Oznaka: prehrana
Celiakija in brezglutenska hrana
Podatki o tem, koliko je bolnikov s celiakijo, se razlikujejo. Dejstvo pa je, da je preobčutljivost na gluten vse pogostejša, predvsem v Evropi. O celiakiji in brezglutenski hrani smo se pogovarjali z Aljo Dimic, prehransko terapevtko iz Centra Holistic.
Prehrana za rekreativce
Rekreacija je poleg uravnotežene prehrane sestavni del zdravega in ozaveščenega življenja. Optimalno prehrano vsakega posameznika (tako nedeljskega vaditelja kot rekreativnega športnika) predstavljajo vsa hranila, ki so potrebna za normalno delovanje organizma.
6 osnovnih nasvetov za pravilno prehranjevanje
Ob vsej obilici nasvetov, člankov, knjig in različnih teorij, kako se pravilno prehranjevati, ste po vsej verjetnosti že precej zmedeni. Mogoče celo ne veste, kako naprej. Ali pa celo zmotno sklepate, da je pravilna prehrana draga in si je zato ne morete privoščiti. Kaj od tega je res in kaj ne, vam bomo zaupali v nadaljevanju.
S5 SIT: ponedeljek
Vam počasi zmanjkuje idej, kaj bi si tokrat pripravili za kosilo? V tabeli smo zbrali enostavne in raznovrstne recepte za prvi dan v tednu. Poskusite spodnje recepte za dve osebi, pa dober tek!
Kaj je bio prehrana?
Biološka hrana je hrana, ki je pridelana naravno. To pomeni, da se v njej ne smejo skrivati pesticidi, nitrati in različni herbicidi; skratka nobena izmed kemičnih substanc, ki so dodane rastlinam ali živalim z namenom povečati njihov izgled, težo, količino in produktivnost. Tudi postopek rafiniranja, ko se med obdelavo živil (delno) odstranijo vitamini in minerali, ki jih le-ta imajo npr. bela moka, beli riž, beli sladkor, ni dovoljen.
Pesticidi v hrani
Pesticidi so snovi, ki se v kmetijstvu uporabljajo za zatiranje škodljivih organizmov. »Ko pa govorimo o ostankih pesticidov v hrani, govorimo o ostankih njihovih aktivnih snovi, ki se jih uporablja pri pridelavi hrane, da se zaščiti zdravje rastlin,« pojasnjuje Urška Blaznik, univ. dipl. kemik, Inštitut za varovanje zdravja.
Ideje za prigrizke na zabavi
Presenetite svoje prijatelje, in jim na svojem žuru ponudite malce drugačne prigrizke. Da ne bo vedno znova narezek, čips, kruh in omake, poskusite malce italijanske hrane, okusite mehiško ali pa mešanico pize in muffinov. Bolj zdravo in bolj edinstveno.
Poznate razhudnike?
Razhudnike (Solanaceae) kot so krompir, paradižnik, paprika, jajčevci, feferoni zelo dobro poznamo in jih redno uporabljamo v prehrani. Le redko pa se zavedamo njihove nevarnosti za zdravje. V razhudnikih se pojavljajo steroidni alkaloidi, ki lahko povzročijo zastrupitev in zato pri določenih vrstah uživamo le nekatere rastlinske dele (plodove, gomolje).
Pozitivni učinki oljčnega in kokosovega olja
Oljčno olje je med vsemi maščobami najbolj zdravo, najvarnejše ter najbolj pozitivno po svojem delovanju na organizem, uporabljamo pa ga lahko za pripravo skoraj vseh vrst jedi. Kokosovo olje sestavljajo pretežno nasičene maščobe. Ker ne vsebuje nevarnih, transnasičenih maščobnih kislin, ampak celo vrsto koristnih snovi, strokovnjaki njegovo uživanje priporočajo.
Tabela pozitivnih učinkov hrane
V tabeli boste našli smernice informativnega značaja, ki vam lahko pomagajo pri odločitvi za zdravo prehranjevanje in zdravo življenje.