČ